Типична схема на окабеляване в тристаен апартамент

Наскоро прегледахме схема на окабеляване в двустаен апартамент, сега за вашето внимание ще бъде осигурен по-сложен проект - за тристайни жилища с лоджия. Веднага обърнете вашето внимание на факта, че това е само пример за рисунка. На вашата дизайнерска схема за окабеляване на апартаменти можете да промените броя на контактите с превключватели или да промените тяхното местоположение.

Така че, първо ще предоставим готова схема на окабеляване в тристаен апартамент, след което ще поговорим малко за някои важни точки по този въпрос. Модерен проект за окабеляване на помещения е следният:Схема на окабеляване в тристаен апартамент

Този проект за жилище с 3 спални може да ви се стори малко неразбираем, така че нека разгледаме някои от основните моменти.

 1. Всяка стая трябва да има своя разклонителна кутия, от която се извеждат проводници към превключвателя, лампата и гнездата. От съображения за електрическа безопасност разклонителната кутия на банята трябва да се пренесе в коридора.
 2. Три изхода в кухнята трябва да бъдат инсталирани над плота, за да свържат микровълнова печка, чайник и всеки друг кухненски уред (съдове за съдове, тостер или пасатор). Още една противоположност - за свързване на хладилника до електрическата мрежа. В собствената си схема на окабеляване в тристаен апартамент можете да проектирате повече изходи, ако например трябва да свържете аспиратор, котлон или съдомиялна машина.
 3. Електричеството не се извежда на лоджията, както не всеки хазяин се нуждае от това. Ако се нуждаеш прекарайте светлината към балкона, направете кабела от разклонителната кутия на спалнята, която е съседната стая.
 4. Тъй като височината на инсталирането на търговски обекти в Хрушчов не е стандартизирана от GOSTs и правила PUE, във вашата схема можете да ги поставите както искате, основното е, че е удобно и безопасно. Прочетете повече за поставянето на търговски обекти в апартамента в статията: https://our.electricianexp.com/pravilnoe-raspolozhenie-rozetok-v-kvartire.html.
 5. Препоръчваме ви да създадете чертеж върху фотокопие на плана на тристаен апартамент на панелна или тухлена къща. В този документ всички размери на помещенията се наблюдават според действителните, което ще позволи лесно да се маркират стените при инсталиране на електрическо окабеляване.
 6. Не забравяйте да изведете няколко групи проводници за осветление и контакти от разпределителния панел. Например, една осветителна група ще отговаря за светлината в тоалетната, хола и кухнята (в диаграмата лявото крило). Втората група ще обслужва осветителната линия в спалнята, банята и детската стая. По подобен начин „разбийте“ товара на изходящата група проводници. Тази версия на схемата на окабеляване в тристаен апартамент ще позволи при ремонт на окабеляването (например подмяна на превключвател за светлина или полилей) да оставя електричество в някои стаи. За това как да разделите окабеляването на групи, прочетете статията: https://our.electricianexp.com/kak-razdelit-elektroprovodku-na-gruppy.html.
 7. Не забравяйте да посочите в диаграмата точното местоположение на тела на тавана.За това как да подредите таванни светлини, описахме подробно в статията: https://our.electricianexp.com/pravila-razmeshheniya-svetilnikov-na-potolke.html.

Освен това, когато изготвяте схемата на свързване, е важно правилно да проектирате разпределителното табло и да изберете подходящата защитна автоматизация, която ще бъде инсталирана в него. Във видеото по-долу се разглежда една от възможностите за сглобяване на щит в тристаен апартамент:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите електрическа схема на окабеляването на апартамента. Надяваме се, че предоставеният стандартен проект за окабеляване в 3-стаен апартамент на панелна къща беше полезен за вас!

Прочетете също:

(11 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Алексей

  "Всяка стая трябва да има своя разклонителна кутия" ЗАЩО ??? можете да се справите без тези остатъци от "лъжичката" постоянно да развалят външния вид!

  Отговарям
  • Алексей

   Ще поставите проводници за електрически крушки, превключватели и контакти от електрическия панел на кацането? Или има безжична технология в любимия ви „пиндостан“?

   Отговарям
   • Алексей

    Вие в своя „лопатен“ свят по пътя дори не сте чували за панелни апартаменти.

    Отговарям
    • ветеринар

     Чудя се как разклонителната кутия се различава от дъската на апартамента?

     Отговарям
 • Алекс

  Кутиите са незаменими. Броят им може да бъде намален, но без тях по никакъв начин. Спестяване на ресурси. Кутиите трябва да бъдат монтирани правилно. Тогава те изобщо не се виждат след ремонта на апартамента.

  Отговарям

Добави коментар