Какво е прекъсвач и за какво е той?

Днес в електрическо окабеляване не е възможно да се направи без защитни устройства. Във всяко разпределително табло трябва да се инсталира въвеждаща автоматична машина и няколко допълнителни такива за осветление, контакти и други групи проводници. След това ще разгледаме устройството, целта и принципа на работа на прекъсвача.

уговорена среща

На първо място, ще разберем какво е прекъсвач (AB). Машината е защитно устройство, което изключва електричеството в определен участък от окабеляването по следните причини:

В допълнение, това устройство може да се използва за „облекчаване“ на напрежението на определен участък от окабеляването чрез оперативно изключване (събитието е изключително рядко).С прости думи, целта на прекъсвача е да защитава електрическите уреди, когато окабеляването се провали.

Що се отнася до обхвата на автоматичните машини, това е възможно както в битови условия (защита на къщи и апартаменти), така и в промишлени предприятия. Прекъсвачи се използват във всички области на електроенергийната индустрия.

На вашето внимание, видео урок, в който има пълно обяснение какво е прекъсвач и какъв е неговият принцип на работа:

Преглед на съществуващите продукти

дизайн

Днес има много различни продукти за изключване на тока в мрежата. Всяко от устройствата има свой специфичен дизайн, така че в тази статия ще разгледаме пример с модулна машина.

И така, устройството за автоматично изключване се състои от четири основни части:

 • Контактна система (подвижна и неподвижна). Подвижният контакт е свързан към лоста за управление, а фиксираният е инсталиран в самия корпус. Прекъсването на електрозахранването става чрез натискане на подвижния контакт с пружина, след което мрежата се отваря.
 • Термично (електромагнитно) освобождаване. Елемент, с който се отварят контакти. Термично освобождаване е биметална плоча, която се огъва и отваря контактите. Огъването възниква поради нагряване по ток (ако стойността му надвишава номиналната). Това изключване се извършва при увеличени натоварвания на електропровода. Магнитното освобождаване е моментално поради късо съединение. Свръхтокът провокира движението на сърцевината на соленоида, което активира механизма на разделяне на контакта.
 • Система за гасене на дъга Тази част на машината е представена от две метални пластини, които неутрализират електрическата дъга. Последното се случва, когато се случи разкъсване на веригата.
 • Механизъм за управление. За ръчно изключване се използва специален механичен лост или бутон (при други видове AB).

Предлагаме на вашето внимание и по-подробен дизайн на прекъсвача:

Дизайнът на електрическата машина

В този видео пример, дизайнът и принципът на работа на машината са ясно предоставени:

Подробен принцип на работа
Продължавайки разговора за дизайна, бих искал да говоря за машините EKF. Устройствата в линията на Averes са оборудвани с прозорец на действителното състояние на контактите, механизъм за незабавно превключване (когато превключването става дори преди лостът да бъде напълно закопчан) и защитни капаци на клемите. Гаранция за машини - 10 години. В линия PROxima, автоматите имат индикатори за състояние на контакт и панел за уплътняване на терминали. Гаранция - 7 години. Надеждната конструкция и формования преден панел правят корпусите на тези прекъсвачи по-трайни.

Технически спецификации

Всеки прекъсвач има свои собствени индивидуални характеристики, чрез които избираме подходящия модел.

Маркиращи машини

 

Основните технически характеристики на прекъсвача са:

 • Номинално напрежение (Un). Тази стойност се определя от производителя и е посочена на предния панел на устройството.
 • Номинален ток (в). Той също така е зададен от фабриката и представлява максималната стойност на тока, при която защитата няма да работи.
 • Номинален работен ток на освобождаването (Ipн). Ако токът в мрежата се увеличи до 1,05 * Irn или 1,2 * Irn, операцията няма да се случи известно време. Тази стойност трябва да е по-ниска от номиналния ток.
 • Време за реакция на късо съединение (късо съединение). Когато възникне късо съединение, машината се изключва след определено време токът тече през устройството (време за реакция). Също така инсталиран от производителя.
 • Крайна комутационна способност на прекъсвач. Стойността на преминаващите токове на късо съединение, при които устройството все още може да функционира нормално.
 • Изключване на текущата настройка. Ако тази стойност е надвишена, устройството моментално се изключва и изключва веригата. Тук продуктите са разделени на 3 вида: B, C, D. Първият тип се използва при инсталиране на дълга електропроводна линия, работният обхват е 3-5 номинални работни токове на освобождаването (Ir). Устройството тип C работи в диапазона от 5-10 стойности и се използва в осветителни вериги. Тип D се използва за защита на трансформатори и електродвигатели. Обхватът му на работа е от 10 до 20 Irn.

Обща класификация

Бих искал също така да ви представя най-обобщената класификация на прекъсвачите за дома. Днес продуктите обикновено се разделят по следните критерии:

 • Броят на полюсите: един, два, три или четири. Еднополюсни и двуполюсни прекъсвачи обикновено се използват при еднофазно окабеляване. Последните две опции се използват за трифазно захранване.
 • Тип на задвижването. Устройството може да се управлява ръчно (ръчно задвижване) или на определено разстояние (електрическо задвижване).
 • Наличие / отсъствие на ограничител на ток. В първия случай прекъсването на веригата по време на късо съединение става по-бързо, защото ограничител на ток предпазва окабеляването от границите на тока на късо съединение.
 • Тип на освобождаване. Целта и видовете на тези конструктивни елементи на прекъсвачи сме разгледали по-горе. Още веднъж повтаряме, че електромагнитното освобождаване служи за защита от токове на късо съединение, а топлинното - от токове на претоварване.
 • Селективност / неселективност на продукта. Тази функция ви позволява да регулирате времето за реакция AB.
 • Начин на закрепване. Обикновено монтажът е представен от прибиращ се или неподвижен фиксатор. В първия случай AB е инсталиран на добре познат на всички електротехници DIN шина (както е показано на снимката), във втория случай инсталацията се извършва в рамката на електрическия панел.

Използване на DIN шина

Също така, продуктите могат да бъдат класифицирани по степен на защита IP, ампераж, ограничение на тока на късо съединение и метод за свързване на проводници.

Това е всичко, което трябва да знаете за устройството, принципа на работа и предназначението на прекъсвачите. Надяваме се, че информацията ви е станала полезна и сега знаете как работи машината, от какво се състои и за какво е предназначена.

Прочетете също:

Преглед на съществуващите продукти

Подробен принцип на работа

(11 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар