Начини на подслушване на кабели и кабели

Мнозина са се сблъсквали с такава ситуация, когато в контакта няма напрежение. Причината за това в повечето случаи може да е скъсване на проводник. В този случай трябва да позвъните на кабела, който захранва този контакт. Звънецът е изпитване на електрическите проводници за целостта, за отворена верига и за липсата на късо съединение между тях. Подобно действие ще помогне да се определи къде е възникнала повреда в електрическата мрежа. След това ще ви кажем с помощта на кои устройства може да се извърши непрекъснатостта на проводниците и кабелите.

Методи за набиране

Можете да се обадите на проводниците у дома по няколко начина:

С помощта на електрическа крушка и батерия, Това е най-лесният и бърз метод. За да се изгради такова устройство, е необходимо да има електрическа крушка и батерия (няколко батерии могат да бъдат свързани заедно), както и свързващи проводници и сонда. Освен това, не забравяйте, че напрежението на електрическата крушка и батерията трябва да е едно и също или батерията има повече, но не и обратното. Свързващият проводник трябва да е достатъчно дълъг, за да звъни жицата от разстояние.

Лампа с батерия

За да работи кореспондентът правилно, е необходимо да маркирате кабела в произволен ред. Методът на работа на такова устройство е следният: към една сърцевина, която идва от батерията, е свързан проводник, а към сондата е прикрепена крушка. С тази сонда на свой ред докоснете проводниците в противоположния край на кабела. Ако светлината светне, този проводник е свързан към батерията.

Можете да научите как да звъните на проводниците с електрическа крушка и батерия от този видео урок:

Използване на мултицет, Това устройство измерва различни параметри на захранването (например напрежение, ток, съпротивление). В къщата такова устройство ще бъде незаменимо, ако трябва да проверите гнездото или превключвателя, наличието на отворена верига или да разберете къде отива жицата.

Проверка на целостта на веригата

Можете да позвъните на кабела с мултицет съгласно следната процедура:

  1. Зададена е функцията „набиране“. В зависимост от това кой модел на устройството се използва, този режим се обозначава различно. По правило се обозначава с диод.
  2. След това трябва да намерите фазата в разклонителната кутия. Това се прави по следния начин: необходимо е да включите захранването и да проверите всеки кабел с индикаторна отвертка. Маркираме желаното с лента или електрическа лента и след това определяме нула.
  3. След това трябва да намерите напрежението. За да направите това, настройте мултицета в режим "измерване на напрежението". С помощта на сонда проверете всяка жица. Ако следващия път, когато докоснете сондата, тя се показва в областта на 220 V, тогава се намира тази, която ви е необходима.

За да проверите целостта на окабеляването в стената, трябва да изключите кабела от източника на захранване. Задайте мултицета в режим на измерване на съпротивлението. Когато сондите са затворени, на екрана трябва да се появят нули.

Видеото по-долу демонстрира технологията на подслушване на кабел с мултицет:

Тези два метода са удобни, ако набирането се извършва на кратко разстояние и един човек може да го направи. Ако кабелът е дълъг и краищата му са в различни помещения в апартамента или извън него, тогава използвайте различен метод.

Използване на слушалки, Обаждането чрез телефонни слушалки се извършва по следния начин: капсулите в тръбата са свързани помежду си и към тях е свързана батерия, напрежението на която не надвишава два волта. Благодарение на тази техника служителите могат да разговарят помежду си по телефона и да координират своите действия.

Диаграма на кабелни разговори с помощта на телефони:

Използване на слушалки от телефона

Можете да се обадите по следния начин: кабелът от едната страна се свързва към проводника на тръбата, а от другата проводник към всяко ядро. От друга страна, кабелът се свързва към проводника на тръбата, а другият - към всяко ядро ​​последователно. Ако работниците се чуят взаимно в приемника, това означава, че те са свързани към един и същи проводник.

Можете да видите цялата технология на работа в този видео пример:

С помощта на трансформатор. Има и друг начин, с който можете да звъните на кабелните линии - това е набирач с помощта на трансформатор, при който няколко крана се отклоняват от вторичната намотка. Техниката е следната: началото на намотката е свързано към заземената проводникова обвивка, а крановете на трансформатора са свързани към проводниците и захранват всеки от тях. Ако измерите напрежението, което съществува между обвивката на другия край и сърцевините, можете да определите дали краят принадлежи на определен проводник. Пръстенът ще ви позволи да идентифицирате и маркирате необходимите ядра. Относно, как да маркирате проводниците, можете да разберете от нашата статия.

Приложение за трансформатори

Фазиране на кабели

Фазирането е способността да се определи в кой ред фазите се редуват, когато са свързани паралелно. Това е необходимо, за да се избегне късо съединение, Всъщност, за да се увеличи надеждността на захранването понякога един проводник не е достатъчен (или ако мощността на потребителя е твърде висока). За да може електрическата инсталация да работи нормално, паралелно се поставя друг проводник. В този случай е необходимо да се вземе предвид редуването на фазите. По-долу е схемата на поетапно:

Поетапна схема

Фазирането може да се извърши по няколко начина: с помощта на волтметър или лампа с нажежаема жичка. Волтметърът се използва за инсталации 380/220 V. Методът се състои в следното: кабел 2 в първата инсталация е свързан благодарение на превключвателя на ножа, а във втория, благодарение на волтметъра, той определя напрежението между сърцевината и шината, към която е свързан.

Ако напрежението е линейно, тогава сърцевината и шината имат различни фази, поради което е забранено тяхното свързване. Ако волтметърът покаже нула, тогава това показва, че проводникът и шината имат един и същ потенциал, съответно, те имат една фаза и могат да бъдат свързани. Други проводници се проверяват по същата техника.

Ако няма волтметър, тогава фазирането може да се извърши с помощта на две лампи с нажежаема жичка, които са свързани последователно и имат номинално напрежение 220 волта. Ако лампите не светят, тогава проводникът и шината принадлежат към една и съща фаза.

Трябва също така да се има предвид, че след подобни действия се запазва определено напрежение върху сърцевината на кабелните продукти, което е свързано с остатъчен капацитивен заряд. Следователно кабелът трябва да се разреди след следващото преминаване на напрежението. Това става чрез свързване на проводниците към земята.

Затова разгледахме основните начини за подслушване на кабели и кабели, както и устройства, които могат да се използват за подобна работа. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар