Как да проведем електрическо окабеляване в апартамент - всички етапи на електрическата инсталация

Монтажът на електрическо окабеляване в апартамент не е толкова дълъг и скъп монтаж на окабеляване в къщата, Това се дължи на факта, че не е необходимо да се очертава линия вътре в корпуса, защото това е осигурено от разработчика.

Окабеляването в стаите се състои от следните стъпки:

 • диаграми;
 • изчисляване на количеството необходими материали и електрически фитинги;
 • маркиране и стениране на стени;
 • кабелен монтаж;
 • монтаж на контакти, ключове и разклонителни кутии;
 • монтаж на входния щит;
 • линия проверка от тестер.

Трябва да се отбележи, че към днешна дата отвореното окабеляване в апартамента вече не се използва, така че в тази статия ще разгледаме инсталационните работи по скрит начин.

Следенето

Диаграмата на окабеляване в апартамента е лесно да се направи със собствените си ръце. За да направите това, се препоръчва да използвате фотокопие на жилищния план, на което можете удобно да маркирате местата за монтаж на контакти, ключове, лампи и други компоненти. За това как да направите схема на окабеляване преди ремонта, описахме подробно в статията: https://our.electricianexp.com/kak-sostavit-sxemu-elektroprovodki-pered-remontom.html, Основните точки са представени по-долу.

Схема на електрическо окабеляване в апартамент

Началната точка на схемата е разположението на разпределителния панел в апартамента. Обикновено това място е коридор, до входната врата, на височина около 1,5 метра от пода.

Когато съставяте схемата, препоръчваме да вземете предвид следните съвети, норми и правила:

 1. В апартаментите е забранено да се изкопават носещи стени, както и да се правят хоризонтални и вертикални порти. Ще поговорим за това подробно по-долу.
 2. Трасето на окабеляването на апартамента трябва да бъде строго вертикално и хоризонтално по стените. Това изискване осигурява по-малък шанс за повреда. Например, по местоположението на контакта можете да разберете къде точно минава кабелът, така че случайно да не забиете пирон в него, когато окачите картина. Идеално се препоръчва преди шофиране на пирон. намерете жицата в стената с помощта на специално устройство. Моля, обърнете внимание, че в Хрушчов и други панелни сгради кабелът се полага в каналите в плочите. Поради изискванията за твърдост на които, каналите могат да се движат по диагонал.
 3. Завиването на пистата трябва да се извършва само под прав ъгъл.
 4. Най-добре е да начертаете линия в горната част на стената, на разстояние 20 см от тавана (такава височина ще осигури минималната вероятност от механични повреди и няма да се появи на удобството за ремонт). Възможно също пост на пода, а не тавана, като се използва специален електротехнически плот.
 5. Превключвателите в апартамента трябва да бъдат разположени на входа на стаята, отстрани на дръжката на вратата. Височината на прекъсвачите не е стандартизирана според GOST и SNiPu, но като правило е или 80 cm, или 150 cm.Според европейския стандарт е по-добре да инсталирате превключватели по-ниско, освен това ще бъде по-удобно децата да включват светлината, ако е необходимо.
 6. Изходите са монтирани в долната част (20-30 см от пода), но ако е необходимо, могат да бъдат поставени на всяка височина (например в кухнята над плота). Препоръчва се за 10 квадратни метра. метра пространство за инсталиране на поне един контакт и поне 1 изход на стая. В кухнята броят на продуктите трябва да съответства на броя на домакинските уреди, препоръчват се поне 4 броя. Това е предписано в SP31-110-2003, „Проектиране и монтаж на електрически инсталации на жилищни и обществени сгради“, параграф 14.27. Разстоянието от мястото на монтаж до вратата и прозореца не трябва да бъде по-малко от 10 cm.
 7. Всяка стая трябва да има разклонителна кутия.
 8. Преди да изготвите проект за окабеляване в апартамента, внимателно планирайте местоположението на домакинските уреди и мебели. Случва се, че след електрическа работа продуктите могат да бъдат покрити с мебели или кабелите от домакински уреди не достигат до източника на захранване.
 9. Банята трябва да има най-малко 2 гнезда (едното за свързване на пералня, второто за сешоар). Но прочетете статията „контакти в банята»За правилното им местоположение. Накратко, гнездата трябва да имат защитни завеси или да са в зоната с най-малка вероятност от разплискване.
Между другото, като говорим за банята и кухнята, модерно решение е система за защита от течове на вода. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на спешна ситуация или ако забравите да изключите водата. Така че, на етапа на ремонт и монтаж на окабеляване в апартамента, за да се предпазите от течове, трябва да положите отделен кабел от щита. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на прекъсвач на остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед.Neptun Prow + Wi-Fi.

Със сигурност тези статии ще ви бъдат полезни:

Избор на хардуер и автоматизация

Когато избирате ключове и контакти, обърнете внимание на метода на тяхното инсталиране - вътрешен или външен. Ако ще ги инсталирате в кутиите с гнезда, тогава трябва да купувате само продукти за вътрешен монтаж. За да свържете проводниците, трябва да използвате винтови или лостови клеми (тип WAGO), ЛПС капачки или ръкави. Възможно е връзката да се извърши и чрез запояване или заваряване, но в никакъв случай чрез усукване (забранено съгласно PUE 2.1.21). Следователно, трябва да закупите продукти за свързване на проводници с марж.

Материали за електрическа инсталация

Изберете прекъсвачи и RCD от известни производители, от бюджетния сегмент това са IEK и KEAZ, а от средните и горните са Schneider Electric, ABB и Legrand.

Не забравяйте да включите във вашата схема на окабеляване RCD 30 mA, което предпазва от токов удар. Препоръчва се да инсталирате отделен 10 mA RCD за банята. Оценката на RCD е избрана по-висока от машината. Да речем, ако машината е 16А, RCD е настроен на 25А. Ако прекъсвачът на тока е 25А, устройството за остатъчен ток трябва да бъде с оценка 32А и т.н.

Не сте сигурни кой кабел да изберете? Значи кабелът трябва да е меден. За да проведете електрическо окабеляване в апартамента със собствените си ръце, можете да изберете меден кабел VVGng или NYM, Това са едни от най-подходящите марки проводници на вътрешния пазар. За осветление изберете напречно сечение от 1,5 mm.sq. и предпазвайте с 10А машина, полагайте 2,5 mm.kv кабел върху контакти. и поставете машината 16А. За връзка с електрическа печка и други мощни потребители е по-добре да използвате кабел със сечение 4 mm.kv. и се предпазва с щурмова пушка 25А.

Ако искате окабеляването в апартамента да е безопасно, сложете щита реле за напрежениекоето предпазва от пренапрежение в мрежата в резултат фазов дисбаланс, което често се наблюдава в стар жилищен фонд поради нулева скала.

Схемата за монтаж на щита може да бъде следната (на основата му просто изберете аксесоарите):

1-фазово разпределително табло

 

Ако апартаментът предоставя заземяване, веригата ще бъде както следва:

1-фазово заземително табло

 

Окабеляване и изисквания

Първият и много важен момент, за който трябва да знаете, преди да започнете електрически работи - в панелни къщи (Хрушчови) най-често не можете да стените стени съгласно Резолюция на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради територия на град Москва. " Също така, съгласно решение на правителството № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от допълнение № 1), е забранено да се изкопават носещи стени.

В този случай ще бъде рационално да се проведе окабеляване през съществуващите канали, под или таван (ако се планира окачен или окачен таван). Първият и последният вариант е по-предпочитан. Ако окабеляването в апартамента се промени и се планира да покриете стените с гипсокартон, би било отлично решение окабеляване на гипсокартон.

Важно! Пускането на тавана в апартамента е строго забранено! Единствената опция, при която можете да правите строб на тавана, е на първо място да нанесете допълнителен слой мазилка върху тавана, в който кабелът ще бъде скрит. Този слой вече може да бъде внимателно заземен, без да докосва монолита.

Т.е. най-лесният вариант е да начертаете линии от щита до гнезда и превключватели по тавана, каналите или пода, а там вече можете да направите вертикални порти и така наречените кладенци за инсталиране на кутиите с гнезда.

Друг важен момент, на който трябва да обърнете внимание, ако решите да проведете окабеляване в апартамента със собствените си ръце - шумна работа разрешено от 9:00 до 19:00 (с изключение на неделята) с час мълчание от 13 до 15! Стъбването се отнася до шумна работа и може не само да предизвика гнева на съседите, но и да причини глоба (от 1 до 5 хиляди за физически лица).

Ще се върнем директно към полагането на окабеляването на апартамента. Както казахме по-рано, дължината на проводниците трябва да се купува с марж. Това захранване ще отиде до връзката им помежду си (от всяка страна външната обвивка на кабела се отстранява с 5-10 см) и до връзката на контакти, превключватели, тела (марж на дължината от 10 до 15 см).

За това как правилно да проведете окабеляване в апартамента, без да нарушавате правилата, е описано във видеото:

Свързване на контакти и ключове

Този етап е доста прост, трябва да свържете всички контакти и ключове в апартамента. За да направите това, в стробовете и специалните кутии са инсталирани стълбове. Препоръчваме ви да "засадите" тези елементи върху алабастър, като той бързо и сигурно се прилепва към стената.

Няма смисъл да пишете едно и също нещо няколко пъти, затова предлагаме списък с статии, с които трябва да се запознаете:

 1. Как да инсталирате разклонителна кутия в стената
 2. Как да свържете изход за евро
 3. Как да настроите превключвателя на светлината
 4. Как да свържете превключвателя към мрежата

Свързване на машини и RCD

Последният етап на окабеляване в апартамента е сглобяването на входния щит. Според схемата трябва да свържете прекъсвачи и RCD. Трудности при свързването на тези устройства не трябва да възникват - входящият проводник се навива отгоре, а изходящият проводник към разклонителната кутия отдолу. Относно, как да свържете RCD казахме. Връзка на прекъсвача също не е трудно, дори и на електрическите чайници. Можете ясно да видите процеса на инсталиране на тези устройства във видеото по-долу:

Инсталирайте RCD в щита

Свързваме машината

След като всички защитни устройства в апартамента са свързани, е необходимо да се извършат непрекъснатост на окабеляване с мултицетза да се уверите, че извършената работа е правилна. Най-добре за тези цели се обадете на електротехник, така че опитен специалист да провери всичко. Готовите услуги за проверка на окабеляването не са толкова скъпи.Ако не се намерят проблеми, не се колебайте да включите машината и да извършите първите тестове на готовата линия.

Тук, използвайки тази технология, електрическото окабеляване може да се извърши в апартамента със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените стъпка по стъпка инструкции, диаграми и изисквания са ви помогнали да извършите електрическата инсталация безопасно и най-важното, в съответствие с всички норми и правила.

Подобни материали:

(37 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Михаил Василиевич

  Хареса ми работата на майстора, цената на изданието и дали е възможно да се направи поръчка. Жилището е нова сграда от нулата Балашиха, 60 кв.м.

  Отговарям
  • Admin

   Лека нощ! Това е само показателен пример за видео. За съжаление нямаме данни за контакт за този съветник. Скоро сайтът ще отвори услуга за повикване на електротехници в градовете, така че изчакайте новините!

   Отговарям
 • Юджийн

  Познавате ли добри доставчици за окабеляване в апартамент? Че цената и качеството бяха подходящи. Москва Москва. И, ако не е трудно, с две думи за „манекените“ можете ли да обясните разликата между диференциален автомат и RCD?
  Благодаря.

  Отговарям
 • Генадий

  електрическо окабеляване на стената на височина 15-20 см от тавана - това е отдавна изчезнало (мислех, че отдавна съм забравил)!
  Нещо, но нека се опитаме да отбележим и на това място!
  Най-правилното днес трябва да се счита за окабеляване на пода и таваните, добре, че може да бъде на стената в строб, но на ниво 40-120 см от пода, така че лично аз не си спомням нещо заковано надолу.

  Отговарям

Добави коментар