Как да инсталирате разклонителна кутия - 2 лесни начина

Днес ще говорим как да инсталирате разклонителна кутия в бетон. Електрическа разпределителна кутия е малък контейнер, изработен от пластмаса или метал, в който са свързани всички групи проводници на определено помещение.

Целта на този продукт е следната:

 1. Предоставяне на възможност за ремонт и поддръжка на електричество в дома. Например, ако връзката на входните проводници към помещението с изходящата група не успее, лесно можете да поправите проблемното място.
 2. Възможност за свързване на нови линии към окабеляването на стаята. Ако решите инсталирайте нов блок на изхода, няма да е необходимо да дърпате друг кабел от основния щит, а просто да създадете нов маршрут от разклонителната кутия.
 3. Осигуряване на равномерно разпределение на електрическата енергия в помещението чрез създаване на няколко основни линии на електрическата мрежа, свързващи се в едно цяло.

Както можете да видите, този продукт играе важна роля за монтаж на електрическо окабеляване в къщата или друга стая.

дизайн

Дизайнът е доста прост и се състои от контейнер с капак, както и входни уплътнения (ако резервоарът е инсталация на открито). Снимката показва подробно съставните части на скритите и външните разпределителни кутии:

 

Както можете да видите, продуктите са различни един от друг, но все пак изпълняват същата функция.

Обръщаме вашето внимание на факта, че разклонителната кутия за скрито окабеляване отстрани може да бъде оборудвана с раздели с пружини. Тяхната цел е допълнителна фиксация, ако са монтирани върху суха стена.

вид

Както вече разбрахте, днес има няколко вида електрически разклонителни кутии. По правило разделянето се извършва според следните характеристики:

 • производствен материал (метал или пластмаса);
 • метод на инсталиране (отворен или скрит);
 • форма на продукта (правоъгълна, кръгла, квадратна);
 • размер.

Метални и пластмасови

Металните разклонителни кутии се използват от миналия век, когато пластмасовата версия все още не е изобретена.

Не са редки случаите, когато металната версия на продуктите се използва в момента. Най-често инсталирането на метални разклонителни кутии се извършва смонтаж на електрическо окабеляване във ваната или дървена къща. Това се дължи на факта, че металът по време на спонтанно изгаряне на кабела ще предотврати разпространението на пламъка.

Пластмасовата версия е по-модерна. Има продукти от външен и скрит тип. Предимството им в ниската цена, удобния дизайн и атрактивния външен вид. Между другото, има огнеупорни разпределителни кутии, изработени от самозагасваща се пластмаса.

Пластмасови контейнери с различни форми

Открит и скрит

Ако окабеляването в стаята се извършва по открит начин, се използва външна разпределителна кутия. При монтажа под мазилка се използва скрит продукт.

И двете опции изпълняват работата си доста добре, но все пак ремонтът и поддръжката на обекта, монтиран на стената, е по-лесен за завършване.

В допълнение, има разклонителни кутии с клеми, които позволяват висококачествена връзка на проводници помежду си. Такива продукти, като правило, се правят във външната версия.

Свързващи клеми

Правоъгълни, квадратни, кръгли

Разпределителните кутии се предлагат и в различни геометрични форми. Причината за това е различна цел. Ако се въведат няколко вени, кръглата форма е напълно достатъчна. При голям брой ядра е необходимо да се използват правоъгълни или дори квадратни контейнери, защото Те имат голям капацитет.

Обръщаме вашето внимание на факта, че инсталирането на кръгла разклонителна кутия в бетон отнема по-малко време, защото Няма нужда да настройвате продукта на ниво! В същото време за отворено електрическо окабеляване продуктът с квадратна форма ще изглежда по-красив.

Що се отнася до размерите, те могат да бъдат различни, в зависимост от това каква секция на кабела сте избрали. Веднага препоръчвам да прочетете статията: изчисляване и избор на напречно сечение на кабела за електрическа работа.

Инструкции за свързване

Както казахме по-рано, инсталирането на разклонителната кутия може да се извърши по открит и скрит начин. Разгледайте основните етапи на всеки от методите.

Външна инсталация

Този тип инсталация е по-проста и не отнема много време.

Електричество работиНа вашето внимание е стъпка по стъпка инструкция, която ще ви помогне независимо да инсталирате разклонителната кутия в стената:

 1. Изключете електричеството в къщата и проверете за нейното присъствие с индикаторна отвертка. за как да използвате индикаторна отвертка, разказахме в съответната статия.
 2. Маркирайте точките за закрепване с обикновен молив.
 3. Закрепете кутията към бетонната стена с дюбели. Дизайнът на продукта включва 2 отвора за самонарезни винтове.
 4. Отсечете краищата на уплътненията, за да вмъкнете всички тел групи. Прорезите трябва да имат диаметър, малко по-малък от секцията на кабела, за да предпазят окабеляването от прах и влага.
 5. Свържете проводниците заедно. За да направите това, препоръчваме ви да се запознаете цветни кодове, Всичко, от което се нуждаете, е правилно да свържете фазата към фазата, нула до нула и земята към земята (за изходящата група). За да свържете въвеждащата група към групата за превключване и осветление, прочетете статията:как да свържете превключвателя на светлината.
 6. При необходимост изолирайте PVC фугите с изолация.
 7. Затворете капака.

Това е цялата технология за инсталиране на разклонителна кутия в бетон със собствените си ръце. Исках веднага да отбележа, че най-надеждният метод на свързване на проводници е терминали за запояване и вагони.

Почистващ монтаж

Инсталирането по скрит начин е по-отнемащо време, но все пак начинаещият електротехник може да го направи.

Така че:

 1. Първо трябва да създадете строб за засаждане на продукта в бетонна стена. За да направите това, използвайте тренировка със специална дюза за короната. Обръщаме внимание на важно изискване - диаметърът на портата трябва напълно да съответства на размера на разклонителната кутия. Ако мястото за кацане е малко, ще трябва да подравните контурите, ако е твърде голямо - нанесете повече разтвор.

  Стъбла за окабеляване

  Създаване на Строб

 2. Водете линията до връзката на разклонителната кутия. Монтажна височина - 10..20 см от тавана.
 3. Разредете алабастровия разтвор и го поставете в штроб, като предварително го е навлажнил с малко количество вода. Можете също да затворите строб с гипсов разтвор.
 4. Поставете кутията на едно ниво със стената и я задръжте за известно време, докато разтворът се настрои, след това използвайте шпатула, за да премахнете останалия алабастър.Скрито окабеляване в стаята
 5. Свържете ядрата помежду си.
 6. Поставете защитния капак.Защита на връзката на проводника
 7. Залепете тапета на мястото за монтаж или нанесете тънък слой мазилка (покритие) върху капака. Ако не сте успели да маскирате електрическата точка, внимателно изрежете тапета по контура (пластмасовият капак няма да изпъква върху ярки тапети).

В крайна сметка бих искал да дам един полезен съвет - по време на свързването на проводници подписвайте всяка група (например гнезда, превключватели, полилеи и т.н.). Това ще ви позволи бързо да намерите необходимата вена по време на ремонтни дейности в апартамента.

Това е цялата технология за инсталиране на разклонителна кутия със скрито окабеляване в бетон. Тази опция ще отнеме малко повече време, но външният вид на стаята няма да бъде развален. Остава само да ви предоставим някои полезни видео инструкции и диаграми.

Схеми за свързване

На вашето внимание визуални диаграми, които ще ви позволят правилно да изключите разпределителната кутия:

Видео инструкция

Ако някой нюанс е бил пропуснат или неразбираем, препоръчваме ви да се запознаете с видео инструкцията за инсталиране на разклонителната кутия сами:

Опции за закрепване на проводници вътре в резервоара

Харесва ли ви статията? Препоръчваме ви също да разгледате не по-малко полезен материал: как да инсталирате изхода!

Опции за закрепване на проводници вътре в резервоара

 

(8 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар