Да се ​​научим да различаваме RCD от диференциален автомат - 4 външни знака

Много често неопитни електротехници и домашни майстори не знаят как да определят какво има в щита - RCD или difavtomat. В резултат на това може погрешно да се мисли, че окабеляването е защитено от претоварвания и изтичане на ток, въпреки че всъщност не е осигурена защита от първата опасна ситуация, тъй като в щита е конвенционално устройство за остатъчен ток. В тази статия ние не само ще разгледаме функционалната разлика между тези две устройства, но и ще ви кажем как да разграничите визуално RCD от difavtomat.

Разлика във функциите

Накратко опишете как прекъсвачът на остатъчния ток се различава от прекъсвача на диференциална верига. Всичко е съвсем просто:

 1. RCD работи само когато е открит във веригата ток за изтичане.
 2. Difavtomat Включени са функциите на устройството за остатъчен ток + прекъсвач. Общата диференциална машина се задейства не само по време на изтичане на ток, но и когато късо съединение, и мрежови задръствания.

Комбинирана защита

Това е основната функционална разлика между двете устройства. Discover, какво е по-добре да поставите RCD или difavtomat, можете в нашата съответна статия. Сега ще ви кажем как да ги различите по външен вид.

Визуална разлика

Сега в примерите за снимки ясно ще покажем как да определим какво е инсталирано в щита. Общо ще говорим за 4 очевидни признака, които трябва да запомните.

 1. Вижте какво пише по случая. Освен ако разбира се не сте закупили евтини китайски продукти, е малко вероятно те да бъдат написани на страничната стена или отпред. Въпреки това, всички домашни устройства и дори някои чужди продукти имат ясно обозначение на случая - "диференциален превключвател" (известен още като RCD) или "прекъсвач на диференциалния ток" (известен още като diffavomat). Този метод е неудобен с това, че за да различите продуктите, които са инсталирани един до друг, ще трябва да ги премахнете от DIN шината, в противен случай името ще бъде затворено.Конкретно име
 2. Обърнете внимание отново на името. Да, маркировката също дава ясна представа какво е инсталирано в щита. Според пълното име на устройствата, написани в параграф 1, можете да разберете какво е „VD“ и какво е „AVDT“. Недостатъкът на този метод за определяне е, че на чужди устройства може да няма вътрешно съкращение, както например при продуктите на Legrand.Обозначение AWDT
 3. Разглеждаме характеристиките. Както на RCD, така и на диференциалната машина, техническите спецификации са посочени под формата на цифри и букви. Така че, ако видите цифра, а след нея буквата "A", например 16A или 25A, това означава, че в щита е инсталиран RCD, на който е посочен номиналният ток. Ако на буквата е отбелязана буква, а след това число, например, C16, това е AEDT. Буквата "C" в този случай показва типа характеристика на времевия ток. Прочетете повече за технически характеристики на прекъсвачи Можете да намерите в съответната статия. Тук чрез тази техника можете лесно да различите устройствата.На снимката по-долу дублираме това правило отново:Разлика в представянето
 4. Разглеждаме диаграмата. Е, последният, така да се каже метод на контрол, който ви позволява да правите разлика между RCD и difavtomat, е да разгледате диаграмата. В схемата на диференциалния автомат допълнително се посочват термичните и електромагнитните разединителни единици, които не са включени във веригата на прекъсвача на диференциалната верига. Тази разлика е съществена и при определяне на устройството.схема

Освен това препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как на външен вид да определите какво е инсталирано в електрическия панел:

Основни разлики

Така че сме предоставили инструкции за млади електротехници и домашни майстори. Както можете да видите, наистина няма нищо сложно и разликата между прекъсвача на остатъчния ток и прекъсвача на диференциалната верига е доста значителна. Надяваме се, че сега знаете как да различите визуално RCD от дифавтомат!

Ще бъде интересно да прочетете:

Основни разлики

(13 гласа)
Зареждане...

6 коментара

 • победител

  От страна на машината баркод. С помощта на програмата на android разбрах, че това е автоматична машина.

  Отговарям
 • MAX

  Смях се от сърце при преподаването) Как тогава да обясня тези снимки, на които токът започва с C и веднага се пише - Остатъчен токов уред.

  Отговарям
  • Admin

   Има изключения, следователно, печеливша опция е да погледнете диаграмата.

   Отговарям
  • Павел

   и ми прощаваш, тогава прочетох маркировката, или се забих на първите фрази ?? узо-wad2

   Отговарям
 • Андрю

  На снимката UZO-VAD2, тоест прекъсвачът на остатъчния ток на устройството е автоматичен диференциал, така че токът започва от C).

  Отговарям
 • Дмитрий

  Благодаря ви за статията! И благодаря за коментарите също. Всъщност по отношение на такова объркване, когато всеки производител по свой начин разбира какво е RCD и какво е автоматична машина, извинете, Difavtomat

  Отговарям

Добави коментар