Как да инсталирате изхода в стената?

Дори и начинаещият електротехник ще може да инсталира контакта и да го направи сам. Събитието не е особено трудно и освен това ще спести от 500 до 700 (средната цена за работата на майстора). Днес е обичайно да се използва монтирането на гнезда по външен и скрит начин. След това ще разгледаме как да инсталирате и свържете двете версии.

Външният метод се използва, когато монтаж на открито окабеляване (над декоративна декорация на стени). В този случай тялото е фиксирано към стената с дюбели.

Отворено окабеляване в къщата

Инсталирането на вътрешен контакт се използва, ако линията е положена в специални порти (например по време на инсталирането на електрическо окабеляване в апартамент). В този случай първо трябва да направите инсталирайте контакта в стената, след това преминете към свързване на самия контакт.

Скрито окабеляване в къщата

Сега ще разгледаме подробно всеки от методите.

Обръщаме вашето внимание на факта, че в момента се използва окабеляване със заземителна верига, така че тази статия ще обсъди технологията на свързване на изход със заземяване!

Опции за инсталиране

Вътре в стената

Инсталирането на изхода вътре в стената е по-често, защото в този случай вдлъбнатото тяло не хваща окото и не разваля интериора на цялата стая.

Преди да започнем работа, се нуждаем от следните материали и инструменти:

 • пластмасов свръхраст - 1 бр .;
 • вътрешен гнездо - 1 бр .;
 • алабастър;
 • отвертки (къдрави, прави и с индикатор);
 • остър нож;
 • клещи.

Моля, обърнете внимание, че окабеляването не се разглежда в тази статия. Свързването на електрическия контакт се извършва в готови строб с оловни проводници! Можете да разберете повече за полагането на тел в статията: монтаж на електрическо окабеляване в къщата!

Появата на стробите

Появата на стробите

Така че, за да улесним възприемането на информацията, ви предоставяме стъпка по стъпка инструкции за инсталиране на контакта в бетонна стена:

Стъпка 1 - Изключване на захранването

Много е важно да изключите електричеството в стаята, преди да започнете електрически работи. За да направите това, изключете съответната машина в разпределителното табло и след това проверете тока на мястото на инсталиране с помощта на индикаторна отвертка. за как да използвате индикаторна отвертка, разказахме в отделна статия.

С помощта на индикаторна отвертка

С помощта на индикаторна отвертка

Стъпка 2 - Инсталиране на гнездото

Днес има метални и пластмасови гнезда. Необходимо е да се даде предпочитание на последното, защото те имат ниска цена и размери, които отговарят на новите стандарти. Ако решите да инсталирате гнездото в метален гнездо, е малко вероятно да бъде възможно да фиксирате сърцевината с разпукани крака, в резултат на което случаят ще виси и ще се провали с течение на времето.

Препоръчва се използването на алабастър за инсталиране на пластмасова долна раница в носещата стена.Стробът трябва леко да се навлажни с вода, след което да се сложи 2-3 мм разтвор и бързо да се фиксира продуктът.

Монтиране на гнездото

Монтиране на гнездото

Можете също да монтирате с помощта на самонарезни винтове, но в този случай надеждността на инсталацията няма да бъде толкова висока. След това електрическите проводници се вкарват в специални отвори, както е показано на снимката.

Фиксиране на ядра в корпуса

Фиксиране на ядра в корпуса

Стъпка 3 - Прикрепване на случая

Сега трябва да инсталирате самия случай - мястото, където контактите ще бъдат свързани. Като начало, всички 3 ядра (земя, нула и фаза) трябва да бъдат почистени с нож от изолация. Дължината на събличане трябва да бъде най-малко 7 мм (по-добре от 10 мм). За да не повредите проводниците на ток, препоръчваме да прочетете как да премахнете изолация от жица, Освен това всички контакти трябва да бъдат фиксирани в корпуса. Конструкцията на механизма включва 5 винта: 2 страна за разпръскване на краката, 1 за заземяване (в центъра) и 2 за фаза / нула (вдясно и отляво от центъра). Всичко, от което се нуждаете, е да разхлабите 3-те централни винта, да поставите откритите проводници и да ги затегнете внимателно с отвертка.

Дизайн на продукта

Дизайн на продукта

Важно правило за инсталирането на изхода е, че фазата трябва да бъде свързана към левия отвор (ако погледнете корпуса, фиксиран в стената), и нулата вдясно. Този обичай се използва от електротехниците отдавна и ви позволява бързо да намерите всеки от проводниците, ако липсва цветна маркировка на тел.

След това е необходимо да фиксирате корпуса в контакта. За целта го поставете равномерно в стената (така че гнездото да не е изкривено след инсталирането) и отворете краката с помощта на странични винтове, така че те да се нарязват надеждно в стените.

Затягане на винтове

Тук трябва да се дадат и добри съвети. при избор на търговски обекти за дома, дайте предпочитание на продукти, които имат лапи с два зъба - те са по-здраво фиксирани в стената! Вместо лапи, може да се използва наслоен калъф (предоставен на снимката по-долу). В този случай закрепването се извършва с винтове от двете страни на джантата.

Надземен дизайн

Стъпка 4 - Настройка на кантовете

Сега, когато всички винтове са здраво затегнати, трябва да скриете калъфа зад декоративния кант. Той също е фиксиран с централен винт. Няма нищо сложно, просто затегнете винтовете докрай.

Това е цялата технология за инсталиране и свързване на вътрешен контакт със собствените си ръце. Уверете се, че всички ядра са затегнати надеждно. Ако ставите се разхлабят, след известно време случаят ще започне да се топи поради нагряване, което скоро ще доведе до спонтанно изгаряне на окабеляването и късо съединение!

Отворен път

Външната версия на електрическия контакт се използва, когато монтаж на електрическо окабеляване във ваната и гараж.

Предимството на този дизайн е следното:

 • по-проста подмяна, ремонт и монтаж;
 • Можете бързо да идентифицирате проблемите по външния вид на продукта.

недостатъци:

 • повишена цена на продукта;
 • откритото окабеляване може да влоши интериора на стаята.

Така че ние ще разгледаме как сами да инсталираме външен контакт, както и да го свържем към 220 волтова мрежа. Както в предишния случай, първо трябва да обезвъздушите стаята и да се уверите, че няма електричество с индикаторна отвертка. След това трябва да разглобите кутията, която се състои от заден капак с сърцевина и преден капак.

Първо, прикрепяме задния капак към стената. За целта го навеждаме, поставяме го на нивото (така че да няма изкривявания) и маркираме местата на монтажните отвори с обикновен молив. След това маркираме маркираните места със свредло и задвижваме дюбел в тях. Сега можете да фиксирате капака с винтове и да продължите към свързването на проводниците.

Свързване на сърцевината в строб

Моля, обърнете внимание, че паронитът се препоръчва да се поставя между задния капак и стената (която обикновено е дървена). Този материал ще предотврати спонтанно изгаряне на стената по време на запалване на изолацията.

Когато и трите контакта са затегнати с винтове, можете да инсталирате предния капак, който завършва процеса на свързване на надземните електрически аксесоари. Остава само да ви предоставим няколко полезни съвета, които ще ви позволят правилно да свържете изхода със собствените си ръце!

Полезни съвети

Опитните електротехници се съветват да вземат предвид следните препоръки при инсталирането на контакта в къщата:

 1. Ако има нужда от свързване на няколко електрически уреди наблизо в една и съща стая, е по-добре инсталирайте изходния блок, В този случай не е необходимо да се поставя отделна линия за всяка електрическа "точка", защото всички продукти са свързани чрез контур (както е на диаграмата).
 2. Когато купувате гнездо, изберете продукти с оребрени вътрешни стени. Това ще позволи по-сигурно зацепване на спуканите крака по време на монтажа.
 3. Ако вътрешните стени са гладки, използвайте длето, за да изрежете малки дупки точно под куката на лапите, така че в бъдеще гнездото да не изпадне и да не изпадне.
 4. Когато разпръсквате лапите, завъртете винтовете, така че сърцевината да се фиксира плавно. Ако първо затегнете един винт, а след това и друг, ще има изкривяване.
 5. Височина на изхода не е стандартизиран, но обикновено е обичайно да инсталирате продукта на 60 см над пода. В детската стая височината трябва да се увеличи до един и половина метра, така че детето да не е изложено на опасност с любопитството си. Не се препоръчва да монтирате продукта под 20 см от пода, като По време на мокро почистване водата може да навлезе в продукта, което води до негативни последици.
 6. Ако внезапно кабелът се счупи в строб и дължината му не е достатъчна за свързване на контакта, се препоръчва да използвате един от методи за свързване на проводници, Най-добрият начин е да използвате терминални блокове!
 7. Направете контакти отгоре. В този случай поддръжката и ремонтът ще бъдат по-удобни.
 8. Използвайте гнезда само от качествени производители: legrand (Legrand), Schneider electric (Schneider Electric) и т.н.

Видео инструкция

Препоръчваме ви също да гледате тази видео инструкция, която ще ви позволи да видите по-подробно как правилно да инсталирате и свържете контакта:

Визуален видео урок

Затова разгледахме как да инсталирате контакта и да го направите сами. Както можете да видите, инсталацията не е твърде сложна, така че у дома всеки, който спазва нашите препоръки, ще може да направи всичко сам!

Подобни материали:

Визуален видео урок

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар