Каква трябва да е височината за инсталиране на търговски обекти според правилата?

Височината на гнездата от пода трябва да бъде такава, че да няма риск от механични повреди и проникване на вода. Необходимо е също така да се вземе предвид фактът, че кабелите на електрическите уреди трябва да бъдат извадени, за да се свържат към мрежата, тъй като не е препоръчително използването на удължителни кабели от съображения за безопасност. След това ще разгледаме най-оптималните места за електрически аксесоари, както и съществуващите стандарти, които трябва да се спазват!

Вика модерен мит

Много електротехници са нови за подмяна на окабеляване в апартамента много се интересува от въпроса каква трябва да бъде височината на монтажа на контакти от пода според европейския стандарт. Факт е, че т. Нар. Европейски стандарт относно местоположението на електрическите „точки“ не съществува. Митът се върна във времето, когато тепърва започваха да се ремонтират, според което продуктите се инсталират на височина 30 см над пода. Това разстояние беше избрано само поради практичност и не съществува регулаторна документация, която да забранява избора на друго разстояние.Европейски стандарт за окабеляване

В същото време правилата на PUE предвиждат някои изисквания за височината на контактите в банята, което е свързано със защита от токов удар. Всъщност ще говорим за това споменаване, както и за някои точки от GOST и SP стандартите. Е, тъй като вече засегнахме този въпрос, няма как да не споменем съветския стандарт, според който минималното разстояние от пода беше 90 см. Тази стойност беше оправдана от факта, че при такова разположение обектът винаги ще бъде в полето на зрение на човек.

Съветски стандарт

Съществуващи нормативни справки

Както вече казахме, в някаква документация можете да намерите на каква височина от пода, за да направите гнезда и превключватели по-правилно.PUE

За да сте запознати с тези справки, ние ги предоставяме във визуална форма:

 1. Височината на монтиране на контакти от пода съгласно PUE 7.1.48 - 1.50:Фрагмент от страницата от PUE
 2. GOST R 50571.11-96Извадка от GOST
 3. SP 31-110-2003Извадка от съвместното предприятие (по темата)

Както можете да видите, в правилата няма думи за забрана, затова препоръчваме да разчитате само на препоръките, които сме предоставили по-долу. Съвети съчетават както изискванията за безопасност, така и практичността!

Полезни съвети

Така че, нека да разгледаме каква височина е по-добре да инсталирате контакти за всяка конкретна стая в апартамента, както и за най-популярните домакински уреди.

Кухнята

Кухненско окабеляване

В кухнята стандартната височина на монтаж на контактите трябва да бъде както следва:

 • За свързване на хладилникапералня и съдомиялна машина: 10-20 см от пода. Тази стойност е най-оптималната, по отношение на дължината на електрическия кабел от оборудването. Някои производители произвеждат домакински уреди с къс шнур, който не достига дори до половин метър.
 • 20 см над плота (в зоната на кухненската престилка), общо около 110 см от пода. Тази маркировка ще бъде оптимална за свързване на кухненски уреди с малки размери, които често са разположени директно на масата: микровълнова печка, чайник, миксер, саксия и т.н.
 • За да инсталирате качулката, трябва да свържете изхода на височина не по-малко от 2 метра от пода.

Във визуален видео урок са дадени съвети по темата къде е по-добре да имате електрически аксесоари:

Видео инструкции за инсталиране на окабеляване в кухнята

Баня

Тази стая има висока влажност, така че височината на контактите от пода в банята трябва да бъде избрана разумно. Тук трябва да се ръководим не само от интериора на стаята, но и въз основа на изискванията в съответствие с GOST и PUE.Снимка на свързване на пералня в баня

Сами разбирате, че е строго забранено фиксирането на продукти в близост до вода, следователно най-малко 60 см, за предпочитане метър, трябва да се изтеглят от мивката, душа и други предмети. Препоръчителното кота също трябва да е практично, така че кабелът от сешоара, електрическата самобръсначка или същата пералня да не се опъва.

Препоръчваме да използвате следните стойности:

Тук също трябва да обърнете внимание на един много важен нюанс - не е необходимо да поставяте продукти по-ниски от 15 см от пода! Това се дължи на факта, че банята е предразположена към малки наводнения, които се появяват както в случай на неизправност на домакински уреди, така и при забрава на собствениците. Така че наводняването на стаята да не стане заплаха за живота (ако водата попадне в изхода), трябва да поставите електрически аксесоари на безопасна височина, поне не по-ниска от 15 см.

спалня

Тук всичко е просто, имаме една електрическа точка близо до леглото, до нощното шкафче - за свързване на зарядно за телефон или нощна лампа. А другото според европейския стандарт - 30 см над подовата настилка.Окабеляване в спалнята

Друг трябва да е за резерв - например да свържете прахосмукачка по време на почистване или климатик / вентилатор. Ако решите окачете телевизора на стената или да го инсталирате на нощното шкафче, тогава мястото за свързване на електрическия кабел може да бъде поставено зад екрана, което ще скрие всички проводници зад него. За да захранвате компютъра, препоръчително е да инсталирате контакта на работния плот, на височина 30 см от пода.

Що се отнася до притесненията на някои „специалисти“, които твърдят, че резервният изход трябва да бъде поставен по-високо от малките деца, това са остарели проблеми. Днес има продукти със защитни завеси и калъфи, които ще предотвратят опасен контакт.

Да обобщим

Затова предоставихме полезни препоръки каква височина да направим гнездата по-правилни и безопасни. В крайна сметка бих искал да добавя много важен нюанс, който ще ви помогне да определите точното местоположение на всяка електрическа точка.

Преди да започнете да облицовате стени и да инсталирате окабеляване в къщата, направете диаграма, върху която маркирате следните елементи:

 • точното местоположение на всички мебели в стаята;
 • видове домакински уреди с точното му местоположение;
 • зони за водоснабдяване с газ и вода;
 • маршрута на електрическото окабеляване по стените;
 • прозорци и врати.

Вече на създадената схема изберете най-подходящата височина за инсталиране на търговски обекти от пода, така че определено няма да загубите.

В противен случай инсталираните електрически аксесоари след подреждането на мебелите могат да бъдат затворени от предмети или да бъдат на значително разстояние от тях. Ако това се е случило във вашия случай, тогава препоръчваме направете сами удължителния кабела не да го купувате в магазин!

Свързани материали:

Видео инструкции за инсталиране на окабеляване в кухнята

(22 гласа)
Зареждане...

Добави коментар