Как работи релето за напрежение и за какво се използва?

Трудно е да намериш човек, който не познава какво е прекъсвачизвестен като автомат или корк. Всички знаят, че това устройство трябва да бъде в електрическия панел. И малко хора знаят за този тип защитни апарати, като реле за управление на напрежението, което също се нарича волтов контролер. Това устройство се използва не само в промишлеността, но и за защита на домове и апартаменти. По-долу ще разгледаме устройството, целта и принципа на работа на релето за напрежение RN-104 при 40 A от компанията Novatek-Electro.

За какво се използва?

Това защитно устройство е необходимо, както и прекъсвачът. Това устройство обаче има различна цел - да следи напрежението.

Ефективна защита от пренапрежение в мрежата

Мрежово пренапрежение често срещана причина за отказ на скъпо оборудване, чието ремонтиране и подмяна струва доста стотинки, тъй като повредите от пренапрежение не са гаранция. И като правило подобни скокове продължават няколко секунди, докато защитата работи на подстанцията, това е напълно достатъчно, за да се провали електрониката в къщата. Вижте колко устройства сте включили, дори ако не ги използвате в момента, всички те са в потенциална опасност.

За да избегнете това, е създадено реле за напрежение, което следи денонощно състоянието на електрическия потенциал във вашия апартамент и незабавно обезвъздушава мрежата в случай на аварийни промени.

Обърнете внимание на еднофазното реле RN-104 волтово управление от производителя Novatek Electro. Лесна за настройка и работа, тя ще охранява електрическата мрежа на вашия дом или апартамент. По-долу ще разгледаме дизайна и принципа на работа на релето за наблюдение на напрежението.

Характеристики на дизайна

Направен е в корпус с монтаж под DIN шина за монтаж в дозиращото табло до прекъсвачите, както се вижда на снимката по-долу.

Монтаж на DIN шина

На предния панел има три сегментен индикатор, който показва текущото състояние на мрежата. Три регулатора и три клеми за връзка, всичко е изключително просто.

RN-104 снимка

Схемата за свързване е начертана от дясната страна на кутията, 1 фаза L вход от прекъсвача, 2 проводник N от нулевата шина или от втория прекъсвач, зависи от вашия щит, след това нулата от този терминал отива към потребителите. От третия терминал фазата преминава към потребители или група машини, пак това зависи от вашия щит, инсталирате ли нов или надграждате стар. Подробно за как да свържете реле за напрежение към мрежата, разказахме в съответната статия.

PH схема на свързване

Отваряйки устройството, можем внимателно да разгледаме устройството, от какво се състои. Точното запояване показва, че лицето не е участвало в сглобяването на електронни компоненти, това се извършва на автоматична линия. Участието на човека се свежда до минимум само на етапа на сглобяване в корпуса, тестване и опаковане.

Вътрешно строителство

Разглобено реле за наблюдение на напрежението

Конструктивно, контролерът е направен от две платки, захранващ блок и управление. Почти цялата повърхност на силовата верига е заета от мощно реле за превключване от 40 ампера.Това ви позволява лесно да включите натоварването от общо 9 кВт, което е напълно достатъчно за къщата и апартамента. Изводите от него са заварени към медни проводници и се извеждат към винтови клеми.

Настройка на параметъра

Производителите на Novatek-Electro, разработвайки това реле, отидоха да се срещнат с хората и програмираха основните функции в това устройство и оставиха на потребителя прост избор от няколко опции, като например:

 • време за автоматично рестартиране (AR) от 5 до 900 секунди (15 минути);
 • долен граничен праг (Umin) от 160 - 210 волта;
 • горен граничен праг (Umax) от 230 - 280 волта.

Въртенето на потенциометъра RN-104 дава цифрово представяне на параметъра към индикатора, което несъмнено е удобно и не е необходимо да се предполага.

Препоръчваме ви да настроите характеристиките на релето за напрежение по този начин:

 • AR време 180 секунди;
 • Umin 190;
 • Umax 245.

На практика има моменти, когато напрежението почти съвпада с зададения праг за доста дълго време и за да се избегне непрекъснато включване и изключване на релето, се въвежда хистерезис от 4-5 волта от зададената стойност. В този случай устройството автоматично въвежда допълнителен праг и не се включва, докато напрежението не падне под настройката от размера на хистерезиса. Ако това явление има цикличен характер и периодично се повтаря, прегледайте настройките на параметрите и ги променете.

Заслужава да се каже отделно за отличителни черти управление на волта RN-104 Novatek Electro. За да се избегнат фалшиви изключения по време на работа, се установява интелигентно наблюдение на състоянието на мрежата. Ако напрежението постепенно се увеличи и надхвърли зададените граници, но не по-високо от +30 волта от зададения праг, релето изчаква 1 секунда, преди да се изключи. Ако има рязък скок над зададения праг от повече от +60 или над 285 волта, релето незабавно се активира за 0,02 секунди.

Известно е, че когато се включи мощен потребител, настъпва спад на напрежението, те могат да бъдат хладилник или климатик.С плавен спад на напрежението под зададения праг от -60 волта, устройството чака 7-12 секунди, което е достатъчно, за да стартира двигателя на потребителя.Ако напрежението падне под 145 волта, устройството се изключва за 0,12 секунди.

Можете ясно да видите принципа на работа на релето за напрежение във видеото по-долу:

Как работи RN-104 при 40 A

Между другото, производителят гарантира време за работа на релето от 10 години, а гаранционна поддръжка - 5 години.

По принцип устройството изглежда мощно и надеждно, така че когато решите да купите Volt Control, направете избор в полза на устройството, описано в нашата статия, оставяме положителни отзиви за него. С това завършваме нашата инструкция за описанието на устройството, целта и принципа на работа на релето за напрежение RN-104 40 A.

Полезно по темата:

Как работи RN-104 при 40 A

(7 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Илдар

  Добър ден! За да не разбирам релето и машината е едно и също нещо?
  Как работи машината при превишаване на тока?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Не, прекъсвачът не е същото като релето за напрежение. Машината работи при превишаване на тока и по време на късо съединение, а релето за напрежение се активира, когато напрежението се отклони от зададената стойност. Силата на тока и напрежението са различни параметри.

   отговор
 • Сергей

  И това също не е сравнително правилен отговор. Разликата е още по-дълбока. В самото понятие "реле" е "превключвател".

  отговор
 • Алексей

  RN (реле за напрежение), по-скоро като AVM (многократен прекъсвач), но не харесвам такава система, например, при понижаване на изолационното съпротивление на проводниците, под нормата, при нагряване на елементите за управление на напрежението, RN- изключва се, когато Когато изстинете, включете отново и така нататък, докато изолацията на проводника се запали.добре е, ако само ми се струва по този начин, но нещото е добро, това е сигурно, определено ще го инсталирам също, без никакво не харесване.

  отговор
  • Admin

   Съжалявам, че не разбирам тази мисъл, но къде се намалява устойчивостта на изолация? PH мониторът променя само нивото на мрежовото напрежение.

   отговор

Добавете коментар