Как да разделите окабеляването на групи в апартамент и частна къща

Добър тон при проектиране на електрически мрежи в апартамент или къща е разпадането на кабелните линии на няколко потребителски групи. Разграничавайте изходящата линия, осветлението, както и отделните захранващи клонове за бойлери, електрически пещи, перални, климатични системи и др. В тази статия ще ви разкажем как да разделите окабеляването на групи, както и ще предоставим примери и диаграми за правилното разклоняване на електрическата мрежа.

За какво е?

Първо за лесна поддръжка. Второ, за безопасната работа на електрическото окабеляване. Ако дадена група не успее, тя се прекъсва, без да засяга останалите. Например, при правилно отделяне на електрическата мрежа, затвореният нагревател на нагревателя няма да изключи цялата къща и няма да трябва да докосва причината за аварията в тъмното, да се лута из апартамента или къщата до разпределителното табло.

В стари времена при проектиране на жилища, изисквания за окабеляване се различаваше от днес и много от обичайните за нас електрически уреди отсъстваха в ежедневието. Поради това се считаше за нормално и икономически осъществимо комбинирането на контакти и осветление в една група.

Правила за разбивка

Правилното разделяне на окабеляването в къщата и апартамента днес е да се проведе за всяка стая отделна линия за изходи, отделно за осветление.

Счетоводен щит

В допълнение, отделна линия води кабела към мощни потребители. За да разберете ясно и разберете какво е разделянето на електротехниците на групи, помислете за графични изображения. Представено е електрическото оформление:

Еднолинейна схема на окабеляване

В тази схема трифазен вход в къщата се разпределя между групи потребители. Като входен кабел се използва от електромера VVGng 5 * 10, пет ядра с напречно сечение от 10 квадратни мм. За да защитите входа към екрана, е инсталиран прекъсвач VA 40 A.

Първата група (свързана от фаза L1) е осветление, инсталиран е прекъсвач 10 A, проводник върху тях VVGng 3 * 1,5 мм. Вторият е консуматори на банята и банята, инсталира се остатъчен ток RCD 10A-10mA. Като цяло е възможно до 30 mA, но не повече (глава 7.1. PUE Раздел 7.1.82). Това се дължи на висока влажност и голяма вероятност от електрически наранявания по време на работа на електрически уреди. VVGng 3 * 2,5 mm, който също се захранва от първа фаза L1, се използва като захранващ проводник. Третият е търговски обекти. За да ги защити, е инсталирана автоматична машина на 16 A, а мощността е подходяща от фаза L2. Това се прави за равномерно натоварване в трифазна мрежа. Проводът за третия клон на окабеляването също се взема от VVGng 3 * 2,5 мм. Гнездата за четвърта група (кухня и коридор) се захранват от фаза L3. Прекъсвач с верига 16 A защитава проводника VVGng 3 * 2,5 mm. Петият клон е мощността на електрическата печка, включени са три фази, нула и земя. За свързване се използва VVGng проводник с размери 5 * 6 mm (съгласно SP 256.1325800.2016 стр. 10.2), RCD 32 A - 30 mA е инсталиран за защита.

Тази схема за разделяне на окабеляването на групи е дадена като пример, за да помогнем на домашните майстори да го измислят и да им помогнем да се научат да четат диаграмите и да ги изготвят въз основа на нашия собствен опит. Като евтино и просто решение за прекъсване на електрическото окабеляване за Хрушчов можете да използвате схемата по-долу, с разпределено натоварване на потребителите.

Линейна верига

Също така добави визуално изображение, схема на окабеляване по плана на апартамента. С току-що положеното електрическо окабеляване е необходимо да се състави подобна схема на разпределение, за да се улесни допълнително отстраняването на неизправности или да се модернизира окабеляването, добавете точки на потребителите.

План-схема

Препоръчваме ви също да се запознаете схема на окабеляване в двустаен апартамент!

За да закрепите прочетения материал, ви предлагаме да се запознаете с видео уроците, които ясно и ясно демонстрират как да разделите окабеляването в апартамент или къща на линията:

Това е всичко, което искахме да ви кажем за правилното разделение на окабеляването на групи. Надяваме се, че предоставените примери ви помогнаха да разберете защо е необходима повреда на електротехниците и как правилно да я приложите!

Ще бъде интересно да прочетете:

(13 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Дмитрий

  Защо вход на 40 ампера? В крайна сметка общата сума е 84 ампера. как така ??? входът трябва да е 90 ампера!

  отговор
  • Иван

   Дмитрий е в основата на грешни разсъждения. Малко вероятно е кога в апартамента всички потребители да се включат наведнъж. И още 90 ампера е почти заваръчен ток, нито една жица, използвана за окабеляване на къщи, не може да издържи

   отговор
 • Владимир

  За готварски обръч смятам, че кабелът 5x6 е ненужен - 5x4 е достатъчен с главата, а в повечето случаи 5x4.5 ще бъде достатъчен.

  отговор
 • Дмитрий

  Здравейте))) Имам въпрос, ще съм ви благодарен, ако помогнете с отговора!

  въвеждащият проводник идва отдолу, възможно ли е да поставите входящата машина и Uzo също на долната Din-шина в панела за удобно свързване и има ли някакво регулиране, може би GOST за местоположението на входящите машини и Uzo?

  Благодаря ви предварително за помощта !!!

  отговор

Добавете коментар