Как да направите скрито окабеляване в апартамент - стъпка по стъпка инструкции

Полагането на скрито окабеляване е набор от мерки за полагане на кабела вътре в стените. Тази опция се използва по-често в домове и апартаменти, където въпросът за интериора има огромно влияние. След това ще предоставим на читателите „my.electricianexpa»Подробни инструкции стъпка по стъпка за електрическа инсталация, така че да знаете как правилно да поставите скрита електрическа инсталация в тухлена къща и апартамент.

Какви са предимствата на този метод

Скритото окабеляване се използва по време на основен ремонт на корпуса или замяна на окабеляване с нова, по-мощна.Окабеляване вътре в стените

Предимството на скритото окабеляване вътре в стените е, както следва:

 • Интериорът на стаите не се влошава, тъй като електрическото окабеляване ще бъде скрито под слой мазилка или в прегради от гипсокартон.
 • Повишена пожаробезопасност на корпуса, ако стените са бетонни, а не дървени (или, например, направени от гипс или друг негорим материал). Това се дължи на факта, че при запалване на изолацията огънят няма да се разпространи допълнително, поради липсата на кислород и запалими материали.
 • Увеличеният експлоатационен живот на захранващата мрежа, свързан с надеждна защита на кабел срещу ултравиолетови и механични влияния.

Сред недостатъците е необходимо да се подчертае сложността на инсталацията в сравнение с отворения метод, както и сложността на ремонта и поддръжката на скрита електрическа инсталация. Последните два минуса се дължат на факта, че всички елементи на окабеляването са скрити под слой мазилка и за достъп до тях ще се изисква унищожаването на декорацията на стената.

За да обобщим, трябва да се отбележи, че за капиталовите жилища тази опция е по-правилна и надеждна полагане на кабели. Що се отнася до банята, гаража, дървените къщи и други сгради, тук се препоръчва провеждайте открито окабеляване.

С подредените заслуги отидете на основния въпрос на статията!

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране

И така, сега ще разгледаме как да направим скрито окабеляване в тухлена къща със собствените си ръце на примера на малки инструкции.

Създайте схема

Първото нещо, което трябва да направите, е съставете схема на окабеляване, по които ще бъде маркиран кабелният маршрут по стените, места монтаж на контакти, ключове и разклонителни кутии във всяка стая. Въз основа на тази схема ще бъдат преброени материалите и всъщност инсталирането на скрити електрически проводници.

Визуален проект

Препоръки за изготвяне на схема:

 1. Кабелът трябва да се движи строго вертикално и хоризонтално по цялата повърхност. Единственото правило е, че разстоянието от пода и тавана трябва да бъде 15-20 см (за удобство при поправка и инсталиране на скрито окабеляване).
 2. Височина на гнездото и прекъсвачите не са стандартизирани и обикновено се избират въз основа на индивидуални условия.Например в кухнята изходът може да бъде инсталиран над плота и в залата зад телевизора. Монтирането на разклонителната кутия се извършва на входа на помещението.
 3. При паралелен монтаж разстоянието от проводниците до отоплителната тръба, захранването с топла вода, захранването със студена вода и други трябва да бъде най-малко 100 mm (PUE 2.1.57). А разстоянието до тръбопроводи със запалими газове или течности (газов щранг) трябва да бъде не по-малко от 400 мм.
 4. Ако окабеляването пресича тръбопровода, разстоянието трябва да бъде най-малко 50 mm, а ако е газов щранг, най-малко 100 mm. Освен това, ако жицата е положена на разстояние по-малко от 250 мм - трябва да бъде защитени срещу механични повреди (например с метален маркуч) на разстояние 250 mm от всяка страна на пресечката, съгласно PUE 2.1.56.
 5. Разстоянието от газопровода до изхода, съгласно PUE 7.1.50, трябва да бъде най-малко 0,5 m.
 6. Ако тръбопроводът е горещ, тогава е необходимо да се осигури защита на кабела от висока температура, поне при пресичане, дори при паралелен монтаж.
 7. Според PUE, стр. 2.1.67, е невъзможно да се постави окабеляване във вентилационни шахти, а съгласно SNIP 41-01-2003, стр. 7.11.16 - кабелът се полага на разстояние не по-малко от 100 mm от стените на канала.

Ние подготвяме инструменти и материали

На този етап е необходимо да се изчисли, според завършения проект, броя на контактите, превключвателите, а също и дължината на проводника, за да се извърши инсталирането на скрито окабеляване в стените. Първо трябва да направитеизчисляване на секцията на кабелаза да изберете най-подходящия диаметър на сърцевината. Ако тази точка бъде пренебрегната, може да възникне заплаха поради факта, че проводникът няма да може да издържи на текущите товари от мощни електрически уреди. След това изберете най-подходящия видове превключватели и контакти за помещения, например в банята, което трябва да използвате водоустойчиви продукти (от съображения за сигурност).

Минималният набор от материали е следният:

 • контакти;
 • прекъсвачи;
 • Ограждения;
 • разклонителни кутии;
 • кабел;
 • защитна пластмасова гофриране (по избор);
 • свързващи терминални блокове;
 • електрическа лента;
 • гипсов разтвор.

Най-необходимите материали за електрическа инсталация са разгледани в статията: https://our.electricianexp.com/kakie-materialy-nuzhny-dlya-elektromontazha.html.

Що се отнася до инструментите, за окабеляването ви ще са необходими следните:

 • shtroborez, шлайф или удар (за shtrobleniya);
 • длето и чук;
 • мултицет;
 • инструмент за събличане или нож за електротехник;
 • комплект отвертка;
 • ниво на сграда;
 • молив;
 • мистрия.

за как да направите оценка за окабеляването Разговаряхме в отделна статия. След като сме подготвили целия необходим комплект, можем да пристъпим към инсталирането на скрити електрически проводници в къщата със собствените си ръце!

Стробим стени

Ако правите ремонт в сглобяема къща и в Хрушчов, за вас е важно да знаете, че е забранено да стъпвате носещи стени в тях. Можете да направите строба в дяловете. Това е документирано например в Москва с Постановление на правителството на Москва от 8 февруари 2005 г. N 73-PP „За процедурата за реконструкция на помещения в жилищни сгради на територията на град Москва“. Стъбването на стени в такива къщи е напълно забранено (параграф 4.2). И според правителствено решение № 508 (клаузи 11.3 и 11.11 от приложение № 1).

Измислихме нюансите от страната на закона, ще преминем директно към основния процес. Първото нещо, което трябва да направите е павирайте стенитеако инсталацията ще се извърши в тухлена или панелна къща. Преди да се намаже, трябва да се нанесе върху повърхността на стените. оформление, които ще навигирате по време на създаването на вдлъбнатините. Ние предоставихме много интересна технология за маркиране на стени за окабеляване в статията монтаж на електрическо окабеляване в къщатакъдето се използваше боядисано с тебешир въже.

Не забравяйте, че шумната работа според закона може да се извършва от 9 до 19 часа, а в неделя изобщо е невъзможно. В противен случай на физическите лица се налага глоба от 1 до 5 хиляди.

Когато стените са маркирани, вземаме мелничката в ръце и започваме да режем жлеба. Това се прави доста просто - изрежете две успоредни линии на разстояние 3-4 см една от друга. След това длето и чук удрят лента, която ще бъде готов строб. Дълбочината на слоевете за скрито окабеляване зависи от напречното сечение на кабела и наличието на защитна гофриране. Във всеки случай дълбочината трябва да бъде избрана с малък марж, свързан с нанасяне на слой мазилка за изравняване на повърхността.Използване на фаска

Вместо шлайф можете да използвате специален инструмент - фаска, която равномерно и без прах ще създаде подходящи вдлъбнатини. Проблемът е, че цената на такъв инструмент е доста висока и няма смисъл да го купувате веднъж, за да инсталирате скрита електрическа инсталация в частна къща. В този случай обаче можете да намерите изход - направете сами чипър!

Също така не забравяйте да направите вдлъбнатини за контакти и разклонителни кутии. За да направите това, най-добре е да използвате тренировка със специална корона. За бетон, шлаков блок и други твърди материали се използват корони с победни припои или диамант. Има и специални коронки за дърво и гипсокартон, те обикновено се продават като комплект със сменяема режеща част с различен диаметър. Диаметърът на короната е избран за разпределителната кутия, а гнездото, което ще инсталирате, забележете, е стандартно размера на подраста - 68мм.

Коронка тренировка

Препоръчваме ви да разгледате майсторския клас, който показва как да ровите стени за скрито електрическо окабеляване:

Видео инструкция за чипиране на стени

Инсталирайте гнездата

На този етап всичко е просто - трябва да изпълните в подготвените дупки монтаж на контакти и монтирани на фланци разклонителни кутии.Монтаж на гнездо За да могат надеждно да „седят“ на местата си, използвайте гипсов разтвор (алабастър), който надеждно грабва пластмаса към бетон. Краищата на продуктите трябва да се поставят на едно ниво, така че да няма проблеми с декоративната украса на стените.

Полагане на кабел

Сега, когато са инсталирани гнездата и разклонителната кутия, трябва да проведете скрито електрическо окабеляване през портите. Първо, отрежете кабела на подходящи дължини (например от кутията до превключвателя), оставяйки малък запас за свързване на сърцевините. След това поставяме сегментите в вдлъбнатините под тавана и в стените, след което ги хващаме с гипсов разтвор.

Местата за залепване (закрепване) на проводниците трябва да са на определено разстояние една от друга, което се регулира от SNiP 3.05.06-85, а днес актуализираната му версия е SP 76.13330.2016. Накратко, в хоризонтални и вертикални участъци със скрито полагане на кабели разстоянието трябва да бъде 0,5 m за сноп кабели и 0,9 за полагане на единичен кабел. С отворено окабеляване хоризонталните секции се закрепват на всеки половин метър, а вертикалните - през метър.

Можете също така да проведете кабела сами, скрит в пода, но тази опция за инсталиране не е напълно добра, тъй като ремонтът и поддръжката на вътрешни електрически мрежи ще бъдат трудни.

Относно защитното гофриране, въпросът е индивидуален, не можете да го използвате. Целта на гофрирането е да осигури допълнителна защита срещу механични повреди. Ако изберете маркиране на кабели VVG, не е нужно да се притеснявате за допълнителна защита изолацията на този проводник е доста надеждна.

Когато линията е грабната от гипс на някои места (както е показано на снимката), е необходимо пръстен скрито окабеляванеза да проверите дали всички връзки са правилни и дали мрежата работи правилно. Ако всичко е наред - замазка на стената.Тел в портата

Това е цялата технология за инсталиране на скрито електрическо окабеляване в тухлена къща и апартамент със собствените си ръце. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да се спазва цветни маркировки проводници когато свързвате вени, а също така правете всичко внимателно.След приключване на работата се монтират гнезда и превключватели, а на разпределителното табло се инсталира защитна автоматизация, след което можете да продължите с инсталирането на полилеи и подреждането на помещения.

Защитна връзка за автоматизация

Единственото, за което бих искал да говоря, е за стените от гипсокартон, защото по-горе, ние предоставихме инструкции за скрития монтаж на електрически проводници в бетон и тухла, което е много по-сложно и се използва все по-малко днес.

Ако решите провеждане на скрито електрическо окабеляване в дървена къща (панелна дъска, рамка или от дървена къща), препоръчваме ви да се запознаете със статията, към която се спряхме.

Характеристики на работата с гипсокартон

при монтаж на скрито електрическо окабеляване в гипсокартон нещата са много по-лесни, защото в този случай не е необходим строб. Линията е начертана под листовете на прегради от гипсокартон между структурата на профилите, както е показано на снимката. Така че изпълнявате условията, предписани в EMP 2.1.37-2.1.40.

Гофриране между профили

Проблемът е, че ако изолацията на проводника е повредена текущ теч може да се случи в профил. Резултатът от теча е вероятността от токов удар. За да не се случи това, се препоръчва кабелът да се положи в гофрирането и за предпочитане пластмасова тръба. На местата, където са инсталирани разклонителни кутии, ще е необходимо да се изрежат специални люкове в сухото строителство за бърз достъп.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да провеждате окабеляване скрито в бетонни и гипсокартонни стени със собствените си ръце. Както можете да видите, инсталирането на скрито електрическо окабеляване в тухлена къща и апартамент не е трудно. Надяваме се, че информацията беше полезна и разбираема за вас! За да видите ясно целия процес, ние предоставяме подробни видео инструкции:

Визуален видео урок

Свързани материали:

Видео инструкция за чипиране на стени

Визуален видео урок

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар