Как да намерите жица в стената - модерни и древни методи за търсене

За да намерите жица под мазилката (или тапет), изобщо не е необходимо да се обадите на майстора, понякога е достатъчно да положите малко усилия и всички скрити електрически проводници ще ви бъдат известни. По-нататък ще разгледаме най-добрите устройства за откриване на скрито окабеляване в стената, както и няколко метода, които ще решат проблема, без да се използват специални устройства!

Основните причини за издирването

Има много причини сами да търсите скрити електрически проводници в бетонна стена.Използване на кълвача

Най-често проблемът възниква в такива случаи:

 • Преустройство на апартамента. Например, решихте да отрежете врата на друго място, но не знаете къде преминават проводниците на ток.
 • Отворена верига. Една от най-болезнените причини, защото в този случай ще трябва да намерите не само окабеляването в стената, но и мястото, където се пробива нулевият или фазовият проводник.
 • Необходимостта от пробиване на дял. Изведнъж трябва да свържете стена или окачете телевизора на стената.
 • Интерес към съществуващите комуникации. Ако току-що сте купили нов корпус и нямате представа какъв кабел и как минава през стените и тавана, къде е инсталирана разклонителната кутия и т.н.

Във всички тези случаи можете да се обадите на магьосник, който ще ви даде точна представа за електропровода или можете да се опитате да потърсите независимо окабеляване в стената. Предпочитате втория вариант? След това погледнете по-нататък как да определите местоположението на жицата под плочката, сухото строителство и други облицовки.

Устройства за спасяване!

Така че, ако просто трябва да намерите окабеляването в апартамента, тогава достатъчно направи сам детектор за метал, Проста домашна изработка е от импровизирани средства и ще ви позволи да откриете проводник под напрежение до 10 см под декоративна украса. В интернет можете да намерите много схеми, чрез които можете да направите обикновен детектор, ние предоставихме една от тях в статията, която споменахме.

Домашен картонен детектор за метал

Пример за домашен метален детектор

Ако въпросът за парите не е особено важен за вас, тогава е по-добре да изберете специално устройство за откриване на скрито окабеляване в стената, което не само ще определи с висока точност къде е кабелът, но и точното местоположение на неизправността, ако има изгоряла или пробита зона. Най-доброто по отношение на цена и качество е устройство, наречено Woodpecker или сигнално устройство E-121. Използвайки този детектор, можете не само да проследите точното местоположение на окабеляването в стената, но и да намерите мястото, където електрическият проводник се прекъсва. Работната дълбочина е 7 см, което е напълно достатъчно за любителска употреба и откриване на разкъсано ядро ​​дори и под суха стена.

Правилна работа на детектора за кълвач

 

Уред за кълване в бизнеса

Друго, не по-малко подходящо устройство за откриване на скрито окабеляване в стената е MS алармата. Китайските тестери имат свои собствени характеристики и характеристики, така че трябва да свикнете с тях.Проблемът е, че продуктите реагират еднакво на метални части (например пирон) и на жив проводник. За да работите правилно с тестера, трябва да се научите да различавате сигнали един от друг. Ето защо професионалните електротехници ги заобикалят, въпреки че за домашна употреба опцията е доста добра. Друг важен недостатък на устройствата е, че ако кабелът е защитен от екран с фолио, няма да е възможно да го откриете. Такива сигнални устройства имат много отрицателни отзиви в интернет, само по причината, че са трудни за използване, в противен случай това е добра опция за определяне на електронното окабеляване.Използване на MS-158 тестер

Как да използвате сонда?

Също така, за откриване на скрито окабеляване в стената се използват такива устройства като: POSP-1, GVT-92, Bosch DMF 10 zoom, GVD-504A, VP-440. Всички те работиха добре за намиране на скъсване на проводник, както и за откриване на електрическо окабеляване под мазилката.Търсене чрез уред на Bosch

 

Ръководство за употреба на видео детектор

Бих искал да обърна специално внимание на термичните изображения. Тези устройства ви позволяват да проследявате не само къде се намира счупеното ядро, но и да намерите ток за изтичане, късо съединение и качеството на окабеляването в самата панелна къща. Разбира се, цената им е прекомерно висока, но има услуга за обаждане на капитана, за която ще дадете около 2500. В този случай ще ви бъде предоставен пълен отчет за това каква е съществуващата електропровода в стаите и дали някъде има изгорял проводник.

Използване на термоизолатор

Освен това можете да разберете къде е жицата в стената с индикаторна отвертка. Този метод за търсене на окабеляване е подходящ само ако жилата са енергизирани плитки в бетон.

Включете логиката

Всеки електротехник знае това електрическо окабеляване извършва се строго във вертикално и хоризонтално положение. С други думи, проводниците вървят успоредно и перпендикулярно на пода.

Електрическо окабеляване в апартаментаВъз основа на това може да се отбележат следните наблюдения:

 • Над гнезда и ключове линията върви направо нагоре, тук е строго забранено да карате пирон.
 • Обикновено се очертава линия на разстояние 15 см от тавана (или пода), тук също не си струва да провеждате различни видове работа.
 • Въз основа на всички инсталирани електрически точки можете да представите визуално картина и скица, където жицата е в стената.

Обръщаме вашето внимание на факта, че подобни визуални изображения са изключително опасна опция. Всички ваши скици на хартия ще трябва да бъдат потвърдени поне от металотърсач, направен от вас сами, но е по-добре да използвате специални устройства и индикатори.

Дядо методи

Разбира се, преди, за да откриете окабеляване в стената, нямаше уреди, като същевременно безопасно намери цялата линия за захранване под тапета, плочката и мазилката. Как правеха това нашите дядовци и прадядовци?

Предлагаме на вашето внимание трите най-прости опции, които ще ви позволят сами да намерите окабеляването:

 1. Ако се планират основни ремонти. Откъснете тапета и огледайте стената в Хрушчов (или в къщата). Обикновено слоевете за скрито електрическо окабеляване са леко оцветени от останалите части на повърхността, а замазката ще бъде по-груба на пипане.Визуално подчертаване на строфа на фона на стените
 2. Вземете обикновено радио, настройте на 100 kHz и донесете до желаната зона. На мястото, където токът преминава, приемникът ще започне да издава повече шум.Радио приемник
 3. Алтернатива на радиото е използването на микрофон в радиото. Включваме микрофона и внимателно го караме по повърхността. Чу се шум или пукане - успяхте да намерите приблизителното местоположение на пистата.Редовен микрофон

Обръщаме вашето внимание на факта, че методите, при които се използват микрофонът и приемникът, имат доста висока грешка от 15 см. Ето защо, разчитайки на сигналите на тези устройства, е по-добре да го играете безопасно и да отстъпите малко назад, за да не получите електрически удар!

Life хак с индикаторна отвертка

Това е цялата инструкция за използването на устройства за откриване на скрити електрически проводници в стената.Надяваме се, че сега знаете точно как да намерите проводника и захранващия кабел под мазилката в къщата без никаква помощ!

Подобни материали:

Пример за домашен метален детектор

Уред за кълване в бизнеса

Как да използвате сонда?

Инструкции за работа на детектора

Life хак с индикаторна отвертка

(33 гласа)
Зареждането ...

19 коментара

 • Алекс

  И какво кълвачът намира къде е скъсана жицата?

  отговор
 • Иван

  Вашето мнение за устройството Lis-100 за откриване на скрито окабеляване?

  отговор
 • Николай

  Кълвач може да намери окабеляване на живо (без натоварване) в замазки или замазани стени на дълбочина 1-5 см; при текущо натоварване той намалява (!?) до 1-2 см. Той не намира окабеляване в каналите на бетонните панелни стени дори на дълбочина 1 см или цялата стена „звъни“.

  отговор
 • Елко

  Кой ви каза, че окабеляването се извършва хоризонтално или вертикално? Най-често електротехниците го провеждат по най-краткия път или как Бог го поставя на душата .. Но задачата да намерят прекъсване или неизгорял проводник или кабел вече е проблем за онези електротехници, които ще продължат да експлоатират това окабеляване))) Не ми се слушат. Тестван върху тялото ви от дива загуба на време и нерви!

  отговор
  • Артьом

   Това вероятно са уловените електротехници. всичко има GOSTs и нормален електротехник няма да положи кабела както пожелае.

   отговор
   • Артьом

    Името и на GOST има майстор, който краде кабела. Думата е необходима и разбирането, че основното е да предадете обекта. Тези, които са работили на строителната площадка, знаят.

    отговор
   • Максимус

    какви гости? в момента всичко е според TU и ако е по-скъпо от гост и никой не знае какво има, как се полага окабеляването, никой не се интересува от най-важното, така че да работи

    отговор
   • Andrey_SPb

    Сам четете Госта за апартаменти, пише, че колко и къде да го имате, но не и за това как да полагате проводници. Това определя проекта и сега в новопостроените къщи има RCD според Гост и всичко останало, а проводниците са в пода. Изобщо не намерих разклонителни кутии, но като махнах едно гнездо зад него, намерих куп обрати, обвити със синя електрическа лента. Проводниците също са медни според Гост, но нещо толкова тънко в контакти.

    отговор
   • Елена

    Първоначално, когато изтръгнах плочите, всички телове бяха косо удължени до кутията. А от входа над входната врата няма коркова линия. Xs как го направиха. Вероятно директно от щита.

    отговор
  • Алекс

   В права линия, а не строго хоризонтално или вертикално, проводниците не са електрици, а .udaki. Да, у нас ги има достатъчно. Но има далеч повече професионални електротехници, които спазват стандартите. Въпреки че разбирам отлично, че .udaki е тази муха в мехлема, която разваля цялата бъчва с мед.
   Ето пример за .udak.

   отговор
 • Олег

  Здравейте ..., имам въпрос: при пробиване попаднах в тел, избих фаза в къщата, но когато са свързани, гнездата работят (три на ред), какво да правя с дупката в плочката? Окачете страховит рафт или го пробийте и мога ли да използвам търговски обекти? Затварянето беше със светкавица ... Благодаря.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Трябва да стигнете до мястото на повреда на кабела и да го поправите. Изтичането на ток е много опасно явление.

   отговор
 • Анатолий

  Пробвах различни устройства, кълвач, bosh dfm10 и куп други, основният им проблем или не отговаря на жицата, или показва, че всичко е по проводниците, както забелязах, че зависи от тапета под хартията, по-лесно е да се намери, трябваше да взема BOSCH D-tect100, той показва всичко, но проблемът често е, че не можете да разберете къде е проводникът и къде са фитингите, аз взех дръжката на PS 38, но също така трябва да се адаптирам към него, искам да опитам да работя с термично устройство.

  отговор
 • DyadyushkaAu

  Можете ли да намерите смартфон? Е, ако го поставите на записа, има ли рекордер или може би някаква прога?

  отговор
  • Admin

   Има специална Android програма „Metal Detector“, но аз лично не съм я тествал, опитайте. Има и специален скенер, който се свързва с телефона, наречен Walabot DIY.Вярно, че струва около 200 долара, за тези пари е по-добре да си купите тестер. Е, като цяло, това е и една от опциите за намиране на скрито окабеляване в стената с помощта на смартфон.

   отговор
   • Yuiry

    току-що проверено, - гадно, не открива проводници. Открива само масивни метални конструкции от разстояние 1 - 2 cm.

    отговор
 • Олег

  Според SNIP, секция "Окабеляване" с дебелина на стената по-малка от 80 мм, кабелите се полагат на най-кратко разстояние, а успоредно с архитектурни и строителни конструкции - само с дебелина на стената над 80 мм.
  Вашето твърдение, че „Всеки електротехник знае, че окабеляването се извършва строго вертикално и хоризонтално“, може да бъде допълнено с „Всеки слабо образован електротехник“.

  отговор
  • Admin

   Можем да кажем, че слабо образованият електротехник е този, който неправилно разбира GOSTs и SNiPs. Факт е, че този SNiP казва, че окабеляването трябва да се извършва не само успоредно с архитектурни и строителни конструкции, но и по най-краткия път, а не само по най-късата!

   отговор

Добавете коментар