Как да свържете RCD?

RCD (виж снимката по-долу) означава остатъчно устройство за ток. Основното му предназначение в електричеството е да предпази окабеляването от изтичане на ток. Например, поради вашата небрежност, случайно сте повредили изолацията на кабела и не забелязахте това. Всеки контакт с изложени проводници може да доведе до токов удар. За да не се случи това, съществува само този електрически продукт, който незабавно изключва електричеството в мрежата при откриване на ток.Дизайн на продукта

Обръщаме вашето внимание на факта, че теч може да възникне и поради стареене на електрическата мрежа. Старата изолация просто се спуква и се спуква, което води до изтичане на ток. Ето защо е необходимо да се извърши навреме подмяна на домашно окабеляване и не забравяйте да свържете RCD със заземяване!

Принципът на работа е доста прост: устройството сравнява входящия ток (фаза) през себе си с изходящия (нула). В идеалния случай не трябва да има разлика, ако се установи лека разлика, продуктът веднага се задейства. Има и други причини за работата на RCD за което говорихме в съответната статия!

Основни недостатъци

Сред недостатъците на устройството за остатъчен ток си струва да се подчертае:

 1. Ако е зададена защита за всички електрическо окабеляване в къщата, тогава при най-малкия риск от изтичане, електричеството в цялата частна къща може да се изключи в момент, в който не сте. Фалшивите аларми понякога причиняват много проблеми, например, ако излезете за няколко дни и светлините угаснат, хладилникът се размразява и уличните светлини се изключват.
 2. Свързването на RCD към електрическата мрежа не решава проблема с късо съединение и претоварване на кабелната линия. В случай на късо съединение, устройството просто ще се провали. Следователно, заедно с продукта е абсолютно необходимо свържете прекъсвача.

Електрическа схема

На вашето внимание най-простите схеми за свързване на двуполюсен RCD към еднофазна мрежа със собствените си ръце. Обръщаме внимание на факта, че защитата трябва да бъде инсталирана веднага след електромера, така че да се извършва мониторинг за цялото окабеляване. Препоръчва се също да се извърши електрическа инсталация на всеки отделен участък от веригата, така че токът да бъде изключен само за тази секция, където има теч (например само за ваната, пералнята или само за контакти).

Така разбрахме предназначението на устройството за остатъчен ток и неговата схема за самоинсталация. Сега да преминем към процеса на свързване към 220 волтова мрежа.

Правила за инсталиране

Инсталирането на RCD със собствените си ръце не е трудно, дори за начинаещ електротехник. Обмислете стъпка по стъпка инструкции за свързване в апартамент и къща.

Стъпка 1 - Изключване на захранването

Първо трябва да изключите електричеството в мрежата и да проверите присъствието й с мултицет или индикаторна отвертка.

Стъпка 2 - Определяне на мястото за инсталиране

От вас зависи да свържете продукта веднага след глюкомера или на отделна секция от веригата. Препоръчваме монтаж веднага след електромера, но преди въвеждащияпрекъсвач (за защита на устройството от токове на късо съединение).

Стъпка 3 - Свързване

Тук всичко е изключително просто - необходимо е да внесете и свържете телените нишки в специални отвори (отгоре и отдолу). Диаграмата на връзката се показва на предния панел на всеки модел, както и са посочени необходимите ядра. Например верига 1-N, 2-N означава, че фазата и нулата са навити в горната част, а фазата и нулата също са показани в долната част (трябва да се спазва полярността). Ако няма фазово и нулево маркиране по цвят, те могат да бъдат намерени с индикаторна отвертка (лампата няма да светне, когато докоснете сърцевината на нулата).

Стъпка 4 - Проверка

След пълно свързване на RCD е необходимо да се провери неговата правоспособност. Това може да стане с помощта на специален бутон за тестване на предния панел. Когато се натисне, токът на изтичане се симулира, в резултат на което устройството за остатъчен ток трябва да се изключи. Ако всичко работеше, инсталацията беше завършена правилно.

Грешки при инсталиране

Както във всеки бизнес, по време на електрически работи могат да се правят опасни грешки. За да предотвратите това да ви се случи, сега ще ви кажем най-често срещаните грешки при свързването на RCD със собствените си ръце:

 1. Захранващото ядро ​​започва в долната част на корпуса. Не е необходимо да правите това, защото дори на схемата на продукта захранващият проводник е свързан отгоре. Ако е свързан неправилно, устройството може да се провали.
 2. След RCD не е инсталиран прекъсвач. Както вече казахме, прекъсвачът на остатъчния ток не работи в случай на късо съединение, което може незабавно да повреди продукта. Ето защо не забравяйте да свържете машината на правилното място.
 3. Местните секции на устройството за защита не са инсталирани на отделни секции от голямата електрическа мрежа. В резултат на това може да се появи теч, поради което захранването ще се изключи в цялата стая.

Препоръчваме ви също да гледате визуална видео инструкция, която представя всички грешки при връзката:

Основни грешки по време на връзката

Видео инструкции

На вашето внимание, видео инструкция за свързване на двуполюсен RCD към окабеляването в къщата:

Илюстративен пример за инсталиране

И този видео урок показва как да свържете четириполюсно остатъчно токово устройство без нула:

Трифазна връзка на двигателя

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете как правилно да свържете RCD в еднофазна и трифазна мрежа!

Полезно четене:

Основни грешки по време на връзката

Илюстративен пример за инсталиране

Трифазна връзка на двигателя

(8 гласа)
Зареждане...

13 коментара

 • Андрю

  Здравейте на всички! Някой да ми каже как да свържа узо към двуфазна мрежа. Това е двуфазна ... .. фаза от 127 V, между фаза 220 V. Няма нула.

  Отговарям
 • Сергей

  Но не е ли правилно да поставите машината след RCD и потребителите да я имат, а не преди RCD, както е показано във видеото ?! В крайна сметка, с късо съединение RCD, който не е защитен от автоматична машина, може да се провали.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте Сергей! Благодаря за вниманието! Факт е, че ние предоставихме този видео урок, така че посетителите на сайта да видят как става инсталирането на RCD и свързването на проводниците. По-горе предоставихме и схеми за връзка, които показват, че RCD е защитен от автоматична машина. В това видео, майсторът просто не е сглобил напълно щита, например, след RCD, той също ще постави прекъсвач.

   Отговарям
 • Вадим

  Здравейте, как правилно да свържете пожарогасителя в системата tn-c-s. В началото има въвеждаща машина, след това три фази преминават към тезгяха.PEN на освобождаващата шина е нарязан на N и PE, нулата отива ли до брояча от същата шина или вече с отделен N? Ако не е трудно, тогава все още схематично изобразявайте.
  благодаря

  Отговарям
 • Борис

  Защо мнозина не се доверяват на RCD. Не защото не работи, а защото работи, когато нямаш нужда от теб, ти омръзва да тичаш навън към щита и да го включваш. Мощност 380 V. SIP - Щит - Въвеждаща машина - Брояч - RCD - изходна машина, по-нататък в къщата и върху междинния щит. Потребителски хладилник, телевизор, чайник понякога, осветление. Общо 3,5 киловата. Уводна машина за 32 A, RCD за 40 A, изход за 32 A. Светлината е изключена, хладилникът е модерен, чайникът не е включен. Един телевизор работи. Периодично се случва изключване. Възможно ли е това да се дължи на „пилота“ за телевизора? Може ли да причини теч на ток ??? Работната нула и защитното заземяване след RCD и дори преди него не се комбинират в щита.

  Отговарям
  • Admin

   Опитайте да изключите вашия пилот, да свържете телевизора по друг начин. Така да се каже, по метода на изключение, проверете.

   Отговарям
 • Вячеслав

  В схемите, които илюстрират материала, RCD се откроява до групови машини. В частта „Грешки при инсталиране“ вече пишете, че RCD не могат да бъдат инсталирани на машини. Къде да гледам?

  Отговарям
 • Майкъл

  Добър ден. Кажете ми pliz, нещо, което съм напълно объркан, ако на входа на къщата има AB 50A зад него ouzo 63A300mA, а след това има групи узо 10A10mA с няколко AB 10A, 16A30mA с няколко AB 16A и 25A30mA с няколко AB25, така че в групи неограничен брой АБ или все още е необходимо да се постави защитата на самия RCD пред RCD на всяка група? Благодаря предварително

  Отговарям
  • Admin

   Свързвате ли групи без групови машини просто чрез RCD? Ако да, тогава поставете машините на всяка група или ги заменете с дифатомати. Като цяло може да има неограничен брой машини в група, долният ред е, че общият ток винаги е ограничен от машината за въвеждане

   Отговарям
 • Андрю

  Добър ден
  Не мога да намеря информация за това как да изключа тока във входната линия (на електромера), за да свържа ново окабеляване към него (след сглобяване на щита и окабеляване през къщата) и да не се убива 🙂
  Визуално измервателният апарат е стар, най-често срещан за еднофазна мрежа, а „отгоре“ не показва никакви превключватели за изключване ...

  Отговарям
  • Андрей Хоружев

   Стандартната схема за свързване на домакински електрически мрежи предвижда, че електромерът е постоянно свързан към захранващата мрежа. Това се прави, за да се изключи връзката към захранващата мрежа от електромера. По този начин трябва да се съгласите с организацията, обслужваща вашата мрежа, за да прекъснете мрежата за доставка за свързване на домашната мрежа.

   Отговарям
 • Андрю

  Добър ден! Кажете ми как правилно да свържете индукционна двуфазна печка през RCD? върху табелата L1 L2 N1 N2, разделена на 2 RCD + 2 машини (L1 + N1) и (L2 + N2). В този случай, когато включите печката, някои от RCD периодично работят (

  Отговарям

Добави коментар