Как да защитим кабелите и проводниците от UV

Самостоятелни сгради, вили или сгради са свързани чрез кабелни продукти. Те могат да бъдат положени под земята, но това е скъпо. По-често използвайте въздушна връзка. Трябва да се има предвид, че не всеки кабел може да се използва за външна употреба. Те трябва да са проектирани да работят в неблагоприятни условия. Например, ултравиолетовото лъчение влияе неблагоприятно върху изолацията на кабела. В този случай щетите не настъпват веднага. Тя може да бъде определена само след няколко години. Изолацията става чуплива и се руши. В някои случаи той омекотява, което води до течове на ток и късо съединение. В тази статия ще разгледаме как да защитим кабела от ултравиолетово лъчение или както се нарича още от слънчева радиация.

Излагане на слънце на кабел

Ултравиолетовото лъчение действа постепенно, води до влошаване на състоянието на покривния изолационен слой. Под въздействието на слънчевата светлина настъпва ускорено стареене на повърхностния слой. В резултат изолацията променя характеристиките си. В зависимост от материала, става:

  • Tough. При излагане на механично натоварване се напуква и се руши. Това е особено забележимо при изолацията на кабелните сърцевини.
  • Може да промени цвета си или да стане лепкав и да загуби изолационните си свойства.

Освен това тези промени настъпват първо само в повърхностния слой. В зависимост от интензитета на светлината, ултравиолетовата променя физико-химичните характеристики на изолацията. Появяват се пукнатини и ток за изтичанекоето води до разбивка. Това е характерно, когато са изложени на слънчева радиация и озон - най-силното окисляващо средство.

Фигурата по-долу показва резултата от дългосрочния му ефект върху изолацията.

Изолация напукана от продължително излагане на ултравиолетова светлина

Марки за стабилен проводник

За да може кабелът да служи дълго време, трябва да знаете какви кабелни продукти могат да се използват и как да го предпазите от слънчева радиация. Промишлеността произвежда няколко вида кабели, които могат да се използват за свързване на потребители.

Влизането в частна къща или вила от опора в повечето случаи се извършва по въздух. За целта използвайте самоносеща изолирана жица (SIP).

SIP тел структураИзолацията е изработена от омрежен полиетилен, който не се влияе от ултравиолета. Токопроводните проводници са изработени от алуминий. Свързването се осъществява с помощта на болтова връзка.

По-рядко се използва за въздушен кабел VVSG. Кабелът е с двойна изолация, която има UV защита.

Най-често срещаният кабел се използва за свързване на плевня или баня. VVGng-LS, Свързването на проводниците SIP с VVGNG-LS изпълнява пробивни скоби.

Защита на кабелите

Действието на ултравиолетовото лъчение влияе и върху повърхностната изолация на проводниците.

Ако е необходимо да свържете отделна сграда, прибягвайте до допълнителна защита:

  1. Ако окабеляването е направено по протежение на стената на сградата, тогава тя трябва да бъде монтирана от северната страна на сградата. Не забравяйте да покриете с козирки или улуци. Те предпазват не само от слънчева светлина, но и от падане от покрива на сняг, бурули и дъждовна вода.
  2. Между сградите е окачен кабел върху стоманен кабел, а за защита от слънчева радиация използвайте гофриране или метална тръба.

Във въздух проводниците се поставят в тръба, ако има възможност за механични повреди.

Промишлеността произвежда сиво гофриране, предназначено е за вътрешна употреба и е изработено от PVC, нестабилно е към UV лъчение. Не може да се използва. Но има черна PVC гофриране, която е устойчива на ултравиолетово (проверете този факт в документацията на продукта от производителя). Има и други гофри, предназначени за употреба на открито - от полиетилен с високо и ниско налягане и се избира в зависимост от целта. Такива тръби са боядисани в черно или червено, но не се фокусирайте върху цвета, Те са добре устойчиви на външни влияния и могат да работят в широк температурен диапазон от -400 до +450С и устойчив на разрушителна слънчева радиация.

Чиста сива PVC гофриране (отгоре) и UV устойчива (отдолу)

За да не направите грешка с избора, е необходимо да се проучат характеристиките на продукта. Преди да закупите тръби, се препоръчва да проучите характеристиките на гофрирането. Това може да стане, като прочетете статията на сайта - https://our.electricianexp.com/vidy-i-razmery-gofry-dlya-kabelya.html.

Често се използва за свързване на захранването на обособени сгради метален маркуч, Той предпазва кабелните изделия от излагане на светлина, валежи под формата на залепване на сняг, обледеняване и осигурява допълнителна механична защита. Но той е краткотраен, податлив на корозия, затова при използването му тази характеристика трябва да се вземе предвид.

Методи за защита на изолацията на вътрешната сърцевина на кабела

Дори ако положите линията в гофриран или метален маркуч, тогава когато използвате VVGNG-LS кабел за свързване на потребителите на открито, има проблем с вътрешната изолация на сърцевините. Той е по-малко устойчив на ултравиолетово лъчение и се разрушава за кратък период от време. Говорим за изрязаните краища на кабела при връзката към багажника SIP.

Проводници без външна изолация на кръстовището

Следователно, нарязан кабел изисква допълнителна защита от слънчева светлина. За това се използват запечатани кутии. Но те не могат да се използват навсякъде.

В допълнение, можете да използвате свиващи "ръкавици". Промишлеността ги произвежда в различни диаметри и конфигурации. Фигурата по-долу показва "ръкавиците" за напрежение 220/380 V.

Загрейте ръкавици за свиване

Ръкавиците могат да бъдат заменени свива тръба с лепилен състав. Поставя се върху всяко ядро ​​и края на кабела. В този случай вземете предвид, че "ръкавицата" и тръбите трябва да са черни. Те са в състояние надеждно да защитят изолацията. от излагане разрушително лъчение.

Термосвиваеми тръби с различни цветове и диаметри

Допълнителна UV защита

Можете да защитите изолационния слой с лента. Изрязаните проводници са напълно увити с електрическа лента. Затваряне и края на външната изолация, която е на слънчева светлина.

Трябва обаче да знаете, че можете да използвате само специални, например 3M Scotch 780 или 3M Scotch 33, черна електрическа лента и осигурява защита от ултравиолетово лъчение. Отбелязвам, че не всички черни панделки са устойчиви на ултравиолетови.

Клоновите вени са обвити с 3М изолация

заключение

Правилно избраните кабелни продукти ще помогнат в статията - https://our.electricianexp.com/kabel-dlya-prokladki-na-ulice.html

И когато свързвате обособени сгради, е необходимо да се вземат предвид условията на работа и характеристиките на материалите:

  • SIP проводниците могат да бъдат монтирани без допълнителна UV защита. Производителят гарантира дългосрочна работа на открито, без да повреди изолацията, тъй като тя има стоманена сърцевина, тогава не се изисква поддържащ метален кабел. Въпреки това, индустрията произвежда SIP-4.Той представлява двойка система. Основната разлика е липсата на поддържаща сърцевина и неутрален проводник. Ако използвате този тип тел, тогава той трябва да бъде вързан към стоманен кабел. Фигурата по-долу показва SIP-4.
  • Общият кабел VVGNG-LS трябва да бъде защитен с гофрирана или метална втулка, така че да не се повреди от ултравиолетово. За да избегнете счупвания от залепване на сняг или обледеняване, е задължително да го окачите от носещ стоманен кабел.

SIP-4 Гофриран кабел на кабел

Затова разгледахме как да защитим кабела от ултравиолетово лъчение. Надяваме се, че предоставената информация ви помогна да намерите правилната опция за защита за вашите условия!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар