Схема на свързване без разклонителни кутии

Има моменти в електрическата инсталация, когато е по-удобно и по-лесно да разделяте връзките не в разклонителната кутия, но не директно в стъклото за монтаж на превключвателя или гнездото. Тази схема има своите плюсове и минуси, но все пак има още много недостатъци. В тази статия ще разгледаме какво е окабеляването без разклонителни кутии и дали си струва да използвате тази опция за окабеляване в апартамент или частна къща.

Случай на живот

Аз лично имах случай, всичко беше обсъдено с клиента, броя на точките (контакти, ключове, лампи, разклонителни кутии), тяхното местоположение, нюансите на последващата инсталация на окабеляване. Те се ръкуваха, беше изготвена оценка и закупен материал за монтаж. Според плана, направен с общи усилия, беше направено окабеляването. И тогава един ден, когато всичко изглежда към края си, гипсокартонът се завинтва и бояджиите се слагат, а аз монтирам преносните калъфи и стъклата за инсталиране, преди утрешното инсталиране на фитингите, се появява работодател и ме заслепява с моята идея: - „Искам да подсветка на арката на леглото Как може да стане това? "

Е, строителите веднага се съгласиха, те имат арка, която да извърши работния ден. Тази идея не ме вдъхнови особено, защото на стената, към която е прикрепена арката, има само два изхода за свързване на зарядно и подова лампа. Не беше възможно да издърпате жицата до разклонителната кутия в противоположния ъгъл. Освен това, да се направи това, без да се повредят няколко квадратни метра суха стена, би било трудно.

Ето защо беше необходимо да оградите градината, да вземете храна от изхода, да направите изключение в кутия с превключвател и да продължите да осветявате арката. Тази опция за инсталиране се нарича окабеляване без разклонителна кутия. По-долу са диаграмите за свързване на превключвателя с два клавиша и два източника на светлина.

Окабеляване на електричество без електрическа схема

Свързване на лампа без разпределителна кутия

Видеото по-долу демонстрира ясен пример за окабеляване без запояване в апартамент:

заключение

Предимството на окабеляването без разклонителни кутии е яснотата и лекотата на инсталиране, при спазване на приетите правила за безопасност, които гласи, че всички електрически контакти или връзки трябва да бъдат лесно достъпни за поддръжка, наблюдение и ремонт. Както знаем, контактната точка във всеки дизайн на окабеляване е слаба точка.

Често на форуми и сайтове се води дебат относно възможността за инсталиране на електрическо окабеляване без разпределителни кутии и пълно отхвърляне на тези електрически продукти. От своя страна, като автор на тази статия, Аз съм против „опростено окабеляване„Защото нормите PUE бяха пострадали и доказани експериментално в тяхната целесъобразност.

Отделна разклонителна кутия, разположена на място, съгласувано с правилата, опростява последващото й откриване от друг майстор, както и отстраняване на проблеми с окабеляването.

Публикуване без разклонителни кутии (по-долу на снимката) има право да съществува само в изолирани случаи, а пълно окабеляване в тази форма не е допустимо. В допълнение, този тип монтаж е много разточителен; за него се харчат 30% до 40% повече жица в сравнение с класическата инсталация.

Окабеляване в окабеляването на снимката

Ето защо, откажете този тип окабеляване, защото това е по-просто за изпълнителя и няма нищо общо с безопасността при експлоатация. Погрижете се за себе си и за любимите хора. Това всъщност е всичко, което исках да ви кажа за окабеляване без разклонителни кутии. Надявам се предоставените диаграми и видео пример да са ви били полезни!

Още едно полезно видео по темата накрая:

Със сигурност не знаете:

(10 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • odisey021

  Какво точно е опасно окабеляване без разклонителни кутии?

  отговор
  • Роман Алексеевич

   лъжа. не са необходими разклонителни кутии. това е, че те могат да се покажат чрез заваряване, запояване, игри на нерви.

   отговор
 • Александър

  Най-интересното е, когато хората са заети с естетиката на помещенията в апартамента си, правят окабеляване без разклонителни кутии и след това оформят в коридора щит за 70 модула с прозрачна врата. И тогава през тази врата те все още светят десет многоцветни сигнални светлини.

  отговор

Добавете коментар