Как да направите скрито окабеляване в дървена къща

Защо идеята за изграждане на дървена къща е привлекателна? Това е екологичната чистота на материалите, които могат да осигурят комфортен и здравословен микроклимат в помещенията на дома и, разбира се, желанието на собствениците на жилища да следват традициите на руската архитектура. Съвременният пазар на строителни материали ви позволява да изградите къща, изработена от профилирани и залепени греди, както и от трупи. За разлика от всички предимства, присъщи на къщите, изработени от дърво, има проблем с подреждането на електрическото окабеляване. Опцията за отворено окабеляване, положена в кабелни канали, не винаги отговаря на изискванията за атрактивен интериорен дизайн, собственикът на жилището е изправен пред въпроса как да направи скрито окабеляване в дървена къща със собствените си ръце. Ще поговорим за това допълнително.

Предимства на скритото окабеляване

Скрито окабеляване в снимка на дървена къща

Безспорни предимства на инсталирането на скрито окабеляване в дървена къща са:

  1. Липсата на кабелни канали по стените, влияе неблагоприятно на външния вид на стаята и значително усложнява процеса на нанасяне на тапети.
  2. Минимизиране на риска от механични повреди на кабели и проводници.
  3. Възможност за подмяна на кабела, положен в тръбата.
  4. Висока степен на електрическа пожарна безопасност, при условие че монтажните работи се извършват правилно в съответствие с изискванията на нормативните документи.

Специални изисквания за сигурност

Скритата инсталация на електрическо окабеляване в дървена къща е много сложна, изисква стриктно изпълнение на стандартите, изискванията за пожарна безопасност PUE 7 и спазване на GOST R 50571.1—2009 г. Лице, което няма опит в електрическата инсталация, не трябва да се опитва да извършва тази работа със собствените си ръце. Собственикът на дома, който покани за уговорката електротехници на дървена къща специалисти, е необходимо да се знаят основните разпоредби относно методите на инсталиране, за да се контролира изпълнението на работата и в никакъв случай не трябва да приемате този материал като стъпка по стъпка инструкция.

При проектирането на електрическата мрежа на къща основният акцент е върху осигуряването на пожарна безопасност, дори ако това противоречи на естетическия компонент. Готовият проект трябва да бъде съгласуван със специалисти. Скритата схема на окабеляване трябва да предвижда минимални завои на електрическата магистрала. Предвид високата вероятност от запалване на дървени конструкции, окабеляването трябва да бъде положено така, че дори оскъдният участък на електрическата магистрала да не влиза в контакт с дърва. Кабелът трябва да бъде положен в стоманени или медни тръби. Позволено е да се полага електрически проводници в гофриран метален маркуч, както и в PVC гофриране, при условие че те са защитени с мазилка или азбестово уплътнение.

Тръбно окабеляване

Диаметърът на тръбата е избран, като се вземе предвид фактът, че скритата електрическа проводка, положена в нея, трябва да заема 40% от нейната вътрешна кухина.Дебелината на стените му трябва да съответства на напречното сечение на проводимите проводници съгласно таблицата VSN 370-93 или SP 31.110-2003. 14.1. Издърпването на електрическа магистрала през тръби може да причини механични повреди на нейната обвивка, поради което след всяка такава операция е необходимо да измерване на изолационното съпротивление, На марката на кабелите се налагат специални изисквания, обвивката му трябва да бъде направена от негорим трислоен материал, а маркировката на домашните проби задължително трябва да съдържа буквените знаци "ng-LS". Например VVGng-LS. Аналог за импортиране е NYMng-LS кабел.

NYM кабелна структура

Тръбите трябва да бъдат надеждно свързани с резба, заваряване или запояване. Местата на вътрешните проходи, както и точките на монтаж на елементи за окабеляване трябва да бъдат оборудвани с метални кутии или чаши, увити в азбест и фиксирани с алабастър мазилка. Повече за как да се проведе окабеляване в тръби, разказахме в отделна статия.

Функции за монтаж

Най-отнемащата време операция при полагане на скрита електрическа инсталация в дървена къща е инсталирането на тръби в тялото на стената. Процесът е доста отнемащ време, изисква най-високата възможна точност и точност. За производството на тези произведения ще са необходими специални практически умения и специален високотехнологичен инструмент.

За въвеждането на изолационни тръби в стените ще е необходимо пробиване, както в хоризонтална, така и във вертикална посока. По време на монтажа на дървената къща се пробиват вертикални отвори, хоризонтални, когато стените вече са издигнати. След като тръбите са фиксирани в тялото на дървените стени, в тях се вкарва тел, който ще служи като проводник за изтегляне на жицата. Седалките са спретнато изрязани за размерите на елементите на окабеляването, към тях са прикрепени изолационни метални кутии.

Стръкове в дървена стена

 

Алтернатива е окабеляването през пода. Възможно ли е да се избегне такъв отнемащ време процес, свързан с поставяне на тръби в стените? Много собственици на жилища, когато подреждат скрит електротехник в дървена къща, практикуват окабеляване на тавана на тавана. Изискванията за пожарна безопасност при този метод на окабеляване остават същите, електрическият магистрал на тавана е изолиран с метални тръби или тави, само спускания към превключватели и контакти се извършват чрез порти или вертикално пробиване в стените, както е показано на снимката по-долу:

Таванно окабеляване

Друг вариант е скритото окабеляване в мазилка. Можете да преминете по най-простия начин и да положите окабеляването между слоевете мазилка. Методът е примитивен и не е скъп, но не е много безопасен. Мазилката активно абсорбира влагата, а също така се напуква с течение на времето, поради което губи изолационните си свойства.

Полезна информация

За полагане на скрита дървена дограма специалистите препоръчват NYM кабел, разработена в Германия, с трислойна изолация от негорим материал. Можете също да използвате домашния кабел VVGNG-LS.

Незапалим проводник

Домашната електрическа система трябва да има тип изолационна система TN-S или TN-C-Sкоито правят възможно заземяването на метални тръби, тави, кутии и кутии.

TN-C-S

Таблото е по-добре оборудвано диференциални автоматиосигуряване на защита срещу токове на късо съединение, както и RCD функции.

Електрически панел на стената

Използването на медни тръби ще струва много повече, но е много по-лесно да се огънете и зададете желания профил. В зависимост от ситуацията можете да използвате комбинация от скрито окабеляване с отворено окабеляване.

И накрая, препоръчваме ви да гледате видео инструкциите, в които правилата за инсталиране са ясно обсъдени, както и грешките, които не трябва да се правят при полагане на електрическо окабеляване в дървена къща:

Инсталиране на стенния контакт в дървена стена

Чести грешки

Сега знаете как може да се направи скрито окабеляване в дървена къща със собствените си ръце.Надяваме се, че нашите съвети за инсталиране, както и предоставените правила и изисквания, са ви помогнали да разберете същността на работата!

Свързани материали:

Инсталиране на стенния контакт в дървена стена

Чести грешки

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар