Как да защитим кабела от механични повреди?

Когато полагате кабелна линия в окоп, си струва да помислите за нейната защита по време на земни работи в бъдеще, тъй като често срещана причина за повреда на кабела е разкопката, когато кофата на багера го разкъса. Също така защитният слой в бъдеще при търсене на пистата ще помогне да се опрости местоположението му. По-долу ще разкажем на читателите samelektrik.ru как кабелът е защитен от механични повреди.

Основните начини

Помислете за няколко начина за защита на кабелните линии, които се използват в момента:

  • стоманобетонни плочи
  • печени глинени тухли;
  • сигнал, защитна лента от полимер (LPSS).

Полагане на кабелна линия в окоп

След като подредите изкопа, поставете пистата върху пясъчна възглавница, покрийте го отгоре с стоманобетонни плочи, които ще служат като защитно карапуз (както е на снимката по-долу). По стандарти PUE 2.3.83 за линии от 35 kV и по-високи, дебелината на защитните плочи трябва да бъде най-малко пет сантиметра.

Полагане на плочи върху почвата

За по-малък стрес също е позволено да се поставят печени глинени тухли, разположени напречно или по трасето подред, над кабела. Използването на тухли от бял силикат и кухи дупки е забранено. По време на земни работи тухлена редица играе сигнална роля, предупреждаваща за наличието на кабелен маршрут.

Тухлене в окоп

Защита на кабели до един киловолт може да се извърши само на места с възможни механични повреди по време на изкоп. Също така е позволено да не се затваря линията, когато е дълбока, 1-1,2 метра при напрежение до 20 kV, това не се отнася за градските електрически мрежи.

Сигнална пластмасова лента може да се използва за линии до 20 kV, снабдявайки потребители от първа категория, количеството две в един изкоп.

LPZS

Необходимо е да поставите пластмасовата защитна лента върху кабела на височина 250 mm от външната обвивка, докато тя трябва да стърчи над нея най-малко 50 mm отстрани. Забранено е поставянето на лентата на кръстовището на кабелните трасета, както и над съединителите и при приближаване до разпределителното устройство. На тези места използвайки описаните по-горе методи.

По-долу са нормативните таблици на схемите за полагане на тухли в окопите:

Схема за полагане на тухли

Проверете и оформлението на защитните табели на кабелите:

Оформление на плочи

За да научите повече за стандартите за кабелни маршрути, вижте глава PUE 2.3.1.

Видеото по-долу демонстрира как да защитите кабелната линия в земята:

Какво друго е важно да знаете?

В допълнение към защитата на кабела в земята, често е необходимо да се предотвратят механични повреди на окабеляването в стената. Сега ще опишем накратко как да защитим проводниците в такива случаи.

За да защитите кабела в стената, най-често използвайте гофрирана и пластмасова тръба или метален маркуч, Гъвкавото гофриране има най-малко свойства на защита срещу механични повреди, за което се използва окабеляване на гипсокартон.

набръчкване

HDPE тръбите с гладка стена са по-надежден вариант за защита, който дори може да осигури окабеляване при пробиване на стени.Често тръбите се използват за открито полагане на кабелна линия. Металният маркуч намери приложение в монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща, Тя ви позволява да защитите кабела не само от механични повреди, но дори и от разпространението на пламъка и, съответно, възможността за пожар у дома.

Метален маркуч

Затова разгледахме как кабелът е защитен от механични повреди в земята и в стената. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар