Най-добрите варианти за отопление на дървена къща с електричество

Вече сме разгледали функциите с вас окабеляване в дървена къща, За пореден път повтаряме, че за безопасността се налагат специални изисквания, защото дървената рамка е лесно запалим и може да изгори напълно за минути. За да не се случи това, е необходимо да се провежда електричество със специални предпазни мерки. След това ще говорим за това как правилно да инсталирате електрическо отопление в дървена къща със собствените си ръце.

Предимства и недостатъци на системата

Днес използването на електрически нагреватели набира все по-голяма популярност. В дървена къща тази опция е най-подходяща само ако няма газ на площадката (няма основна).

Предимствата на електрическото отопление са следните:

 • При правилното разположение на електрическите нагреватели ефективността на системата ще бъде няколко пъти по-висока, отколкото при версията на печката или водата (можете да видите това предимство в схематичната диаграма по-долу).Сравнение на системи
 • Липсата на вредни емисии в атмосферата (за разлика от версията на пещта), в допълнение, не е необходимо да се инсталира комин.
 • Лесно инсталиране (напр. инсталирайте електрически бойлер или инфрачервен нагревател лесно можете да го направите сами).
 • Модерен подход за управление (използването на електронни контролери за температура и други устройства, които правят електрическата отоплителна система в дървена къща напълно автоматична).
 • Ремонтът на електрическа отоплителна система е изключително рядък, особено ако всички устройства са произведени от висококачествени производители.
 • Липса на нужда от съхранение на дърва за огрев, въглища или други видове гориво.
 • Разходна ефективност на системата (за това ще говорим по-долу).
 • Липсата на радиатори и тръби в цялата стая, което влияе положително на скоростта на инсталиране на системата, както и на интериора на всички помещения.
 • Компактни електрически нагреватели
 • Електрическото отопление в дървена къща може да се използва като основен или резервен.

Що се отнася до недостатъците, основните от тях са:

 • Електроснабдяването на къщата често може да бъде изключено за ремонт и поддръжка (особено в отдалечени райони на града). Без електричество - без топлина.
 • Нуждата инсталация на дизелов генератор, което ще позволи известно време да се измъкне от описаната по-горе ситуация. Цената на това устройство е доста висока.
 • Без използването на многотарифни измервателни уреди и други устройства, позволяващи спестявайте електричество, системата ще ви струва много повече от алтернативните опции.
 • Електрическите нагреватели, особено инфрачервените, са опасни за пожара устройства. Има много изисквания за мястото им за връзка и монтаж.

Можете да видите как изглежда една от опциите за електрическо отопление в дървена къща във визуален видео пример:

Видео преглед на отопление на частна къща с електричество

Функции за монтаж

Както вече казахме, когато свързвате електрическо отопление в дървена къща, е необходимо да се придържате към няколко важни изисквания, а именно:

 1. При нагряване дървесината може да изсъхне и да се напука, така че избягвайте директен топлинен поток по стените и тавана. Най-добре е устройствата да се насочат към пода и към центъра на стаята.
 2. Ако решите да използвате радиатори, инсталирането им в дървена къща също има функции. С течение на времето дървесината се свива. Ако не осигурите за изграждането на къщата специални компенсатори на щрангове, по време на свиване, отоплителната магистрала може да се счупи и да не работи.
 3. Захранващият кабел, от който ще се захранва електрическият котел (или котел), трябва да издържа на текущите товари с марж. В противен случай запалването може да бъде резултат от спонтанно изгаряне на окабеляването. За да не се случи това, направете изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност.
 4. Когато използвате UV лъчи, ги поставете по такъв начин, че да предотвратите директен (или много близък) контакт на нагревателния елемент с други предмети.

Опции за отоплителна система

Невъзможно е да не се каже кои нагреватели могат да се използват за инсталиране на отопление в дървена къща със собствените си ръце. Нека разгледаме подробно най-ефективните и познати варианти за всички.

 1. Използването на водно отопление, при което отоплението става чрез електрически бойлер. Опцията е най-популярната, но не и най-добрата по отношение на ефективността. Недостатъкът е, че все още трябва да монтирате тръбопровода, особено както видяхте на схемата, батериите затоплят помещението не много ефективно (топъл въздух се издига).Водни конвектори
 2. Използване на котел за отопление. Ще се изненадате, но подобна система също е популярна и се е доказала много добре, съдейки по отзивите на нейните собственици. Основното изискване - отоплителната система трябва да е проста, а площта на стаята е малка. Между другото, в този случай се използва котел тип съхранение, а не поток тип.бойлер
 3. Свързване на инфрачервени нагреватели тип стена и таван. Този вариант на електрическо отопление на дървена къща е по-ефективен, показана е картина, на която ясно се вижда, че топлия въздух се изпраща отгоре надолу, като по този начин затопля цялата стая. Освен това в този случай инсталационните работи са сведени до минимум, тъй като всички видове тръби и радиатори ще отсъстват.Използване на IR нагреватели
 4. Монтаж на "топъл под". Тази система е иновация в света на електрическото отопление. Топъл под доста ефективен, икономичен и най-важното - безопасен за работа. Единственият недостатък е сложността на инсталационната работа, но все пак краят оправдава средствата. Как се прави топъл под в дървена къща, разказахме в отделна статия, където също бяха предоставени различни инсталационни схеми.Топъл под
 5. Използването на маслени охладители. Може да се използва като резервна опция или спомагателна. Използването на маслени радиатори като основно отопление ще удари твърде много портфейла ви, защото за цялата дървена къща ще се изисква поне 1 бр. / стая, а цената за ток днес е доста висока.Маслен охладител

В допълнение към горните опции за оборудване за електрическо отопление в дървена къща могат да се използват и електроконвектори. Как да изберем електрически конвектор, ние вече ви казахме. Нашият съвет - дайте предпочитание на комбинирания вариант. Най-добре е да отоплявате селска къща от дърво с бойлер или инфрачервени нагреватели в комбинация със системата за топъл под, както е показано на снимката по-долу!

Комбинирана система

Как мога да спестя?

Така че, вие сте решили опцията за електрическо отопление на дървена къща, сега трябва да изберете правилното оборудване и да изчислите проекта, така че всички елементи да бъдат включени възможно най-ефективно.

На първо място, правилно изчислете мощността на оборудването. Смята се, че за 1 м3 от изолираното помещение достатъчната топлинна мощност е 30 W (за неотопляема 41 W). Такова изчисление е опростено; за по-добро изчисление се препоръчва използването на специални формули и програми, които лесно могат да бъдат намерени в Интернет.

След това се уверете, че всички нагреватели имат регулатор на температурата. Това устройство ще ви позволи да зададете оптималната температура в стаята. В резултат на това електрическото отопление на дървена къща няма да е толкова скъпо. Друг важен съвет - вземете двутарифен електромер, говорихме за неговите предимства в статията, която споменахме.

Е, последното нещо, което исках да отбележа, е да се уверя, че къщата е правилно изолирана. Всички пукнатини под прозорците и пролуките на вратата трябва да бъдат поправени. Самото дърво е материал, отнемащ топлина, следователно, качествено изолирана сграда ще позволи поне 2 пъти намаляване на консумацията на енергия.

В заключение

Както можете да видите, свързването на електрическо отопление в дървена къща може да бъде правилното решение, основното е да не правите грешка при избора на оборудване. Още веднъж обръщаме вашето внимание на факта, че ако има газопровод, който минава близо до къщата, е по-добре да преплатите и свържете газа веднъж. По-евтино от тази опция, днес нищо не може да се предложи!

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Използването на подово отопление

Надяваме се, че този материал е бил полезен за вас.

Подобни материали:

Видео преглед на отопление на частна къща с електричество

Използването на подово отопление

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар