Спецификации на VVGng кабел

Имайки предвид инструкциите за електрическа работа, многократно сме насочили вниманието ви към факта, че най-добре е да използвате негорим VVGng кабел, който е най-оптималната опция в категорията цена / качество. Всъщност проводникът може да се използва както в помещения с висока влажност, така и в запалими сгради. По-нататък ще разгледаме основните технически характеристики на VVGNg кабела, както и неговите предимства, недостатъци и предназначение.

Какво означава етикетирането?

На първо място, е необходимо да се обърне на вашето внимание декодирането на маркировката на проводника.

Външен вид на фото кабел

Външен вид на фото кабел

Така че съкращението ни позволява да разберем следните характеристики:

 • „A“ отсъства в началото, което означава, че сърцевините са медни;
 • първият „В” е основният изолационен материал, в случая PVC (поливинилхлорид);
 • вторият "B" е материалът на външната обвивка, която в този случай отново е PVC;
 • "G" - ни позволява да разберем, че няма допълнителна защита за проводника;
 • префиксът "ng" означава, че кабелът е огнеустойчив.

Трябва също да се отбележи, че има съвременни модификации на този проводник с префикса „ng-LS” - означава намален дим и газ, „ng-HF” - не отделя корозивни газообразни продукти по време на горенето. От своя страна тези две модификации имат своето подобрение - огнеустойчивост, чието обозначаване е кодът „FR“. В резултат на това продуктът може да има следната маркировка - „VVGng-FRLS“, което няма да е трудно за дешифриране.

Добър пример за основното предимство на проводника

Препоръчваме ви да се запознаете декодиране на маркирането на проводници и кабели!

Разлика от основната версия

Много често начинаещите електротехници задават въпроса каква е разликата между VVGNG и VVGNG-LS и традиционната версия - VVG.

Въз основа на горните маркировки можете лесно да отговорите на този въпрос, а именно:

 1. VVG - няма огнеупорни и самозагасящи свойства, обикновена PVC изолация.
 2. VVGng - изолационният слой съдържа халогенни химически елементи, чиято цел е да възпрепятстват процеса на горене.
 3. VVGNG-LS - при създаването на обвивката на токопроводими проводници се използва безхалоген поливинилхлорид, който практически не отделя дим по време на горенето.

За домашни условия и особено ако решите да спортувате монтаж на електрическо окабеляване в дървена къщаНе забравяйте да закупите най-новата опция като най-сигурна.

Основни характеристики

Така че, нека да преминем към най-интересната важна част от статията - преглед на техническите характеристики на VVGng кабела.

дизайн

Един проводник може да се състои от едно или няколко ядра, до пет. В съкращението броят на ядрата може да се определи с първата цифра.От своя страна, вените могат да имат както кръгла, така и секторна форма (визуална разлика между двата вида на снимката).Основен сорт

Друга характеристика на токопроводимите проводници, те могат да бъдат многожични или едножилни, клас 1 и 2 съгласно GOST 22483.Цветно кодиране на тел може да бъде представено чрез пълно оцветяване на изолацията или частично - лента с ширина 1 мм по протежение на проводника. Цветовете на основните проводници на VVGNG кабела съответстват на всички съвременни стандарти. Ако кабелът е многожилен, контактът за заземяване може да има по-малко напречно сечение от всички останали.

Добър пример за структурата на проводника

тегло

Що се отнася до теглото на VVGng кабела, то се различава в зависимост от общото напречно сечение. Масата на 1 км кабел варира от 28,5 до 10256 кг.

Можете да видите описание на всички стойности на теглото по-подробно в таблицата:

Таблица с тегло

Напречно сечение

Външният диаметър на сърцевините, или по-скоро напречното сечение на VVGng кабела може да бъде от 1,5 до 240 мм2, Всички съществуващи размери и номенклатура, които сме посочили в таблицата: Таблица с напречно сечение

В апартамента и у дома най-често се използват следните размери VVGng кабели:

 • за контакти - най-малко 2,5 мм2
 • за осветление не по-малко от 1,5 мм2
 • за свързване на мощни домакински уреди отделно от разклонителната кутия - най-малко 4 мм2

За правилния избор на диаметър се препоръчва това изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток, Формулите са доста прости и в същото време работата по изчислението няма да ви отнеме повече от 5 минути.

Технически и експлоатационни показатели

Основните параметри на VVGNG захранващия кабел са:

 • номинално (работно) напрежение 660V и 1000V;
 • честота 50 Hz;
 • дълго допустима температура, до която проводниците могат да се нагряват по време на работа - не по-висока от 70заВ. В този случай, не повече от 4 секунди, сърцевината може да се нагрее до 250заC (например с късо съединение). Изгарянето става при температури над 400заС;
 • работната температура на VVGng кабела може да варира от -50 до +50заС, това въпреки факта, че влажността не надвишава 98%;
 • условия на полагане при температура на околната среда не по-ниска от -15заС;
 • аварийна експлоатация не повече от 8 часа на ден, докато за целия период на употреба не повече от 1000 часа;
 • дължина на конструкцията: 450 m с напречно сечение 16 mm2, 300 м на 25-70 мм2 и 200 m, ако продуктът е с диаметър 95 mm2 и повече;
 • най-малкият допустим радиус на огъване е 7,5 размера на общото напречно сечение за едножилен проводник и 10 размера за многожилен;
 • изолационно съпротивление 12 MOhm / km при температура 20заС и напречно сечение 1,5 мм2, С диаметър 4-5 мм2 съпротивлението е 10 MOhm / km, при 6-9 mm2 - 9 MOhm / km и ако напречното сечение е повече от 10 mm2, тогава съпротивлението не надвишава 0, 005 MΩ / km;
 • експлоатационният живот на продукта е 30 години, с гаранционен период до 5 години, а ако не се съхранява правилно - до две години.

Тук всъщност са всички най-важни технически характеристики на VVGng кабела, за които трябва да знаете на етапа на избор на проводник за полагането му в къщата и на улицата.

Област на приложение

Въз основа на горните условия на работа и характеристики може да се види, че кабелът може да се използва както за промишлени, така и за битови нужди. Що се отнася до последното, тук отново трябва да обърнете внимание на факта, че този проводник е най-оптималната опция за домашно окабеляване.

Препоръчваме да го използвате в следните случаи:

Що се отнася до метода на окабеляване, можете да изберете както скрита, така и отворена линия полагане. В последния случай е по-добре да поставите проводника в кабелния канал или гофрирането.

Обръщаме вашето внимание на факта, че крайно не се препоръчва да полагате VVGNG кабела в земята, защотоЗа целта е по-добре да използвате броневидова версия, която осигурява надеждна защита срещу гризачи и механични повреди.

Топ производители

Сред производителите е много трудно да се определи кое е по-добро, защото фалшификати могат да се намерят на всяка стъпка. Препоръчваме ви винаги, когато е възможно, да предпочитате такива инсталации като производители на кабели VVGNG като Kolchuginsky Zavod, Energokabel, Podolskabel, Sevkabel и Moskabel.производство

За много отрицателни отзиви на клиентите продуктите на фабриката за кабели Oryol е по-добре да бъдат проверени отново, защото много често стойностите на етикета не са верни. За да проверите независимо качеството, се препоръчва да прочетете инструкциите за направете сами сечение на кабела, И накрая, искам да отбележа, че е по-добре да сравнявате цените в интернет на официалните уебсайтове на компанията, за да не се сблъскате с фалшификати, които ще струват по-ниско от първоначалната цена на VVGng кабел.

Добър пример за основното предимство на проводника

Добър пример за структурата на проводника

(24 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар