Как да проведем електрическо окабеляване в дървена къща в съответствие с PUE и други стандарти

Най-често дървените къщи се издигат в крайградските райони. Предимството на тези сгради са ниските материални разходи за строителството и високоскоростното строителство. Основният недостатък на това решение е високата вероятност от запалване в случай на спешност в окабеляването. В резултат на дъга и къси съединения стените и тавана светят лесно. Оттук и високите изисквания за полагане на кабели в конструкции с горими повърхности в PUE и други NTD. Ето защо, нека разберем как електрическото окабеляване в дървена къща трябва да се извършва безопасно, според GOSTs и PUE.

изисквания

Най- PUE изискванията за окабеляване на различни конструкции са посочени в Глава 2.1 (параграфи 2.1.31-2.1.51), таблица 2.1.3 и глава 7. При изграждането на рамкови сгради те се ръководят от по-новия документ SP 31-105-2002.

И така, основните изисквания за инсталиране на електрическо окабеляване в дървена къща са:

 1. Проводниците трябва да бъдат изолирани от негорим или негорим материал, на практика той се използва NYM или VVGng-LS.
 2. Вените трябва да са медни.
 3. Препоръчително е да се даде окабеляване отворено окабеляване в дървена къща, вижте таблица 2.1.3 от PUE за повече подробности.
 4. Скрито окабеляване в дървена къща възможно е (съгласно същата таблица. 2.1.3 PUE), но ако е защитен от всички страни с огнеупорен материал (мазилка, алебастър, метални тръби), обаче, това е въпросът, който предизвиква най-много спорове и недоумения. употреба метален маркуч или PVC гофриране в дървена къща е забранено, тъй като те нямат възможност за локализация в случай на пожар.
 5. Изпълнете правилно изчисляване на напречното сечение на проводимите кабелни проводници, Препоръчваме да изберете дебелина на сърцевината с текущ запас от 30% (по-добре повече от по-малко, но без фанатизъм).
 6. Според нормите и стандартите изграждането на дървена къща изисква наличието на заземяване, системи TN-C-S или TN-Sи линиите трябва да бъдат защитени от устройства като прекъсвач и RCD или дуплекс.
 7. Ако имате дървена къща от рамкова конструкция, тогава според горното съвместно предприятие можете да положите скрито окабеляване в кухини, пълни с изолация и т.н.

Важно! Скритото окабеляване е не само окабеляване в портите под мазилката, но и окабеляване в празнините на конструкциите, затворени с окачени тавани и облицовки.

Основен процес

Основният процес на окабеляване не е сложен. Всичко, което е необходимо, е да направите схема на окабеляване в дървена къща, да закупите всички компоненти, да извършите подготвителни работи и монтаж.

След тези операции, завършената линия се съгласува с Gosenergonadzor и ако няма коментари, в рамките на 5 дни ще бъдете свързани към мрежата.

Създаване на схеми

На специална схема на окабеляване се отбелязва точното местоположение на всички елементи (от изхода до електромера), преминаването на кабела през дървената къща. Също така в проекта е необходимо да се посочи точното разстояние на окабеляването близо до вратите, тавана, пода.

Проект за електричество в дървена къща

Препоръчваме ви да използвате плана на къщата като празен за схемата, тъй като този документ зачита точните размери на помещения, врати, прозорци.

при съставяне на схемата на окабеляване Използвайте следните правила и съвети:

 1. Таблото е инсталирано в коридора. Височината на щита трябва да бъде такава, че децата да не го достигат (приблизително на 1,5 м над земята).
 2. Гнездата, като правило, се инсталират на всяка височина от пода (GOST, SNiP и PUE не обсъждат този момент). Планирайте първо своите мебели и домакински уреди, за да знаете къде трябва инсталирате изход (в противен случай след ремонта ще трябва да закупите удължителни кабели).
 3. Препоръчителната височина на монтаж на превключвателите е 80 и 150 см. Всички превключватели в къщата трябва да са на една и съща височина (по естетически причини). Когато влизате в помещението, продуктът трябва да бъде поставен отстрани на дръжката на вратата.
 4. Линията може да се движи както отдолу (20 см от пода), така и в горната част на стената (20 см от тавана), освен това строго вертикална и строго хоризонтална. Завъртане на пистата под прав ъгъл.
 5. Въз основа на готовата схема е необходимо да се изчисли точният брой елементи, след това да ги закупите и да продължите с инсталирането на електрическо окабеляване в дървена къща.

Полагане на линията от улицата към стаята

Има два начина за полагане на кабели на открито: въздух и подземен.

Първият вариант е по-евтин, но в същото време е по-вероятно да претърпи аварии (електропроводи могат да бъдат повредени от силни пориви на вятъра или дърво, падащо върху стълб). В допълнение, въздушно окабеляване може да се зададе, ако разстоянието до обекта е не повече от 25 метра. Ако разстоянието до къщата е направено от дърво, ще трябва сами да инсталирате междинна опора (друг стълб), която забележимо да „удари джоба ви“.

Въздушни електропроводи

Подземен кабелен маршрут е по-отнемащо време и скъпо събитие, но в същото време ще гарантира дългия живот на вашето окабеляване.

Подземен кабелен маршрут

Относно, как да свържете електричество към сайта, разказахме в отделна статия, която препоръчваме да прочетете!

Провеждане на кабели в стаите

Най-често открито окабеляване се извършва в дървена къща.Има няколко начина за инсталиране на окабеляване, а именно: в каналите, в гофрирането, на специални изолатори (ролки) или в електрическата перваза. Снимката показва всички опции, така че можете веднага да ги сравните помежду си.

Подплата на канала

Маршрутизиране на ролкови линии

Използването на електрически цокъл

Кабелни канали - Удобен вариант за окабеляване, те лесно се фиксират, но с правилния подход не развалят, а допълват интериора на дървена къща. Между другото, има канали с оцветяване "под дървото".

предимство електрическо окабеляване в плот тъй като намалявате броя на кабелните канали по стените, като по този начин скривате окабеляването от очите. Тази опция също намалява вероятността от механични повреди по линията и ако поставите гнездата на височина 15-20 сантиметра над нивото на пода, тогава окабеляването ще бъде почти невидимо.

В същото време превключвателите могат да бъдат монтирани на желаната височина, като поставят жицата в нишата на вратата, зад корпуса в металната тръба. Тогава окабеляването няма да бъде видимо изобщо. По този начин ще изпълните изискванията на PUE и интериорът ви няма да бъде засегнат.

Добре отговаря на PUE "ретро окабеляване". Тоест, имате нужда от усукан шнур и керамични ролки (изолатори). Това е античен вариант на интериора. Но ретро проводникът е неразумно скъп и необходимостта от закупуване на клипове и други аксесоари само ще увеличи прогнозата.

Препоръчваме ви да разгледате тези видео инструкции, които ясно ще ви покажат всички нюанси на инсталационната работа:

Кабелна връзка

На местата на разклоняване на кабела към контакти и ключове, както и в местата на свързване на две ядра, е необходимо инсталирайте разклонителни кутии, Тези продукти се използват за закрепване на няколко контакта и защитата им.

Основното методи за свързване на проводници в разклонителната кутия са:

 • връзка с помощта на vag;
 • връзка с sizy;
 • кримпване с ръкави;
 • заваряване;
 • запояване.

Важно! Кабелна връзка с завъртете Той е забранен във всяка структура, защото с течение на времето контактът отслабва и започва да се затопля.

Ако инсталирате електрическа инсталация в дървена къща в съответствие с PUE, тя веднага казва за забраната за усукване:

PUE 2.1.21. Свързването, разклоняването и прекратяването на проводниците на проводници и кабели се извършва чрез кримпване, заваряване, запояване или затягане (винт, болт и др.) В съответствие с приложимите инструкции, одобрени по установения начин.

ЛПС са изолационни капачки, които са навити на нишка от проводници. Те са евтини и много практични. Достатъчно е да отстраните изолацията с 2-3 см и да завъртите голите контакти помежду си, след което да завиете капачката. Относно, как да свържете проводници със сивопрочетете в статията, за която се позовахме.

Свързващи проводници ЛПС

Връзка към терминален блок WAGO достатъчно надежден. Но имайте предвид, че те се използват най-добре в не твърде мощни връзки. Когато монтирате, обърнете внимание на номиналния ток на клемната лента и не използвайте фалшификати. Свързването на мощни уреди като котли, съдомиялни машини и котли трябва да се извършва с винтови клеми, ръкави, заваряване или запояване, или още по-добре, полагайте непрекъсната жица от щита.

Връзката се поддържа от терминален блок

Ръкави, заваряване или запояване са най-добрите опции, изброени при инсталиране на окабеляване в дървени къщи. Относно, как да кримпваме проводници с ръкавипрочетете в нашата статия.

В уебсайта има и отделни публикации за запояване и заваряване на проводници:

Свързване на контакти и ключове

След приключване на цялото окабеляване е необходимо да се инсталират превключватели и контакти.Препоръчваме ви да използвате всички аксесоари за окабеляване в дизайн, наподобяващ дърво. Разликата в цената може да не е значителна, но в интериора те ще изглеждат по-добре, можете също да обърнете внимание на линията Контакти и ключове Schneider Electric и Legrand, Продуктите на тези производители ще се впишат във всеки интериор.

Дървени ключове и контакти

Монтаж на електрически панел

Важно е да изберете правилното напречно сечение на кабела и да положите кабелни линии, но това не означава, че окабеляването ви в дървена къща е безопасно. Трябва да изберете правилната защита - автоматични машини, difavtomaty, RCD, реле за напрежение и т.н. Това ще спести разходи за ремонт в случай на спешност, както и ще защити вас и вашия дом.

В случай на повреда на изолацията на кабелите от гризачи, защитата ще работи и пожар няма да възникне.

Следователно нужда разделено окабеляване на групи:

 1. Осветление
 2. Sockets
 3. Мощни уреди

Не забравяйте да защитите тези групи с отделни машини и RCD. Устройството за остатъчен ток трябва да бъде инсталирано във веригата, от която се захранва бойлерът, електрически бойлер, съдомиялна и пералня и други мощни консуматори, особено ако са във влажни помещения.

След това за кабел с напречно сечение на вени 1,5 кв. mm (осветителна верига) изберете машина с номинален ток 6-10 ампера и за 2,5 квадратни метра. mm - 16 ампера.

Груповите RCD към гнезда или отделни потребители трябва да имат ток на изтичане (диференциален ток, известен още като Id) в рамките на 10-30 mA, а общият RCD, наричан още въвеждащ или огнеустойчив, се избира с ток на изтичане, по-голям от груповите, например 100-300 mA ,

Също така понякога на входа се инсталира избирателен RCD - той се различава от обичайния по голямо време за реакция.Номиналният ток на RCD трябва да бъде по-висок от тока на машината, с която тази група е защитена, тоест AB при 10A - RCD при 16A, AB при 16A - RCD при 25A.

Монтажна схема на еднофазен щит в дървена къща:

1-фазово заземително табло

 

Ако сте прекарали 3 фази на сайта, схемата на разпределителната платка може да изглежда така:

Трифазен електрически панел

След завършване на окабеляването и щита е сглобен, препоръчваме ви да се обадите на електротехник, така че той да провери всичко и евентуално да елиминира очевидни грешки. След това трябва да преминете тестовете за приемане, да получите сертификата за допускане, за да се свържете към мрежата, както и да се обадите на представителя на разпределителната зона, за да запечатате електромера и отварящата машина.

Това е цялата инструкция стъпка по стъпка, която подробно обяснява как да направите електрическо окабеляване в дървена къща със собствените си ръце. Не забравяйте да извършите електрическа инсталация в съответствие с PUE и други съществуващи стандарти. Те са проектирани и сглобени въз основа на голям брой произшествия, които биха могли да бъдат избегнати чрез просто спазване на правилата. Надяваме се, че предоставените съвети и диаграми са ви помогнали сами да извършите електрическата инсталация или поне да спестите на някои етапи от инсталирането.

Препоръчваме ви също да прочетете статията:отопление на дървена къща с електричество!

(14 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Николай Павлович

  ЗДРАВЕЙТЕ! НЕ КОМЕНТИРАНЕ, И ВЪПРОС: КАК Сравнявам ИЗИСКВАНЕТО ЗА КАКВО Е ЗАБРАНЕНО В ДЪРВЕНАТА КЪЩА ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ ПВЦ-КОРФЕР, И В ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ПРИМЕР ИЗПОЛЗВАНЕ?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Днес производителите на велпапе от PVC вече правят самозагасяване, което свежда до минимум риска от пожар. Изискванията, за съжаление, не се актуализират толкова често, така че технологичният прогрес леко надхвърли стандартите. Освен това използването на самозагасваща гофрирана тръба няма да бъде сериозно нарушение на мерките за безопасност, ако останалите точки са спазени правилно.

   Отговарям
 • Андрю

  Завиването по правилата е забранено, нито дума за VAGO и ЛПС в ЕМП Остава запояване, заваряване, тестване под налягане и закрепване.

  Отговарям
  • Ярослав

   Оттогава няма нито дума за VAGO и ЛПС в EMP тези и подобни устройства се наричат ​​компреси. Остава да прочетете PUE: 2.1.21. Свързването, разклоняването и прекратяването на проводниците на проводници и кабели се извършва чрез кримпване, заваряване, запояване или затягане (винт, болт и др.) В съответствие с приложимите инструкции, одобрени по установения начин.

   Отговарям
 • Марина Граал

  Интересна статия

  Отговарям

Добави коментар