Каква е опасността от фазов дисбаланс в трифазна мрежа и кога се появява?

В мрежа от 380 волта с неравномерно разпределение на напрежението във всяка фаза те се изкривяват. В резултат на това се наблюдава значително намаляване на мощността в промишлени електрически уреди (главно в двигателя и в трансформатора). В ежедневието това явление може да доведе до отказ на домакински уреди и различни електрически инсталации. Когато те са на едно място, има вероятност да се появи изкривяване. За да не се нарушава нормалното захранване, е необходимо да се знае и разбере защо тази или онази фаза е изложена на подобно явление. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкакво е фазов дисбаланс в трифазна мрежа, какви са причините за появата му и как да се предпазите от негативното въздействие на това явление.

Валидни стойности

Има норми и допустими стойности, които са посочени в съответните GOSTs и PUE по отношение на качеството на електроенергията. Според тези стандарти съотношението между токовете на най-слабо натоварените проводници и най-натоварените, в разпределителните табла не трябва да надвишава стойността от 30%, а в разпределителните табла - 15%. Според GOST стр. 5.5, допустимият фазов дисбаланс в обратната последователност трябва да бъде 2%, а в нула - 4%.

Причините за явлението

Има няколко причини за това действие. Основната причина, когато възникне изкривяване, се счита за неправилна и неравномерна разпределение на натоварването във вътрешната електрическа мрежа, когато една фаза получава претоварване. Втората и третата като резултат ще работят със значително претоварване.

Текуща асиметрия

В мрежа, в която има само една фаза, натоварването също може да се увеличи. Това се случва, когато голям брой домакински уреди са включени в захранването. Тогава изкривяването става забележимо, тъй като мощността спада и устройствата престават да работят.

Поради факта, че домакинските уреди започват да работят неправилно, това може да доведе до тяхното разрушаване. По правило двигателите в този случай се считат за слабата точка на повечето устройства. Затова те се провалят. Проверете къде има изкривяване, можете да използвате специално устройство (скоба метър), което ще ви помогне да определите коя верига съществува свръхтовар.

Трифазната мрежа има заземен неутрал. Именно тя изравнява неравномерното разпределение на напрежението в електрическата верига. Но с нулева почивка, една фаза влиза в ролята на неутрален. Тогава напрежението върху него може да достигне до 380 волта, а на останалите ще бъде 127 волта и по-ниско.

Отклонение на напрежението

Опасността и последствията от изкривяване

Каква е опасността от фазов дисбаланс в електропреносната мрежа? Условно отрицателните моменти могат да бъдат разделени на три групи:

  1. Вредят на електрическите приемници (устройства, оборудване): повреди по тях, намаляване на техния полезен живот.
  2. Вредят на източниците на електроенергия: механични повреди, увеличен разход на енергия, намален живот на източника.
  3. Последици за потребителите: увеличени разходи за електроенергия, необходимост от ремонт на електрическо оборудване, възможни наранявания.

Поради факта, че електроенергията се разпределя неравномерно по проводниците, потреблението на електроенергия се увеличава значително в електрическата мрежа. Трифазна мрежа, в която се е образувала асиметрия, може да намали живота на електрическите уреди и домакинските уреди.

Последствия от асиметрия

Ако това е автономна електроцентрала, тогава разходът на масло и гориво в тази ситуация се увеличава значително и генераторът може да се счупи. В случай, че едната фаза получава повече напрежение от другите две, електрическата безопасност се нарушава. И това може да доведе до различни електрически наранявания, както и до запалване на електрически домакински уреди и самото окабеляване.

Както можете да видите, последствията от това явление са значителни и тяхното разрешаване и елиминиране може да доведе до големи материални разходи. За да се избегне подобна неприятна ситуация, трябва предварително да се вземат определени мерки.

Защитни мерки

За да може трифазната мрежа да работи симетрично и напрежението във всяка верига е нормално, трябва да се използват специални устройства. Най-често се изпълнява монтаж на стабилизатор на напрежението, В ежедневието се използват еднофазни устройства, които са в състояние да защитят електрически уреди и оборудване. А в промишлеността се използва трифазен стабилизатор, който се състои от три еднофазни устройства. Но такива защитни устройства не могат напълно да елиминират пристрастията, тъй като към тях е фиксирана само една фаза и те изравняват напрежението само в него.

Регулатор на напрежението на мрежата

Следователно трифазната мрежа не може напълно да се защити от подобно явление от стабилизатори, а също така да елиминира тяхната причина и последици. Има моменти, когато самите тези устройства са причина за неравномерното и неправилно разпределение на енергията. Този проблем може да бъде отстранен благодарение на алтернативната технология, която е в състояние да изравни напрежението на всички фази на веригата.

Трифазната мрежа е защитена от асиметрия по следните начини:

  • правилния дизайн на захранването, като се вземат предвид възможните натоварвания;
  • използването на устройства, които са в състояние автоматично да балансират натоварването;
  • промяна в съществуващата схема на схемата за консумация на енергия (в случай, че всяка фаза не е била предварително изчислена за претоварване);
  • в най-критичните ситуации е необходимо да се промени капацитетът на потребителите.
  • монтаж на специални реле за фазово управление и напрежение, което изключва захранването, ако открие асиметрия (на снимката по-долу).

RKF в щита

По този начин отклоненията в трифазна електрическа мрежа могат да бъдат елиминирани и да защитят вашите електрически устройства от счупване. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така че ние проучихме опасността от фазов дисбаланс в трифазна мрежа и как да се предпазите от това явление у дома. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

(11 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар