Покриване на електрическото окабеляване

При ремонта е много важно да се вземат предвид всички малки неща и нюанси, така че всеки детайл да се вписва хармонично в интериора на стаята. И тъй като днес на строителния пазар има огромен избор от довършителни материали, това няма да е трудно. Това включва отворено окабеляване в електрическата перваза. Този метод е по-бърз, по-икономичен и можете да го направите сами. Но преди да започнете да работите, трябва да разберете плюсовете и минусите на този метод на полагане на електрически кабели и безопасно ли е или не. След това ще опишем как се извършва окабеляването в первазите и какви са предимствата на този метод на монтаж.

Покривна дъска

По дизайн електрическите первази са подобни една на друга: те се състоят от плоча, която е прикрепена към стената, кухината или рафтовете, където е положен кабелът, и преден панел. Но има такива модели, които съдържат само една вдлъбнатина, където лежат 3-5 кабела. Външният панел е защитна плоча, която се опира на ключалките, тоест го закрепвате без инструменти.

Отворено прокарване на кабела

Възможно е да се постави окабеляване в електрическия цокъл не само в апартамента, но и в страната или в дървена къща. Това е така, защото инсталацията е бърза, удобна и рентабилна, докато електрическото окабеляване ще бъде скрито от любопитни очи.

Технология на инсталиране

Преди да започнете работа, е необходимо внимателно да обмислите всичко и да извършите подготвителна работа. На първо място, трябва да решите къде ще се проведе окабеляването. При планиране трябва да се изчисли общата дължина на кабела.

Полагане на захранващи и нискотокови кабели заедно

Следващият етап е закупуването на всичко необходимо материали за окабеляване, Моля, обърнете внимание, че ако планирате да инсталирате допълнителни контакти, трябва да закупите специална кутия за инсталиране на електрически продукти в дънната платка, както е показано на снимката по-долу. Или можете да използвате кабелния канал, за да повдигнете окабеляването и да инсталирате контакт на кръпка.

Разетка за первази

Corners

След това можете да продължите с инсталацията. За целта трябва:

 1. Извадете стария неподходящ плот.
 2. Извадете капака на кутията. Трябва да остане само лентата за монтаж, с която ще се извърши по-нататъшна работа.
 3. От вътрешния ъгъл започнете инсталирането на монтажа. Поставете ъгловия адаптер в края на лентата. И на мястото, където се планира окабеляването, прикрепете лентата.
 4. С помощта на шил е необходимо да се направят пробиви за закрепване. В същото време маркировките на стената трябва да са малки.
 5. След това перваза се отстранява и с помощта на перфоратор се правят дупки с диаметър 6 мм, в които се вкарват дюбели.
 6. Регулиращата плоча се връща на мястото си и се завинтва с самонарезни винтове.
 7. С помощта на специални адаптери перваза е прикрепен към рамката.
 8. След като лентата е инсталирана, можете да продължите с инсталирането на окабеляването. За да направите това, всички проводници се поставят в специални кабелни канали или на рафтове.Ако е необходимо, проводниците се фиксират допълнително с механични крепежни елементи.
 9. Там, където трябва да са розетите, се правят дупки. За да избегнете повреда на изолацията, почистете краищата с пила. Следващата стъпка е монтаж на контакти и тяхното фиксиране.
 10. След окабеляване инсталирайте отново предния панел.

Видеото ясно демонстрира как да проведете окабеляване в перваза със собствените си ръце:

Предимства и недостатъци на инсталацията

Електрическото окабеляване в первазите има своите предимства и недостатъци. Основните предимства включват:

 • Този метод на инсталиране е разрешен съгласно глава. 2.1 PUE Клауза 2.1.4.
 • Възможно е да положите електрически кабел, без да повредите облицовката и декорацията на стената.
 • Защитеният панел на рамката може лесно да се премахне без използването на допълнителни инструменти. Благодарение на това можете лесно и бързо да замените повредени проводници или да извършите одит на окабеляване.
 • На строителния пазар се предлага голям избор от тези продукти. Благодарение на това можете да изберете перваза за всеки вкус и желания. Проводниците могат да бъдат разположени на един рафт или на няколко.

Но в допълнение към предимствата, окабеляването в дънната платка има своите недостатъци. Основните недостатъци включват:

 • По правило евтините продукти се правят от евтини материали. В резултат на това рискът от напукване или повреда по време на инсталирането или работата се увеличава.
 • С течение на времето се появяват празнини между електрическата кутия и пода поради гъвкавите ръбове на конструкцията. В тях влизат дребни отломки и прах, което е много трудно да се премахне оттам.
 • Полимерните покрития и материали не понасят въздействието на ултравиолетовите лъчи - те се напукват и избледняват.

Това е всичко, което искахме да ви кажем за този метод на окабеляване. Сега знаете какво е окабеляването в дъските, как да го направите сами и какви са плюсовете и минусите на тази опция за окабеляване.

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар