Как да настроите превключвателя на светлината (нагоре или надолу)

Превключвателят на светлината трябва да бъде инсталиран не само както искате, но така че да може ясно да определи в коя позиция е разположен. Но сега няма действащи регулаторни документи, които да регулират това, така че всеки ги поставя сам. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкакво трябва да бъде положението на превключвателя, когато светлината е включена и изключена.

Ще бъде казано предварително - UP, Но така ли е? Нека да го разберем!

Както вече казахме, по време на писането няма ясни препоръки, но можем да направим аналогия с други устройства за превключване. Например, превключвателите на ножовете са конструктивно изпълнени така, че контактите на острието да се затворят, когато дръжката на лоста е обърната нагоре. Съответно при отваряне дръжката се спуска надолу, като я премества от вертикално в хоризонтално положение.

Автоматичен прекъсвач

Тогава в случай на спешност контактите му могат лесно да бъдат прекъснати, например, окачени на лоста с цялото си тяло. Тази ситуация също така осигурява защита срещу спонтанно включване под собствената си тежест, ако по някаква причина лостът на превключвателя на ножа падне или върху него попадне чужд предмет - контактите се отварят. Следователно при извършване на работа по линията, която е захранвана от нея, неразрешено включване не може да се случи и това няма да доведе до електрически наранявания.

В PUE 7 обаче има клауза 4.1.9, която регулира положението на прекъсвачите. Може би това е единственият действащ днес документ с такова указание.

PUE 7 стр. 4.1.9

Всички прекъсвачи са конструктивно изпълнени, така че когато флагът е „нагоре“, той е включен, това се обозначава с подписите и индикаторите, разположени на предния панел. Когато изключите машината, винаги спускате знамето надолу. Обърнете внимание, че изключването му е по-лесно, отколкото кокирането, което също улеснява прекъсването в извънредни ситуации. Съответно, захранването обикновено се подава към превключващите устройства отгоре, а потребителите са свързани към долните клеми - това правило също повишава безопасността при обслужване на електрически табла.

Автоматична машина

Дори старите пушки за нападение тип “AP” в квадратни черни калъфи имат два бутона - горният се включва, а долният изключва веригата, тук може да се проследи същата тенденция.

От тук можем да изведем мнемоничното правило:

Нагоре, отгоре има напрежение. Изключено, без напрежение.

Не забравяйте, че всичко това е вярно при правилна инсталация и е знак за добри обноски сред електротехниците.

Що се отнася до превключвателите на светлината, в повечето случаи те се монтират по същия начин - в пролуката на фазовия проводник, свързан към горните клеми, така че когато натиснете горната част на клавиша, неговите контакти се затварят и светлината се включва.

Запалете

Но модерните светлинни ключове се срещат в различни дизайни и под формата на клавиши, познати на всички, и ретро превключватели, превключватели с по-футуристичен дизайн и дори сензорни екрани, в които изобщо няма какво да натиснете.Следователно ориентацията им в пространството може да се определи от производителя.

Троен превключвател

По време на инсталацията обърнете внимание на нормалното положение за инсталиране, което производителят е предвидил - могат да се приложат етикети като "Вкл." И "Изключено", "Вкл." И "Изключено" или "I" и "O".

Ако има подсветка, обикновено тя се инсталира така, че индикаторният прозорец да е разположен отгоре.

Отбелязването на върха

Въпреки че отдолу има модели с прозорец с подсветка.

осветяване отдолу

Въпреки това има хоризонтално подреждане на клавишите, понякога това се осигурява от дизайна, а понякога се прави за удобство на потребителя при инсталиране на продукта на нивото на работния плот.

Местоположението на превключвателя на светлината също може да повлияе на удобството при завъртане нагоре или надолу. Например се смята, че ако превключвателят е монтиран на нивото на ръката надолу, е по-лесно да го включите, като натиснете горната му част. Ако превключвателят е на нивото на рамото или очите, е по-лесно да го включите, като натиснете дъното. Но дори и в този случай препоръчваме да го настроите така, че светлината да се включи.

Също така, не забравяйте за старите въртящи се лостове, такива модели все още се намират в каталозите на производителите на аксесоари за окабеляване в ретро стил. Тук вертикалното положение на лоста обикновено говори, че светлината е включена.

Ретро превключвател

Всеки решава как да включи светлината - нагоре или надолу и определя как да настрои превключвателя на светлината - висока или ниска. Основното е, че във всички стаи и помещения те трябва да бъдат инсталирани еднакво и включени в едно и също положение. Това е необходимо, така че при подмяна на лампата или ремонт на лампата да можете да определите, че тя е изключена. Ако всеки път, когато работите в ново съоръжение, е по-добре да проверите напрежението в двете позиции, преди да направите нещо.

Надяваме се, че сега ви стана ясно какво трябва да бъде правилното положение на превключвателя на светлината. Ако имате нещо за допълване или не сте намерили отговора си по този въпрос - пишете в коментарите под тази статия!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар