Видове и размери гофри за кабел

Окабеляването има много тънкости. В крайна сметка монтьорът трябва не само да сглоби правилно веригата и да свърже проводниците, но и самата инсталация трябва да отговаря на PUE и да гарантира безопасна работа, както и да елиминира механичните повреди на окабеляването. Едно от средствата за защита на електрическото окабеляване и повишаване на пожарната безопасност е гофрирането на кабели и проводници. В тази статия ще ви разкажем какво представлява, както и какви видове и размери на гофрираните тръби.

Цел на гофриране

Гофрирането за окабеляване в общия случай е тръба с перки. Той е необходим за защита на кабела или проводника от механични влияния, фактори на околната среда, като повишена температура и влажност. Гофрирането също действа като допълнителен изолационен слой, макар и слаб, но това не е основната му функция. Той също така предпазва окабеляването от огън. Това свойство се осигурява чрез използването на подходящи материали, които, когато температурата се повиши или кабелът се запали, започват да се стопят и отделят вещества, които възпрепятстват горенето.

Гофрирано окабеляване

За да свържете няколко сегмента на гофрираната тръба, полагайте кабела в нея под прав ъгъл и се отклонявате от линията, се използват подходящи съединители, завои и тройници. Ако инсталацията се извърши правилно и в краищата се поставят щепселите с прорез, тогава линията е допълнително защитена от влага.

Видове и видове гофрирани тръби

Гофрирането на кабела се отличава със следните параметри:

 1. Диаметър.
 2. Дебелината на стените.
 3. Използваните материали.
 4. Цвят.
 5. Устойчивост на стрес.

Гъвкавостта на гофрирането и стабилността му зависи от дебелината на стените и материала, от който е направена. От използваните материали зависи условията, при които може да се използва.

Класификация по материал и основните му характеристики:

 1. PVC е най-често срещаният вариант. Негоримо и сравнително евтино гофриране за окабеляване. При излагане на UV радиация той се срива, което налага ограничения за уличната употреба.PVC гофриране
 2. Полиетилен и полипропилен (PPR). Разграничавайте гофрираната тръба, изработена от нисък полиетилен (HDPE) и високо (LDPE) налягане. Работи в температурния диапазон от -40 до +45 градуса по Целзий. Устойчив на UV лъчи, киселини, масла и разтворители. Те се отличават с цветове: черно и двуслойно червено - полиетилен, и синьо - полипропилен.HDPE гофрирана тръба
 3. Метална гофриране. Тя също се нарича метален маркуч. Те осигуряват добра защита на кабела срещу механични повреди. Устойчив на активни вещества и масла.Метален маркуч

Интересно!Маркирането на метални маркучи се дешифрира, както следва: RZ-Ts, RZ-TsH, RZ-TSA - изработени от поцинкована стомана; RZ-SL и RZ-SL-X - от калайдисана стоманена лента; РЗ-ЦП - с PVC изолация, за уплътнение.

По броя на слоевете се разграничават:

 • Еднослоен. PVC ръкавите най-често се състоят само от един слой, докато дебелината му може да бъде различна.
 • Dual Layer. Пример е двустенна HDPE тръба.

Устойчивост на натоварвания:

 • Светлина (до 320 N / 5 cm2) - стените са тънки и гъвкави.Поставят се върху окачени тавани и в конструкции от гипсокартон.
 • Среден (до 750 N / 5 cm2) - вписва се в штроба.
 • Тежки (издържат до 1250 N / 5 cm2) - най-твърдите, положени в бетонни замазки.
 • Изключително тежка подсилена (до 4000 N / 5 cm2 и по-висока). Полагат се под земята или се окачват върху опори по време на външен монтаж.

Друг фактор е разнообразието от велпапе в цвят. Обикновено това не е фиксирано, но обикновено сиво и бяло PVC гофриране, червен, черен и син полиетилен. Има и цветни модели, зависи от това кое багрило се добавя към масата в завода. Можете да използвате конкретни цветове за всеки тип линия:

 • Бяло - осветление и интернет.
 • Сиви или черни - контакти, вериги с общо предназначение.
 • Зелено - кабели за данни и телефония.
 • Червен - за външна употреба.

Цветове на гофриране

На практика това разделяне не е често срещано.

Дебелината на гофрираната стена е в диапазона от 5-15 мм. Външният диаметър за PVC гофриране е в диапазона 16-50 мм. По-долу е подробна таблица, която показва диапазона на размерите на гофрирането на кабела.

Външен диаметър Вътрешен диаметър
16 10.7
20 14.1
25 18.3
32 24.5
40 31.5
50 39.6

Диапазон на размера на металните маркучи:

Външен диаметър Вътрешен диаметър
9.8 5.1
11.0 7.7
13.5 9.7
15.6 11.7
19.0 14.7
22.0 18.0
38.0 31.5
45.0 37.5
58.0 49.5
71.5 62.5
87.5 78.0

Също така разграничете опциите с помощта на сонда и без. Сондата често се нарича теглене на жица. Това е тънка стоманена тел, към която са завързани проводниците и с негова помощ окабеляването се изтегля в ръкава. Това е особено удобно, когато използвате проводници с гъвкави многожични сърцевини.

Как да изберем гофриране

За да разберем коя гофрирана тръба да закупите: HDPE или PVC, ще разгледаме типичните приложения за различни видове гофриране.

PVC е подходящ за:

 • Външни ленти за окабеляване в дървена къща.
 • За да свържете електрическото окабеляване на тела в окачения таван и зад панелите от пластмаса и GKL.
 • Окабеляване в банята, в банята и други места с висока влажност.
 • Той е най-често срещаният и най-често използван по време на монтажа в апартамент или в къща.
 • За външна употреба, но при условие, че пряката слънчева светлина е сведена до минимум.

HDPE или LDPE, включително двуслойните, са подходящи за полагане на кабели в земята (в окопа) и на улицата.

Метален маркуч се използва за полагане на проводници и кабели на места с повишена вероятност от механични повреди. Може да се използва във взривоопасни помещения. Има опции с фланци в краищата и уплътняващ слой - за използване на влажни места. Следователно не можете ясно да кажете кое е по-добро, всяко гофриране има свое приложение.

Важен момент е правилният избор на диаметъра на гофрирането за кабела. За да положите кабела по този начин, той трябва да се побере в гофрираната тръба, в допълнение, понякога е необходимо да се поставят няколко проводника в една тръба. За една жица ви трябва:

 1. Определете вътрешния диаметър на гофрирането.
 2. Определете външния диаметър на кабела.

Таблицата по-долу показва външните диаметри на популярните кабелни изделия.

тип Външен диаметър mm
VVG 3x1.5 8
VVG 3x2.5 9.4
VVG 3x4 10.8
VVG 3x6 11.9
PVA 3x1.5 8.2
PVS3h2.5 9.8
PVA 2x2.5 9.1
VBBSHV 3x4 15.5
VBBSHV 3x6 16.5

Например, за да положите електрическо окабеляване от един VVG 3x4, се нуждаете от гофриране с външен диаметър 20 или 25 мм, а за VBbShv 3x4 - 25-32 мм.

Имайки предвид, че за полагане на няколко проводника трябва да използвате следния алгоритъм:

 1. Използвайки външния диаметър, изчисляваме общата площ на напречното сечение на кабела и площта на напречното сечение на отвора за гофриране.
 2. Окабеляването не трябва да запълва гофрираната тръба с повече от 35%, повече подробности в PUE 2.1.61.

Например, решаваме проблема:

Необходимо е да поставите електрическо окабеляване, за да свържете няколко мощни прожектори, има ли провод 2x2,5 PVA, колко ще се поберат в PVC гофриране с диаметър 50 мм?

Въз основа на таблиците по-горе определяме външния диаметър на жицата и вътрешния гофриране:

PVC 2x2.5 - 9.1

Гофриране - 39.6

Тел = (n * d ^ 2) / 4 = (3.14 * 9.1 ^ 2) / 4 = 65 кв. mm

Sgofra = (3.14 * 39.6 ^ 2) / 4 = 1231 кв. мм.

В същото време само 35% от площта може да бъде запълнена:

1231 * 0,35 = 430 кв. М

Тогава броят на проводниците в едно гофриране е равен на:

430/65=6.61

От това следва, че до 6 проводника PVA 2x2.5 могат да бъдат вкарани в гофриране от 50 мм.

Сега знаете как да изберете гофриране за кабел, както и какви размери и видове продукти съществуват днес. И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Свързани материали:

Зареждането ...

Един коментар

 • жури

  Добре дошли! Трябва да положа кабел в градината от стълба до участъка. Между площадката и стълба е градински път. Кажи ми кое гофриране да избера. С уважение, Юри.

  отговор

Добавете коментар