Заваряване на медни и алуминиеви проводници

Най-важният и отговорен компонент на инсталирането и монтажа на системи за електрозахранване е проводници на разклонителна кутия, Висококачествени и надеждни контакти в точките на свързване на елементите на електрическата мрежа, направени в съответствие със стандартите Правила за електрическа инсталация (PUE), са гарант за работоспособност, дълготрайност и най-важното електрическа и пожарна безопасност. В тази статия ще ви кажем как да заварявате проводници в разклонителна кутия със собствените си ръце.

Важно е да знаете

Най-простият и бърз начин за решаване на въпроса как да свържете проводниците се счита усукванено в същото време усуканите ядра представляват много ниска степен на надеждност на контакта. Поради ниската надеждност, тя не е приемлива и според глава 2.1. PUE В раздел 2.1.21 са показани следните приемливи методи на свързване: винтови или болтови скоби (клеми от различни видове), проверка и запояване.

Терминалните блокове и кримпващите устройства увеличават надеждността на инсталацията, но те са с няколко порядъка по-ниски от такъв метод на свързване като заваряване. При подготовката за електрическата инсталация, претегляща всички плюсове и минуси, определено си струва да оставите настрана съмненията и да дадете предпочитание на този метод.

Надеждна връзка на вените

Хората, които не са запознати с въпросите на електрическата инсталация, смятат, че този метод на свързване е неприемливо напреднал технологичен процес, който изисква най-високата квалификация на изпълнителя и използването на високо сложно оборудване. Всъщност всичко е много просто и достъпно. Да извършите заваряването на проводници със собствените си ръце е напълно в рамките на силата на човек, който има най-простите умения да борави с електрическа машина за заваряване у дома.

Проблемът е много актуален за нашето време, тъй като времето, когато инверторните заваръчни машини станаха достъпни за масово закупуване. Инверторният заварчик е много удобен и практичен, той консумира малко електроенергия и може да работи от мрежата, в допълнение, цената на моделите с ниска мощност се намира в диапазона от 50-100 долара. Като апарат можете да използвате домашно устройство на базата на понижаващ трансформатор. За човек със знания и умения в областта на електротехниката въпросът е, как да направите машина за заваряване направете го самине е голяма работа. Електроинсталационните компании, специализирани в заваряването, използват специални заваръчни машини в работата си.

Какво трябва да подготвите

В допълнение към апаратурата за заваряване трябва да подготвите и да разполагате с цялото необходимо оборудване, материали и инструменти. Проводниците са заварени с помощта на въглеродни (графитни) електроди. Като такива електроди можете да използвате както индустриален дизайн (като марката EG), така и четка от електродвигател, парче обувка от тролейбус, графитни ядра от батерии тип 3336 (3R12) или модерни солни.За производството на проводими продукти се използва мед и много по-рядко алуминий. За информация, според най-новите изисквания на PUE, използването на алуминиеви проводници с напречно сечение по-малко от 16 mm2 забранено.

В зависимост от това, което трябва да заварявате - алуминий или мед, се избира съставът на флюса, предназначен за химическото разтваряне на оксидния филм, образуван по време на заваряване. Когато заварявате алуминиеви проводници, трябва да използвате флюс, медта може да се готви без него, първо трябва да съблечете проводниците и в двата случая

В процеса на подготовка на краищата на проводниците и в процеса на работа ще ви е необходим нож и клещи, електроизолационни материали.

Между другото, алтернатива е проводници за запояване, Прочетете как да спойкате жиците правилно в нашата статия!

Функции на процеса

Преди да започнете да заварявате електрически проводници, трябва да конфигурирате машината. Като се има предвид, че проводниците, които трябва да бъдат заварени, могат да бъдат с различно напречно сечение, токът на изхода на заваръчната машина трябва да бъде избран емпирично, така че да не предизвика прегряване на свързването на проводниците или залепване на електрода в точката на свързване. Краищата на проводниците трябва да бъдат почистени от изолация (голите проводници трябва да имат дължина 5 см или повече) и да ги свържете заедно, както се прави с усукване.Правилна снимка на разпределителната кутия

След като предварително обработете усуканите голи краища с флюс (в случай на заваряване на алуминий), затегнете ги с клещи и прикрепете масата към тях, електродът се довежда до края на усукването, който трябва да бъде насочен надолу, и се държи в това положение за 0,5 до 2 секунди. След като се уверите, че в контактната точка се е образувала медна или алуминиева топка, спрете заваряването. След като връзката изстине, почистете с шлифована шкурка. Преди да нанесете изолиращо покритие върху заварените проводници, се препоръчва да обработите тази зона с разтворител, последвано от покритие с електрически изолационен лак. Въпреки това, имайте предвид, че топката в края на усукването трябва да е гладка с минимален брой пори. В противен случай точката на заваряване ще се спука.

Категорично е забранено свързването на живи проводници. Преди да започнете работа, използвайки сонда, трябва да се уверите, че тя липсва. За да предпазите очите, лицето и ръцете от изгаряния по време на работа, е задължително да използвате защитна маска и ръкавици.

Технологията на заваряване на медни проводници с инвертор е предоставена във видеото:

За алуминиевите проводници има алтернативен вариант на заваряване - използване на газова факла. В този случай е необходимо да се подготвят токопроводими проводници, както и за електрическо заваряване, с изключение на обработката с флюс. За работа ще ви е необходима стоманена пръчка с напречно сечение от порядъка на 2 мм. Съединението трябва да се нагрява с газова горелка, докато в точката на заваряване няма признаци на топене.

Заваряване на алуминиеви ядра

По време на топенето течният алуминий е обвит във вид на пашкул, състоящ се от оксиден филм, който възпрепятства процеса на свързване. След като се уверите, че алуминият се е стопил, за да го завършите, е необходимо да се унищожи образуваният слой от оксиден филм едновременно с нагряване с помощта на стоманен прът, което ще осигури надежден процес на заваряване.

Видеото по-долу демонстрира връзката на алуминиеви проводници чрез заваряване с помощта на газова факла:

Затова разгледахме как да свържем проводниците с помощта на заваръчна машина или газова факла. Както можете да видите, заваряването на проводници в разклонителната кутия не е толкова отнемащо време, колкото изглежда. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар