Свързване на проводници с ЛПС капачки

ако разклоняване на разклонителна кутия извършено чрез усукване, е необходимо да се направи надежден и силен контакт на повърхностите на проводниците, за по-добър електрически контакт. Това може да се постигне благодарение на усилието, което се прилага по време на усукване, обаче, този тип фуга губи силата си с течение на времето поради умора на метала, както и термично разширение и свиване. Но споредглава 2.1. PUE Раздел 2.1.21, усукването е забранено. Този метод е възможен само във връзка със специални свързващи изолационни скоби (PPE). В тази статия ще разгледаме как да използвате PPE капачки, какви размери са продуктите и какво е предимството на тези конектори.

Дизайн на капачката

Дизайнът на устройството включва такива компоненти: капачка и стоманена пружина. Капачката на ЛПС е изработена от пластмаса, която има електрически изолационни свойства. Такава пластмаса е незапалима и устойчива на високи температури, а също така е в състояние да издържи на напрежение от 600 волта. Тези индикатори обикновено се предписват на опаковката.

PPE дизайн

Що се отнася до пружината, тя е направена от стомана под формата на конус и с помощта на завои компресира жицата по-силно. Стоманената пружина се обработва допълнително с електрохимичен защитен слой. Размерите на пружината трябва да са равни на площта на най-малката част на корпуса, където жицата ще бъде в максимален контакт с друг проводник. Ето защо е изключително важно да изберете точните размери, така че връзката да бъде възможно най-правилна и надеждна.

Заслужава да се отбележи, че капачките на ЛПС са от два вида - с уши и без уши. Няма специални разлики, но капачките с уши по-лесно се навиват на жица и без уши заемат по-малко място в разпределителната кутия.

Сизи с уши и без

Правила за кандидатстване

Има два метода на усукване с помощта на капачки на ЛПС: без предварително усукване на ядра и с него. Ако е необходимо да свържете два проводника, тогава те могат да бъдат удобно поставени в пружината чрез прилагане на определена сила, а усукване се извършва с помощта на въртеливи движения (по посока на часовниковата стрелка). Ако има три или повече проводници, тогава първо трябва да ги завъртите заедно с помощта на клещи. След това отхапете неравномерните краища и, като използвате сила и въртеливи движения, ги инсталирайте в ЛПС, както е показано на снимката:

Свързващи проводници PPE снимка

Важно е да запомните, че за пълен контакт с контакти, навиването трябва да се извършва по посока на часовниковата стрелка, а не обратното. И не забравяйте за използването на сила, така че намотките на пружината лесно да се раздалечават, а след това да стиснете жицата добре.

Пластмасовият корпус изолира мястото, където е направена връзката и по този начин механично защитава сърцевината. Изолацията трябва да се отстрани от проводника, така че откритата част да не излиза извън капачката, но в същото време да преминава под пружината, доколкото е възможно. Ако всичко е направено правилно, тогава не е необходима допълнителна изолация.

При завинтване на ЛПС в обрат, пружината се раздвижва и компресира жицата. Такава връзка ще продължи правилно, ако е избрана правилната капачка, съответстваща на нейната оценка. Ако изберете устройството неправилно или го поставите неправилно, това може да доведе до лоши последици. Затова е изключително важно да изберете правилната категория.

Видеото по-долу ясно показва как да използвате свързващите изолационни скоби:

Етикетиране на конекторите

Как да изберем капачка? В края на краищата размерите и сеченията на усукване са различни и се класифицират по общата площ на напречното сечение на вените. Тази област е посочена в номера на конектора, който може да бъде от едно до пет. Колкото по-голям е броят, толкова повече проводници капачката може да свърже.

Видове клипове

Но с такива номера трябва да бъдете внимателни, тъй като има два типа устройства: домашни и европейски. И двата стандарта имат едно и също наименование - числа, само европейските оценки са много по-малки от местните. Ето защо, когато купувате ЛПС, е по-добре да обърнете внимание на общото напречно сечение, отколкото на неговия брой. Всичко това е написано на опаковката.

Маркирането на продукта се извършва по следния начин: първо се предписва абревиатурата PPE, след това се маркира типът на корпуса (със или без изпъкналости). Изпъкналостта е необходима за по-добро фиксиране с пръстите на скобата. След вида на корпуса се регистрира общото напречно сечение на проводниците, които са свързани в скобата. Напречното сечение варира от 0,5 до 10 mm2. Като правило, в зависимост от вида и размера на продукта, телата им са боядисани в определен цвят, така че да е удобно да се използват капачки. Таблицата по-долу показва цветовата схема в зависимост от типа на кутията, така че ще разберете как да изберете ЛПС за усукване:

Етикетиране на ЛПС

Трябва също да се помни, че капачките могат да се използват само когато са свързани два еднакви проводника. Ако е необходимо свържете алуминиеви и медни проводници, тогава да направите това с помощта на ЛПС е вече невъзможно. В този случай можете да кандидатствате терминален блок, метална щипка (гайка) или болт.

Предимства и недостатъци

Такъв конектор е удобен и практичен, следователно, той има следните предимства:

  1. Разумна цена.
  2. вероятност електрическо окабеляване с автоматично запалване не. Това се дължи на факта, че за производството на ЛПС се използва негорим материал, а там, където е извършено усукване, не е възможно самозапалването.
  3. Бърз и лесен монтаж на продукта.

Кутия връзка

Но ЛПС имат някои недостатъци:

  • няма възможност за свързване на алуминий и мед;
  • недостатъчно силна фиксация и изолация.

Обобщавайки и претегляйки плюсовете и минусите, искам да отбележа, че е рационално да се използват свързващи изолационни скоби SIZ при свързване на токопроводими проводници в разклонителна кутия, както и при свързване на тела (например полилеи на тавана). Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как да използвате PPE капачките и какви размери на съединителите съществуват. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(8 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар