Учене за запояване на проводници - съобразяване с всички нюанси на запояване

Запояването на проводници с поялник не е трудно, така че дори неопитен електротехник може да се справи с този метод за свързване на медни проводници. След това ще ви кажем как правилно да спойкате проводниците в разклонителната кутия - мястото, където се извършва окабеляването в стаите. Технологията ще бъде осигурена стъпка по стъпка, със снимки и видео примери, за да можете по-ясно да разберете как да споявате две окабелявания помежду си. Веднага обърнете вашето внимание на факта, че ще разкажем как да споявате сърцевината от мед. Това се дължи на факта, че алуминиевите проводници вече не се използват у дома. Според стандартите на GOST се препоръчва да се заобиколи връзката на различни цветни метали (алуминиеви и медни проводници), така че единственият безопасен вариант за частна къща и апартамент е запояване на медни кабелни ядра.

Стъпка 1 - Подготовка на инструмента

Първо трябва да подготвите поялник за запояване на проводници със собствените си ръце. Всичко, което е необходимо, е старателно да почистите върха от остатъците от спойка или други възможни замърсители.Комплект инструменти за запояване

Можете да използвате обикновен файл за това. Освен това трябва да подготвите спойка и флюс, без които няма да е възможно да споявате проводниците с поялник. Що се отнася до спойка, за да спойкате вените, можете да използвате или сплав от калай и олово, или специална нишка, както е показано на снимката по-долу.Тел за запояване

Потокът е необходим, така че по време на запояване спойка равномерно да покрива споените материали. В допълнение, флюсът спестява медните проводници от оксидния филм, което значително влошава надеждността на връзката. Като флюс можете да използвате колофон или специална спояваща киселина. И този, и другият вариант е популярен сред майсторите.Фото за запояване на киселинни

Друг важен етап от подготовката е създаването на подходящо работно място. Трябва да имате гнездо и стойка за поялник наблизо, така че технологията на запояване на проводници със собствените си ръце да е безопасна.

Между другото, можете Направи си сам спойкатова не отнема много време и усилия. Домашното устройство ще ви издържи доста време, както сами виждате!

Стъпка 2 - консервиране

Така че, ако трябва да споявате двете захранващи проводници заедно, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете полиетиленовата изолация и да калайдирате откритите проводници, особено ако те са много тънки. Нанизаният проводник преди запояване първо се усуква, след което се обработва с флюс, върху който се нанася тънък слой нагрята спойка. Не забравяйте да подготвите накрайник за поялник преди запояване - потопете го във флюса (в същия колофон, както е показано на снимката), а след това в калай, така че върхът да е покрит с малък слой спойка.

Калайдисана медна сърцевина

Калайдисване на тел за запояване е доста лесно да се изпълни - първо трябва да поставите голото ядро ​​върху колофона, след което да загреете това място с поялник, така че проводниците да се потопят в потока.След това той трябва да бъде отстранен и третиран от всички страни с спойка. За да нанесете гореща сплав от калай и да доведете до повърхността, превъртете жицата в ръцете си, докато калайдисвате. Ако трябва да свържете сърцевините в разклонителната кутия, можете да използвате киселина вместо колофон за удобство. Достатъчно е просто да го нанесете с четка върху повърхността, която трябва да спойкате.Лечение с четка киселина

Ако проводниците са големи (дебели), калайдисването се извършва по подобен начин. Единствената разлика е, че не е необходимо предварително да усуквате проводниците, както в многожичен проводник.

След като консервирате, можете да продължите към процеса на запояване. Веднага обърнете вашето внимание на факта, че работата е необходима само при изключено захранване. Появането на жични проводници е строго забранено!

Стъпка 3 - спойка вените

Е, последното, което остава е да спойкате двете подготвени проводници в разпределителната кутия. Всичко, от което се нуждаете, е да усучете или да поставите проводниците една върху друга и да загреете съединението с поялник. Припоят ще се разтопи и след като се втвърди - надеждно свържете електрическите проводници. Съвети засъединително запояване в разклонителна кутия разгледахме отделно.Снимка за свързване при запояване

Важен момент - по време на запояване не движете проводниците, в противен случай връзката няма да бъде достатъчно надеждна.

Трябва също да се отбележи, че предварителното калайдисване не може да се извърши, а просто усучете проводниците в разклонителната кутия, обработете ги с флюс и правилно ги спойкайте. Въпреки това, не ви препоръчваме да споявате по този начин, тъй като в този случай връзката ще бъде по-лоша.

Последният щрих е изолацията на охладената зона. за как да изолирате проводниците казахме ви. Най-добре е всяко ядро ​​да се изолира индивидуално с електрическа лента, а върху него да се използва термосвиваема тръба. Във видеото по-долу можете да разгледате подробно цялата поръчка за запояване:

Учене за запояване на проводници с поялник

Важно е да знаете!

По-горе казахме как да спойкате проводниците в разклонителната кутия правилно, но тази процедура няма да работи, ако трябва да спойкате контактите с диодната лента или дори върху платката (микросхема). Така че, ние предоставяме кратък преглед на възможните технологии за запояване:

  1. Връзка с LED лента, Ако трябва да свържете LED лента, което означава да спойкате контактите от захранването с проводниците на лентата (медни кръгове), първо калайдайте проводниците плюс и минус, след това обработете проводниците на лентата с киселина и капнете разтопена спойка върху тях. Остава само да натиснете проводниците до кръстовището и да ги затоплите с поялник. Когато спойката се втвърди, изолирайте откритата зона с помощта на пистолет за лепило или термоусилка.
  2. Работете с дъски. Ако решите да споявате проводниците на чипа, тогава тук технологията за запояване ще бъде по-отговорна. За да спойкате кондензатор, транзистор, резистор или същия LED, имате нужда от поялник с мощност от 5 до 20 вата. По-мощното устройство може да прегрее дъската и тогава вашите усилия ще са напразни. Освен това жилото трябва да е много тънко, защото излишъкът от калай ще действа като джъмпери, което от своя страна ще бъде „късо“.
  3. Слушалки за запояване Ако изведнъж сте решили да поправите слушалки с 3,5-та щекер, които често се счупват в областта на конектора, тогава първо гледайте видео в Интернет, което разказва как да научите как да спойкате емайлирани тънки проводници с копринена нишка вътре. Накратко - трябва да почистите емайла до мед, да направите консервиране и след това само да спойкате щепсела с окабеляването.
Видео урок за ремонт на слушалки с микрофон и щепсел 3.5

С това завършва технологията на независимо запояване. Надяваме се, че сега знаете как да запоявате проводници с голямо и малко напречно сечение у дома!

Учене за запояване на проводници с поялник

Видео урок за ремонт на слушалки с микрофон и щепсел 3.5

(34 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар