Как да направите безопасно заземяване в апартамента, ако не е

Знаете ли подобна ситуация, че трябва да направите заземяване в апартамента, но няма подходящ заземен терминал на подовия щит? Обикновено липсата на заземяваща верига се наблюдава в сглобяеми къщи на старата сграда - Хрушчов. Много електротехници решават този проблем по свой начин: кой свързва RCD, кой прави индивидуална верига и кой дори свързва заземяващия проводник към батерията или водоснабдителната система. След това ще ви кажем как правилно да извършите заземяването в апартамента със собствените си ръце, ако не е там и коя опция за защита е строго забранено да се монтира!

Правилни решения

Метод номер 1 - Свързване на RCD

Ако в апартамента няма заземяване (не е предоставено от предприемача), но все пак искате да се предпазите от токов удар, тогава е най-добре за известно време свържете устройство с остатъчен ток (на снимката по-долу). Това устройство, разбира се, няма да реши целия проблем, но въпреки това, в случай на изтичане на токове, той незабавно ще изключи захранването на обслужваното устройство - пералня, бойлер или група изводи.

RCD в щита

В допълнение, препоръчваме ви самизаменете окабеляването в апартамента до нов с трижилен кабел. В бъдеще, когато дойде време да се направи заземяване на вашия вход, вече ще сте подготвени, а всичко, което остава, е да проведете и свържете PE проводника към съответната шина на подовата плоча.

Метод номер 2 - Инсталиране на вашата собствена схема

Напоследък има чести случаи, когато жители на сглобяеми къщи решават да се заземят самостоятелно в Хрушчов, за което организират индивидуална схема за заземяване. Тази идея е, че от апартамента до мазето се простира PE едножична жица по протежение на щрангове. В близост до къщата се задвижват поне три метални ъгъла или електроди, свързани помежду си с метална плоча. Към готовия защитен триъгълник (предоставен на диаграмата по-долу) е свързан проводник, изтеглен от пода, другият край на който е фиксиран към тялото на щита. Остава само да свържете заземяването на апартамента с щита и, както знаете, защитата от течове е готова!Триъгълна заземяваща верига

Обръщаме вашето внимание на факта, че можете да направите такова заземяване със собствените си ръце, само след като координирате това събитие с управляващата компания. Спонтанното приемане на това решение може да доведе до много проблеми, защото Вие, независимо как, се намесвате в одобрения проект и ако се случи някакъв инцидент, е възможно да сте крайният.

Искам също да добавя, че ако все пак решите да направите своя собствена земна верига в апартамента, тогава PE проводник трябва да бъде мед, сечение не по-малко от 4 mm.kv. Този метод на защита е подходящ не само за жителите на първия етаж, но и за всички останали - 4-ти или дори 5-ти.

Видео преглед на системата за сигурност:

Технология за заземяване

Опасна опция за защита

Някои нещастни електротехници решават да направят заземяване в апартамента, просто като свържат третия проводник към водопровода или отоплителната система, минаваща през стаята. В никакъв случай не използвайте тази версия на заземяващата верига, като в този случай картината е следната:

 • има разбивка на тока върху тялото на уреда (бойлер или пералня в банята);
 • опасен ток преминава към батерии и топло / студена вода щрангове не само на вашия апартамент, но и на всички съседи, както системата е единична.
 • всеки, който в момента реши да пие вода от чешмата или просто да докосне метални тръби, може да бъде жертва.

Между другото, тази точка е предвидена от правилата на PUE и също е строго забранена, съгласно PUE 1.7.110 (вж. Глава 1.7).

В допълнение към този метод за заземяване на апартамента, следните опасни се считат за:

 1. Връзка в нулев гнездо към заземителния проводник (т.нар изчезващ). Ако нещо се случи нулево скъсване на тел в мрежата опасното напрежение ще отиде в случая на всички електрически уреди, свързани към земята на апартамента - компютър, бойлер, хладилник и т.н.
 2. Последователно заземяване на електрически уреди (един през друг). Ако решите да направите такава заземителна верига, имайте предвид, че в случай на авария може да възникне електромагнитна несъвместимост. Електрическите инсталации ще пречат и има голяма вероятност заземяването да не попречи на токов удар.
 3. Свързване на няколко проводника към един терминал на PE шината. Разрешено е да свържете по един проводник към всяка контактна подложка. Пренебрегването на това правило е строго забранено.
Експертно внимание

Това е всичко, което трябва да знаете за това как да направите заземяване в апартамент, ако не е. Независимо от това, горещо препоръчваме да използвате RCD като опция за временна защита и настояваме градските власти да се погрижат за модернизацията на окабеляването във вашия дом.

Подобни материали:

Технология за заземяване

Експертно внимание

(23 гласа)
Зареждането ...

16 коментара

 • Анатолий

  Изпълнението на собствения заземен контур в системата TN-C, без метална връзка със заземяващия контур на подстанцията, всъщност означава преминаване към CT-системата. В случай на жилищна сграда такъв преход е забранен от PUE. Ако дори съпротивлението на заземяващия контур на захранващата подстанция е 4 Ома (винаги винаги е наистина по-ниско), а съпротивлението на завършения заземен контур е 4 Ома, но винаги е истински по-добро, съпротивлението на фазовия контур е нула 2 Ома, обикновено е по-малко, тогава съпротивлението на текущия път на веригата към случая на заземената електрическа инсталация фазов проводник с напрежение 220 волта ще бъде 4 + 4 + 1 = 9 ома, а токова стойност 220/9 = 24.444 ампера.За работата на прекъсвачи този ток не е достатъчен, само прекъсвачи с номинален ток 6 ампера някак удовлетворяват те създават с големината на техния изключващ ток, който трябва да бъде три пъти по-висок от номиналния ток на прекъсвача, но времето им на изключване няма да осигури сигурно време за изключване, за да се защити човек от токов удар. и токът през човешкото тяло ще бъде 98/1000 = 0,098 ампера или почти 100 милиампера, тоест смъртоносен ток. Единствената мярка за защита на човека в този случай е инсталирането на RCD. Ако, обаче, вашият собствен кон Ур все още свържете заземяване метална връзка с контура на подстанцията на предлагането, то отново ще заземяване нулев проводник, чисто техническа мярка, за да се избегнат опасни напрежения при натоварване над 240 волта с нула счупване provoda.Odnako чрез заземяване сплит точка PENпроводник до работна нула и защитен проводник, това помага да се предотврати появата на нулево напрежение в загражденията с напрежения, по-високи от 240 волта Прекъсвачът има недостатъчна скорост за защита на човек от токов удар, единствената реална мярка за защита е инсталирането на устройство за остатъчен ток. неутрален проводник на токове и други консуматори, свързани след мястото на скъсване на неутралния проводник. В системата TN-C PUE забранява инсталирането на RCD в двужилен inii, но е възможно да се инсталира като противопожарна защита и да се предпази от шок от човек чрез електрически ток в електрически инсталации, свързани с вода, с достатъчно съпротивление на тока на изтичане през водата, за да работи RCD, с петкратна стойност на тока за настройка на RCD. Използването на системата TN-C-S има повечето недостатъци на системата TN-C и поради използването на защитен проводник, в случай на неквалифицирана услуга, тя може да носи потенциал от 220 волта дори към работещи електрически инсталации, свързани към защитния проводник в случай на повреда в защита или отворена верига защитни проводни линии Същото се отнася и за системата TN-S. Тоест защитата срещу токов удар на човек трябва да бъде непременно всеобхватна - технически средства плюс организационни мерки.

  отговор
  • Сергей

   Само повторно заземяване и 5-ти PE проводник от ASU към целия RS под на корпуса.
   N шина в етаж RS, изолирана от кутията.
   В противен случай индивидуална заземяваща верига или RCD или диференциален трансформатор.
   Не трябва да има друг.
   Не приемайте греха в душата си.

   отговор
 • мен

  В системата TN-C-S на ASU на къщата трябва да има висококачествено презаземяване в точката на разделяне на PEN с връзката на всички проводници към различни шинни терминали и нищо друго. Комбинирана нула без такова заземяване, не бих започнала в апартамента си. Лесно е да получите непредвидимо напрежение в корпусите на инструмента, когато общ нулев пробив. И в този случай нито RCD, нито автоматични машини ще предпазват от токов удар. Не знам, че намериха лошо нещо при инсталирането на RCD в TN-C. Всъщност това е единственият начин да се предпази от токов удар по време на срив на изолацията на приемници на мощност, работещи в такава система. При наличието на RCD, дори и при заземяване на водоснабдяването, токът през тази верига не може да надвишава тока на задействане на RCD. В резултат на това, с RCD от 30 mA и съпротивление на заземяване от 7 kΩ, веригата вече ще бъде изключена. Ако тръбите не са пластмасови, устойчивостта им към земята обикновено е много по-малка. И нищо лошо няма да се случи със съсед, който държи лула. По-лошото е, когато тръбите използват всякакви дебили, които крадат електричество като работна нула.

  отговор
 • ВЛАДИМИР

  Предлагам, че ако няма заземяване в старата панелна къща, тогава можете да направите следното, да използвате перфоратор под пода, да намерите фитинги в стената, към които трябва да заварите болт и да премахнете земята, това е най-надеждният вариант ... ...

  отговор
  • Игор

   Владимир, прочетете SNiPs, какъв тип стенни панели има, какъв тип арматура и как са защитени от корозия, вградени елементи и повдигащи контури, как плочите са фиксирани и дали поне част от арматурата може да бъде заземена. Ипотечните и панти могат просто да се закотвят в бетон, да нямат връзка с други метални елементи. Със същия успех можете да заварите заземителен болт до спортна тежест във вашата стая.

   отговор
 • Владимир

  Що се отнася до RCD, той трябва да бъде свързан само със заземителна верига и предпочитание на мястото на монтаж - веднага след брояча, пред машината. превключване. Ако грешите, поправете ме.

  отговор
 • Paul

  И дори да е така, защо не можете да се приземите към щранг? Нека да кажем, че металния щранг отива в земята, както трябва, защо да разбивам човек (съсед на щранг) с токов удар, защото токовете ще отидат там, където имам нужда от щранг към земята?

  отговор
  • Aleksand

   На паркинга за вода някои от тръбите могат да бъдат заменени с полипропиленови тръби. В новите жилищни сгради паркингите вече са инсталирани само от пластмасови тръби. Следователно заземяването на водоснабдителната система може да не работи изобщо или дори да е опасно.

   отговор
  • Егор

   Изходният канал вече е свързан към системата за изравняване на потенциала (SOE) и това е заземено.

   отговор
 • Юджийн

  В статията изрично се казва, че заземяването в апартамента е опасно, да се изгорят, всички електрически печки в панелни къщи са нулеви, какво предлага статията да се откъсне всички тези „нули“ и да се остави печката без заземяване и заземяване, преди да бъде подложена на ток? 🙂

  Значи, единственият изход е да монтирате собствения си затворен контур и да го изключите?

  Има мнение, че е възможно да го изключите дори без заземяване, той все още ще изтече, само през вас 🙂, за начало ще получите малък токов удар, но той така или иначе ще се изключи, може би това е най-добрият начин

  отговор
 • Сергей

  Възможно ли е да се заземи на чугунен канален щранг?))

  отговор
  • Олег

   не
   За разлика от стоманените водопроводи, които са заварени заедно, чугунните щрангове се състоят от чугунени тръби, поставени една в друга, и никой не може да гарантира надеждността на електрическия контакт и стойността на съпротивлението.

   отговор
 • жури

  Електрическите инсталации с напрежение до 1000 волта трябва да се захранват от системата TN (TN-C-S и TN-S) (виж PUE, стр. 1.7.57). Сега дешифрирайте абревиатурата TN (вижте PUE, точка 1.7.3): T - заземен неутрален, N - отворени проводими части, свързани към заземения неутрал на източника на захранване (т.е., нулира се защитно заземяване, вижте PUE, стр. 1.7.31). Защитното заземяване на проводимите електрически заграждения се извършва само в IT и TT системи, а ние срещаме главно TN система. В системата TN основната защитна мярка е автоматично изключване на захранването, което се осигурява от токови прекъсвачи и защитно заземяване (обърнете внимание, а не заземяване). Освен това в системата TN в многоквартирните сгради е инсталирана система за изравняване на потенциала (CES), която има собствено заземяване, чиято цел е да се създаде нулев потенциал на системата (тъй като "земята" има нулев потенциал). Това заземяване не е стандартизирано, следователно не е класическо заземяване на проводими корпуси, въпреки че е електрически свързано с тях. И като цяло заземяването на случаи в системата TN е безполезно, защото тя се отклонява от заземяване, което означава, че няма да работи ефективно. Разрешено в TN системите да се използват RCD. Заземяване за RCD не е необходимо: който се съмнява, прочете принципа на работа на RCD.

  отговор
 • лилия

  В стария апартамент електротехниците не искат да търсят теч, предлагат да заземят банята до пода. Кажи ми, ще стане ли?

  отговор
  • Admin

   все още можете да заземите електротехника. Какво мислите - добър бетонен контакт ще бъде върху бетон? Ще успее, но посредствено.

   отговор
 • слава

  В АПАРТАМЕНТА земята преминава от rh към един изход (неизвестен го е правил в древността), по-късно при подмяна на водопроводните тръби хвърлили жица по тръбите (не знам какъв вид тел е, най-вероятно земята), сега сменям окабеляването. къде да вземем земята по-правилно, от щита на входа или от жицата покрай щрангове?

  отговор

Добавете коментар