Какво е заземяване и за какво е то

Електричеството е най-добрият приятел на човека и най-лошият враг. Разбира се, сега е почти невъзможно да си представим живота без него. За съжаление, не без лоши моменти, като например токов удар. Можете да бъдете шокирани, ако докоснете не само изложената част на живо, но и на пръв поглед безобидно изглеждащ корпус на електрически уред. В тази статия ще се опитаме да обясним с прости думи какво е заземяването и за какво е предназначено. В допълнение ще разгледаме какво представляват difavtomat и RCD и за какво се използват.

Определение на понятие

Накратко и просто, тогава:

Заземяването е устройство, което предпазва човек от токов удар, ако цялото електрическо оборудване е свързано към земята. При спешни случаи опасно напрежение "тече" към земята.

Защитата е основната цел на заземяването. Той се състои в свързване на допълнителен, трети заземител на проводника, който е свързан към устройство като заземяващ превключвател. Той от своя страна има добър контакт със земята.

Превключвател за заземяване

Заземяването е работещо и предпазно по предназначение. Работник е необходим за нормалното функциониране на електрическата инсталация, необходим е защитен, за да се осигури електрическа безопасност (за предотвратяване на токов удар).

Обикновено заземяването (заземяване) изглежда като три електрически пръта, задвижвани в земята, на еднакво разстояние една от друга, разположени в ъглите на равностранен триъгълник. Тези пръчки са свързани помежду си с метална лента. Можете да видите такива пръти в близост до къщи и конструкции.

Заземен контур

Може също да забележите, че по стените на много сгради, отвътре или отвън, металните ленти са фиксирани, понякога боядисани с жълти и зелени редуващи се ленти - това наземен автобус, той също е свързан със заземяващия електрод. Необходима е заземяваща шина, за да не се дърпа заземяващ проводник от всяка електрическа инсталация.

Третият проводник обикновено е свързан с тялото на електрически уреди, осигуряващи защита срещу появата на опасно напрежение върху него. В кабелите обикновено има по-малко напречно сечение от съседните „работещи“ ядра и различен цвят на изолацията - жълто-зелен.

Можете да разберете какви видове заземяване са в нашата отделна статия: https://our.electricianexp.com/osnovnye-tipy-sistem-zazemlenija.html

Изисквания за заземяване

Изискванията за защитен заземен контур са следните:

  1. Всички електрически инсталации трябва да бъдат заземени, включително металните врати на шкафовете и панелите за управление.
  2. Съпротивлението на заземяващото устройство не трябва да надвишава 4 ома в електрически инсталации с неутрален заземяване.
  3. Необходим за употреба потенциални системи за изравняване.

Разбрахме какво е заземяването, сега нека поговорим за какво е това.

Защо човек шокира

Помислете за две типични ситуации, когато сте шокирани:

  1. Пералнята си свърши работата правилно и когато искахте да я изключите, усетихте, че тялото й ви „щипва“. Или още по-лошо, когато я докоснахте, сериозно сте се „побъркали“.
  2. Решихте да се къпете, включихте водата, задържайки чешмата, усетихте същия ефект на електричеството - изтръпване или силен удар.

Потенциална система за изравняване

И двете ситуации се решават чрез свързване на заземяване към корпусите на устройствата и всички метални части в банята и инсталиране на RCD или диференциална машина за въвеждане на електричество в къщата или групата от потребители.

Как работи заземяването

За начало ще разберем защо опасно напрежение се появи върху тялото на пералня или друго електрическо оборудване. Всичко е съвсем просто - изолацията на проводниците по някаква причина се е влошила или е била повредена, а повредената зона докосва металния корпус на някои от частите на оборудването.

Ако няма заземяване или заземяване на електрическо оборудване, тогава човек докосне повредено устройство, сензорно напрежение (потенциална разлика на повърхността между точките на контакт). Ако сте в близост до повредено оборудване, това може да стане стъпково напрежение (потенциална разлика между краката в контакт със земята). Напрежението на допир и напрежението на стъпалото може да бъде опасно за хората. За да се намали стойността им до безопасна стойност, се използва защитно заземяване.

За човек дори такива малки стойности като 50 mA са опасни - такъв ток може да доведе до камерна фибрилация и смърт.

Така че принципът на заземяване е следният: тялото на всички електрически уреди е свързано към заземяващия електрод, инсталиран е допълнителен RCD. В случай на опасно напрежение на корпуса, заземяването винаги привлича опасния потенциал към безопасния потенциал на земята и напрежението "тече" към земята.

За какво се използват RCD и дифатомати?

Простото заземяване на устройствата е добро, но още по-добре е да се осигури допълнителна защита. Те измислиха устройство за остатъчен ток (RCD) и диференциални автомати.

Difavtomat е устройство, което комбинира RCD и конвенционален прекъсвач в корпуса си, така че спестявате място в електрическия панел.

Диференциална машина

RCD - отговаря само на течове на течове, Принципът на неговата работа е следният: той сравнява количеството ток през фазата и през неутралния проводник, ако част от тока е изтекла към земята, тогава той незабавно реагира, прекъсвайки веригата. Те се отличават с чувствителност от 10 до 500 mA. Колкото по-чувствителен е RCD, толкова по-често ще работи, дори и с незначителни течове, но не инсталирайте прекалено груб RCD за дома.

Принципът на работа на защитена схема на прост език:

Когато фазата навлезе в шасито на заземено електрическо оборудване, токът тече от фазовия проводник към шасито. Тогава RCD забелязва, че ток е преминал през фазовия проводник, част от тока трябва да се извърши някъде и по-малък ток да се върне през нулевия проводник, след което тази верига се дезактивира. Така че сте защитени от токов удар.

Ако инсталирате RCD в двупроводна верига без заземяващ проводник и се появи някъде възможността за изтичане на ток, той ще работи само след като докоснете това място и токът тече към земята през вас. В този случай вие също ще бъдете в безопасност.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който описва по-подробно защо е необходимо заземяването на електрически уреди:

Това е всичко, което искахме да кажем по този въпрос. Сега знаете какво е заземяването, кога и как е инсталирано и за какво служи. Надяваме се, че информацията е била предоставена за вас ясно и лесно!

(15 гласа)
Зареждане...

Добави коментар