Как да направите схема на свързване преди ремонт

Цялата работа по инсталирането на нова и подмяната на старото окабеляване, независимо къде ще бъдат извършени, в апартамент или частна къща, в лятна вила или гараж, се нуждае от компетентен и обмислен подход. Необходимо е този сложен процес да се започне с подготовката на проект за електрозахранване, въз основа на задълбочено изработване на план за подреждане на цялата електрическа инсталация на жилищата. Проектът може да бъде направен по старомоден начин на хартия с помощта на цветни маркери или направен на компютър с помощта на обикновена графична програма. В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка как да изготвим схема на окабеляване в апартамент и частна къща.

Определете местоположението на мебелите и уредите

Преди да съставите схемата, ще бъде важно да вземете под внимание оформлението на помещенията, планираното подреждане на мебелите и поставянето на стационарни електрически уреди. Местата за инсталиране на електрическите аксесоари в помещението трябва да бъдат избрани така, че да не са претрупани с мека мебел или шкафове и да осигурят удобен достъп до включване и изключване на осветителните и електрическите консуматори. Би било по-добре, ако обсъждането на този труден въпрос бъде представено на семейния съвет.

Първата стъпка е да се направи план на пода с указание за отвори на прозорци и врати. За да се улесни изчисляването на необходимото количество кабел и проводник в бъдеще, е по-добре да се изготви план в мащаб в съответствие с размерите. Процесът на проектиране на схема за окабеляване ще се разглежда като пример за едностаен апартамент. Името на помещенията в плана е по-добре да се номерират и да се посочи дешифрирането отделно.

План за едностаен апартамент

Къде: 1 - антре, 2 - баня, 3 - кухня, 4 - зала.

Оптимални места за изход

След това е необходимо да се поставят места по схемата, където се предвижда да се поставят мебели и стационарни електрически уреди. Ако домакинските уреди са маркирани в червено, това значително ще опрости работата по по-нататъшното изготвяне на схемата на окабеляване. Препоръчва се да се номерират и фиксират всички електрически елементи в декодирането: 1 - пералня, 2 - миялна машина, 3 - електрическа печка, 4 - акустичен център, 5 - телевизор, 6 - музикален център, 7 - персонален компютър.

Подреждане на мебели в стаи

Съставянето на план за местоположението на мебелите и оборудването ще ви позволи да определите точките на оптимален монтаж на търговски обекти. Разположение на контакти в апартамента:

Местоположение на гнездата на чертежа

Прочетете повече за това какво да търсите и как да поставите контакти в кухнята и в банята:

За да проектирате схемата на окабеляване, препоръчваме да използвате специални програми. Най-добриятсофтуер за електрически вериги предоставихме в отделна статия!

Схема на осветление

В класическата версия таванните светлини трябва да бъдат разположени в центъра на стаята, чието местоположение е в пресечната точка на линиите, минаващи през средата на дължината и ширината на стаята. В коридора, направен под формата на буквата G, са монтирани 2 лампи.

Когато рисувате върху разположението на превключвателите, трябва да се вземе предвид, че вратата може да се отвори навътре или навън, било то надясно или наляво. Отворената врата не трябва да пречи на свободния достъп до нея. Превключвателите обикновено са разположени вътре в помещенията. Изключение правят помещения с високо съдържание на влага, които включват перални, бани и бани. Това се прави с цел да се гарантира електрическата безопасност и безопасността на превключващото оборудване.

Поставяне на превключватели на светлината

Представеният план за окабеляване показва, че превключвателят за осветление в банята е разположен отвън.

Маршрути за полагане на кабели и проводници

След определяне на мястото на инсталиране на лампи, ключове и контакти, е необходимо да се изготви схема на маршрутите за окабеляване, тази фаза на проектиране е основната част от работата. Диаграмата и инсталирането на кабелите е значително опростена, ако окачените тавани са оборудвани във вашия дом или апартамент. В този случай проводниците се полагат в гофрирани тръби и се закрепват към тавана на черновата.

За да се спести проводник, маршрутите за окабеляване се избират от най-краткото разстояние. В портите под мазилката се полага жица, свързваща разклонителните кутии с превключватели и контакти. Със стандартната версия на подреждането на таваните, електрическото окабеляване се полага в предварително пробити стени по стените на стаята. За да свържете осветителни устройства, проводникът се прекарва през каналите на тавана. Пример за полагане на кабелна линия в съответствие със съществуващите стандарти е даден на диаграмата:
Височината на окабеляването в къщата

Планирането на маршрут за окабеляване трябва да започне от най-отдалечената точка на електрическата мрежа. В този случай това ще бъде двоен изход в залата, той трябва да бъде свързан към разклонителната кутия, което е препоръчително да се инсталира на входа на стаята. След това маршрутът на проводника, свързващ втория изход, се прилага към веригата.

Провеждане на кабели в стаите

Осветителната мрежа ще се състои от проводници, първият от които отива от кутията към превключвателя, вторият, свързан към светлината на тавана, се полага в канала на подовата плоча. Разклонителната кутия в залата получава захранване чрез два проводника от разклонителната кутия, инсталирана в коридора. Необходимо е също да се предостави заземяване в апартаментаако е възможно. В този случай окабеляването ще бъде трижилно.

Според този принцип е необходимо да се изготви схема на окабеляване в останалите помещения. За да завършим картината, можем да предположим, че кухнята има окачен таван. В този случай окабеляването ще бъде положено в гофрираните тръби, дюбелът е фиксиран с пирони към бетонната плоча, маршрутите на полагането му ще бъдат избрани, като се вземе предвид най-краткото разстояние. Спускането към електрическите фитинги ще се извършва под мазилката.

Схема на свързване в студио апартамент

Не бива да се забравя, че помещенията се доставят с електричество от поне две групи проводници, едната от които осигурява захранване на електрическата мрежа, а другата е предназначена за осветителната мрежа. Повече за как да разделим окабеляването на групи, разказахме в отделна статия.

Можете да спестите много, ако свържете гнездата с мед чрез "контур", заобикаляйки кутиите за разпределение на мощността. Опитните електротехници не препоръчват практикуването на този метод на свързване, поради появата на голямо токово натоварване на изходите. Освен това, когато използвате този метод на свързване, отказът на един контакт може да доведе до изключване на цялата електрическа мрежа.

В заключение въз основа на завършена и правилно изготвена схема се изчислява необходимия метър на окабеляване и сечение на проводници, необходимия брой контакти, превключватели и разклонителни кутии.Напречното сечение на проводниците се избира от изчисляването на прогнозното текущо натоварване на потребителите. за как да изчислим напречните сечения на кабела, разказахме в отделна статия.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който ясно илюстрира етапите на изготвяне на електрическата схема, както и примери за готови проекти:

Символи

Принципна схема на щита

Проектиране на електротехници в 3D

План на електрическо окабеляване в частна къща

Сега знаете как да съставите схема на окабеляване в апартамент и частна къща. Както можете да видите, за да можете самостоятелно да съставите план за окабеляване на кабела и инсталиране на електрически аксесоари, трябва да изучите всички нюанси, които са доста много!

Препоръчваме също да изучавате:

Символи

Принципна схема на щита

Проектиране на електротехници в 3D

План на електрическо окабеляване в частна къща

(11 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Александър

  Здравейте Моля, кажете ми колко кутии трябва да разпределите до 7 търговски обекта и 3 лампи в една стая? Благодаря предварително.

  отговор
 • Никита

  Добър ден В панелните къщи, както знаете, не можете да правите ходове хоризонтално и планът Ви за трасето на електрическото окабеляване на 30 см от пода и 20 от тавана не се вписва, как тогава трябва да провеждате електрическо окабеляване ?! Благодаря ви

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Най-добре е да се проведе окабеляване на тавана (зад окачен или окачен таван). Друг вариант е по пол.

   отговор
 • RM

  Е, разбира се, ако той не води от една стая само до друга (ние не вземаме предвид банята и кухнята там, всичко трябва да се разглежда отделно), всяка стая и тераса е свързана допълнително към тази стая плюс съответната собствена кутия) .. например една стая 3 гнезда втора стая 4 гнезда (1-2 кутии прекъсване) .. или 1 стая 2 гнезда .. втората също 2 гнезда, а третата стая 3 гнезда .. ще има поне 2-3 кутии, ако последната жица не доведе веднага до гнездото, тя ще хвърли от второто окабеляване)

  отговор
  • аноним

   Потърсете канали и ще бъдете щастливи

   отговор

Добавете коментар