Декодиране на маркиращи проводници и кабели

Фабричната маркировка на проводници и кабели е обозначение за изолация, което е вид шифър от букви и цифри, представящи характеристиките на продукта. Към днешна дата всеки производител трябва да посочи на своите продукти специален шифър, който е стандартизиран предварително, за да може всеки продавач да знае дешифрирането.

съдба

Целта на шифъра е да показва основните характеристики, а именно:

 • материалът живял;
 • назначаване;
 • вид изолация;
 • дизайнерска функция;
 • напречно сечение на продукта;
 • номинално напрежение.

Ако се интересувате от информация за как да маркирате проводниците по време на инсталацията, препоръчваме ви да прочетете статията.

Основен сорт

Към днешна дата шнурите се използват за електрическа работа, кабели и проводници, Преди да декодирате маркировките, е необходимо да разберете какви са тези продукти и какви са техните разлики.

тел

Проводникът е електрически продукт, състоящ се от един или повече проводници, усукани заедно, без изолация или изолирани. Основната обвивка обикновено е лека, не е направена от метал (въпреки че се среща и тел за опаковане).

Такива продукти могат да се използват при електрическа работа (например монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща), както и при производството на намотката на двигателя. Днес има проводници с медни и алуминиеви проводници. Версията на мед бързо се окислява в открито пространство и има висока цена, но е в състояние да премине през по-големи токови натоварвания. В допълнение, медта е по-еластична, което означава, че няма да се счупи толкова бързо. Алуминият е по-крехък и не се свързва с мед (освен може би чрез клемите), но за това те имат ниска цена. днес алуминиево окабеляване използва се все по-малко.

Трябва също да се отбележи, че контактите могат да бъдат изолирани и голи. Последната опция се използва за електропроводи. Изолираната жица може да бъде защитена и незащитена. Защитата е друг слой изолация (изработен от пластмаса или гума), който покрива корпуса на сърцевините.

Последната класификация се извършва в зависимост от целта: монтаж, мощност и монтаж. Монтажният проводник трябва да бъде меден, като правило се използва за свързване на елементите на електрическата верига в разпределителното табло, както и за свързване на веригата в радиооборудването. Мощността (както и инсталацията) за нас е по-известна, защото използва се на открито и на закрито.

кабели

Електрическият кабел е продукт от няколко проводника, които са под една изолационна обвивка (изработена от PVC, гума, пластмаса).В допълнение към тази черупка може да има допълнителна защита - бронирана черупка, изработена от тел или стоманена лента, която трябва да бъде посочена в маркировката.

Има 5 основни типа електрически кабели:

 • мощност;
 • контролира;
 • за управление;
 • за комуникация;
 • радиочестота.

Накратко разгледайте условията на употреба на всеки от продуктите.

мощност Използва се за предаване на електричество в електрически и електрически уреди. Има продукти от различни видове и цели. Захранващите кабели се използват главно за електрическо окабеляване външни (както по въздух, така и под земята) и вътрешни (в жилищни и нежилищни помещения). Силовите кабели могат да имат както алуминиеви, така и медни проводници. Предпочитанието се дава на последната опция. Изолационният слой може да бъде PVC, хартия, гума, полиетилен и др.

контролинг Използва се за работа с електрически устройства, които предават информационен сигнал за управление на всякакви устройства. Този тип може да бъде и с алуминиеви и медни сърцевини.

кабел управление Това е меден проводник със защитен щит. Използва се в различни системи за автоматизация. Защитният екран служи за отхвърляне на смущения, както и защита срещу механични повреди.

кабел общуване използва се за предаване на информация с помощта на токове с различни честоти. Местните комуникационни линии се предават от нискочестотни проводници, а отдалечените от високочестотни.

Радиочестота кабел се използва в радиоустройствата. Основната цел е предаването на видео и радио сигнали.

кабели

Шнурът се състои от няколко (най-малко две) еластични ядра с малко напречно сечение (до 1,5 mm2). Ядрата на шнура се състоят от много преплетени проводници, изолацията на които се осъществява от неметална обвивка. Обикновено кабелите са многоядрени продукти, но има двуядрени, които се използват, ако тялото на уреда не се нуждае от специално заземяване. Днес шнурите се използват за свързване на домакински уреди към мрежата (например хладилник или микровълнова печка).

Шнур за домакински уреди

Шнур за домакински уреди

Така разбрахме основните разлики между трите типа електрически продукти. Надяваме се, че информацията е била достъпна за вас. Също така препоръчваме да гледате видеоклип, в който тази информация е представена по-ясно:

Основни характеристики и разлики на проводниците

Общи разлики

Всички проводници могат да имат разлики по следните начини:

 1. Напречно сечение Има вени с напречно сечение 0,35 mm2. до 240 мм кв.
 2. Материал за производство: мед, алуминий, алуминий-мед (специален състав от два метала).
 3. Номинално напрежение (например, може да издържи 220 или 380V).
 4. Брой ядра (едноядрени или многоядрени).
 5. Изолационен материал (PVC, гума, хартия).
 6. Материал на контейнера (каучук, пластмаса, метал).

маркиране

Обща информация

Основните стандарти за маркиране на проводници, кабели и кабели съгласно GOST са същите, така че първо трябва да разгледаме декодирането на буквения шифър в електротехник.

Пример за цифрова нотация за изолация

Пример за шифър

Писмо № 1 характеризира основния материал. Буквата "А" е присвоена на алуминия; буквата не е приписана на мед.

Буквата № 2 в маркировката характеризира вида на жицата или материала на кабелната обвивка. За проводника втората буква означава “P” - плоска, “M” - монтаж, “K” - управление, “MG” - монтаж с гъвкава сърцевина, “P (U) или W” - инсталация.

Писмо № 3 характеризира материала за изолация на сърцевини. Буквата "B" или "BP" означава, че изолацията е поливинилхлорид, "P" е каучук, "N" или "HP" е найритна (каучук, който не гори), "P" е полиетилен, "K" е капрон, "F "- метал (сгънат)," ME "- емайлиран," L "- лакиран," Sh "- полиамидна коприна," O "- полиамидна коприна като плитка," C "фибростъкло," E "- екранирана изолация," T "- изолация с носещ кабел," G "- изолация с гъвкава сърцевина.

Освен това трябва да се отбележи, че проводникът с гумена изолация може да бъде допълнително защитен от следния тип обвивка: “N” - наиритмична, “B” - PVC.Обръщаме вашето внимание на факта, че тези букви са поставени в маркировката след посочване на изолационния материал на самата сърцевина.

Писмо № 4 характеризира характеристиката на дизайна. Ако е написана буквата „A“, тогава продуктът е асфалтиран, „B“ е бронирани ленти, „G“ е без защитен капак (ако е кабел) и гъвкав (ако е жичен), „K“ е брониран с кръгли проводници, „T“ е предназначен за полагане на тръби, "O" - защитени с плитка.

Декодиране на цифровото означение:

Числото 1 винаги показва броя на ядрата, ако пред буквите в маркировката на проводника или кабела няма число, тогава проводникът е едножилен.

Числото 2 характеризира площта на напречното сечение в mm.kv.

Числото 3 показва номиналното мрежово напрежение.

Маркирането на шнурите е представено с буквата "W".

На читателитеmy.electricianexpa„Разбрахме цялата точка, предоставяме този пример:

Обяснение на маркировката на кабела VVG 4 * 2.5-380. Така че:

 • няма букви "P" и "A", така че е живял мед;
 • втората буква "В" показва, че изолацията е поливинилхлорид;
 • също е посочена втората буква „B“, което означава друга защита с PVC обвивка;
 • последната буква - „G“ означава, че няма защитно покритие;
 • първата цифра е “4” - четири ядра;
 • "2.5" - напречно сечение в mm.kv .;
 • 380 - Номинално напрежение 380 V.

Надяваме се, че сега разбирате етикетирането. Ако имате въпроси, веднага ги задайте в категорията "Въпроси и отговори»!

Руски продукти

Маркиране на руски кабели:

Обозначение на домашни проводници и кабели:

Чужди продукти

Маркиращи таблици на чужди кабели:

Маркиращи таблици на чужди проводници:

Маркиране на чужди продукти

маси

Марки и предназначение на популярните проводници:

Предназначение на популярните проводници

Марки и приложения на популярни кабели:

Предназначение на популярни кабели

Марки и дестинация на популярните шнурове:

Местоназначение на популярните шнуровеИзползвайки тези таблици и информация, можете лесно да определите характеристиките и целта на всеки проводник, когато инсталирате електрическо окабеляване в собствената си къща или апартамент. Надяваме се, че предоставената маркировка на проводници и кабели съгласно GOST е била полезна за вас!

Прочетете също:

Основни характеристики и разлики на проводниците

(27 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар