Стъпка по стъпка инструкции за свързване на електрически котлон

Като правило процесът на свързване на печката към мрежата е доста прост и се ограничава до включване в електрически контакт. Значителен брой купувачи обаче предпочитат да купуват вместо пълен комплект само работната част - плота. Връзката му с електрическата мрежа е малко по-сложна. Не сте сигурни как сами да свържете електрически котлон? Ще ви дадем необходимите съвети, приложими към технологиите на компании като Electrolux, Bosch, Gorenie, Zanussi, Hansa, Samsung, Ariston, Siemens и др., Които дори могат да бъдат вградени в плота. След като се запознахте с цените и форумите, предлагани от майсторите за услугите им в свързване на устройства, ще разберете, че ще бъде много по-евтино да направите връзката сами.

Теоретичната част.

И така, електрическият котлон е свързан към специално разклонен контакт с високо ниво на земята с капацитет от 25 до 32 А. Що се отнася до проводниците, те трябва да бъдат медни, с три ядра, да имат напречно сечение от поне четири милиметра. Въпреки това, днес електрическото окабеляване е проектирано за свързване на четирижилни кабели. Говорейки за търговски обекти, които са предназначени за свързване на плотове, те се класифицират, както следва:

 • три-пинов;
 • chetyrohkontaktnye.
Ръководство за инсталиране

Разбира се, ако имате готов щепсел, свързването на електрическия панел е значително опростено. Но за да свържете проводника към изхода, трябва да знаете спецификата на този процес. Да предположим, че печката има 4 проводника (фаза, фаза, нула, земя), а в стената има 3 проводника, Това показва, че печката изисква джъмпер между фазите на клемния блок, за да се свърже към трижилен кабел.

И така, продължаваме по следния начин: между черните и кафявите проводници инсталираме меден джъмпер, който обикновено се доставя, след което свързваме една от фазите към фазовия проводник на апартаментното окабеляване (той трябва да е черен, кафяв, бял). Що се отнася до заземяващите проводници и земята, те остават непокътнати.
Достатъчно компактен за кухня
Полученият шнур се нуждае от изолация. Ако проводниците от стената имат еднакви цветна маркировкаслед това с помощта на мултицет определете къде са нулата и фазата.

Това е важно! Разглобете контакта, в който възнамерявате да свържете електрическия котлон, и внимателно проверете, защото в някои случаи има несъответствие между контактите и проводниците на плочката, в резултат на което след свързване може да се случи това запалителни свещи или започва да се топи.

Гледаме видеото и се научаваме визуално да инсталираме и свързваме кухненски уред

Спешни препоръки

Помислете за следните DIY съвети за свързване на вашето оборудване:

 1. Преди да свържете електрически котлон, трябва да инсталирайте RCD и автомат.
 2. Калъфът трябва да бъде заземен, но не към проводника от друго оборудване, а към онези ядра, които се свързват към изводите от изхода. Повечето производители предлагат модели, които вече имат защитна шина за заземяване, която трябва да бъде свързана само към заземяващите проводници на апартаментното окабеляване.

Свързваме устройството към една фаза

Индукционни печки

Индукционен панел или фурна, за инсталирането на които вече сме писали, може да бъде свързан почти по аналогия с електрически панел на плота. Уверете се, че няма фундаментална разлика, като прочетете съветите по-долу, където ще говорим за свързването на печката.

 1. За да свържете плота, можете да използвате PVA тел подходящ раздел.
 2. След това отворете панела за достъп. За да направите това, трябва да намерите правоъгълник на гърба на електрическата печка, скрит от метална плоча. С помощта на отвертка я развийте.
 3. След като извадите металната плоча, намерете клемите. Поставете първо кабелната скоба в отвора. Шнурът трябва да се държи на мястото си с помощта на скоби. Това трябва да се направи, за да не изпадне електрическият проводник. След това пуснете кабела през кабелната скоба. Изчакайте, докато затегнете винтовете.
 4. Ако искаме свържете фурната остаряла проба, тогава там намираме 3 проводника. Най-новите модели трябва да имат 4: 2 - фаза, 1 - неутрално, 1 - земно. Местоположението им е това: в центъра има неутрална точка, от двете му страни има фазови проводници, под нея има заземена точка. Преди да свържете проводниците заедно, уверете се, че има медна лента, която обикновено свързва заземяващите проводници с неутралните. Виждайки, просто го елиминирайте. Фазите трябва да бъдат свързани чрез джъмпер, както казахме по-горе в инструкциите за свързване на електрически котлон.Диаграма за свързване на електрически панел
 5. Необходим процес при свързване към електрически панел за готвене е комбинацията от кабели. От тях черното и червеното са фазови проводници, зеленото е заземяване, а синьото е неутрално. Преди да свържете проводниците, развийте точките на свързване и вместо това свържете проводника. Първо свържете кабела в зелено, след това в син цвят, след това вече останал (червен или кафяв от джъмпера).
 6. След това се уверете, че кабелът е стегнат. Не е желателно тя да бъде прекалено обтегната или окачена.
 7. Разликата между панела на електрическата печка и газовата е, че за управление на първия е необходима компютърна верига, която се предлага в технологиите на последните поколения.

Моля, обърнете внимание дали връзката е правилно направена, в противен случай може да не издържи машината и ще трябва да поправите не само устройството, но и цялото окабеляване. Трябва също така да се отбележи, че инсталирането на електрическия котлон може да се извърши без щепсел, директно към мрежата. За целта нарисувайте отделна линия от разклонителната кутия.

Лесни за разбиране инструкции за инсталиране на модела Electrolux

В тази статия ви обяснихме ясно как сами да свържете електрически котлон. Надяваме се, че ще извършите правилно поставените задачи и ще постигнете положителен резултат.

Прочетете също:

Ръководство за инсталиране

Гледаме видеото и се научаваме визуално да инсталираме и свързваме кухненски уред

Лесни за разбиране инструкции за свързване за модела Electrolux

(20 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар