Как да провеждаме окабеляване в къщата - инструкции стъпка по стъпка

Монтажът на окабеляване в частна къща е отнемащ време процес, но въпреки това може да се направи дори от начинаещ електротехник! Ако сте решени самостоятелно да извършите всички изчислителни работи и имате всички необходими инструменти под ръка, или просто искате да проверите работещ електротехник, тогава ще разгледаме целия процес от А до Я. За да направим технологията разбираема дори за начинаещи (манекени, така да се каже), ще направим стъпка по стъпка да я разгледаме как да направите окабеляването в къщата със собствените си ръце.

Процесът се състои от няколко основни етапа:

 • избор на метод на полагане (отворен, скрит);
 • създаване на схема;
 • работа по маркиране;
 • подбор на съставните елементи;
 • директно окабеляване;
 • получаване на разрешение за свързване към локалната електрическа мрежа.

На примера на нова къща ще разгледаме как да провеждаме независимо електрическо окабеляване.

Избор на типа на електрическата инсталация

Първото нещо, което трябва да започнете, е да решите как да инсталирате линията. Към днешна дата се използва отворено и скрито окабеляване.Отворено окабеляване Това е закрепване на всички съставни елементи над готовите стени (трасетата се полагат в специални кабелни канали).

Отворена линия маршрутизация

Отворена линия маршрутизация

Предимството е следното:

 • повредената зона може да бъде поправена без проблеми (няма нужда да отрежете тапета, да унищожите измазаните стени и др.);
 • по-проста инсталация и подготвителна работа (няма нужда изкопайте стените за електрическо окабеляване в дома си);
 • удобно да добавите нови точки на разклонение.

Недостатъците на този метод на инсталиране са един - много често не се вписва в общия интериор на стаите, тъй като кабелните канали имат не твърде привлекателен външен вид.

Скрито окабеляване в къщата е по-популярна. В този случай проводници и кабели се полагат в стените, за целта се пробиват порти - канали в стените, тавана и пода или зад окачен таван и облицовка на стени.

Скрито окабеляване в бетонна стена

Предимство:

 • Не разваляйте интериора на стаите с външния им вид;
 • огнеустойчив е;
 • по-евтино от открито.
 • вероятността от повреда е много по-малка;
 • висока издръжливост на всички елементи.

Сред недостатъците са:

 • сложност на ремонта и поддръжката (до заменете окабеляването в къщата или свържете нова точка, трябва да отворите облицовката на стената;
 • в случай на повреда е много трудно да се намери точното местоположение на повредата, ако не използвате специални устройства, напр. домашен металотърсач;
 • забранено в дървена къща според PUE 7.1.38.;
 • за електрическа работа се нуждаете от повече опит и набор от инструменти.

Въпреки това препоръчваме да изберете последния метод, тъй катотой е по-издръжлив и цялата линия не е поразителна! При избора на висококачествени компоненти и правилната инсталация на електрическото окабеляване в къщата вероятността от счупване е изключително малка.

Създаване на схеми

Подробности за правилата за изготвяне на схема на свързване са дадени в статията: https://our.electricianexp.com/kak-sostavit-sxemu-elektroprovodki-pered-remontom.html, Накратко ще ви кажа най-основното нещо, което трябва да знаете. За да начертаете схема на окабеляване, първо трябва да предвидите местоположението на следните елементи в частна къща:

 • определете къде влиза входният кабел и къде ще бъде разположен електрическият панел;
 • автоматизация (RCDпрекъсвачрелета на напрежение, дифавтоматика, възможно SPD);
 • мощни домакински уреди (например пералня, електрически бойлер, печка), защото се нуждае от отделна електропровод;
 • таванни лампи;
 • контакти, ключове, разпределителни кутии.

Следните изисквания и препоръки трябва да се имат предвид при създаването на схема за електрическо окабеляване в къща:

 1. Проводниците трябва да преминават по стените и тавана само стриктно вертикално и хоризонтално. Завойът трябва да е под прав ъгъл. Може също провеждайте електрическо окабеляване на подаако използвате специална електротехническа дъска.
 2. Поставете окабеляването на стената трябва да е на разстояние 20 см от тавана, докато на местамонтаж на контакти и автоматичните прекъсвачи отиват направо надолу.
 3. От отворите на вратите и прозорците мрежата трябва да преминава на разстояние 10 cm.
 4. Превключвателите трябва да се правят на разстояние 80 см (или 150 см) от пода, отстрани на дръжката на вратата.
 5. Монтирането на гнезда се извършва на разстояние 30 см от пода, докато над кухненските плотове трябва да се монтират на височина 10 cm.
 6. В помещения с висока влажност не се препоръчват превключватели и контакти. Съгласно GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84) Електрически инсталации на сгради. Част 7. Изисквания за специални електрически инсталации. Раздел 701. Бани и душове. “ Най-добре е да изнесете всички необходими елементи извън стаята. Ако искате да поставите контакти и ключове в банята, разгледайте статията:https://our.electricianexp.com/gde-i-kak-raspolozhit-rozetki-v-vannoj-komnate.html.

Въз основа на препоръките пристъпете към създаването на свой собствен проект за окабеляване.

Можете да използвате една от следните схеми за окабеляване в жилищна сграда като пример:

Схема на свързване в къщата

Схема на сглобяване на щита в къщата

Най-добре е да използвате фотокопие на плана на вашата къща за такива цели, тъй като точните размери на стаите и разположението на прозорци, врати и стени се спазват в тази документация.

След като схемата за проектиране е завършена, пристъпваме към работата по маркирането.

Маркиране на работата

Маркировъчните работи са изчертаване на стените с тебешир или въглища по трасето на кабела, както и местата за монтаж на неговите елементи. За бързо и гладко извършване на маршрут на електрическото окабеляване се препоръчва да се използва въже, предварително боядисано с тебешир (или въглища). Такова въже правилно се нарича маркиращ или боядисващ шнур, можете да видите как да го използвате на снимката по-долу:

Как да използвате маркировъчен шнур

Всичко, което е необходимо за създаването на един от секциите, е да фиксирате единия край на въжето в първоначалното си положение и внимателно да го опънете до крайната точка (така че боядисаното въже да не докосва стената). След това въжето трябва да се изтегли и рязко да се освободи, така че следата да остане на стената. Научете повече за как да направите маркировка на стените за окабеляване, можете от нашата отделна статия.

Маркиране на стените за окабеляване в къщата

След приключване на маркирането се препоръчва да се снимат стените в частна къща. Това ще ви позволи бързо да намерите окабеляване, когато то бъде сменено или ремонтирано.

Избор на аксесоари за окабеляване

На този етап е необходимо да изберете всички планирани електрически продукти за окабеляване. Не спестявайте от материали, ако искате окабеляването ви да издържи дълго време. Този въпрос се обсъжда подробно в отделна статия: материали за електрическа инсталация, в рамките на тази статия ще подчертаем най-важното.

Материали за електрическа инсталация

Препоръчваме ви да изберете следните елементи:

 • Разклонителни кутии, гофриране и кабелни канали от негорими или самозагасящи се материали, които не разпространяват горенето.
 • Меден кабел (експлоатационният му живот е много по-дълъг от този на алуминиев продукт). В допълнение, медните проводници са в състояние да издържат на по-големи натоварвания. Препоръчваме на марки като VVGng или иначе NYM;
 • Напречното сечение на сърцевините на изпускателната група е най-малко 2,5 mm. кв. (издържа ток до 25 A, но обикновено е защитен от машина с 16А, което е достатъчно за домашни условия, въпреки че е по-добре да се приложи изчисляване на напречното сечение на кабела за индивидуални условия на употреба). За монтиране на осветление можете да изберете кабел с напречно сечение на проводниците 1,5 mm.qq., но за да свържете мощни домакински уреди, ще трябва да закупите по-дебел проводник - 4 mm.sq.
Отделно бих искал да подчертая избора на разпределително табло, в което ще бъдат инсталирани всички прекъсвачи. Добре е щитът да е снабден с PE и N шина, прозрачна врата за удобство при проверка на състоянието на машините, както и допълнителни полезни „чипове“. Например разпределителните табла EKF SliimBox, в допълнение към автобусите и вратите, са оборудвани с вградено ниво на мехурчета за прецизна инсталация и специални маркировки за кабелния канал. С всичко това те са евтини и са изработени от висококачествена ABS пластмаса.

Материално изчисление

В допълнение към факта, че трябва да изчислите точния брой контакти, превключватели, инсталационни кутии, вие също трябва да се грижите за дължината на проводника за инсталирането на всички електрически проводници в къщата.

Не забравяйте да вземете дължината с марж, в противен случай в процеса на работа може да има неудобство, когато буквално 10-15 см не са ви достатъчни до крайната точка.

Съветваме ви да изчислите дължината, като вземете предвид следните правила:

 • За инсталационни кутии добавете 10-15 см + дълбочина на кутията към дължината.
 • За монтажа на тела добавете 10-20 см, в зависимост от това коя лампа ще бъде инсталирана. Изберете дължината, така че краят, стърчащ от тавана, да може да бъде скрит в осветителното тяло, но за да направите връзката удобна.
 • Към дължината на всеки сегмент добавете 10-15 cm за телени връзки помежду си.

Относно, как да се изчисли количеството кабел за окабеляване Разговаряхме в отделна статия. Опцията за мързеливите е да умножите площта на къщата по 2, за това ще е необходима дължината на кабела за домашно окабеляване.

Електроинсталационни работи

Така че, има схема, съставните елементи се придобиват, стените се подготвят. Сега можете да направите инсталирането на електрическо окабеляване в къщата със собствените си ръце. Стъпка по стъпка ще разгледаме всички етапи на електрическата инсталация.

За да работим, се нуждаем от следните инструменти:

 1. Строборез или малка шлифовъчна машина с диамантен диск
 2. Перфоратор с корона върху тухла или бетон
 3. отвертка
 4. Чук
 5. длето
 6. Остър нож
 7. Мастър ОК
 8. Нож за замазка
 9. Терно ренде

За да подобрим възприемането на информацията, ние ще предоставим целия процес на окабеляване на електрическото окабеляване в частна къща под формата на стъпка по стъпка инструкции.

Стъпка 1 - Обрязване на стени

С штроборез, шлайф, перфоратор или ръчно правим канали (штроби) за инсталиране на нови окабелявания в къщата. Размерите на каналите трябва да са както следва - дълбочина 2 см, ширина 2 см, ако има един кабел и ако са няколко, тогава избираме ширината в действителност, така че кабелите да не са положени твърде плътно. Можете да прочетете за това как да ровите стени за окабеляване в къща от нашата отделна статия: https://our.electricianexp.com/kak-pravilno-sdelat-shtroby-pod-provodku-instrukciya-v-kartinkax.html.

На места за инсталиране на разклонителни кутии, ключове и контакти, правим кръгли вдлъбнатини с перфоратор с коронка (избираме дълбочината и диаметъра на строб в съответствие с размерите на продуктите). В зависимост от вида на стената избираме диамант или победна корона (за бетон) или корона за дърво и гипсокартон.

Използване на фаска

Можете да видите как да направите штроби за електрическо окабеляване в къщата във видеото по-долу:

Стъпка 2 -Монтаж на разклонителна кутия

В кладенците (така наречените кръгли строб) са инсталирани кутии и кутии за гнезда. За монтажа им се препоръчва използването на винтове с дюбели или слой азбест (около 2 мм). След като надеждно фиксирате кутиите, продължете.

Монтаж на кутия за монтаж

Можете да видите визуално процеса на инсталиране на гнездата на следния видеоклип:

Стъпка 3 - Инсталиране на кабели

Стробата се почиства от остатъците от прах, камъни и други чужди предмети, грундирани или разсипани с вода, след което е необходимо да положите кабела в нея. За фиксиране на окабеляване се препоръчва използването на мазилка или алабастър. Тези, които не искат да се занимават с решението, могат да закрепят жицата със скоби за дюбели.

Стъпка на прихващане - около 40 см. Относно останалите начини за фиксиране на кабела към стената казахме в съответната статия, която горещо препоръчваме да прочетете!

Фиксиране на електрическо окабеляване с алабастър

Стъпка 4 - Свързване на контакти и превключватели

Веднага щом мазилката напълно се втвърди (след около ден), тя трябва да бъде добре избърсвана с ренде. След това можете да продължите с инсталирането на контакти и ключове.

Някои публикации, които препоръчваме да се запознаете с:

Инсталиране на гнездо

Това са цялата инструкция за инсталиране на окабеляване в частна къща от нулата. Препоръчваме ви да гледате и визуални видео уроци, в които това събитие е описано по-подробно:

Получаване на разрешение за свързване към локалната електрическа мрежа

Енергийно дружество е необходимо да направи електрическа връзка за съоръжения до 15 кВт, независимо дали има такава възможност. Връзка с посветена мощност до 15 кВт и дължина на линията не повече от 500 метра струва 550. За парите, които получавате TU за връзка, След сглобяването на разпределителното табло трябва да се свържете с ВЕИ и да се обадите на инспектор, който да го запечата, след което електротехниците трябва да свържат вашата „кутия“ към електричеството - поддръжката на VLEP.

Този въпрос е ясно обсъден във видеото:

Затова разгледахме как трябва да се направи електрическото окабеляване в къщата със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените стъпка по стъпка инструкции бяха разбираеми и полезни, а видео уроците помогнаха за по-доброто разбиране на целия процес на окабеляване!

Прочетете също:

(24 гласа)
Зареждане...

Един коментар

Добави коментар