Как да свържете превключвателя на светлината?

Днес има устройства за изключване на светлините с един, два и три клавиша. Всъщност свързването им към мрежата е доста просто, основното е да разберете малко електротехник и да знаете кой проводник трябва да отиде къде. След това ще разгледаме как сами да свържем превключвателя на светлината с един, два и три клавиша, но първо ще поговорим малко за това къде може да се използва всеки модел.

Разнообразие от фитинги

Мисля, че всеки електротехник-начинаещ знае за целта на превключвателя на светлината. Обичайният продукт с един ключ ви позволява да обезвредите цялата група приспособени към него тела. Това изпълнение е обичайно да се инсталира във всяка стая, която има една група крушки.

Един ключ

Целта на двата модела на клавиатурата е да управляват лампа с две групи крушки. Например за осветление в кухнята, няколко прожектори са монтирани над плота и няколко над масата за хранене. По време на готвене не е необходимо да включите всички светлини, а просто запалете плота.

Дизайн на превключвател с два ключа

Принципът на работа на трикладов продукт е подобен на предишния, само в този случай е възможно да се регулират три групи крушки. Обикновено свързването на превключвател на светлината с три клавиша се извършва в дневни и спални, за да се регулира осветлението на полилеи с много пътеки.

Настройка на осветлението с три ключове

Сега ще разгледаме как правилно да свържете превключвателя на светлината с един, два и три клавиша, предоставяйки кратка инструкция стъпка по стъпка, всички необходими диаграми и видео уроци, които би трябвало да са разбираеми дори за манекените в електричеството.

Подготвителни дейности

Преди да започнете връзката, е необходимо да подготвите всички материали и инструменти, както и да извършите няколко действия, необходими за безопасността на електрическата работа.

Първо, нека да определим основните моменти:

 1. Метод за свързване на проводници в разклонителна кутия: или запояване терминали за вагони.
 2. Преди да свържете превключвателя на светлината, трябва да изключите електричеството в къщата (или апартамента) и да се уверите, че няма ток в мрежата с помощта на индикаторна отвертка.
 3. Инструкцията ще бъде предоставена стъпка по стъпка, от етапа, когато портата е подготвен, и кутията на гнездото и разклонителната кутия са инсталирани на техните места. Можете да научите повече за тези процеси в статията: монтаж на електрическо окабеляване в къщата.
 4. Към превключвателя на светлината трябва да бъде свързан фазов проводник (L), а не неутрален проводник (N). Това се дължи на факта, че напрежението преминава във фаза. Ако окабеляването е свързано неправилно (ако е нула), може да се шокирате, като замените електрическата крушка.
 5. Преди да започнете, трябва да се запознаете цветни кодове, за да свържете правилно проводниците помежду си (фаза към фаза, нула до нула).

Сред инструментите и материалите за свързване на превключвателя на светлината ще ви трябва:

 • комплект отвертки (къдрава, права, индикатор);
 • съединител (ако запоява, след това запоява желязо и спойка);
 • клещи;
 • остър нож.

След като се запознаете с цялата необходима информация и подготвите всички инструменти, можете да преминете към основния процес на инсталиране!

окабеляване

Когато свързвате превключвател с един ключ, дву ключ и три клавиша със собствените си ръце, схемата на свързване от разклонителната кутия към светлините ще бъде малко по-различна. Сега ще разгледаме всеки от вариантите!

Един ключ

Превключвателят с един ключ е най-лесният за свързване. Разклонителната кутия включва два проводника - неутрален и фазов.

Входната нула (синя) веднага се свързва с нулеви тела (виж диаграмата). Входната фаза първо преминава към превключвателя, след това обратно към кутията и след това вече е свързана към фазата на крушката. Това е цялата схема на окабеляване за едно устройство. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да не бъркате сърцевините помежду си (което се случва много често, въпреки факта, че в стената са прокарани само два проводника).

Видео: връзка с един ключ

Два ключа

Схема на свързване за двугранен превключвател малко по-различно. Това се дължи на факта, че веригата ще бъде прекъсната за всяка група осветителни тела поотделно. Както в предишния случай, два проводника ще влязат в разклонителната кутия. Синият проводник на входа на кутията веднага се свързва с другите сини проводници.

Фазата първо се провежда чрез пролука от два бутона, фиксирана в специален входен отвор. Два изходящи проводника отиват към всяка група арматури (или само две крушки).

Моля, обърнете внимание, че има 3 изхода на гърба на кутията: два от едната страна и един от другата (вижте снимката по-долу). Тук трябва да бъдете внимателни и да не смесвате нищо: където има един вход, трябва да свържете входящата фаза и където има 2 дупки, изходните фазови проводници трябва да излязат към лампите.

Входни отвори на корпуса

Входни отвори на корпуса

Визуални видео инструкции за свързване на двойно устройство:

Видео инструкция: инсталиране на ключ с два ключа

Три ключа

Схемата за свързване на превключвателя на тройната светлина е подобна на инсталирането на продукт от две групи. Нулата, както в предишните случаи, е усукана с нулите и на трите групи крушки. Входната фаза е насочена към пролуката и от там тя се разделя на три отделни фазови проводника, всеки от които преминава в своя група лампи.

Предоставяме ви визуална диаграма:

Инструкции за инсталиране на видео:

Видео: инсталиране на три ключов превключвател

Инсталиране на продукт

Преди проучихме правилата за свързване на проводници от разклонителната кутия, сега е необходимо да фиксирате корпуса в стената.В тази статия обмисляме инсталирането на скрито заграждение. В портите кутиите за гнездата трябва да бъдат предварително инсталирани и проводниците да бъдат навити.

Всичко, от което се нуждаете, е да фиксирате сърцевината със специални винтове и внимателно поставете сърцевината в гнездото, както е показано на снимката по-долу.

Фиксиране на контакти в корпуса

Фиксиране на контакти в корпуса

Отстрани има 2 винта, които се спукват със заключващи странични лапи. С помощта на къдрава отвертка завъртаме винтовете един по един, като се уверим, че кутията не се изкривява по време на инсталирането.

Поставяне на продукта в портата

Стаята в портата

Когато сърцевината "седи" плътно в портата, просто трябва да инсталирате горния декоративен капак и да проверите оперативността на продукта.

Последна стъпка

Последна стъпка

Свързан материал:

Видео: връзка с един ключ

Видео инструкция: инсталиране на ключ с два ключа

Видео: инсталиране на три ключов превключвател

 

(11 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Егор

  Благодаря ти много!

  отговор
 • Катрин

  Направих го! Сега имам светлина в килера! БЛАГОДАРЯ !!!

  отговор
 • максима

  Здравейте, обяснете причината, поради която единият клавиш на превключвателя не свети, а вторият се включва, а когато включите и двата клавиша, и двата лампи са включени.

  отговор
 • Роман

  Казват, че като отгоре това е една фаза изходяща и отдолу една входяща друга изходяща, така че се оказва, че с един бутон можете да откраднете всичко наведнъж)

  отговор

Добавете коментар