Какви са терминалите WAGO?

WAGO клемите се използват за свързване на проводниците в окабеляването. За електротехниците те са се превърнали в незаменими помощници в работата си. И за тези, които самостоятелно правят електротехник в къщата, такива конектори ще бъдат по свой вкус. Но както всеки електрически продукт, клемните блокове WAGO се различават по своите характеристики, така че може да не са подходящи за всеки електрически кабел, а не за всеки електрически проводник. В тази статия ще разгледаме основните видове съединители на вагоните, както и техните параметри и обхват.

Разновидности на сериите

От първите три цифри в маркирането на клемните блокове можете да разберете към кои серии принадлежат. Те се различават помежду си не само по външен вид. Техните технически характеристики също са различни, което трябва да се вземе предвид.

Видове WAGO конектори

Най-уязвимата и чувствителна зона в окабеляването се счита за връзката. В крайна сметка, ако контактът е лош, тогава това ще доведе до нагряване на окабеляването и неговото искрине. В резултат - отказ на електрическо окабеляване или пожар. Именно съединителят свързва кабела, през който преминава електрически ток.

Терминалните блокове WAGO са надеждни съединители на проводниците. В тяхната технология не се използва винтова връзка. Връзката става чрез сила на пружината. И в зависимост от използваната пружина, клемите са разделени на следните видове:

 • плоска пружинна скоба (крепежни елементи под пружинни плочи);
 • CAGE CLAMP скоби (плоски закрепващи скоби);
 • FIT-CLAMP скоби.

Забележка: не всички терминални блокове на вагоните могат да свързват алуминиево окабеляване. Ако контактите на окабеляването са покрити с Al-plus паста, тогава те могат да бъдат свързани с подобни устройства.

Плоски пружинни клемни блокове

Използва се за бързо инсталация на окабеляване, WAGO 773 се счита за популярен модел от този тип.Има две възможности: без паста за комбиниране на медни проводници и за свързване на проводници от алуминий или смес от алуминий и мед. Проводниците са свързани с помощта на затягащи механизми, които са напълно невидими отвън. Поради това не е възможно да се отстрани проводимата сърцевина.

Размери vag 773 серия:

773

По отношение на техническите характеристики те са както следва:

Ток и напречно сечение за 773 конектори

Терминалните блокове WAGO 773 се използват за минимизиране на загубите на напрежение при продължително окабеляване, за източник на захранванекойто е разположен паралелно, както и за захранване. Видеото по-долу описва по-подробно какво представлява този тип терминали:

Днес тази серия е заменена от по-модерния 2273, който ви позволява да свържете проводници с малко напречно сечение (от 0,5 до 2,5 мм2). Външният вид на WAGO 2273, както и техните основни параметри, са дадени във видео ревюто по-долу:

Клипове CAGE CLAMP

Тяхната употреба не изисква уши по многожилен кабел. Терминалните блокове се използват за свързващ полилей и в разклонителни кутии. Основното им предимство е простотата и надеждността при монтажа.

Популярни модели от този вид: WAGO 222 и 224 (за многократна употреба).Свържете медното окабеляване с напречно сечение от 0,08 до 35 mm2. Самозаключващи се клеми от серия 222 с лостови скоби са направени без паста и се използват за кабелна връзка едно и няколко ядра със сечение до 4 mm2 и напрежение до 380V. Ако е необходимо да свържете алуминиево окабеляване, тогава пастата трябва да бъде закупена отделно.

222

Ток и секция на 222 серия Wag

Видео преглед на конектори от този тип:

Терминалните блокове WAGO 221 се считат за аналози от серия 222 (на снимката по-долу). Това са универсални пружинни клемни блокове с лостове, които са подходящи за всякакви медни проводници. Условията на работа на конектора wagon 221 са значително опростени, тъй като размерите им са компактни. Проектиран за напрежения до 450V. Използва се за проводници със сечение 0,14–4 mm2 и за ферули 002–4 mm2.

вагон 221

Сравнение на сериите 221 и 222 вагони е показано във видеото:

Клемни блокове 224 - едножилни конектори. Те ви позволяват бързо да свържете осветителни тела без използването на инструменти.

Съединители 224

Характеристики на автомобила 224

FIT-CLAMP скоби

Използването на такива скоби позволява връзката да се извърши без да се съблича изолация. Те използват вразен контакт. Това е една от новите разработки на WAGO и значително ускорява и опростява инсталирането. Представителите на този тип клемни блокове включват вагони от серия 280 и 285, както и 862, които са предназначени за монтаж на DIN шина.

862

Спецификации

Терминалните блокове WAGO са изработени от специална ламаринена електролитна мед, както и от никел-хром пружинна стомана. Как диелектриците използват поликарбонат и полиамид, които се считат за носители на проводими елементи.

Такива съединители се използват както в ежедневието, така и в промишленото производство. Поради това има широк диапазон от стойности за всеки параметър:

 • напрежението варира от 100 до 1000 волта;
 • предаваният ток е в диапазона от 6 до 323 ампера;
 • напречното сечение на кабела варира от 0,08 до 95 mm2.

По-подробно техническите характеристики на всеки тип терминали, които сме предоставили в таблиците по-горе.

Предимства и недостатъци

Терминалните блокове на вагона са свързващи елементи, които имат своите плюсове и минуси. Предимствата включват:

 • всяка жица има собствен клип;
 • бърз и лесен за инсталиране;
 • не се изисква допълнителна изолация;
 • компактни размери;
 • можете да свържете проводници с различни напречни сечения и от различни материали;
 • безопасност при употреба;
 • висока устойчивост на удар, надеждност;
 • по време на работа няма поддръжка на конструктивни елементи;
 • ако е необходимо, връзката може лесно да се пренареди.

Недостатъците включват факта, че като всяка връзка с плъгини, достъпът до терминала трябва да бъде запазен.

Така че ние разгледахме основните характеристики, видове и серия от терминални блокове WAGO. Както можете да видите, има достатъчен брой конектори с различни размери, така че можете да изберете правилната опция за вашите собствени условия на приложение.

Ще бъде полезно да прочетете:

(20 гласа)
Зареждане...

Добави коментар