Как да провеждаме електрическо окабеляване под гипсокартон

Тази инструкция няма да повлияе на моментите, свързани с фиксирането на рамката от профили към стената, както и на самите листове от гипсокартон. Ще разкажем само за частта от работата, която е свързана с електрическата инсталация - полагане на кабела по стените, фиксиране на разклонителните кутии и инсталиране на контакти с превключватели. Всъщност инсталирането на електрическо окабеляване под гипсокартон е много по-лесно да направите със собствените си ръце, отколкото провеждане на скрито окабеляване в бетонни стени. Можете да видите това сега, като видите инструкциите, примери за снимки, както и визуални видео уроци.

Характеристики на електрическата работа

Преди да говорим за полагане на окабеляване под гипсокартон, се обръщаме към PUEКакво пише за това? В параграф 2.1.4 (Глава 2.1 PUE) предвид определението за скрито и отворено окабеляване:

 1. Отворено окабеляване - полага се върху повърхността на стени, тавани, ферми и други строителни елементи на сгради и конструкции, на стълбове и др.
 2. Скрито окабеляване - полага се вътре в структурните елементи на сгради и конструкции (в стени, подове, основи, тавани), както и върху тавани при подготовката на пода, директно под подвижния под и др.

Със скрито окабеляване се използват следните методи за полагане на проводници и кабели: в тръби, гъвкави метални ръкави, канали, затворени канали и празнини на строителните конструкции.

В нашия случай, ако положим кабела на тавана или на стената, която шием с гипсокартон, тогава от тази точка избираме следното: "... положени вътре в структурните елементи на сградите и конструкциите ..." и "... празнотите на строителните конструкции ...". От това заключаваме, че такова окабеляване е скрито.

Окабеляване на гипсокартон

Една от основните точки на PUE, която описва правилата за полагане на окабеляване под гипсокартон, е клауза 7.1.38:

"1.7.38. Електрическите мрежи, поставени зад непроходими окачени тавани и в прегради, се считат за скрити електрически проводници и трябва да бъдат изпълнени:

 • зад тавани и празнини на прегради, направени от горими материали в метални тръби с възможност за локализация, и в затворени кутии;
 • зад тавани и прегради от негорими материали * - в тръби и канали, направени от негорими материали, както и кабели, които не разпространяват горене. В същото време трябва да има възможност за подмяна на проводници и кабели. "

Сухата стена е негорим материал, не разпространява горене, но няма способност за локализация, можете да видите пример на тест за горимост в следния видеоклип:

Ако грубият таван е измазан или е бетонна плоча, тогава окабеляването може да бъде положено директно върху него и ако таванът е направен от горим материал, например дърво, тогава полагането в твърди метални тръби (а не метални гофри или метални маркучи) е задължително, тъй като те нямат възможност за локализация. Или в PVC тръби, или открито, при условие че разстоянието в светлината от кабела с обвивката на горими материали до горимата конструкция е не по-малко от 10 mm (PUE 2.1.37.).

В резултат на това окабеляването под сухото строителство трябва да бъде положено в гофрирани тръби - този метод е подходящ за всички изброени случаи и освен това са спазени изискванията за промяна на проводниците, дадени в PUE на точка 7.1.37. Използвайте VVGNG-LS кабел - според PUE той е класифициран като кабел с обвивка от негорими или негорими материали. След това, съгласно таблица 2.1.3 от PUE, тя може да бъде поставена директно върху всяка повърхност.

За сведение, според техническите характеристики на продуктите на повечето производители на PVC гофрирани тръби - тя не поддържа изгарянето при проверка на проводник, нагрят до 650 градуса по Целзий.

Връзките трябва да се правят в разклонителни кутии, но според PUE стр. 2.1.23 - връзките трябва да са достъпни за поддръжка и ремонт. Ако шием стени или тавани с гипсокартон - те няма да са налични. В този случай можете да осъществявате връзки, като използвате заваряване или кримпване, Според GOST 50571.5.52-2011, стр. 526.3, е разрешено да се правят такива връзки недостъпни за периодична проверка и ремонт.

Проблемът, който може да срещне начинаещите електротехници, е издърпване на кабела през гофрирането, Препоръчваме незабавно да гледате видео пример, в който е осигурена най-простата технология за изтегляне на жица през гофрирана тръба:

Номерът на електротехниците

Опции за изтегляне на жици

В зависимост от това как листовете GKL ще бъдат прикрепени към стената, се избира методът на монтаж. Към днешна дата сухата стена може да бъде прикрепена към специален дизайн от профили или да се откаже от рамката, като сами поставите листове върху лепило. Вторият вариант се използва изключително рядко и само ако стените в къщата са почти идеално гладки. Най-често е обичайно монтирането на листове от GKL върху специално подготвена рамка, така че за тази конкретна опция ще бъдат предоставени инструкции за инсталиране на електрическото окабеляване под сухото строителство. Скрито окабеляване

За да знаете как да опънете жицата със собствените си ръце, ако листовете от гипсокартон седят на лепило, накратко ще обясним същността на електрическата работа. Първо трябва да го направите сами стенен чипинг за окабеляванеСлед това фиксирайте жицата в подготвените канали и измажете всички строб. Когато разтворът изсъхне, можете да продължите към закрепването на листовете без рамка. Дори повърхностно да се запознаете с тази опция за инсталиране, можете да видите, че в този случай ще бъде много по-трудно да се проведе електрическо окабеляване под гипсокартон.

Инструкции за инсталация

Така че, ние ще помислим как да направите окабеляването за гипсокартон направете сами. Ще предоставим цялата технология под формата на стъпка по стъпка инструкции с примери за снимки, така че материалът да се възприема по-лесно.

Стъпка 1 - Подготвителна работа

Първо трябва да сглобите структурата от профилите, но не бързайте да шиете рамката с GKL листове, защото това ще стане в самия край на електрическата работа. На етапа на подготвителната работа трябва да определите как ще се извърши окабеляването: на тавана или по стените. Ако в помещенията е създаден окачен или окачен таван, е по-лесно и разумно да провеждате проводниците по тавана и да ги спускате до „електрическите точки“ на правилните места (строго вертикално). Ако само стените са сухи стени, а самият таван остава бетонен или дървен, тогава телта трябва да се изтегли по стените на ниво 10-15 см от тавана. Като се има предвид този нюанс, трябва съставете схема на окабеляваневърху които да маркирате точните места на всички точки: гнезда, превключватели, разклонителни кутии. След това е необходимо да прехвърлите схемата на стените, както е показано на снимката по-долу, и да продължите към изчисляването на материалите и директно към инсталацията.Маркиране на стена

От необходимите материали:

 • Тел с подходящо напречно сечение. По-добре е да използвате негорим кабел VVGNG-LS, който е подходящ, дори ако решите да проведете електрическо окабеляване под сухото строителство в дървена къща със собствените си ръце. Как да го приложим правилно изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и дължинапрочетете в съответната статия.
 • Гофрирана тръба, чието сечение се избира от напречното сечение на избрания кабел.
 • Клипове за закрепване на велпапе.
 • Гвоздеи за дюбели за монтаж на самите клипове.
 • Разклонителни кутии, направени от негорим материал.
 • Цокли и ключове.
 • Специални podrozetniki за гипсокартон.
 • Терминални блокове WAGO за свързване на проводници.

От инструментите ще ви е необходима тренировка със специална резачка за стягане на листове GKL. Диаметърът на резачката трябва да съответства на размерите на инсталационната кутия, така че последната да се впише сигурно в слоевете.

Стъпка 2 - Инсталирайте разклонителната кутия

Първото нещо, от което се нуждаете, се основава на електрическата верига инсталирайте разклонителни кутии във всяка стая. Това не е трудно да направите, просто прикрепете продуктите към стената или тавана с помощта на самонарезни винтове, както е показано на снимката по-долу:Монтиране на разпределителната кутия на стенатаИнсталиране на разклонителната кутия на тавана

Стъпка 3 - Инсталиране на окабеляване

След като всички материали и инструменти са подготвени, можете сами да инсталирате окабеляването под сухото строителство. За да направите това, първо трябва да фиксирате клиповете върху маркираните стени. Разстоянието между клипсите трябва да бъде между 30 и 40 см. Вместо клипове можете да използвате и пластмасови скоби. В този случай окабеляването ще бъде по-бързо, но има вероятност гофрирането да се повреди на острите краища на металния профил.Използване на пластмасови скобиЗакопчаване на клипсЗа да издърпате гофрираната тръба през рамката на профилите, е необходимо предварително да пробиете дупки с подходящ диаметър или просто да закупите профил, който вече има специални отвори за окабеляване.Провеждане на кабел през рамката

Всичко, което трябва да направите, когато инсталирате окабеляването под гипсокартона със собствените си ръце, е внимателно да прокарате кабела от разклонителните кутии до бъдещите контакти и ключове. Не е трудно да направите това, основното нещо, което трябва да запомните, е къде точно ще се намира краят на изходния проводник, защото следващото нещо, което трябва да направите, е да шиете стената с гипсокартон.

Стъпка 4 - Свързване на контакти и превключватели

Е, последният етап при полагане на окабеляване под листовете GKL е инсталирането и свързването на контакти с превключватели. Необходимо е да пробиете с помощта на свредло със специална дюза според схемата на отвора в сухото строителство за инсталиране на подраствания.Гипс строб Ако сте изчислили всичко правилно, след решетката на листа, входящият проводник ще бъде на правилното място. Монтаж на гнездови кутии в гипсокартон Не е голяма работа. Първо трябва да изрежете дупки в долната част на окабеляването, след това издърпайте жицата и поставете гнездото в подготвения щепсел (вижте снимката по-долу). Отдясно и отляво са винтовете, които трябва да затегнете, докато специалните притискащи крачета закрепят корпуса в портата. Монтажни гнездаЗавършен видНа следващо място, трябва да го произведете сами електрически контакти и ключове, които също не трябва да създават трудности дори за начинаещ електротехник.

Видео инструкции за инсталиране на контактите

Обръщаме вашето внимание на факта, че е по-добре да инсталирате светлинни ключове и контакти след приключване на всички ремонти, така че замазката да не оцветява нови декоративни наслагвания!

Какво да направите, ако вече са направени ремонти

Понякога се случва, че GKL листовете вече са инсталирани и има нужда от добавяне на друг изход или превключвател под гипсокартон. За да не разглобявате гипса, можете да направите следното:

 1. Вземете конец с тежка гайка.
 2. Направете кръгла порта на мястото на инсталиране на бъдещия контакт / превключвател.
 3. От открития таван (ако той все още не е защитен с мазилка или филмът не е опънат) върху нов строб се спуска нишка. Гайката, действаща като тежест, трябва да се понижи до нивото на направения отвор.
 4. Кабелът е закрепен към горния край на конеца с помощта на електрическа лента.
 5. Отдолу нишката се разтяга, докато електрическият проводник не излезе.

Всичко е много просто, така че ако е имало нужда да скриете окабеляването под листовете GKL, препоръчваме да използвате тази технология. Между другото, ако решите да направите преграда от гипсокартон в къщата, тогава за по-лесно инсталиране, първо трябва да "шиете" една от стените с листове и след това да пристъпите към полагане на окабеляването!

Обърнете внимание на този нюанс

Полезни съвети от професионалист

Това е цялата същност на електрическата работа. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е внимателно да опънете жицата между профилите. Надяваме се, че инструкциите за монтаж на направи си гипсокартон са били интересни и полезни за вас!

Прочетете също:

Номерът на електротехниците

Видео инструкции за инсталиране на контактите

Обърнете внимание на този нюанс

Полезни съвети от професионалист

(13 гласа)
Зареждане...

Добави коментар