Изчисляване на напречното сечение на кабела по ток, мощност, дължина

Днес има широка гама от кабелни продукти, със сечение на проводници от 0,35 mm.kv. и нагоре.

Използване на шублер

Ако изберете неправилно напречно сечение на кабела за домашно окабеляване, резултатът може да има два резултата:

 1. Прекалено дебелото ядро ​​ще „удари“ бюджета ви, както нейният бягащ метър ще струва повече.
 2. С неподходящ диаметър на проводника (по-малък от необходимия), сърцевините ще започнат да загряват и разтопят изолацията, което скоро ще доведе до окабеляване със самозапалване и късо съединение.

Както знаете, и двата резултата са разочароващи, следователно и преди монтаж на електрическо окабеляване в къщата и апартаментът трябва правилно да изчисли напречното сечение на кабела в зависимост от мощността, тока и дължината на линията. Сега ще разгледаме подробно всеки от методите.

Изчисляване на мощността на електрическите уреди

За всеки кабел има определено количество ток (мощност), който е в състояние да издържи по време на работа на електрически уреди. Ако токът (мощността), консумиран от всички устройства, ще надвиши допустимата стойност за проводимото ядро, тогава скоро авария не може да бъде избегната.

За да се изчисли независимо мощността на електрическите уреди в къщата, е необходимо да се запишат характеристиките на всяко устройство поотделно на лист хартия (печка, телевизор, лампи, прахосмукачка и др.). След това всички стойности се сумират и готовото число се използва за избор на кабел с проводници с оптимална площ на напречното сечение.

Формулата за изчисление е:

Ptot = (P1 + P2 + P3 + ... + Pn) * 0.8,

Къде: P1..Pn - мощност на всяко устройство, kW

Обръщаме вашето внимание на факта, че полученото число трябва да се умножи по корекционен коефициент - 0,8. Този коефициент означава, че от всички електрически уреди само 80% ще работят едновременно. Подобно изчисление е по-логично, защото например определено няма да използвате прахосмукачка или сешоар дълго време без почивка.

Таблици за избор на напречното сечение на кабела за захранване:

Таблица с напречно сечение

Маса с напречно сечение от медна тел

Това са прости и опростени таблици; можете да намерите по-точни стойности в PUE p.1.3.10-1.3.11.

Както можете да видите, табличните стойности имат свои собствени данни за всеки конкретен тип кабел. Всичко, от което се нуждаете, е да намерите най-близката стойност на мощността и да видите съответния раздел на ядрото.

За да можете ясно да разберете как правилно да изчислите кабела по мощност, даваме прост пример:

Изчислихме, че общата мощност на всички електрически уреди в апартамента е 13 kW. Тази стойност трябва да се умножи по коефициент 0.8, което ще доведе до действително натоварване от 10.4 kW. След това в таблицата търсим подходящата стойност в колоната. Доволни сме от цифрата "10.1" за еднофазна мрежа (напрежение 220V) и "10.5", ако мрежата е трифазна.

Това означава, че трябва да изберете напречно сечение на кабелни проводници, което ще захранва всички изчислителни устройства - в апартамент, стая или някоя друга стая. Тоест, такова изчисление трябва да се извърши за всяка група изходи, захранвани от един кабел, или за всяко устройство, ако то се захранва директно от щита.В горния пример дадохме изчисление на площта на напречното сечение на проводниците на входния кабел за цялата къща или апартамент.

Общо избираме напречното сечение на 6 мм проводник с еднофазна мрежа или 1,5 мм с трифазна мрежа. Както можете да видите, всичко е доста просто и дори начинаещ електротехник сам ще се справи с такава задача!

Изчисляване на текущото натоварване

Изчисляването на напречното сечение на кабела за ток е по-точно, така че е най-добре да го използвате. Същността е подобна, но само в този случай е необходимо да се определи текущото натоварване на окабеляването. Като начало, според формулите, считаме силата на тока за всяко от устройствата.

Средна мощност на домакински уреди

Пример за показване на мощността на електрически уред

Ако къщата има еднофазна мрежа, за изчислението е необходимо да се използва следната формула:Формула за изчисляване на еднофазен токЗа трифазна мрежа формулата ще изглежда така:Трифазна формула за изчисляване на токаКъде, P - мощност на уреда, kW

cos phi фактор на мощността

За повече информация относно формулите, свързани с изчислението на мощността, вижте статията:https://our.electricianexp.com/kak-najti-moshhnost-toka.html.

Освен това всички токове се сумират и според стойностите на таблицата е необходимо да се избере напречното сечение на кабела.

Обръщаме вашето внимание на факта, че стойностите на табличните стойности ще зависят от условията за полагане на проводника. при монтаж на открито окабеляване допустимите токови натоварвания и мощност ще бъдат много по-големи, отколкото при тръбно окабеляване.

Повтаряме, всяко изчисление на напречното сечение се извършва за определено устройство или тяхната група.

Таблица за избор на кабел за ток и мощност:

Таблицата на съотношението на напречното сечение на проводниците към текущите товари

Изчисляване на дължината

Е, последният метод, който ви позволява да изчислите напречното сечение на кабела - по дължината. Същността на следващите изчисления е, че всеки проводник има собствено съпротивление, което с увеличаване на дължината на линията допринася за загуба на напрежение (колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-голяма е загубата). В случай, че стойността на загубите надвишава маркировката от 5%, е необходимо да се избере проводник с по-големи проводници.

За изчисленията се използва следната методология:

 • Необходимо е да се изчисли общата мощност на електрическите уреди и силата на тока (по-горе сме предоставили съответните формули).
 • Изчисляването на съпротивлението на окабеляването. Формулата е следната: специфично съпротивление на проводника (p) * дължина (в метри). Получената стойност трябва да бъде разделена на избраното напречно сечение на кабела.

R = (p * L) / S, където p е табличната стойност

Обръщаме вашето внимание на факта, че дължината на текущия проход трябва да бъде удвоена, защото ток първоначално тече през едно ядро, а след това се връща обратно през друго.

 • Загубата на напрежение се изчислява: токът се умножава по изчисленото съпротивление.

Uна загуби= Азтовари* Rтел

ЗАГУБА = (Uна загуби/ UГосподин)*100%

 • Определя се размерът на загубите: загубите на напрежение се делят на напрежението в мрежата и се умножават по 100%.
 • Общият брой се анализира. Ако стойността е по-малка от 5%, оставяме избрания основен раздел. В противен случай избираме "по-дебел" проводник.

Да предположим, че изчислихме, че съпротивлението на проводниците, които имаме, е 0,5 Ohms, а токът е 16 Ampers, след това:

Uна загуби= 16 * 0,5 = 8 волта

ЗАГУБА = (8/220) * 100% = 0,03636 * 100% = 3,6%

Което е напълно приемливо за повечето случаи, съгласно GOST 29322-14 „Стандартни напрежения“. Повече подробности в статията:https://our.electricianexp.com/kakoe-otklonenie-napryazheniya-v-seti-schitaetsya-predelnym.html.

Таблица на съпротивление:

Таблица за проводимост

 

Ако разтегнете линията за доста голямо разстояние, не забравяйте да направите изчисление, като вземете предвид загубите по дължината, в противен случай ще има голяма вероятност от грешен избор на секция на кабела.

Примери за видео изчисление

Визуалните примери за видео винаги ви позволяват да усвоявате по-добре информация, така че ги представяме на вашето внимание:

Видео инструкция: как сами да изчислите напречното сечение на проводниците

Видео инструкция: как да изберете диаметъра на кабела?

Подобни материали:

Видео инструкция: как сами да изчислите напречното сечение на проводниците

Видео инструкция: как да изберете диаметъра на кабела?

(27 гласа)
Зареждането ...

15 коментара

 • Александър

  Здравейте Искам да променя окабеляването в едностаен апартамент. Предвижда се да се използва само електротехник в апартамента (без газ) ... Мисля, че правилно: от електромера до кутиите 6-ку, до гнездата 4-ку и светва 1,5. Кабелът, разбира се, е меден. Но двуядрен или триядрен?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Като начало - какво искате да свържете към търговски обекти? Каква ще бъде силата на електрическите уреди? И все пак .. има ли заземяване в апартамента?

   отговор
  • Николас

   ако всичко ще бъде електрическо е необходимо първо да го разпределите на групи, направете входа 10 квадрата, изходящата група прави 2,5 квадрата всяка стая със собствена машина, светлината 1,5 квадрата е повече от достатъчна, фурната 4 квадрата, плота е същия, бойлерът също е четири , за всичко това те не слагат автоматичните си машини в общи кутии, поставяте пералнята в узо или диференциал един от два и 2,5 квадрата

   отговор
 • Николас

  как да избера напречно сечение на кабел на разстояние 85 метра, с натоварване от 5 кВт за всяка фаза, кажете ми?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Какво напрежение и съответно броят на фазите в проектираната линия? Препоръчвам да изтеглите много полезна програма - кабел, в нея можете да зададете всички необходими изходни данни и веднага да получите правилния отговор. Също така в Интернет има много онлайн калкулатори, които ви позволяват да изчислите напречното сечение на вените. По принцип проводник с най-малко 4 mm2 проводници е подходящ за такива условия. всеки от тях.

   отговор
 • Kadir

  Здравейте Как да разберете напречното сечение на кабела (алуминий, 3 фази, 150 kW, дължина 250 метра) ??????

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Има много добра програма за компютъра - кабел v2.1 от Atlas. Изтеглете, попълнете данните и вземете необходимия раздел!

   отговор
 • Юджийн

  Добре дошли! Кажете ми, моля, има мощност от 150kV. каква кабелна секция (мед) е необходима; общата дължина на кабела е 50 метра.

  отговор
  • Admin

   Добър ден Мощността се измерва в kW, а kV е по-скоро напрежение, така че изходните данни не са напълно верни. Ако въпреки това сте имали предвид мощността, то 150 кВт с дължина на кабелната линия 50 метра ще издържи напречно сечение от 4 * 25 мм.кв. Препоръчвам да изтеглите програмата cabel v2.1 от Atlas. Достатъчно точно ви позволява да изчислите напречното сечение на кабела по мощност и дължина.

   отговор
   • Владимир

    Таблицата за избор на секция за кабел за ток и мощност, която е в PUE и по-горе в статията, не съвпада с вашите изчисления: мед 25mm.kv с мрежа 380V притежава 150A и 98kW - това е в земята, без да се взема предвид дължината на кабелната линия.

    отговор
 • Сергей

  необходимо е да се полага подземен кабел, на разстояние от T.P. 800 m.p. декларирана мощност 15kW. 380Vt. кой кабел е желателно да закупите ???

  отговор
 • Артьом

  Добре дошли! Моля, кажете ми как да избера кабел (алуминий) с изходните данни: мощност 45 kW; разстоянието от енергийния център до потребителя е 1952 метра; мрежово напрежение 380 V.

  отговор
 • Александър

  Здравейте, грешната таблица за изчисляване на раздела е на тази страница. тук https://our.electricianexp.com/vybiraem-kabel-dlya-elektroprovodki.html вярна.

  отговор
 • Вячеслав

  не се паникьосвайте, ако не сте запознати с електричеството !!! това е голяма отговорност!

  отговор
 • Александър

  Трябва ли да взема предвид две дължини на проводниците / кабелите, когато изчислявам загубите в трифазна верига? Не винаги е нула, освен ако двигателите не са захранвани.

  отговор

Добавете коментар