Как да заменим окабеляването в Хрушчов - инструкция стъпка по стъпка

Въпреки нарастващите квартали и нови сгради в столицата, в повечето градове хората все още живеят в апартаменти, построени в стари времена. Повечето от тях принадлежат към „хрушчовците“, често ги наричат ​​„гнезда“. В такива къщи всички комуникации, включително окабеляване, отдавна са в лошо състояние и изискват задължителна подмяна. Затова сме подготвили статия за вас как да подмените окабеляването в Хрушчов.

Три причини да замените окабеляването

Хората помнят състоянието на електрическото оборудване само когато възникнат проблеми при неговата работа. Повечето от тези къщи са строени от 50-те до 80-те, тоест са минали повече от 30 години. И така, защо е необходимо и струва ли си да смените окабеляването в Хрушчов?

 1. Стара напукана изолация. Срокът на експлоатация на изолацията на кабели с PVC изолация е 15-25 години. Но в съветско време кабелите са били използвани за електрическо окабеляване в гумена изолация и дори с алуминиеви проводници. Срокът на експлоатация на старите окабелявания в гумената изолация, в зависимост от конкретния случай, е два или повече пъти по-кратък от този на PVC изолацията.
 2. Алуминий и неговата проводимост и мекота. Алуминият е мек и "течащ" метал, което е забранено да се използва за домашно окабеляване повече от последните 15 години. Контактните съединения на алуминиевите проводници трябва да се затягат веднъж годишно (в зависимост от условията на работа).
 3. Мощността на оборудването е тогава и сега. По време на проектирането на електрическото окабеляване за Хрушчов потенциалните жители биха могли да имат такова електрическо оборудване у дома - радио, телевизор, ютия, хладилник и електрическа крушка. Следователно, напречното сечение на TPA беше избрано съответно. Сега натоварването се увеличи, използвайте вече медни кабели секция от 2,5 кв. mm за изходящи групи, което ви позволява да захранвате повече от 3 kW на една линия.

Стари усукани проводници

Тези причини са достатъчни, за да замените окабеляването с модерно медно окабеляване, направено чрез VVGNG-LS кабел или други подобни.

Къде да търся окабеляване

Окабеляването в панелни къщи се полага в специални канали вътре в панелите. Те се осигуряват от дизайна на плочите. На фигурата по-долу виждате някои примери за типични места за канали.

Канални плочи

Може да забележите, че каналите са разположени под ъгъл и не винаги вертикално или хоризонтално е обичайно да се броят. В допълнение към тези канали е възможно да се поставят проводници в греди под тавана. Тези греди приличат на бордюри, които стърчат над повърхността на стена в ъгъл с таванска плоча.

Окабеляването изисква връзки, така че трябва да намерите местоположението на разклонителните кутии. Те могат да бъдат отворени - стърчат малко над стената, след това съдържанието им е скрито зад пластмасов капак, а също така може да бъде измазано.

Интересно! В едностаен апартамент може да има само 1 разпределителна кутия, която се предлага без премахване на тапет.

В този случай, за да намерите разпределителната кутия, ще трябва не само да вземете тапета, но също така е възможно да почукате цялата стена по протежение на ъгъла на тавана, докато не чуете характерния звук на празнотата. След което това място просто се разпада. Направете същото на тавана. за как да намерите разклонителна кутия, подробно описахме в отделна статия.

След като намерите всички кутии и контакти, можете да оцените как са положени проводниците. Фигурата по-долу показва външния вид на канала за окабеляване в долната част на разпределителната кутия на тавана.

Канал на разпределителната кутия

Между другото, Хрушчов може да бъде разделен на два вида. Първият е къщи с носещи външни стени, тоест тези, в които има прозорци, а вторият - с носещи вътрешни стени. Във всеки случай бетонните плочи са силова конструкция, а тези, които не играят поддържаща роля, са твърди, повече за това по-долу.

Замяната на окабеляването в Хрушчов изисква поне приблизителни познания къде може да бъде (къде минава кабелът), както и познаване на типичните схеми. Електрическата верига на апартамента зависи от броя на стаите. Като цяло се очертава следната ситуация: във всяка всекидневна има 1 лампа и 2-4 гнезда (в зависимост от района), докато в малките стаи, около 10 квадратни метра. м. може да има дори 1 изход.

Следва селекция от типични решения за окабеляване на Хрушчов.

За апартамент с една стая:

Схема на свързване в едностайна Хрушчов

За 2 стаи:

Схема на свързване в двустайни Хрушчов

Видеото по-долу ясно показва как да намерите окабеляването в Хрушчов:

Как да положите нови линии

Ако просто трябва да замените окабеляването в Хрушчов - той просто се полага по същите канали в плочите. За това нов кабел се завинтва към вените на стария кабел и се дърпа. Ако кабелът не се опъва - може би някъде има заградена разпределителна кутия или гнездо, а кабелът се държи на азбест или мазилка - трябва да намерите къде е. Когато го прекъснете, линията ще бъде изтеглена с лекота.

Видеото по-долу ясно показва как да направите това:

Но ако искате да увеличите броя на търговските обекти или да ги прехвърлите, възникват трудности. Не винаги е възможно да се изкопаят носещите плочи.

Важно! Не правете хоризонтални строб. Според някои регулаторни документи това е забранено, например, Резолюция на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP "За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради в град Москва" и неговите редакции. Има информация и за забраната на хоризонтални порти в плочи по-дълги от 3 метра. Това се дължи на факта, че поради аксиалното натоварване плочата може да се „сгъне“ по протежение на портата. Следователно е необходимо да се направи без резки.

Обмислете 3 варианта за полагане на нови кабелни линии в Хрушчов. Поставят се нови линии:

 1. Отвъд пода. Поставят се кабели гофре под замазката в пода. Недостатъкът е трудност в случай на повреда на кабела - трябва да чукнете връзката на кабела. за как да се проведе електрическо окабеляване в пода, разказахме в отделна статия.Подово окабеляване
 2. В дъските. В продажба има редица первази с кабелни канали, като в този случай ще трябва само да направите малък вертикален штроб към нов изход. Можете да научите повече от статията: как да публикувате в перваза.Первази за окабеляване
 3. Под окачен или окачен таван или зад други елементи от конструкции от гипсокартон. Ще трябва да направите и вертикални строб, но това всъщност е сходно с външно окабеляване, положено в гофрирана тръба по протежение на тавана или ъгъла му със стената.Опънато окачване на тавана

Интериорните прегради, изработени от тухли, газобетон, "херпес зостер" и други материали, могат да бъдат извадени и да положите линии, както искате.

5 етапа на подмяна на окабеляване в Хрушчов

По принцип актуализацията и модернизацията на окабеляването в Хрушчов няма особени разлики от останалите жилища. Определихме основните пет етапа, които ще ви помогнат да определите откъде да започнете:

 1. Схема. Първо нещо, от което се нуждаете съставете схема на окабеляване, По-удобно е да направите това по плана на апартамента.Върху него поставете прогнозното местоположение на цялото електрическо оборудване и изчислете броя на изводите и телата с приблизителна стойност на тяхната мощност.
 2. Насечено напречно сечение. Можете да изчислите напречното сечение на проводниците на проводници и кабели ръчно или с помощта на нашите онлайн калкулатор, В този случай изчислете проводника от електромера до разклонителната кутия, като вземете предвид максималното натоварване, което ще бъде доставено от тази кутия, като вземете предвид всички последващи свързани кутии и помещения. Последното е особено вярно за собствениците на големи апартаменти (3 или 4 спални), където има няколко преходни стаи, често те са свързани по кабел една след друга чрез разпределителни кутии.
 3. Маркировка. идва сцена маркировка на стенатакъдето ще бъдат разположени превключватели, гнезда, брави и други. Това ще помогне за изчисляване на дължината на кабелите и изчисляване на броя на продуктите за окабеляване, след което можете направете оценка за окабеляването и списък за пазаруване.
 4. Търсете канали и полагайте нови линии. Като се вземат предвид гореизложеното, е необходимо да се подмени старото окабеляване, да се изкопаят новите линии или да се подготвят за монтаж на пода, зад гипсовите конструкции или в первази.
 5. Окабеляване и окабеляване. След като всички проводници заемат местата си, проверете веригата за къси съединения от щита до всяка разпределителна кутия, гнездо, лампа. Последният акорд е сглобяването на схемата на свързване на входно-разпределителното електрическо табло на целия апартамент.

Електрически панел на апартамента

Също така си струва отделно да се разгледа такъв въпрос като заземяване в Хрушчов. През последните години въпросите за заземяването са особено актуални, тъй като поради изобилието от електрически уреди рискът от токов удар се увеличава. В Хрушчов винаги е имало двупроводна електрическа мрежа или т.нар TN-C система, Тъй като е забранено да се намесвате в схемата на електрозахранване на къщата сами, единственото, което ви остава, е да изчакате, докато доставчическата компания (или управляващата организация) ще преоборудва електрическите мрежи във вашата къща или вход. Отлично решение би било колективният апел на жителите на къщата.

Докато в Хрушчов няма заземяване, препоръчваме свържете RCD в щита, ще предпази от токов удар, когато възникне теч на ток.

Важно! Не заземявайте нищо на радиатори, водопроводи или фитинги. Това е неефективно и в първите два случая може да бъде животозастрашаващо за вас и останалите жители.

Прочетете също:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар