Как да свържете прекъсвач в щита?

Процесът на инсталиране на машини в електрически панел е доста прост и не отнема много време. Единственият проблем е да направите всичко правилно, защото по време на свързването на проводниците много електрически начинаещи правят малки грешки, които могат да повредят устройството за кратък период от време. В тази статия ще разгледаме как да свържем прекъсвач със собствените си ръце, предоставяйки правила за инсталиране, основни грешки и диаграми.

Типични инсталационни грешки

Най-често с електрическо окабеляванеи по-специално при свързването на машината са разрешени следните грешки:

 1. Захранващият кабел е навит отдолу. Въпреки факта, че тази опция за окабеляване не е забранена от правилата на PUE, все още не препоръчваме да свързвате прекъсвача отдолу, особено след като веригата, върху която е инсталиран неподвижният контакт, е в горната част (както е показано на снимката по-долу) ,Правилна захранваща връзка
 2. Контактите са твърде плътно затегнати от фиксиращия винт. Не е необходимо да допускате това, тъй като в резултат на това можете не само да повредите жилото на кабела, но и да деформирате тялото на продукта.
 3. Проводниците не се свързват правилно. Предпоставка е фазата да бъде свързана под фазата, нула под нулата (ако се използва биполярен превключвател). Веднага препоръчваме да се запознаете с материала: цветна маркировка на тел.
 4. Вместо една двуполюсна машина се използват две еднополюсни машини. Това е строго забранено, тъй като фаза и нула трябва да бъдат изключени едновременно.
 5. При фиксиране на сърцевината изолацията влиза в седалката. Не забравяйте да съблечете жицата толкова, колкото изисква паспортът на модела. Ако натиснете изолацията с винт, контактът на проводника ще отслаби, в резултат на което сърцевината ще се нагрее и ще се появят други неблагоприятни ефекти. За това събитие препоръчваме да използвате специален инструмент за събличане.
 6. Неправилен избор на прекъсвач, по-специално продуктът не може да издържи на входящите товари. В този случай трябва да започнете правилно изчислете напречното сечение на кабела и според дизайнерските характеристики изберете подходящия модел.
 7. При изчисляване на подходящ прекъсвач стойността се закръглява нагоре. Например, изчислихте, че текущото натоварване на продукта е 19 ампера. По най-простата логика, начинаещите електротехници отиват до магазина и придобиват устройство с най-близката стойност - 20 ампера за свързване. Това е огромна грешка, защото изчислената стойност е номинална и се оказва, че защитата ще се задейства с леко претоварване на окабеляването. По-добре е да закупите превключвател с индикатор 16 ампера, така че окабеляването ще продължи по-дълго.

Друг важен момент по темата, за който има много дискусии - възможно ли е да свържете машината към електромера или се прави само след нея? Отговорът е, че можете, а дори и да се наложи, основното е да закупите специална кутия, която се запечатва от представители на продажбите на енергия. Инсталирането на въвеждаща машина пред електромера ще позволи безопасна подмяна на устройство за управление на електричеството както в частна къща, така и в апартамент.

Тук всъщност има правила за инсталиране и свързване на електрическа машина със собствените си ръце. Сега да преминем към основната тема на статията.

Основен процес

И така, в първоначалното положение имаме електрически панел, в който ще бъдат инсталирани продуктите, както и всички проводници (вход и изход за потребителите).

Биполярно устройство

Разгледайте инструкциите за манекените, като използвате примера за свързване на двуполюсен прекъсвач в щита:

 1. Първата стъпка е да изключите електричеството и да проверите присъствието му с мултицет или индикаторна отвертка. Инструкции за използване на мултицета предоставихме читатели!
 2. Машината е монтирана на специална DIN-шина и закрепена с резе. Можете да направите без din rail, но това е по-малко удобно.
 3. Вените на водата и изходящите проводници се оголват с 8-10 мм.
 4. В горните две скоби трябва да свържете входната нула и фазата (не забравяйте за препоръките, споменати по-горе).
 5. Съответно изходящата нула и фазата (тези, които отиват на електрически уреди, контакти и ключове) са фиксирани в двата долни отвора.
 6. След това място телени връзки трябва да се провери ръчно за надеждност. За да направите това, трябва внимателно да вземете проводника и да го преместите в различни посоки. Ако сърцевината остане на мястото си, тогава връзката е надеждна, в противен случай не забравяйте отново да затегнете винта.
 7. След цялата електрическа инсталация роботът се захранва и продуктът се проверява за работоспособност.

Това е цялата инструкция за свързване на прекъсвач в еднофазна верига. Както можете да видите, няма нищо сложно, просто трябва да бъдете внимателни. Препоръчваме ви също да се запознаете с видео урока, в който процесът на свързване е обсъден по-подробно:

Визуална видео инструкция

Монтаж на нискокачествен еднополюсен прекъсвач

Схеми за свързване

Препоръчваме ви също да се запознаете с диаграмите за инсталиране на прекъсвача:

Видеото показва по-подробно схемите на свързване на еднополюсна, двуполюсна, триполюсна и четириполюсна машина:

Общ преглед на схемата

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега напълно сте научили как сами да свържете прекъсвача към мрежата и какви грешки не трябва да се правят.

Подобни материали:

Визуална видео инструкция

Монтаж на нискокачествен еднополюсен прекъсвач

Общ преглед на схемата

(12 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Алек

  Автоматични машини abb S200 - могат да бъдат свързани отдолу (гребен)?

  Отговарям
 • Александър

  Понякога веригите не съответстват на действителното местоположение на неподвижния контакт.
  Ето частично несъответствие: поради конструктивните характеристики на тази машина, неподвижният контакт е в долната част на N-полюса.
  В допълнение, на N-полюса има електромагнитно освобождаване, което не е характерно за 1P + N машини.

  Отговарям
 • Александър

  А схемата, начертана на този стар FAZ, изобщо не отговаря на пълненето на тази машина.
  Той има три контакта - подвижен мост и два неподвижни, свързани със скобите (както при прекъсвачите с двойна пропаст). Друга от характеристиките му е два арестатора.

  Отговарям
 • Александър

  Най-често се правят следните грешки при инсталиране на електрическо окабеляване и по-специално при свързване на автоматична машина: Относно 7 грешки, не знам как някой, но лично аз избирам 1 прекъсвач по номинална стойност. И след това проводник или кабел!

  Отговарям

Добави коментар