Технология за полагане на кабел върху кабел

Има ситуации, когато се електрифицира, когато трябва да прекарате електричество в отделна сграда. В същото време не е възможно полагането на кабела в изкопа, поради сложността на релефа или архитектурата. Следователно, заедно с такива видове уплътнители на открито като тави, кабелни канали, тръби, гофриране, стенен монтаж, има такъв тип уплътнения като кабелно окабеляване. В тази статия ще разгледаме технологията за инсталиране на кабел върху кабел със собствените си ръце.

Област на приложение

Според Глава 2.1 от ПУО този метод е приложим за мрежи до 1000 волта. Най-често кабелното окабеляване се използва на места, където организацията на надземните линии няма смисъл, но е достатъчно да преминете кабела, прикрепен към кабела, и това е достатъчно, за да наелектризирате обекта.

По този начин се извършват осветителни мрежи и електрическо окабеляване за търговски обекти в складове, захранващи кабели в производствени цехове, а също и между две отделни сгради.

Провеждане на захранващата мрежа чрез въздушната снимка

За домашния майстор този метод на окабеляване е от особен интерес. Това е така, защото с помощта на проста технология има възможност за електрифициране на селскостопански сгради в страната. Благодарение на кабелното окабеляване е възможно да се проведе светлина от къщата до банята, гаража, плевнята, беседката и други сгради и осветителни устройства, отдалечени на малко разстояние от домашната градина.

Полагане на светлина от къщата до банята

Подготвителна работа

Първо трябва да вземете решение за жицата и нейното напречно сечение. Относно, как да изчислим напречните сечения на кабела, разказахме в съответната статия. След това е необходимо да измерите дължината, като вземете предвид целия маршрут на окабеляването от машината до разпределителния панел. Когато избирате елементи за кабел и окачване, трябва да вземете предвид теглото на проводника в тази зона, с трикратен запас за безопасност. Тъй като натоварването на окачената конструкция се увеличава при трудни метеорологични условия, това може да причини счупване и затъмнение. Предимно стоманено поцинковано телено въже с диаметър от 4,6 до 6,8 мм. В случаите, когато дължината на окачването е малка, а теглото е такова, че може да се пренебрегне, вместо кабелно електрическо окабеляване, можете да използвате връв (поцинкована стоманена тел е опъната или горещовалцувана жица, покрита с лак от 5 до 10 мм).

Устройство за окачване

Технология за монтаж

Първо трябва да фиксирате закрепващите елементи на котвата и кабелите към избраната секция на котвата. В по-голямата си част тези стоманени плочи се придърпват от двете страни на стената чрез шипове и се заваряват пръстени към тях, за да окачат кабела. Напрежението на закрепването се прави с цел укрепване и предотвратяване на загубата им, разпределяне на теглото на товара равномерно върху стената, а не в точките на крепежни елементи.

Комплект котва

На следващо място, трябва да закрепите кабела от едната страна със специални прикачени кабелни скоби, от друга страна, затегнете го колкото е възможно повече и използвайте винтови съединители, за да стигнете до състоянието на струната.

разтягане

Височината на окачването не трябва да бъде по-ниска от 2,75 метра над пешеходната зона и най-малко 6 метра над пътя.Всички норми на въздушното електрическо окабеляване, включително разстоянието между опорите, са посочени на диаграмата:

Въздушна енергийна мрежа

След като инсталират струните, те започват да връзват кабела с превръзка. За да окачите кабелно окабеляване на открито, можете да използвате пластмасови скоби, галванизирани железни ленти, поцинкована плетена тел. Разстоянието между превръзката е 50-80 cm.

Препоръка за практика

Когато използвате тел за плетене, е необходимо да се предотврати изрязването на сърцевината в изолацията; за това се прави полагане между превръзката и жицата от изолационен материал. Зоната за навиване на превръзката трябва да бъде разпределена максимално чрез полагане на 7-10 оборота на превръзката. Когато използвате пластмасови скоби, проверете техните експлоатационни данни. В противен случай, през зимата в студ или много горещо лято, намерете разпръснати скоби.

Когато външно полагате кабела по протежение на кабела, също е необходимо да се предпази линията от влиянието на средата върху изолацията, затова се препоръчва да се разшири в гофрирането, както е показано на снимката по-долу. Това ще намали разходите за експлоатация и възстановяване на кабелното окабеляване.

Удължаване на кабелна линия в гофриране на улицата

С малък педя или липса на възможност за закрепване към кабелния кабел на мястото на монтаж, има възможност за сглобяване на окачването на земята. Вече подготвена конструкция може да бъде опъната и закрепена.

Следвайки нашите инструкции, можете самостоятелно да проведете електрическо окабеляване към обособени сгради в страната. Също така препоръчваме да гледате полезен видеоклип, който показва как да направите контур на кабел със собствените си ръце:

Подготовка на въже

Това беше всичко, което исках да ви кажа за това как да направите инсталирането на кабелно окабеляване със собствените си ръце. Както можете да видите, полагането на кабел над кабел е доста отнемащо време упражнение, но въпреки това, домашен майстор може да го направи!

Ще бъде интересно да прочетете:

Подготовка на въже

(7 гласа)
Зареждане...

Един коментар

  • Сергей

    Използването на гофриране при полагане на кабел в повечето случаи не е оправдано. Особено този, показан на снимката. Подобно PVC гофриране не е устойчиво на ултравиолетови и ниски температури и преди това временно се руши. По същите причини е недопустимо закрепването на кабела към кабела с връзки. Най-добре е да използвате специални суспензии PKT за тези цели. Те са устойчиви на влиянието на околната среда и предотвратяват триенето на кабела върху кабела. Освен това изискването за заземяване на неизолиран кабел не се взема предвид

    Отговарям

Добави коментар