Как да проведем открито окабеляване в апартамента, така че да е красиво

Разбира се, инсталирането на открито окабеляване е много по-бързо, с по-малко усилия и пари. Обратната страна на монетата обаче е, че външното прокарване на кабела по стените има ограничения в условията на употреба, както и недостатъците му. По-нататък ще ви кажем как да направите красиво отворено окабеляване в апартамент и частна къща, осигурявайки изискванията за това събитие, както и визуални видео уроци от професионалисти!

Какви са предимствата на метода

Отвореното прокарване на кабели по стените най-често се използва не в къщи и апартаменти, а в градински сгради в селската къща - гараж, битова единица, баня. Въпреки че, ако опитате и изберете правилните материали, тогава дори в частни домове и модерни апартаменти, тази опция за инсталиране на електрическо окабеляване ще се възползва.Кабелен канал по протежение на стената

Предимствата на откритото окабеляване са следните:

  • по-проста и по-бърза инсталация, с която дори начинаещият електротехник лесно може да се справи;
  • по-малко необходими инструменти и материали, отколкото при създаването скрито окабеляване;
  • нова група проводници може да бъде изведена от щита или разклонителната кутия по всяко време (например, ако искате да инсталирате друг изход);
  • в някои случаи тази опция влияе положително на интериора на стаята (например, ако използвате стойката върху порцеланови ролки и изолатори във ваната);
  • ремонт и поддръжка на линията може да се извърши без да се нарушава декоративната украса на стените.

В същото време недостатъците на инсталирането на открито окабеляване със собствените си ръце са повишеният риск от пожар, ограничените условия на употреба и по-краткият експлоатационен живот на захранването. Имайте предвид, че маршрутът е по-податлив на механични повреди, отколкото ако се държи в стените.

Не поставяйте отворени електрически проводници в кухнята, така че водата и топлината от печката да постъпват по кабелни линии и изводи, също следвайте препоръките, описани в статията за инсталиране на контакти в кухнята https://our.electricianexp.com/rozetki-na-kuxne.html.

В допълнение, прочетете правилата за полагане на външно окабеляване върху горими основи в статията: електрическо окабеляване в дървена къща, В общия случай е необходимо да се осигури минимална вероятност от пожар, за това е необходимо да използвате кабела VVGNG-LS, модерни кабелни продукти и инсталационни инструменти, които не поддържат горенето.

Отворено окабеляване в частна къща

Инструкции за свързване

Към днешна дата има няколко опции как да направите отворено окабеляване със собствените си ръце. Най-популярни са използването на специални первази, кабелни канали и велпапе. че направете ретро окабеляване в къщата можете да използвате закрепване върху порцеланови изолатори, но това е съвсем различна тема, за която сме откроили цяла статия.

Първо трябва да създадете схема за окабеляване на помещенията, да определите мястото за инсталиране на разклонителните кутии, контакти и ключове. Освен това нивото на сградата и обикновен молив по стените очертават прави линии, по които ще се извърши допълнително окабеляване в апартамента.

Правилно оформление на стената

На подготвителния етап, според схемата, се изчислява броят на всички елементи и напречното сечение на проводниковите ядра. Препоръчани от вас самите изчисляване на секцията на кабелатака че в бъдеще да няма повреда в окабеляването по време на претоварване на мрежата. Така че, ще разгледаме опциите за инсталиране на открито окабеляване.

Кабелни канали

Най-привлекателният начин за отваряне на окабеляването е използването кабелни канали, които са тесни пластмасови кутии, показани на снимката. Със сигурност можете да видите такива продукти в офиси, търговски помещения и дори някои частни домове. Факт е, че има асортимент от стоки в различни цветове, които дори могат да се впишат в интериора на стаите.Бокс канали с различни размери

Кабелен канал Доста лесно е да се изпълнява с помощта на лепило или самонарезни винтове. Първият метод на монтаж се използва, ако повърхността на стените е идеално гладка и равномерна. Лепилото се нанася върху съседната стена на кутията, която след това се натиска на правилното място на стената.

Нашият съвет е да притиснете продукта към стената и да го премахнете веднага. На повърхността ще има лепило, което беше на задната стена на кабелния канал. Изчакайте няколко минути лепилото да замръзне леко, след което натиснете продукта отново. Този път с малко усилия, за да се гарантира надеждно свързване.

Освен това можете да пробивате дупки на всеки 30-40 см, да задвижвате дюбели в тях и да завивате винтовете. На сухото строителство е необходимо да се извърши инсталирането на отворени електрически проводници с помощта на дюбел-пеперуда. На завои и кръстовища се използват допълнителни аксесоари - тапи, ъгли, съединители, които са доста просто свързани помежду си. Когато целият "скелет" на каналите е сглобен, пристъпете към полагане на кабела. На кръстовището на сърцевините с разклонителната кутия, гнездата и превключвателите изолацията се отстранява 10-15 мм.

Елементи на открито окабеляване

В крайна сметка всички "точки" са свързани, осъществени непрекъснатост отворено окабеляване с мултицет и свързване на електротехници към разпределителния панел на стаята.

Кратка видео инструкция с преглед на материалите

Електрически плот

Вторият вариант е не по-малко популярен и прост. Към днешна дата се произвеждат специални первази, вътре в които има канали за открито окабеляване. Тази опция ви позволява да "убиете две птици с един камък" - да направите окабеляването незабележимо и в същото време функционално.Електрически плот

Всичко, от което се нуждаете, е да закупите такъв цокъл, да го фиксирате към пода и да поставите окабеляването в него. На места, където кабелът излиза нагоре (например, за да се отклоните към изхода), трябва да пробиете дупка и да издърпате необходимия проводник. Много често се използва електрическа перваза в комбинация с кабелни канали за окабеляване по открит начин в къщата и апартамента. Ако трябва да начертаете линия през вратата, вече ще трябва да пробиете дупка в стената и е необходимо да инсталирате отворено окабеляване през преградата в защитна полимерна тръба, което се изисква от правилата PUE 2.1.58. Повече говорим за това в статията:https://our.electricianexp.com/kak-provesti-kabel-cherez-stenu.html.

Как да скриете жица в дъската

Гофрирана тръба

Този метод на полагане на открита тел практически не се използва в жилищни помещения. Може да се използва в селскостопански сгради, както и по време на монтажа улично осветление, поради непривлекателен външен вид.Използване на гофриране

С гофрирането нещата са малко по-сложни, това се дължи на факта, че първо ще се изисква издърпайте кабела през гофриранетои след това фиксирайте пистата към тухлена стена, дървена ламперия или мазилка.

Купете гофриране с вътрешно напречно сечение, два пъти по-голямо от диаметъра на проводника, за да можете лесно да влачите кабела през целия материал. Друг важен нюанс - при отрицателна температура гофрирането веднага се счупва, така че не препоръчваме да инсталирате открито окабеляване при такова време.

Бързо резба на проводника през гофрирането

за кабелни стойки най-добре е да използвате специални клипове (те могат да се видят на снимката по-горе), които са фиксирани с един винт. Можете да използвате и метални скоби, но инсталирането им е по-проблематично, в допълнение, има възможност за повреда на изолацията на сърцевините. Не забравяйте, че в случая на цокъла и в случай на гофрираната тръба, след окабеляване позвънете готовата линия с мултицет, за да сте сигурни, че работи.

Ретро и лофт стил

Друга интересна идея как да направите красиво отворено окабеляване в апартамент или частна къща е да поставите кабела в тръбите. Тази опция е подходяща, ако интериорът на стаите е в стил на таванско помещение или античен (ретро). Говорихме за това как да проведем окабеляване в тръби в отделна статия: https://our.electricianexp.com/rekomendacii-po-prokladke-elektroprovodki-v-trubax.html, Можете да изучите примери за снимки на такава опция за инсталиране по-долу:

Ограждане в стил лофт

Отворено ретро окабеляване

Както можете да видите, дизайнът е доста необичаен и по-подходящ за заведения като кафене, отколкото за жилище. Въпреки това, модерният интериор в кухнята или в залата може да бъде толкова оригинален, а окабеляването само ще допълни цялостната картина.

Видеото по-долу ясно показва отвореното окабеляване в тръбите:

Това са всички опции за монтаж на сам за открито окабеляване. Препоръчваме ви да прегледате предоставените видео инструкции, за да видите визуално всички нюанси на електрическата работа!

Свързан материал:

Отворено окабеляване в частна къща

Кратка видео инструкция с преглед на материалите

Как да скриете жицата в дъската?

Бързо резба на проводника през гофрирането

(1 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • сив

    Аз съм с електричество за вас, така че дори окабеляването на открито или на открито не е за моите възможности. Честно казано, не разбирам как човек, който абсолютно не е разбран в това, може самостоятелно да направи окабеляване. Неведнъж е проверявано от личен опит, че си струва да се свържете с господаря с подобни въпроси! Отворено окабеляване ми направи майстор в гаража на селска къща, там е по-просто да се отвори, но в друг случай бих избрал затворен.

    отговор

Добавете коментар