Как да премахнете изолацията от проводник и захранващ кабел?

За всеки метод на свързване на проводници първоначално е необходимо контактите да се отстранят с 8-10 мм. Понякога подобно събитие отнема много време и нерви, особено ако вените са представени от тънки медни косми. На читателитеmy.electricianexpa„Бихме могли бързо да извършим електрическа работа, тогава ще предоставим най-простите методи, както и инструмент за събличане на проводници и кабели!

Кой инструмент да използвате?

Ножът на електротехника

Най-лесният начин е да премахнете изолацията от жицата с конвенционален нож. В този случай горният защитен слой се отстранява чрез надлъжни разрези, а черупката на контактите се нарязва в кръг, леко пробивайки острието навътре. В този случай няма да отделите много време за такава дейност, но има риск да повредите проводника, особено ако завоите са тънки.

Ако решите да използвате нож, тогава е препоръчително да използвате специален, чието острие е леко извито за удобството на събличане. Обърнете внимание на дръжката, тя трябва да бъде направена от материал, който не провежда ток.

Опитните електротехници се съветват да премахнат изолацията на жицата с нож според следната технология:

 1. Поставете проводника на масата.
 2. Натиснете с показалеца на лявата ръка (ако сте с дясна ръка).
 3. С другата си ръка вземете инструмент за премахване на изолация (в случая нож) и леко го натиснете в защитната обвивка.
 4. С показалеца на лявата ръка бавно превъртете материала с един оборот (много удобно, ако решите да извадите обвивката от кръглия захранващ кабел).
 5. Извадете отрязано парче изолационен материал (може би PVC, гума, силикон и дори хартиена обвивка).

Това е цялата същност на работата. Както можете да видите, няма нищо сложно, но има голяма вероятност от увреждане на контакта, което прави този метод не много ефективен.

Видео: как да използвате ножа на електротехник

за как да направите нож на електротехник със собствените си ръце Разговаряхме в отделна статия. Инструкциите стъпка по стъпка с примери за снимки обясняват цялата същност на работата!

Пояло

Вторият начин за премахване на изолация от жицата и захранващия кабел е използването на поялник. В този случай накрайникът се нагрява до необходимата температура, след което по аналогия с предишната опция премахвате черупката (превъртайте проводника с пръст, опирайки поялника върху изолацията). В резултат на това допълнителното парче от черупката лесно се отделя от останалите. Недостатъкът на този метод е, че когато материалът влезе в контакт с нагрято жило, неприятна миризма ще обиколи стаята. Освен това не се препоръчва поялник, ако обвивката е гумена.

Между другото, по същия начин може да се използва и друго средство - така нареченото „печене“. Когато го използвате, ще чуете същия неприятен мирис, така че трябва да го използвате само в крайни случаи.

гребец

Има и универсални инструменти за събличане на проводници и кабели, наречени ръчни съблекачи. Такива продукти са по-функционални, защото позволяват ръчно регулиране на диаметъра на сърцевините, така че при рязане да не ги повредите. Използването на стриптизьорки е съвсем просто - фиксирайте желания контакт и превъртете по стрелката на водача една оборот (както е показано на снимката).С помощта на чистачка

Обикновено почистващо устройство за кабелна обвивка

На пазара се предлагат и специални стриппери, за да се отстрани изолацията от омрежен полиетилен, без да се изгори. Такива инструменти имат висока цена (над 6000) и се използват за промишлени цели, така че няма да се спираме подробно на техния преглед.

Видео ревю на професионален пулър:

Как да премахнете изолацията на жицата от омрежен полиетилен?

стриптизьорка

Е, последният, най-добре оценен електротехник, е използването на инструмент, наречен стриптизьор. Това устройство е проектирано специално за автоматично събличане на проводниците. Дизайнът осигурява не само регулатор на секцията, но и специални щипки, както и пета (използван за накрайници за кримпване). Използването на стриптизьор не е трудно: кабелът е фиксиран в затягащите челюсти, дръжката се компресира и разширява. Резултатът е бързо изложена вена без увреждане. Може да се използва за отстраняване на изолационен материал от най-популярните видове проводници: VVG, PVA, NYM и много други.Малка стриптийзьорка

Професионален стриптизьор за електротехници

Всъщност, ако вече сте решили да се занимавате с електрическа работа, тогава не забравяйте да си купите стриптийзьор. Цената на модела за любители не надвишава 1000 (обикновено 300-500).

В същото време предимствата на инструмента са следните:

 • използва се за много тънка секция, от 0,05 мм2, и с дебелина - 6 мм2;
 • Може допълнително да се използва като щипки и преса;
 • използва се с всякакъв вид изолационен материал: силикон, поливинилхлорид, каучук, флуоропластична обвивка:
 • може лесно да премахнете обвивката дори от бримки, усукани двойки и жици;
 • не уврежда живата част както на алуминиевите, така и на медните проводници;
 • лесен за използване;
 • евтин.
Продължавайки темата, бих искал да говоря за стриптизьорите на компанията EKF. На оптималната си цена (от 400 до 750) стриптийзърите са изработени от висококачествени материали, оборудвани с диелектрично покритие, както и удобни дръжки. Серията Basic е подходяща за домашно окабеляване, серията PROxima е за професионалисти. EKF събирачи могат да се използват за отстраняване на изолация от проводници с напречно сечение 0,75 ... 6 (mm²), което е напълно достатъчно за електрическа работа в домове и апартаменти.

Както можете да видите, това устройство има много предимства и абсолютно никакви недостатъци в сравнение с алтернативните опции. Ето защо препоръчваме да изберете съблекач, който да съблича проводниците и да отрежете кабела. Този инструмент има много положителни отзиви на тематични форуми от експерти в областта на електрониката.

Явното предимство на стриптизьора пред ножа и клещите

На полето много електротехници използват собствените си зъби, за да премахнат защитната обвивка. Обръщаме вашето внимание на факта, че този метод е доста опасен за зъбния емайл, така че използването му силно не се препоръчва! Ако е възможно, вземете чифт клещи или странични резачки, те винаги трябва да са под ръка с електротехник!

Препоръчваме ви също да гледате видеоклип, който показва как работи всеки от инструментите за отстраняване на тел:

Видео преглед на използването на всички инструменти

Полезни съвети

По-горе ви разказахме какви инструменти са налични за събличане на проводници и как да ги използвате правилно. Сега бих искал да обърна внимание на правилата за премахване на най-популярните изолационни материали.

Така че, когато премахвате външната обвивка, препоръчваме да вземете предвид следните съвети:

 1. Ако трябва да премахнете обвивката на коаксиален кабел, разбийте процеса на две стъпки.Първо трябва да премахнете външната обвивка с поялник, като сте преминали жилото в надлъжна посока. След това горната плитка се отстранява и усуква, така че да се появи достъп до полиетиленовата изолация на централното ядро. Последното от своя страна може да бъде премахнато с нож или с един от специалните инструменти, за които говорихме по-горе.
 2. За отстраняване на изолационния материал на емайлирания проводник се препоръчва използването на нож или поялник. Първият вариант е подходящ, ако секцията на сърцевината е повече от 0,2 mm.kv. В случай, че сърцевината е по-тънка, е необходимо да се използва поялник за отстраняване на емайлираното покритие. Можете също така леко да премахнете емайла с шкурка, почиствайки го с транслационни движения.
 3. По-добре е да премахнете гуменото покритие със специален инструмент за оголване на жицата. Както вече казахме, поялник и печене тук са неподходящи.
 4. Ако трябва да отлепите обвивката по средата на дълъг кабел, използвайте нож на електротехник. Плъзнете внимателно острието върху защитния слой на правилното място и след това отстранете ненужната част от материала.
 5. За да премахнете хартиената изолация от кабела, използвайте същия нож. Друг инструмент за това е по-проблематично.
Работилница по премахване на цялата обвивка от алуминиева тел

Надяваме се, че сега знаете какви инструменти са налични за събличане на проводници и кабели. И накрая, обръщаме вашето внимание на факта, че премахването на външната обвивка на проводниците под напрежение е строго забранено от правилата на GOST, каквото и да използвате в този случай!

Прочетете също:

Видео: как да използвате ножа на електротехник

Явното предимство на стриптизьора пред ножа и клещите

Видео преглед на използването на всички инструменти

Как да премахнете изолацията на жицата от омрежен полиетилен?

Работилница по премахване на цялата обвивка от алуминиева тел

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар