Как да маркирате стените и тавана за окабеляване?

Когато говорихме за това как да направим окабеляване в апартамент или частна къща, отбелязахме като отделен параграф значението на маркирането на стените и тавана за електротехник. Всъщност, преди да продължите с решетката, трябва да знаете къде точно да отрежете портите за полагане на кабела и да инсталирате гнезда / ключове. В тази статия ще говорим за това, което трябва да маркирате окабеляването в апартамент и частна къща, както и как правилно да маркирате стените и тавана.

Подготвителна работа

Първата стъпка е да се подготвят инструментите и документацията, въз основа на които електричеството ще бъде маркирано в помещенията. Що се отнася до документите, предпоставка е наличието схеми за окабеляване в къщата, Въз основа на този проект ще разберете къде се намира и всъщност къде ще тръгне трасето на електрическия кабел. Електрическата верига изглежда така:

Схема за тристаен апартамент

Обръщаме вашето внимание на факта, че точното местоположение на лампите, контактите, ключовете, както и всички стационарни електрически уреди трябва да бъде посочено в диаграмата.

В допълнение към това ще ви трябват инструменти, които дават възможност за маркиране на окабеляването. Най-достъпният начин за закупуване на специален маркиращ кабел е следният:

Как да използвате маркировъчен шнур

В допълнение към шнура ще ви е необходим маркер, ниво на балон, отвес, лента и владетел. Ако често правите строителни работи, тогава е препоръчително да закупите лазерно ниво, благодарение на което маркирането на стените и тавана ще бъде значително опростено.

Снимка на лазерно ниво

По-скъпо удоволствие е лазерното ниво, с което можете да маркирате стените и тавана за електрическо окабеляване както във вертикална, така и в хоризонтална равнина. Единственото е, че цената на такова ниво ще бъде доста висока, така че за единична инсталация на електротехник няма смисъл да купувате това устройство. В този случай препоръчваме направете лазерно ниво, направете го сами.

ниво

Освен това определено ще ви е необходим стабилен стълб, за да маркирате тавана и стените в горната част.

Какво е важно да се вземе предвид

Преди да маркирате за окабеляване, помислете за един много важен нюанс - ако ремонтът в къщата тепърва започва и искате да маркирате местоположението на кабелните линии, може да има значителна грешка в бъдеще поради следните причини:

  1. Повдигане на пода. Например, след окабеляването, решавате допълнително да направите електрическо подово отопление с помощта на отоплителен кабел. В този случай подът ще се издигне не по-малко от 10 см (като се вземат предвид плочките). Ако вече сте направили щепсел за изхода на височина 30 см (минималната височина, която се препоръчва), тогава след инсталиране на подово отопление тази височина ще бъде намалена до 20 см.
  2. Спускане на тавана. Обратната ситуация - след като извадите жицата за свързване на полилея (като правило 15 см са оставени на склад), е решено да направите опънат таван.Долна линия - трябва да увеличите жицата, за да свържете полилея, което не е много добре.

В допълнение към тези две чести ситуации, понякога се взема решение за подравняване на стените с грубия завършек със суха стена или преместване на хладилника на друго място. Всичко това трябва да се вземе предвид, преди да маркирате окабеляването в апартамента, защото корекциите могат да бъдат много трудоемки в бъдеще.

Как да маркирате стени и таван

Така стигнахме до най-интересното място - как да направите маркировка за окабеляване със собствените си ръце. Представяме на вашето внимание технологията на маркиране на тавана и стените.

Първо, трябва да нарисувате по стените без особена точност къде и какво ще бъде инсталирано. Това ще даде обща идея и ще покаже къде трябва да поведете кабела. Маркирайте местата за инсталиране на всички контакти, разклонителни кутии, превключватели и стационарно оборудване (хладилник, печка, електрически бойлер и др.). Можете да видите пример на снимката:

Маркери за маркери

Марки на строб

Необходимо е да започнете работа с разпределителен панел, от който във всички помещения ще бъде направен пътят на окабеляването. На първо място, обърнете внимание къде кабелът ще влезе в апартамента (или частна къща), както и как кабелът от електрическия панел ще премине към стаите. Обикновено пистата върви отгоре, 20 см от тавана, но в някои случаи е възможна и по-ниска линия (20 см от пода). Основните нормализирани разстояния, които трябва да се ръководите, са дадени в диаграмата:

Разстояния от маршрута на кабела

Препоръчваме ви също да се запознаете с най-подходящите места за инсталиране. кухненски обекти:

Ток в кухнята

За да нарисувате равномерна хоризонтална линия по стените, се препоръчва да използвате ниво на сградата и маркиращ шнур. По-добре е да действате с партньор, той ще бъде неудобно. Един човек фиксира кабела в началната точка, а вторият го издърпва до края. Тогава шнурът трябва да се изтегли на 30-40 см от стената и да се освободи. В резултат на това трябва да има ясна следа, която е маркирането на окабеляването. За да получите права линия вместо ниво, можете просто да изминете разстоянието от тавана в началната и крайната точка.

За да спуснете следата надолу (към гнезда и превключватели), трябва да нарисувате вертикална линия. За това е най-добре да използвате отвес. Фиксирайте свободния край на въжето в горната част и спуснете отвеса надолу до мястото на монтаж на електрическата точка. На него можете да маркирате стените за окабеляване във вертикална равнина. Единственото предупреждение - уверете се, че водопроводът не пречи (например, грапавост на повърхността).

В този случай маркирането на стените с лазерно ниво ще бъде много по-лесно, защото в него вече е монтирано ниво на балон, което ще покаже колко плавно преминава линията.

Трябва да се отбележи, че маркирането за крепежни елементи трябва да се извърши спрямо центъра на инсталацията и ако трябва да маркирате областта за монтаж на скоби, трябва да има две линии.

Когато маркирането на стените за електрическо окабеляване приключи, е необходимо да отидете на тавана. Е, ако щете инсталирайте полилей, и един. В този случай очертайте диагоналите, а мястото на тяхното пресичане ще бъде центърът на стаята. За удобство можете да начертаете диагонали на пода и след това да използвате отвеса, за да изчислите къде ще бъде центърът на тавана (повдигнете отвеса до тавана и регулирайте разположението, така че тежестта да е непосредствено над диагоналното пресичане). Маркирането на диагоналите е най-лесно да се направи с цветен шнур.

Определение в центъра

Ако искате да инсталирате няколко светлинни тавана, първо ще трябва да направите аксиална линия. За да направите това, стаята е разделена наполовина, а след това диагоналите в образуваните правоъгълници вече са очертани. Пример е показан на диаграмата вдясно.

за как да поставите светлини на тавана, разказахме в съответната статия, в която предоставихме най-популярните оформления на устройствата.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, в който процедурата е ясно показана:

Работата на майстора

Това е цялата технология за маркиране на окабеляването в апартамента и къщата. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да вземете предвид предоставените препоръки и да действате с партньор.

Ще бъде полезно да прочетете:

Работата на майстора

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар