Какво представлява заземителната система TN-C-S

И до днес, в епоха на бърз растеж на научно-техническия прогрес и въвеждане на свръх напреднали иновации в нашия живот, по-голямата част от населението използва остарялата система за заземяване на TN-C. Времената, когато средният потребител недоумено обмисляше три-пинов щепсел от чужди домакински електрически уреди, които веднага станаха достъпни за обща покупка, разбира се, вече са минали. Но, за съжаление, досега има пълна яснота защо така нареченият Euro щепсел е оборудван с трети щепсел, повечето не го правят. За да се разреши окончателно този проблем, е необходимо да се разберат съществуващите опции за защита на електрическите мрежи, както и да се разгледа подробно какво представлява заземяващата система TN-C-S. Описание на споменатия вариант за защита, както и неговите плюсове и минуси, ние предоставихме по-долу.

Съществуващи системи за заземяване

Следните се прилагат в електрическите мрежи, обслужващи жилищния фонд видове заземяващи системи:

 • TN-C
 • TN-S
 • TN-C-S
 • TT
 • ТО

TN-C, Остаряла, но най-разпространената система. Лъвският дял в частния сектор и остарелият жилищен фонд на жилищните сгради използват този тип захранване. Със система TN-C заземяващата верига е оборудвана на трансформаторната подстанция, която обслужва къщата или улицата, нулевата точка на трансформатора е плътно заземена. Проводник, свързан към нулевата точка на PEN, се подава в корпуса и функционира като нулев работен N и защитен проводник PE. Поради факта, че TN-C е най-простият и икономичен, той не отговаря напълно на изискванията за електрическа безопасност.

TN-C верига

TN-S, В този случай нулевите PN и защитни PE проводници са направени отделно. Този тип защита осигурява напълно мерки за безопасност срещу токов удар, поради което при организиране на захранването на нови микрорайони се използваTN-S система.

TN-S

системи TT и ТО се използват в специални условия, за тях ще говорим в отделни статии. Сега нека разгледаме по-подробно плюсовете и минусите, както и какво представлява системата TN-C-S.

Описание на захранването TN-C-S

Прехвърлянето на енергията за доставка на жилища от системата TN-C към TN-S понастоящем не е възможно, тъй като това ще изисква огромни разходи за модернизация. За да се осигурят подходящи стандарти за електрическа безопасност, системата TN-C-S, която е комбинация от TN-C и TN-S, е най-добрият вариант.

Смисълът му е, че от подстанцията до входа на разпределителното устройство (ASU) у дома или в къщи електричеството се доставя с помощта на един PEN проводник. В устройствата за разпределение на водата (ASL) на входове или частни къщи, оборудвани с повторно заземяване, PEN се разделя на нула PN и защитен проводник PE.

Според схемата, представена по-долу, при заземяване на типа TN-C-S 4 проводника са свързани към клемите на трифазните консуматори на натоварване, 3 от които са фазови проводници A, B, C, а четвъртият е неутрален PN проводник.

Предаване на електричество от трансформаторна подстанция към ASU

Защитният проводник PE е направен под формата на джъмпер между металния корпус на електрическия уред и заземяващата верига. Потребителят е свързан към еднофазна мрежа чрез еднофазен проводник и PN неутрален, последван от заземяване на корпуса, направен от метал.

Схемата за разделяне на PEN проводника в ASU:

PEN разделяне

Много е важно да се спазва необходимото напречно сечение на заземителния проводник между заземяващата верига и заземяващата шина на къщата. Съгласно параграф 1.7.117 (вж Глава 1.7), заземителният проводник, свързващ заземителния електрод на работното (функционално) заземяване към главната заземителна шина в електрически инсталации с напрежение до 1 kV, трябва да има напречно сечение най-малко: мед - 10 mm2, алуминий - 16 mm2, стомана - 75 mm2.

Как да направите заземен контур

В жилищните сгради специализираните предприятия обикновено участват в прехода към системата за заземяване TN-C-S. Те правят съответния превключвател към ASU на къщата или входа и оборудват допълнителна верига за заземяване. Практиката показва, че има случаи, когато неграмотни по въпросите на електротехниката, но не са прекалено активни жители, се опитват сами да модернизират веригата на електрозахранване за своя отделен апартамент. За тази цел те се опитват да използват щрангове на водоснабдяването или топлоснабдяването като заземителна верига, което е строго забранено, тъй като Този метод неизбежно води до електрически наранявания и има пагубен ефект върху експлоатационния живот на тръбопроводите и отоплителните уреди.

За условията на частна къща не е трудно да се направи допълнително заземяване, най-популярната и надеждна е затворена верига под формата на триъгълник:

Приземен контур на частна къща

Потапеният в земята електрод е ъгъл от стомана, джъмперът е стоманена лента, заземителният проводник е стоманена пръчка. Повече за как да направите заземяване в къщатаГоворихме в отделна статия!

Предимства и недостатъци на TN-C-S

Заземител тип TN-C-S, както и другите системи, има своите плюсове и минуси. Неговите значителни предимства включват простота и рентабилност, способността да се осигури правилното ниво на електрическа безопасност. Сериозен недостатък на TN-C-S е, че ако PEN проводникът се счупи в зоната преди разделяне, PE проводникът, както и всички заземени метални корпуси на електрическите уреди, ще се захранват.

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Така че ние предоставихме описание на заземяващата система TN-C-S. Надяваме се, че благодарение на диаграмите и видеото ви стана ясно каква е тази опция за захранване и как да я организирате сами.

Ще бъде интересно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждане...

6 коментара

 • Андрю

  Не е ясно, в началото те говориха за TN-C и TN-CS системите, във видеото те сравняват системата TT с TN подсистемата. Никой няма да ви позволи да използвате TT (освен ако не е частна къща), за това ще трябва дълго време да се оправдавате защо не сте удобни със съществуващата заземяваща система

  Отговарям
  • Admin

   Видеото е просто предвидено за общо развитие. Тази статия е за системата TN-C-S.

   Отговарям
 • Никита

  Имате лошо разкрита тема за допълнително заземяващо устройство. Отначало нищо не се казва за него, не е посочено на диаграми. И тогава изведнъж се появява на схемата за разделяне на проводниците PEN и вие започвате да казвате как да го направите.
  И какво мислим - TN-C-S използва ли допълнително заземяващо устройство или не?

  Отговарям
  • Admin

   Статията е за повторно заземяване на PEN проводника, което се извършва за подобряване на надеждността на заземяването. Повторното заземяване на PEN се извършва на определени интервали от въздушната линия, както и на входа на сградата. Повторното заземяване се извършва от доставчическата организация. Крайният потребител не монтира допълнително заземяване със системата TN-C-S. Ако потребителят монтира индивидуален заземен контур, тогава това е CT-системата. При тази система за заземяване на PEN захранващият проводник се използва само като неутрален проводник. Тази система за заземяване се практикува, ако TN-C-S системната линия е в незадоволително техническо състояние и не е гарантирана безопасността на защитното заземяване, предвидено в нея.

   Отговарям
 • Артьом

  Добър ден

  В момента има щит на опората (свързване на строителната площадка).
  Съдейки по връзката (по-точно по опит) това е TN-C-S.

  Както го разбирам, PEN идва на RB-80. Към него N на плота и се различава и джъмпер на PE. И двете гнезда и повторно заземяване са свързани към PE.
  Това вярно ли е? Не трябва ли PEN да идва към бъдещия автобус на PE?

  Какво да правя с всичко това? И как да свържете къщата? 5 ядрен кабел? повторно заземяване само в шкаф на опора?

  Отговарям
 • Юджийн

  Благодаря за много ясното и полезно обяснение.

  Отговарям

Добави коментар