Какви са ключовете за светлина?

Преди инсталация на окабеляване Необходимо е да изберете правилно всички компоненти Сега ще разгледаме основните видове превключватели на светлината за използване в апартамент и къща. След като прочетете информацията, препоръчваме ви да прочетете не по-малко полезната статия: как да свържете превключвателя към мрежата.

Класификация на продуктите

Днес е обичайно да се класифицират продуктите по следните критерии:

 • тип инсталация;
 • метод за закрепване на проводници;
 • метод на управление.

Нека разгледаме по-подробно какъв вид светлинни превключватели.

тип инсталация

По вида на инсталацията устройствата се делят на скрити и външни. Първата опция се използва при полагане на проводници вътре в стените (монтаж на скрита електрическа инсталация) Вторият вариант се използва, ако линията се провежда по открит начин (в баня, дървена къща, гараж).

Предимството на скритите превключватели е по-привлекателният външен вид. На открито е много по-удобно да се поддържа и ремонтира.

Начин на закрепване на проводници

Според метода на закрепване на сърцевината, продуктите могат да имат дизайн, който позволява да се фиксират проводниците с помощта на специални винтове или без винтове.

В първия случай се използва специална затягаща плоча, която надеждно фиксира сърцевините във входа. Недостатъкът на този тип закрепване е, че с течение на времето винтът може да се разхлаби и той ще трябва да се затегне. Използва се винтова връзка, ако проводниците са алуминиеви. За медни проводници се препоръчва механизъм за затягане на винтове.

Метод на контрол

Така стигаме до най-основното разнообразие от светлинни ключове.

Според тази класификация механизмите са разделени на следните видове:

 • клавиатури;
 • Натисни бутона;
 • къси светлини
 • ротационен;
 • въже
 • сензорна;
 • акустични (те се наричат ​​също памучни или звукови);
 • дистанционно;
 • проходните;
 • пресече.

Рокерските превключватели са класика на жанра. Този тип е лидер на пазара на електрически продукти и най-често се използва за свързване на тела. Принципът на работа е доста прост - веригата се затваря при натискане на копчето. Обикновено корпусът е монтиран по такъв начин, че в неизползвано положение ключът да заеме положение. Има модели с една, две и три ключови.

Два ключа за управление

Предимството на този тип:

 • ниска цена;
 • удобна употреба;
 • лесен ремонт, монтаж и подмяна.

Няма специални недостатъци, но в сравнение със съвременните модели може да се разграничи следното:

 • не толкова дълъг ресурс на работа;
 • няма начин да регулирате интензитета на светлината;
 • нямат енергоспестяващи свойства.

Продуктите с бутони също се появиха отдавна на пазара на електрически уреди.Те са малко по-скъпи от класическия вид на превключвателите на светлината, но в същото време нямат специални предимства. Единственото, което може да се отбележи, е, че бутоните по-оригинално се вписват в интериора на стаята. Има модели с различен брой бутони, с LED индикатор и допълнителна декоративна тапицерия, така че можете да изберете продукт за всеки интериор.

Управление на осветлението с бутон

Димери са сравнително модерен вид превключвател за осветление. Принципът на тяхната работа е, че е необходимо да се завърти колелото, за да се регулира интензитетът на светлината. Тази функция ги прави уникални и в търсенето, тъй като обхватът на осветлението може да се регулира от 0% до 100%.

Модерен димер

Предимство:

 • позволява пестя енергия;
 • удобен за използване (например, ако някой спи в стаята, можете да направите осветлението приглушено, докато не събуждате човека и можете да направите своето нещо);
 • с допълнителна автоматизация, димери (микроконтролер) могат да симулират присъствието на човек, както и да се изключат, когато в стаята няма хора.

Недостатък е по-висока цена и проблеми при работа при свързване на продукта към LED лампа.

Ротационните електрически ключове се използват за създаване на интериор в ретро стил. Този вид продукт може да се види и с монтаж на електрическо окабеляване във ваната, Те имат прост дизайн и ниска цена. Недостатъкът е липсата на функционалност в сравнение със съвременните видове.

Въртящ се дизайн

Продуктите от типа на въжето, като предишната версия, често се използват изключително за декоративни цели. Можем да отбележим и факта, че превключвателят за въже е по-удобен от превключвателя на клавиатурата, защото въжето е по-лесно да се намери на тъмно и ако устройството е настроено твърде високо, детето ще може да включи светлината самостоятелно. Най-често този тип устройства се използват за свържете бракакто е на снимката.

Контрол на светлината с въже

Иновация в света на електрическите уреди - сензорни превключватели. Този изглед има най-висок ресурс на работа и освен това сензорът е по-удобен за използване. Моделите с докосване се използват за създаване на интелигентен дом, както и в модерни апартаменти. Повечето модели с докосване имат допълнителни функции, например самоизключване. Важно предимство на сорта е липсата на късо съединение, което несъмнено ги прави най-безопасните за домашно окабеляване.

Използване на сензора

Акустичните превключватели са удобни с това, че могат да работят от обикновени ръкохватки. По подобна характеристика те спечелиха сърцата на много хора, защото вече няма нужда да усещате електрически аксесоари в тъмното. Недостатъкът на акустичния модел са честите случаи на отказ от първия път, но такива отзиви могат да се чуят само от купувачите на евтини продукти.

Дистанционният модел също принадлежи към групата на модерните обекти. За да включите светлината в стаята, просто трябва да натиснете съответния клавиш на дистанционното управление. Удобен и в същото време безопасен (като се има предвид бутона за нощно търсене). Сред недостатъците на този тип превключватели е повишената цена и фактът, че дистанционното управление в класиката на жанра обича да се губи в стаята, а понякога нощното търсене на дистанционното отнема повече време, отколкото намирането на конвенционален клавиатурен продукт. Трябва също да се отбележи, че продуктите на дистанционното управление могат да имат много съвременни функции: имитация на присъствие, автоматично изключване и т.н.

Дистанционно управление за управление на светлината

Отделно бих искал да спомена още два вида продукти - запечатани и непрекъснати. Първият вариант е блок с по-сложен дизайн, който предотвратява навлизането на прах и влага в тялото. Най-често се използват за монтаж на електрическо окабеляване в гаражана улицата и в банята. Преходните превключватели се използват в големи помещения, където има нужда от контрол на осветлението от различни точки.На пръв поглед такива продукти не се различават от обикновените, но ако попаднете вътре в механизма ще бъдат напълно различни. Моделите за преминаване и кръст се използват най-често в дълги коридори и по стълби, защото Използвайки проходния модел, можете да контролирате осветлението от различни точки. Относно, как преминава превключвателят на светлината, разказахме в отделна статия.

Така че ние сме предоставили основните видове светлинни ключове за дома и апартамента. Надяваме се, че тази информация е станала полезна и нова за вас.

Прочетете също:

(5 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Сергей

  Добър ден. Интересно допълнение към тази статия ще бъдат модерните „сензорни светлинни превключватели с 8 сегмента на логически сензор“.
  Съвременните светлинни превключватели съдържат до 10 сензорни сегмента, всеки от които може да бъде назначен за управление на друг превключвател в апартамента, група превключватели или за изпълнение на скрипт (изключете светлината в стаята или в целия апартамент). Управление от "всеки - всеки."

  Отговарям

Добави коментар