Как да изберем RCD за къщата и апартамента?

Със сигурност знаете най-опасните проблеми, свързани с окабеляването в къщата: появата на късо съединение, задръстванията на мрежата и течове на течове, Той предпазва от последните проблеми. устройство за остатъчен токсъщо се нарича прекъсвач на диференциалния ток (VDC). Ще поговорим за това как да изберем допълнително RCD за апартамент и къща допълнително!

Значението на събитието

Един вид защитна автоматизация за домашно окабеляване

Ако изберете модела RCD неправилно, тоест направете грешка с неговите характеристики, това е изпълнено със следните последствия:

 1. Автоматизацията ще се задейства по време на фалшива аларма, като Незначителното изтичане на електроенергия винаги присъства в окабеляването, особено ако е старо (в дървена къща в страната).
 2. Прекалено високите характеристики на RCD по отношение на мощността, на която давате предпочитание, няма да работят по време на опасна ситуация, в резултат на което може да се получи токов удар.
 3. Устройството няма да може да функционира при свързване на алуминиевите проводници на домашното окабеляване, тъй като повечето съвременни модели са предназначени само за свързване на медни проводници.

За да предотвратите тези грешки, първо трябва да разберете характеристиките на диференциалния превключвател и след това да пристъпите към неговия избор.

Основни характеристики

Така че, сред най-важните технически характеристики, на които трябва да разчитате, когато избирате RCD за апартамент и частна къща, има:

 • Номинално напрежение на мрежата: 220 V (еднофазна) или 380 V (трифазна).
 • Брой полюси: биполярни (ако са 1 фаза) и четириполюсни (ако са 3 фази).
 • Номиналният ток на натоварване може да бъде 16A, 20A, 25A, 32A, 40A, 63A, 80A, 100A.
 • Номинален прекъсващ диференциален ток (изтичане) 6 mA, 10 mA, 30 mA, 100 mA, 300 mA, 500 mA.
 • Номинален условен ток на късо съединение - варира от 3 kA до 15 kA. С прости думи, тази стойност показва надеждността на RCD и неговата стабилност при късо съединение, На предния панел стойността се показва в правоъгълник в ампери или след символа „Inc“.
 • Капацитет на превключване (обозначение "Im") - представлява максималната стойност, при която продуктът може да реагира нормално. Трябва да бъде не по-малко от 10 стойности на номиналния товар или най-малко 500 A (съвременните продукти имат капацитет на превключване от 1000 до 1500 A).
 • Принцип на работа: AC - работа при променлив ток, A - променлива + постоянна пулсираща, B - постоянна + променлива, S - има забавяне във времето преди работа, G - също има закъснение, но времето му е по-кратко.
 • Дизайн: електронен (работи от мрежа) или електромеханичен (не изисква захранване). Каква е разликата между електронния RCD и електромеханичния, разказахме в отделна статия.

Предоставихме съществуващите характеристики за вас, сега ще разгледаме подробно как да ги вземете под внимание, за да изберете правилния RCD по отношение на мощността (в този случай, ампераж), тока на изтичане и други параметри.

Препоръчваме ви да разгледате селекция от видео уроци, които описват по-подробно процедурата за изчисляване на RCD, както и стратегията за избор на подходящ модел, като използвате примера на таблиците:

Част 1

Част 2

Част 3

Правилни критерии

Номинален ток

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е за какъв ток е предназначено устройството. За да изберете правилния RCD според тока, е необходимо първоначално да определите за какво ще бъде инсталиран продуктът. Ако искате да защитите отделен мрежов елемент, например пералня, електрическа система за подово отопление или бойлер (котел), стойността може да бъде не по-висока от 16 А. За всички електрически проводници в апартамента трябва да поставите устройството поне 32 A. За да изберете правилната стойност, първо трябва да изчислите натоварването от всички свързани електрически уреди и като започнете от получената сума, изберете най-подходящия модел RCD. В случая на съвременните технологии производителите обикновено посочват номиналното натоварване на тока, така че не трябва да има трудности с изчисленията.

Диференциален ток

Разгледахме всички съществуващи стойности, които варират от 10 до 500 mA, сега ще разберем кой RCD е по-добре да изберете за ампераж в определени ситуации. Защитата на човек от токов удар се осигурява чрез настройки от 6 до 100 mA. В същото време течовете над 30 mA ще се усетят от човешкото тяло. Ето защо е по-добре да изберете модел 10 mA за детска и баня и 30 mA за защита на контакти и тела.

Веднага трябва да се отбележи, че всеки уред има естествен ток за изтичане, който е посочен в приложената таблица с технически данни. Когато избирате RCD по ток на изтичане, не забравяйте да вземете следното правило: сумата от естествени течове не трябва да надвишава номиналната стойност на защитното устройство с повече от 30% (1/3). В противен случай ще се появят фалшиви позитиви, което причинява много проблеми.

Тип продукт

Така че с прости думи обясняваме целта на всеки тип RCD:

 1. AS - Използва се главно за защита на електрически уреди у дома, когато се използват както еднофазни, така и трифазни мрежи. Домакинските уреди с пулсиращ ток, например пералня, няма да могат да защитят такъв продукт.
 2. А - Използва се само за отделна защита на перални машини в апартаменти и частни къщи.
 3. B - използва се главно в производството, така че да изберете този тип за дома няма смисъл.
 4. S - както казахме, изключването не става веднага, когато се открие теч, а след определено време. Като правило, той се използва за предотвратяване на пожар и е свързан към входния панел, обслужващ всички електрически проводници (следователно настройката за тока на изтичане е избрана най-малко 100 mA).
 5. G - основно свързани към отделен електрически уред за наблюдение и навременна защита от пожар. За разлика от тип „S“, той има по-кратко време на задържане.

дизайн

Няма за какво специално да се говори, електронните имат по-сложен принцип на работа и функционират само с източник на захранване (външен или главен). По-надежден и издръжлив - електромеханичен, така че е по-добре да изберете електромеханичен RCD за апартамент и къща, в допълнение, разходите ще бъдат с порядък по-ниски.

Видове прекъсвачи на остатъчен ток

производител

Е, последният, не по-малко важен критерий за избор на RCD е от производителя. Към днешна дата следните компании са най-добрите в производството на тези продукти:

 • Legrand;
 • ABB;
 • AEG;
 • Шнайдер електрически;
 • Siemens;
 • DEKraft.

Сред бюджетните модели Austro-UZO и DEK имат най-високо качество.

Препоръчваме да се даде предпочитание на по-скъпите продукти, но ако бюджетът не позволява, местните производители също ще се справят добре със защитата.Във всеки случай, преди да купите, ви съветваме да посетите форумите за електричество и да прочетете отзивите на клиентите за избрания модел! Така със сигурност ще научите всички предимства и недостатъци на продукта и ще определите точно кой RCD е по-добре да изберете.

За да обобщим

Така че ние предоставихме препоръки относно избора на устройство с остатъчен ток, сега бих искал да обобщя и подчертая онези модели, които се използват най-често:

Частна къща (или вила), На входа, прекъсвач на остатъчен ток с номинална стойност най-малко 100 mA за реагиране на теч, тип S и номинален ток 63 А. Днес често се използва трифазна мрежа, така че RCCB в този случай трябва да бъде четириполюсен. На отделни групи: гнезда, лампи и др. Препоръчва се да се инсталира един RCD от тип A (или променлив ток) при 30 mA и номинален токов товар според изчисленията - 16/25 / 32A.

апартамент, Тук всичко е по-просто. Входен щит - 32A, 30 mA устройство, тип A / AC, обикновено биполярен (ако не е приложен подмяна на окабеляване в апартамента до нов). За пералня или баня можете да изберете друго RCD отделно на 16А.Биполярен и четириполюсен продукт

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете как да изберете RCD за апартамент и къща по отношение на мощността, тока на течове и производителя!

Подобни материали:

Част 1

Част 2

Част 3

(21 гласа)
Зареждането ...

9 коментара

 • Майкъл

  Внимателно препрочитам няколко сайта на електрически ток, изводът е, че в банята узото или дифавтоматът трябва да са с ток на изтичане 10mA, но навсякъде мощността на пералнята или сешоара се счита до 2,5 квадратни метра. Искам да инсталирам у дома течащ бойлер с мощност 8 кВт. Съответно токът на устройството е 36,4 A при 220 волта, с увеличение на напрежението над. Телта положи 6 мм / кв; автоматично изключване при 40А на входа на апартамента. Но не беше възможно да се намери RCD или дифавтомат с ток на изтичане 10 mA. Въпросът е какво да правя. 8kW минимална мощност, която ще загрява водата през зимата до необходимата температура. Смущаващо е, че навсякъде акцентът е, че токът на изтичане в банята трябва да бъде не повече от 10 mA, при други устройства извън банята 30mA. Ще бъде ли безопасен токът на теч от 30 mA в баня? Бих искал да знам вашето мнение за това, което трябва да дам. Линията към пералнята в банята е отделна.
  С уважение Майкъл

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Каталожен номер - MAD10-2-040-C-010 от IEK прави такива устройства.

   отговор
 • Дмитрий

  Здравейте, кажете ми кое е по-добре да инсталирате Van difavtomat на бойлер и пералня, на всяко устройство поотделно? Необходимо ли е да направите връзка със заземяване? Няма начин да извършите заземяване. Благодаря

  отговор
 • dinamik7

  Не го прочетох внимателно.
  Не разбрах обаче за какво пише авторът.
  Или за узо, или за диференциал.
  В крайна сметка статията е уместна, но не и по темата на темата.

  отговор
  • Admin

   ако сте за първите редове, където пише "превключвател на диференциалния ток", тогава това е едно от имената на RCD. И това, което се нарича "диференциал", е "превключвател на диференциалния ток със защита от свръхток" или AVDT, което означава AUTOMATIC превключвател на диференциалния ток.

   отговор
 • А

  Има ли значение да инсталирате машина преди RCD или след? - намери такива схеми за връзка в мрежата ...

  отговор
  • Admin

   Няма значение. ако инсталирате RCD преди груповата машина, тя все още ще бъде под въвеждащата и обратно.

   отговор
 • Дмитрий

  Добре дошли! Навсякъде информацията, че RCD трябва да бъде с една оценка по-висока от AB, която я защитава. И ако RCD Hager 16A / 10mA, този производител няма 25A / 10 mA.Ако поставите AB със същата степен 16A, тогава RCD няма да бъде защитен срещу късо съединение. Поставянето на AB 10A не е достатъчно. Как да бъде

  отговор
  • Admin

   Но защо има RCD защита от късо съединение? Номиналната стойност е по-висока от автоматичната машина, ПРЕПОРЪЧЕНА да избере RCD и не трябва да прави нищо ... Ако има късо съединение, тогава АБ трябва да се изключи, той предпазва не RCD, а проводника от късо съединение. Без значение каква е деноминацията му. Препоръчва се по-висока оценка за удължаване на живота на RCD контактите, така че те да не работят до пределите на техните възможности.

   отговор

Добавете коментар