Каква е опасността от прекъсване на неутралния проводник в електрическата мрежа?

Всеки електротехник, особено човек самоук, трябва да знае за последиците от нулева загуба в трифазна и еднофазна мрежа. Това явление може да бъде много опасно както за домакински уреди, така и за човешкия живот. За да ви информираме защо повредата на неутралния проводник е опасна и защо този режим е спешен, ще разгледаме подробно неблагоприятни ситуации и съвети за разрешаването им.

Видове щети

На верандата на щранг

Като начало, помислете най-общо за това каква е електрическата мрежа на градска многоетажна сграда. Източникът на енергия в този случай е трансформаторна подстанция, от която проводниците са опънати до главното разпределително табло на сградата. Напрежението в основния щит е трифазно, тоест мрежа от 380 волта. Оттук вече са извлечени групи проводници към всеки апартамент. В самите апартаменти мрежата вече е еднофазна - 220 V. Ако на щранга на входа се случи общ нулев пробив, това може да причини повреда на домакински уреди. Това води до неравенство - в трифазна верига на захранване, фазов дисбаланс и вместо симетричен товар се образува асиметричен товар, преминаващ в четирипроводна верига.Електрически панел на пода

С прости думи това може да се обясни по следния начин: от основния панел на входа на всеки отделен апартамент се прилага едно и също напрежение - 220 V. Ако има прекъсване на нулевия проводник, може да се случи, че 300 волта отиват в един апартамент, а 170 волта към другия (като пример). Резултатът - пренапрежението и "пренапрежението" ще доведат до отказ на електрическите уреди. Обикновено ако възникне нулева повреда, оборудване с двигател се разрушава: пералня, хладилник, климатик и т.н. Освен това може да възникне пожар, още по-лош.

Какво е фазен дисбаланс?

Вътре в хола

Съвсем противоположна ситуация може да се случи, когато нула се счупи в еднофазна 220 волтова мрежа, тоест във вашия апартамент, частна къща или в страната. В този случай последствието може да бъде токов удар на човек. Това се случва, защото в контакта ще имате една и съща фаза и на двата терминала. Сега ще ви разкажем какво е причинило появата на така наречената втора фаза.Корпус на щита

От вашия входен щит токът преминава през фазовия проводник и тъй като повечето потребители на електроенергия са постоянно свързани към мрежата (един и същ полилей), когато веригата се прекъсне, напрежението ще премине от фаза към нула. Резултат - в двата отвора на изхода ще присъства електрически ток. Но това не е най-лошото, защото Основната опасност е, че от всяко оборудване може да възникне токов удар. Причината за това е неправилната система за заземяване на мрежата в апартамента или къщата. Ако свържете „земята” в разпределителния панел към нулевата шина (което не може да бъде направено), веднага ще бъдете шокирани, докосвайки заземения корпус на домакинските уреди. Последиците, както знаете, могат да бъдат тежки.Веднага представяме на вашето внимание правилната опция за защита срещу нулево счупване в къщата - мрежа с заземяваща система TN-S:Правилно заземяване в еднофазна 220 V мрежа

Защита на мрежата от 380 волта

За да обобщим последствията от нулево счупване в трифазна и еднофазна мрежа, трябва да се отбележи следното: ако неутралният проводник е повреден в щранг, опасността се разпространява към домакински уреди и ако работната нула е повредена в самия апартамент, заплахата ще се разпространи и върху вас.

За да видите какво може да се случи, ако нулевото ядро ​​се счупи, можете в това видео:

Визуален преглед на повредата

Как да идентифицираме опасност?

За да намерите мястото на повреда на неутралния проводник, можете да използвате специален тестер, който може точно да покаже къде се е получил счупването дори под стените, както е показано на снимката по-долу (ако окабеляването е скрито). за как да намерим жица в стената, разказахме в съответната статия.Търсете повреди в стената

Друга опция за търсене е визуална проверка на цялата верига. Вижте всички телени връзки в разпределителното табло. Може би нула изгоря на една от машините, което не е трудно да се определи и премахне. Ако счупването на неутралния проводник се е случило на щранга на стълбището, тогава не е вашият бизнес, а жилищните и комуналните услуги или специална услуга, която ще се обадят, за да проверят силовия трансформатор и вторичната верига, включително ще отстранят проблеми.

Как да защитим домашното окабеляване?

За да се предпази домакинската електрическа мрежа от отворена верига, трябва да се използват специални устройства: контролни релета и ограничители на напрежението. Препоръчваме ви да свържете тези устройства към входния щит, за да се предпазите от неблагоприятни ефекти.

Преглед на сигурността

Причини за явлението

Е, последното, за което бих искал да говоря, е защо в апартамента има нулева почивка. Причините могат да бъдат много, но най-реалните, съдейки по коментарите във форумите и личния опит, можем да различим:

 1. Изгаряне на неутралния проводник при пренапрежение на мощността или късо съединение.
 2. Лоша връзка живя или лош контакт.
 3. Механични повреди на линията от елементите (например при силен вятър) или от небрежност на човек по време на ремонтни работи.
 4. Окабеляването е старо и проводниците просто се изчерпват с времето.
 5. Кражба или злонамерено намерение (понякога това се случва).

Така че ние разгледахме видовете и последиците от нулево счупване в трифазна и еднофазна мрежа, както и начините за защита срещу това явление и съвети за отстраняване на проблеми. Ако го направите правилно заземяване в частна къща, а също така да защитите окабеляването със специални устройства, тогава, когато нулата се счупи, няма да се получат неразположения!

Прочетете също:

Визуален преглед на повредата

Какво е фазен дисбаланс?

Преглед на сигурността

(20 гласа)
Зареждането ...

40 коментара

 • Руслан

  Бих искал да поясня за нулата в апартамента.Ако нулата се счупи на входа на апартамента, тогава се случват всички тези проблеми, но ако, например, нулата се счупи в стаята на полилея, тогава няма да има проблеми, фазата, когато полилеят е включен, ще отиде на ръба. Разбирам ли

  отговор
  • Admin

   Грубо казано, да. Но имайте предвид, че напрежението в полилея ще присъства, което също представлява опасност.

   отговор
   • Monhnasan

    Благодаря от Монголия винаги се радва за вас

    отговор
   • Анатолий

    Добър ден, кажете ми, че на стълб виси голяма лампа. Бяла. Не свети. Развих касетата проверих, че има индикатор на касетата. Сменена лампа все още не свети .. вероятно не е нула или какво да търся.?

    отговор
    • Admin

     Добре дошли! Напрежението трябва да се измерва с мултицет, тогава ще стане по-ясно каква е причината.

     отговор
 • Сергей

  Здравейте
  1. Трябва ли да заземите тялото на металния щит към нулевата шина на входящия проводник от полюса или към заземяващия контур?
  2. Задава ли се RCD преди машините или след?
  3.Сечение на кабел за автоматична машина 24a 2,5 мм. добре ли е?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли!
   Относно първия въпрос препоръчвам да прочетете статията https://our.electricianexp.com/kak-razdelit-pen-provodnik-soglasno-pue.html
   RCD е поставен към група машини. Ако има само една машина, тогава няма разлика. Раздел 2.5 е добре.

   отговор
   • Сергей

    Благодаря за бързия отговор.
    И по-горе във веригата, нулата от полюса и заземяването не са свързани в края на краищата (за да се предотвратят последствията от нулев пробив). И в тази статия, на която сте дали линка, те са свързани! Как го правите? И няма дума за заземяването на самото тяло на щита.

    отговор
 • Александър

  Моля, поправете в частта за нулиране вътре в апартамента с еднофазна мрежа: една и съща фаза ще бъде в двата проводника (L и N), при условие че потребителите са включени, но тези електрически устройства няма да работят.

  отговор
 • Валентин

  Лека нощ Кажете ми решението на моя проблем. По принцип към къщата е донесен 3-фазен кабел. Днес се изкачих, за да поправя разкъсания контакт от стената, не изключих машините и малко отвертка закрепи крепежа с фазовата лента. Машината не работеше, добре, мисля, че Ландо. След като регулира гнездото, той включи електрически уред и няма маншет. Повтарям, атомът не работи, нито въвеждащият, нито в разпределителното табло. Vobschem изчезнаха пружини в гнезда от 1-ва фаза. В стаите има светлина, защото той е от различна фаза. Индикаторът показва липсата на напрежение в екрана 1 на фазите, т.е. напрежението е спряло да тече от електромера. Хвърлих джъмпера от едната торба, където фазата е на втората, където изчезна, докато изключих жицата с липсващата фаза и я занесох настрани. Опасна ли е такава връзка и как да се реши проблема с липсващата фаза? И също, жълта светлина мига на тезгяха, независимо дали пише обратната или нещо друго. Преди това тя никога не мигна. Благодаря предварително.

  отговор
  • Admin

   Изгорял предпазител в ТР. Необходимо е да се обади на спешен екип, те ще се променят.

   отговор
 • Юджийн

  След силен вятър на входа и трите фази на 230V са в къщата и има скокове на тока и падането ми ми казва какво да правя електротехниката в къщата провери всичко, не намерих грешки на входния пост, 15-годишен ли е той, за да помогне да разбера причината?

  отговор
 • Александър

  Добър вечер Difrale с RCD ще може да защити апартамента при липса на нула върху общ щранг?

  отговор
  • Петрович

   RCD е предназначен да спаси живота ви чрез контакт с устройството, в което е възникнало късото съединение, а не със самото устройство.
   Difrele работи само в мрежа с реална земя (трета жица и две заземяващи контури по периметъра на къщата)

   отговор
 • Антон

  С прекъсване на нула в щранга, оборудването ще се откаже, независимо от това дали е работило или е било просто включено?

  отговор
  • Петрович

   Всичко, което е просто включено и е в режим на готовност (например, китайска приставка с дистанционно управление), ще се провали. Ако включите устройството с клавишен ключ, устройството ще остане живо.
   Техниката за автоматично напрежение също толерира относително нулево счупване. Видях със собствените си очи как телевизорът и мониторът, които имат 100-220 V авто напрежение, претърпяха напрежение от 380 V без абсолютно никакви последствия. Явно производителят не беше алчен и вмъкна блок за защита от пренапрежение вътре.
   В тази връзка хладилниците на известни марки са много изненадани. Изглежда, че струва почти 50 хиляди рубли, а на входа към електронното табло за управление просто няма защита. В резултат на това, с прекъсване в нула, хладилникът е кандидат №1 за провал. Ако не го поправите за един ден, тогава всички продукти в кошчето, след това - скандал със съпругата му, нерви, 100 грама, за да се успокоите, съответно - отново скандал, след това 200 грама. Е, не го оставяйте на дъното, но сутрин да работи ... Като цяло, за хладилника все още трябва да купите защита от 380 волта 🙂 Има и битови опции и можете да ги поставите на щита. И по-добре и назад, и назад 🙂
   Между другото, всички видове UPS, UPS и други ИТ стабилизатори наистина спестяват оборудване от 380 волта, но като правило - с цената на себе си. Затова решете какво е важно за вас 🙂

   отговор
   • Дмитрий

    И какво, - да буташ слабо варистор с предпазител към "именити марки" ??

    отговор
 • Петрович

  Статията е написана от любител
  1. С нулева почивка вътре в апартамента, НИЩО няма да се случи. Разбира се, при условие че няма груби нарушения в окабеляването на апартамента и всички устройства, включени в мрежата, работят и не дават късо съединение. Лампата в полилея е АБСОЛЮТНО на барабана - проводникът ще бъде отворен от превключвателя отляво или отдясно. Единствената разлика е, че ако се качите в полилея, за да смените електрическа крушка или патрон, е по-добре да го направите, ако полилеят се отвори през фазов проводник, тогава няма да се шокирате от тока, когато се опитате да държите патрона с ръце
  Ако сте съборили окабеляването и сте свързали земята и нулата, така че сами да не си спомняте как, тогава очаквайте изненади, както се казва 🙂 Разходете се из апартамента в гумен костюм и ръкавици на гумен килим :)))
  2. Прекъсвачът, инсталиран в щита, всъщност няма да защити вашите домакински уреди от нищо. Той е създаден с цел обезвъздушаване на апартамента в случай на късо съединение и предотвратяване на пожар. Автоматите се поставят главно на 16А, рядко на 10А. Повечето домакински уреди с такива токове в реална мрежа просто се провалят. И само след това - машината ще се изключи 🙂 Така че всяко ценно парче желязо трябва да бъде включено чрез добър защитник срещу пренапрежение, който предпазва от пикови натоварвания и смущения. И за добро - също така осигурете индивидуален предпазител с рейтинг въз основа на напрежението и мощността на устройството.
  3. Най-лошото (и най-честото) е изгарянето на обща нула във входа на къщата. Тогава в апартаментите мигновено се появява напрежение от 380 волта. И това напрежение буквално пробива повечето от установените защитни сили. Така че никой мрежови филтри не може да го спаси от него, освен тези, които имат защита от 380 волта. Съответно, никакви предпазители и термични предпазители няма време да се отключат, защото кондензаторите в захранването на домакински уреди реагират на напрежение по-бързо от предпазители на течащия ток. В резултат на това избухнали кондензатори на входа на всички устройства (добре или почти всички), включително електрически крушки. Има начини да се предпазите от това (реле за напрежение, регулатор на напрежението), но те също харесват определени „идеални“ условия на работа, които не съществуват в реалния живот и такива устройства не са евтини.
  По принцип в днешния живот, когато човек иска да включи пералня (2,2 кВт), микровълнова печка (2 кВт), ютия (2,2 кВт), чайник (2 кВт), както и климатик, телевизор, компютър , полилей с 50 халогенни крушки, зареждане за 3-4 смартфона и таблет и т.н. ... НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРЕДИ :)))
  Успех на всички!

  отговор
 • Сюлейман

  За да защитят хладилника, те продават електронни предпазители на контакта, принципът на неговата работа при понижаване на 190V или увеличаване на предпазителя ще се изключи навреме и ще го задържи, докато напрежението се нормализира и включи след минута на захранване с напрежение и оборудването е непокътнато. И какво се случва, когато волта намалява, нулевият проводник окислява съединението при болтовете, шайбите, може да се провери с тестер с мултицет.

  отговор
 • Андрю

  Добър ден Вашият съвет е много необходим.
  На входа на електричество в апартамента пред електромера, „нула изгоряла / прекъснала“, в резултат на което електрическият уред и двигателят на хладилника изгорили. Господарят на Мозенергосбит записа това. замени електромера, струва 9800, ремонтът на хладилника беше оценен на 30000 Къде да се свържа и какви документи да подготвя за обезщетение?

  Извинявам се, ако има грешки в терминологията. Не съм голям ценител и специалист в областта на електричеството.

  отговор
 • Сергей

  Добър ден Имате нужда от вашата консултация. Смених окабеляването в апартамента от алуминиев на меден.В щита зададох релето за напрежение и узо на всяка група. И сякаш си мислеше, че напълно си е осигурил апартамента. Но постоянно измъчван от съмнения за влизане в апартамента. В тръбата на щранга имаше 3 проводника, един с фаза в моя апартамент, един с фаза в горния апартамент и един нулев проводник ИЗПРАТЕН и свързан с гайка с клон към моя апартамент. Той замени ядките с нови, опъна ги добре, изолира ги и ... положи кутията с плочки. Колко лошо беше това решение? Не беше възможно да се поставят облицовките. Може би трябва да поставите реле на съсед отгоре или по-ниски апартаменти също са изложени на риск?

  отговор
  • Сергей

   По-специално ме притеснява, че с времето оградената гайка може да отслабне и тогава неутралната жица ще се разкъса, с всички последствия, описани в тази статия. Орех тип U731M. От едната страна на плочата донесе два края на разкъсана нула (алуминий), от другата медна тел с напречно сечение 10 mm.sq

   отговор
   • Admin

    Добре дошли! Това, че сте положили кутията с плочки, е лошо. Според PUE всички връзки трябва да са налични за поддръжка. И да, с времето може да отслабне. Разбрах, че кутията с тази връзка беше положена на входа? Знаете ли, че не трябва да се намесвате в нещо извън вашия апартамент? Това трябва да се направи от електротехници от ръководството или компанията за продажби на енергия.
    Да, ако контактът отслаби, нулата може да изчезне и други апартаменти ще бъдат застрашени. Ако има коса, тя ще бъде навсякъде (или почти навсякъде).

    отговор
    • Сергей

     Кутията беше в моя апартамент, тоест имах достъп само до ядки, затова я положих. Не разбирам логиката на хората, които са направили окабеляването в тази къща, всеки в апартамента има метална кутия пред тезгяха, в която е направен клон към плота с гайки, нула се къса навсякъде, тоест, във всеки случай, рано или късно в някой от апартаментите контактът може да отслаби на нула и тогава мнозина могат да страдат. Все още не разбирам защо ще страдат апартаментите под моите, ще се появи празнината при мен и връзката им ще отиде до сутеренното табло и само от съседната страна нулата ще виси от скрапа?

     отговор
     • Admin

      И никой не каза, че съседите отдолу ще имат проблеми. За тези СЛЕД вас на кабела в тази фаза. Затова написах, че „ако има коса, тя ще бъде навсякъде или почти навсякъде“, тоест точно същото, което предполага този въпрос.

 • Jumabek

  Добър ден Моля, обяснете защо, когато прекъснете обща нула, опасността е само за устройства? В крайна сметка, ако правилно разбирам, че когато една обща нула се счупи някъде по улицата, къщата ми и къщата на фазов съсед завършват в една и съща серийна верига чрез общ неутрален проводник, в който общото общо напрежение ще бъде 380 V. И нулевият проводник е част от тази верига и се захранва. И ако неутралният проводник се комбинира със защитния проводник, тогава ще има ли опасно напрежение на устройствата?

  отговор
  • Admin

   Да, ще бъде! Но зависи от това каква схема на захранване имате. Ако е двужилен, кутиите на инструментите са свързани към контакта с "заземяване". Той от своя страна не е свързан с нищо.

   отговор
 • Илдар

  добре дошъл
  В къщата е монтирано реле за напрежение за всяка фаза. Релето периодично се задейства в една фаза. След кратко време всичко работи отново. Кажете ми, моля, каква може да е причината за честата работа на релето за напрежение? Как да го определим?

  отговор
 • Изработено

  Ще споделя моята история. Имах шанс да работя в предприятието като пералня. На мое разположение беше апарат за високо налягане Karcher. Мие се предимно от неръждаема стомана. Един хубав ден забелязах, че по време на работа бях малко шокиран от електричество, което се приписва на статиката. Тогава, по време на измиването, видях едва забележими искри между вода и повърхността. Е, за довършване, когато метална пръскачка докосне някоя проводима повърхност, се появяват проблясъци, както по време на работа на заваръчна машина.Тогава не се поколебах и се обадих на електротехник. Той от своя страна отбеляза нулев пробив в щепсела 380 V и каза, че имам късмет, че не получих силен токов удар. И дотогава работех няколко часа с разкъсана нула.
  Ето една история. Бъдете внимателни.

  отговор
 • Иван

  Добър ден
  Кажете ми, моля, дали е възможно повреда на домакински уреди при следните обстоятелства.

  На улица А беше подрязано дърво (орех), в резултат на което имаше падане на клони по проводниците на електропровода, което доведе до прекъсване на неутралната линия (нула). В резултат на това фазен дисбаланс, междуфазна верига, рязко увеличение на напрежението в мрежата.

  В същото време къщата, в която се намираше повреденото домакинско оборудване, се намира на улица Б., успоредна на улица А.

  Както следва от представената схема на свързване на улици A, B и C, всички те са свързани към една и съща трансформаторна подстанция № XXX. Тези улици са свързани с една машина, разположена в ТП. В началото на всяка улица има 100 A.

  отговор
  • Admin

   Въпросът, разбира се, е интересен. Ако нулата беше повторно заземена на улица Б, тогава това не трябва да се случва. Ако не беше заземен или веригата е лоша, може да има и изкривяване в теб ...

   отговор
 • Алекс

  И ако в апартамента са влезли три проводника, единият е фаза, другите два не са. Напрежението между всеки от тях и фаза - 220V. Между себе си тези проводници звънят скоро. Тоест, две нули, оказва се, по-лесно ли е да кацнете в един автобус? Или разпределяйте произволно. Те (проводниците) са с един и същи цвят и кой е чийто не е ясно. Разделени отделно. Но се оказва, че по земите на търговските обекти сега Zero. Как да бъде

  отговор
  • Admin

   Като цяло земята ще бъде наречена нула. И те ще са кратки ... Обадете се на електротехник от управляващата компания, нека разбере къде е нула, къде е земята! Какъв кабел се използва, че той има вени от същия цвят?

   отговор
 • Виталий

  Когато докоснете фазовия проводник, индикаторът свети ярко, нулевият проводник не свети, а заземяващият проводник свети, но не е много ярък. Какво се случи с окабеляването?

  отговор
  • Admin

   Може да има лош контакт със земята в автобуса.

   отговор
 • победител

  Заземяващият проводник може да блести слабо от индуцираното напрежение, всички проводници вървят един до друг, в един сноп, а заземяващият проводник е общ във всички точки. Когато потребителят е включен, особено чайници, климатици, автоматични перални машини, на съседната съседна проводник се индуцира малко напрежение. Това напрежение се вижда навсякъде в заземяващия проводник, индикаторът е слабо осветен. Необходимо е да се провери качеството на връзката на заземяващия проводник към заземяващото устройство (заземителна верига).

  отговор
 • Иля

  Добър ден Направи ремонт в съветска къща. Без заземяване. В кутията имаше само боклук и той беше залят с бетон ... беше рамкова звукоизолация, поради което „удължи“ всички проводници и ги извади. Но той остави всички връзки в същите „снопове“, както бяха. Местата не се промениха. Поставете интелигентен превключвател с фенерче. Поставете леден полилей. Отначало ледът на полилея не се изключи напълно, когато превключвателят беше изключен. После го включи веднъж, той мигна. Изключи се и всичко спря да работи. При включване имаше нещо в превключвателя и светлината не се включи. Прекъснахте всичко. Започнах да проверявам. Оказва се, че няма напрежение на контактите на превключвателя. Оказва се, че това е нула. Дори при отворените контакти на превключвателя на онези контакти, които стърчат от тавана, на едната фаза, на другата нула ... оказва се, че първоначално превключвателят е счупил нулата, както го разбирам?
  Възможно ли е тогава да свържете фазата към прекъсвача от тези, които стърчат от тавана с външно окабеляване? Или е по-добре просто да премахнете нов от контакта / от разпределителната кутия?
  Благодаря ви предварително!

  отговор
  • Admin

   Добър ден - най-добрият вариант е да вземете новите от контакта или разпределителната кутия.И ако всичко е работило преди - тогава потърсете грешката, която сте направили при удължаване на проводниците, може би когато сте инсталирали звукоизолацията, някъде проводникът е бил прекъснат.

   отговор
 • Олег

  Добър вечер. Помогнете ми да разбера частния сектор, три фази и нула на полюса. Бидейки на същата фаза, в началото на улицата, напрежението е 230, а моите 260 достигат 270

  отговор
  • Admin

   Или сте по-близо до подстанцията, или има проблеми с нулата по линията. Свържете се с енергийната компания с този проблем или с мениджъра.

   отговор

Добавете коментар