Цветно кодиране на тел

Цветното маркиране на проводници и кабели в електрическото окабеляване не е рекламен „трик“ на производителите, както смятат някои нови електротехници, а специално събитие, което позволява на електротехника бързо да намери фаза, нула и земя по време на инсталацията.

Различен цвят изолация на тел

Ако неправилно свържете контактите помежду си в цвят, това може да причини неблагоприятни ефекти като токов удар и късо съединение.

Основната цел на цветното маркиране е създаване на безопасни условия за електрическа работа, както и намаляване на времето за търсене и свързване на контакти. Днес, според PUE и съществуващите европейски стандарти, всяко ядро ​​има свой собствен цвят на изолация. За какъв цвят е жицата фаза, нула, земя, ще говорим по-нататък!

Как изглежда заземяването?

Според PUE изолацията на "земята" трябва да бъде боядисана в жълто-зелен нюанс. Обръщаме вашето внимание на факта, че производителят прилага и прилагането на жълто-зелени ивици върху заземяващия проводник в напречна и надлъжна посока. В някои случаи черупката може да бъде чисто жълта или чисто зелена. В електрическата верига заземяването обикновено се обозначава с латински букви "PE". Много често „земята“ се нарича нулева защита, не я бъркайте с нулева работа (нула)!

Как изглежда неутрално?

В трифазна и еднофазна електрическа мрежа цветът на нулата трябва да бъде син или син. В електрическата верига "0" обикновено се обозначава с латинската буква "N". Нулата се нарича още неутрален или нулев работен контакт!

Как изглежда фазата?

Маркирането на фазовия проводник (L) от производителя може да се извърши в един от следните цветове:

 • черните;
 • бяло;
 • Грей;
 • червен;
 • кафяв;
 • Orange;
 • Violet;
 • розово;
 • тюркоаз.

Най-често цветът на фазовия проводник е кафяв, черен и бял.

Важно е да знаете!

Цветната маркировка на проводниците в електротехника има много функции и често начинаещите срещат проблеми като:

 • „Какво е съкращението PEN?“;
 • „Как да намерите заземяване, фаза, нула, ако изолацията е безцветна или има нестандартен цвят?“;
 • „Как независимо да посочите фазата, заземяването, нулата?“;
 • „Какви други стандарти за изолация съществуват?“

Накратко ще дадем просто обяснение на всички тези въпроси!

Какво е PEN?

Остарялата система за заземяване TN-C днес включва използването на комбинация от неутрална и заземяваща. Предимството на такава система е лекотата на електрическата работа. Недостатъкът е рискът от токов удар, когато монтаж на електрическо окабеляване в къщата или апартамент.

Цветът на комбинирания проводник е жълто-зелен (като PE), но в същото време изолацията в краищата има син цвят, характерен за неутрален.На електрическата диаграма комбинираният контакт е обозначен с три латински букви - "PEN".

Как да намерите L, N, PE?

Така че, вие сте изправени пред тази ситуация: по време на ремонта на домакинската електрическа мрежа се оказа, че всички проводници са с един и същи цвят. Как в този случай да разберете коя жица означава какво?

Ако еднофазната мрежа е представена без „заземяване“ (2 ядра), тогава всичко, от което се нуждаете, е специална индикаторна отвертка. С негова помощ можете лесно да определите къде 0 и къде фаза. Относно, как да използвате индикаторна отвертка казахме. Първо, изключете електричеството на щита. След това почистваме двата проводника и ги отделяме един от друг. След това включете захранването и внимателно определете фазата / нулата, като използвате индикатора. Ако светне светлина, когато влезе в контакт с жица, това е фаза, така че вторият проводник е нула.

Индикаторна отвертка

Индикаторна отвертка

В случай, че окабеляването има заземяващ проводник, трябва да използвате оборудване като мултицет. Това устройство има две пипала. Първо трябва да настроите диапазона на измерване на променлив ток на над 220 волта. След това фиксираме едно пипало на фазовия контакт и с второто пипало определяме нула / земя. В контакт с 0 мултицетът показва стойност на напрежението в рамките на 220 волта. Ако докоснете "земята" - напрежението със сигурност ще бъде малко по-ниско. По-разбираеминструкции за мултицет беше предоставена в съответната статия, която препоръчваме да прочетете!

Мултиметър

Мултиметър

Има и друг метод за определяне. Ако под ръка няма винтоверт за мултицет и индикатор, тогава можете да опитате да определите какъв цвят са проводниците L и N по изолация. В този случай трябва да запомните, че синята черупка винаги е ZERO. При всяка нестандартна маркировка цветът на нулата не се променя. Останалите две ядра ще бъдат малко по-трудни за определяне.

Първата версия на асоциациите. Виждате останалия цвят, черен или бял контакт. В добрите стари времена земята е била обозначена като черна или бяла изолация. Напълно разумно е да се приеме, че това е тя, останалата цветова фаза (L).

Вторият вариант. Нула, отново, веднага сгънете назад, има червена и черно / бяла жица. Ако изолацията е бяла, тогава според PUE това е фаза. Така че останалото червено е земята.

Обръщаме вашето внимание на факта, че такъв метод е изключително опасен. Ако решите да го използвате, не забравяйте да си правите бележки за себе си, така че по време на ремонт на полилей или гнездата не получават токов удар!

Искам също да отбележа един много важен нюанс - в верига за постоянен ток цветната маркировка на плюс и минус е представена с черен (-) и червен (+) изолационен цвят. Що се отнася до трифазната мрежа (например за трансформатори), тук и трите фази имат свои собствени индивидуални цветове: фаза А - жълта, В - зелена, С - червена. Нулата, както обикновено, е синя, а заземяването е жълто-зелено. В кабела от 380 V проводникът A е бял, B е черен, C е червен. Нулевите работни и защитни проводници не се различават от предишния вариант за маркиране на цветовете.

Как да посочите L, N, PE независимо?

В случай, че визуалното обозначение липсва или се различава от стандартното, се препоръчва да се посочат независимо всички елементи след ремонтните дейности. За да направите това, можете да използвате цветна лента или специален продукт - термосвиваема тръба, наричана още камбрика. Според изискванията на PUE, GOST и общоприети препоръки, обозначаването на проводниците трябва да се извърши в краищата на проводника - на местата на неговата връзка с шината (както е показано на снимката).

Малките цветни марки ще улеснят ремонта и поддръжката както на вас, така и на електротехника, който вероятно ще може да извърши домашни електрически ремонти след вас! Относно, как да маркирате проводници в щита, разказахме в отделна статия.

Съществуващи фабрични стандарти

Обозначенията на изолацията се променят леко с всяко десетилетие, така че тази информация може да ви бъде полезна.

До 2000 г. се използва следното цветно кодиране на проводници:

 • бяло - N;
 • черен - PE;
 • светъл - L.

Няколко години след този стандарт беше направена значителна промяна: PE беше „пребоядисан“ в жълто-зелено (както е сега).

Така продуктите започнаха да изглеждат така:

 • жълто-зелен проводник - заземен;
 • черен (а понякога и бял) - неутрален (N);
 • ярка е фазата.

Цветни схеми

Ако по някаква причина се объркате между контактите, ви предлагаме подробно декодиране на маркирането на проводниците и кабелите по цветове, което днес отговаря на европейските и вътрешните стандарти:

Цветове на тел

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Подобни материали:

 

(81 гласа)
Зареждане...

53 коментара

 • Сергей

  Купих контролер за ниво на поплавък, има три проводника Черен. Кафяво и синьо, кое е фаза, земя и нула?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Напишете подробно марката и модела на регулатора!

   Отговарям
  • Артьом

   Чернозем
   Кафяво - фаза
   Синьо - нула

   Отговарям
 • Игор

  Така че купих тел 3 * 1.5
  черно кафяво, синьо, необходимо е да свържете гнездото, със заземяване и какво да направите?

  Отговарям
  • Admin

   Е, тук е по-лесно! Просто подпишете за себе си всеки проводник от двете страни (от страната на връзката в разклонителната кутия и от контакта). Бих препоръчал да направите нулата на синия проводник, кафявата фаза и черната земя!

   Отговарям
  • роман

   Черен фаз син 0 кор земята

   Отговарям
 • Колян

  Всъщност просто трябва да се придържате към GOST R 50462-2009, което определя това
  жълто зелено е PE,
  синьото е неутрално
  синьо с жълто-зелено в краищата или обратно - PEN
  кафяв - L / L1,
  черен - L2,
  сиво - L3.
  Жълтите и зелените цветове са забранени поради приликите с жълто-зелено. Ако има някой от тези цветове, ако е възможно, използвайте ги само за PE.

  Съответно, всички останали цветове могат да бъдат всякакви. В статията се казва, че бялото е фаза, нищо подобно. За бялото, като най-използваното при производството на проводници (най-евтиният вариант), няма конкретно съвпадение за нито един проводник.

  Най-лошият вариант е, когато трябва да зададете всеки цвят в нарушение на GOST, например, когато са живели такива цветове: черен, кафяв, син. Според GOST, направете кафяво - L, синьо - N. Останалите черни правят PE. Заземяването поне ще е като съветския стандарт (черен), но ще наруши GOST, където черното е фазата, няма какво да се направи. Моля, обърнете внимание, че има международен стандарт, според който черното е L / L1, а кафявото е L2. Понякога те изискват да го спазват. Така че, ако направите електротехник не вкъщи, а някъде в съоръжението, може да се случи инцидент, така че е по-добре веднага да изясните този проблем.

  Друг лош вариант е, когато останалият цвят не е свързан с проводника. Например: червено, синьо, черно. Според GOST синьото е неутрално, черното е фаза, червеното не е определено. Съответно присвойте червен цвят PE. В този случай е по-добре да се запасите с жълто-зелена електрическа лента и, ако е възможно, маркирайте с нея червения проводник, защото единственото, с което червеното е свързано, е фазата. В никакъв случай не правете червено - фаза и черно - PE (въпреки че това предполага само по себе си, нали?). В този случай нарушавате GOST и ако някой е шокиран от тока, тогава няма да бъдете обхванати от GOST.

  Що се отнася до избора на цветове, които не са посочени в GOST, можем да препоръчаме само следното:
  Ако проводникът няма черно, кафяво или сиво, но има червено, тогава той трябва да бъде направен фаза, той е свързан с фазата и е повече или по-малко близък до кафявия, зададен от GOST.
  Ако проводникът няма синьо, но има бяло, тогава го направете неутрален. Няма да нарушавате GOST, но такъв стандарт съществува в много страни (например в САЩ). Това е особено вярно на фона на факта, че имаме много обикновен двужилен кабел с бели и черни проводници вътре.

  Отговарям
  • Колян

   И забравих да кажа. Без значение как понякога се налага да нарушавате GOST в безнадеждни ситуации, никога не поставяйте фаза върху жълто-зеления проводник. Например, има такива проводници: кафяво, черно, синьо, жълто-зелено, върху което е необходимо да се поставят три фази и неутрален. В този случай неутралът трябва да бъде засаден в жълто-зелен, а третата фаза в синьо с камбрик или сива лента.

   Отговарям
 • Paul

  Здравейте всички! Искам да споделя отлично видео относно цветната маркировка на проводниците, в съответствие с настоящите стандарти.
  https://www.youtube.com/watch?v=oB1ZfYCnhJg
  Насладете се на гледането.

  Отговарям
 • Джордж

  Има двужилен проводник. Черупката е зелена. Той има два проводника - жълта и лилава изолация с ядра от 7 проводника с диаметър 0,51 мм, т.е. секция около 1,5mm2.
  Проводниците не са мед или стомана (не се магнетизира). Не алуминий. Цветът е сребърен. (специфичната гравитация е около 8,4 Gy / mm3). Може би някой се срещна - какъв проводник?
  Тел BU. При виолетовата изолация (изглежда, фазата) проводниците станаха черни, но в жълто цветът не се промени (сребърен).

  Отговарям
 • Даулет

  Лека нощ! Черни, червени и бели проводници излизат от стената ми, моля кажете ми към какво да се свържа? Ако на печката в щепсела са свързани: жълто-зелено - пръст; кафява фаза; синьото е нула. За по-рано запазена бо!

  Отговарям
  • Admin

   Както вече беше написано в тази статия, до 2000 г. те използваха маркиране на тел по цвят, както следва: бяло - нула;
   черно е земно, светло е фаза. Във вашия случай на теория бялото трябва да се комбинира със синьо, черно с жълто-зелено, а кафявото с червено. Но е по-добре допълнително да използвате тестер, за да определите къде е фазата, къде е земята и къде е нула (по проводниците, които отиват от стената).

   Отговарям
 • победител

  Лека нощ!
  В банята има кутия близо до пода. Има две жълто-зелени жици, усукани заедно. И двамата отиват на тавана в стената. Какъв е този извод и защо? благодаря

  Отговарям
  • Някой

   жълто-зелената жица е земята. в банята има присъствие на метални предмети (вана, рафт и др.). ако нещо по някакъв начин се затвори върху обекта, токът ще тече през заземяващия проводник (жълто-зелен). При достигане на сила на тока от 30 μA, RCD ще бъде изключен (в електрическия панел) и няма да убие човек. отговорът ми е много опростен, но същността, според мен, е ясна.

   Отговарям
   • Alexandre

    Личното ми мнение е, че ваната и мивката в банята не трябва да се заземяват.
    Представете си, че миете се под душа, докато стоите в банята, докато през това време мълнията е попаднала във водоснабдителната система, а част от електричеството ще премине през водата, под която стоите под душа.
    Или, например, вземете акумулаторен котел, в който ще изтече десет. Част от тока ще потече към тялото на котела, добре, нещо не е направено от полимер и има заземяване. Част ще премине през тялото ви.

    Отговарям
  • Витали

   В банята близо до ЕТАЖ, разпределителната кутия, вече съм в трептене ...) Е, това, което ме успокои, е заземяване) В помещения с ниска електрическа безопасност - влажност, проводими подове или прах и т.н., използвайки мощни електрически консуматори - бойлери, електрически котли, електрически .плаки и т.н., ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! свързване на добър заземен контур. Освен това, чрез отделни проводници на съответната секция и най-добре, ако е възможно, чрез метална шина чрез заваряване. В разпределителните табла се използва RCD или диференциален автомат. Прекъсването от наличните е 30-10mA, което е много важно, тъй като ток от 100mA с променливо напрежение 220V се счита за животозастрашаващ, съответно според PUE, на такива места се избира защита от 10mA. къси панталони.

   Отговарям
 • Руслан

  Добър вечер! Кажи ми моля те! Свързвам двигателя от климатика към защитен шкаф (промени) с надпис 1 микрофарад, 3 проводника от шкафа към адаптера с 4 дупки, както казахте - син (n), кафяв (L), празен отвор и жълто-зелен (PE ) А от мотора има 3 проводника: бял, червен и кафяв. Свързах - бяло към (N), червено към (L), където вече свързах единия край на 2,5 микрофарада кондензатор, и кафяво свързано към празния отвор и свързах втория край на кондензатора. Резултатът е двигател, както го разбирам, загрява и понякога не се включва, когато пожелае. Какво да правя и какво не е наред? !! Наистина се надявам на помощ,

  Отговарям
  • Витали

   Кондензаторът се използва за стартиране на намотката на двигателя, по-скоро.Ако има паспорт, там обикновено има схема за електрическо свързване. И така, просто го напъхайте) опитайте да промените жицата на свой ред към втория изход на кондензатора.Ако моторът с старт на кондензатора има или два отделни или две с обща изходна намотка. Вероятно имате последната опция. Съдейки по начина на задвижване на двигателя, по-вероятно е работната намотка да стигне до кондензатора. За да определите коя намотка на кои клеми е възможна, намотката, работеща с тестер, винаги ще бъде по-малка в омично съпротивление - включете я директно към линията и тази, която показва повече съпротивление през кондензатора.

   Отговарям
  • Витали

   По принцип цветното кодиране, което беше разгледано по-горе, е за силови вериги.За контролни или управляващи вериги, то може да бъде различно или напълно произволно, въпреки че жълто-зеленото винаги е земно.

   Отговарям
 • Александър

  помагам !! Опитвам се да зареждам, не става.

  Отговарям
 • Имам

  Добър ден . Кажи ми моля те. В банята една лампа е в един пакет с 4 таванни лампи, Той свали лампата и пристъпи, както беше подредено скрито.

  Помощ pliz

  благодаря

  Отговарям
  • Витали

   Съдейки по снимката, вие сте организирали свързването на лампи с кабел, т.е. кабелът се прокарва през всички лампи, които са свързани паралелно. Така че, изключете светлината, проверете индикатора за липса на напрежение в краищата, свържете цветовете на кабелните проводници и към тях, свържете лампата, изолирайте. Фазата, която можете да намерите чрез индикатора, трябва да премине към средния контакт на патрона (обадете се на тестера или визуално). Индикаторът ще покаже наличието на фаза на един кабел - това е входът, на кабела, който отива по-надолу по кабела, индикаторът не трябва да свети. Ако проводниците са различни по цвят, тогава определете входа с фазата по-горе и свържете изходящия към него паралелно. Помнете към кой цвят сте свързали фазата.

   Отговарям
  • Витали

   На снимката не е съвсем ясно - два кабела или три, или два кабела и отделен проводник. Може би имате 3 кабела там, но всичко останало е както по-горе, просто свържете и трите паралелно, ако всички лампи са 220V

   Отговарям
 • Vasek

  Сега dofiga, почти почти всички трифазни VVGng идват с цвета бял, бяло-кафяв, бяло-черен, бяло-син, жълто-зелен. Стъблото е ясно, че бялото \ кафявото \ черното е фаза. Но каква фаза е цвят на кока ?!

  Отговарям
  • Admin

   Според GOST цветното кодиране на петядрен кабел означава: жълто-зелен проводник - заземен, бяло-син - нула, бяло-кафяв - фаза A (L1), бяло-черен - фаза B (L2), бял - фаза C (L3). Информация, взета от GOST R 50462-2009.

   Отговарям
   • Владимир

    Но какво ще кажете за опростения BChK (бял, черен, кафяв) в маркирането на фазите? Фазовите инсталатори правят в този ред ..

    Отговарям
 • Павел

  Сменям жицата на електрическа кана, какъв цвят е подходящ един за друг

  Отговарям
  • Admin

   Синя връзка със синя жица, бяла с кафява, жълто-зелена със зелена.

   Отговарям
 • Сандра

  Добър ден Независимо замествам стария полилей с нов метал с пет рамена. Когато се свързах, срещнах същата цветна маркировка на проводниците като Павел и неговия чайник: проводниците на полилея (както се очаква) са жълто-зелени, сини и кафяви, окабеляването е бяло, синьо и тъмнозелено. Окабеляването е ново, само 3 години като са се променили. Разбрах правилно, че редът за връзка също ще бъде син със син (N), бял с кафяв (L) и зелен с жълто-зелен (PE)?

  Отговарям
 • Denis

  Добър ден. Виждам тук хора, ровени в проводници.Тази ситуация отвори разпределителната кутия, времето за окабеляване на СССР е бяло, но обратите са маркирани с два цвята на електрическа лента, черно парцал и червено от пвх. Внимание на въпроса: какъв цвят е посочена фазата?

  Отговарям
  • Admin

   На теория, червено маркирана фаза, черна нула. Но е по-добре да проверите с индикатор.

   Отговарям
  • griha09

   Никого! Съгласен съм с администратора "ПО-ДОБРЕ ПРОВЕРКА НА ИНДИКАТОР !!!"

   Отговарям
 • Дмитрий

  Добър ден . Взех шайбата ARDO, няма тапа. Кажи ми къде е коя жица. BLACK-земя? СИНЮ неутрален? BROWN фаза? Това добре ли е? Благодаря.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Вероятно да. Стара ли е пералнята?

   Отговарям
   • Дмитрий

    Мисля, че да, те просто го раздадоха.

    Отговарям
    • Дмитрий

     Свърза всичко, работи. Благодаря за отговора .

     Отговарям
 • Vika

  Здравейте, моля, кажете ми как да свържа проводниците.
  В окабеляването: синьо, черно и бяло. В светлината на прожекторите: жълто-зелен, син и кафяв.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Нулата обикновено е синя. Фазата може да бъде всякаква: от бяло или черно, до цветно червено и тюркоазено. Земята най-често е жълто-зелена. Що се отнася до вашия случай, само вие можете да определите къде е фазата, къде е нула и дали имате заземен проводник. Вашата нула е най-вероятно синя, а фазата е черна или бяла. Прожекторната светлина се захранва от променлив ток, ако вземем предвид, че жълто-зелено е земята, тогава останалите две фази и нула, при променлив ток в този конкретен случай няма значение дали те са сменени, когато са свързани. Лесно е да проверите земята върху проектора - тя трябва да „звъни“ с корпуса. Защо има три проводника? Откъде идват тези проводници? Най-вероятно имате инсталиран превключвател с два ключа, искате да свържете прожектор към него. Така че между две от трите проводници ще бъде 220 V. Какво да правя? Вземете мултицет или двуполюсен индикатор за напрежение. Включете напрежението на тези проводници и измерете. Къде 220 - свържете към сините и кафявите (отделно!) Проводници на прожектора. Може да нямате заземяване, след това изолирайте жълто-зеленото и го оставете да виси във въздуха. Внимавайте да не бъдете поразени от токов удар и избягвайте късо съединение - отворете сърцевината, доколкото е възможно. Но е по-добре да поканите специалист, ако няма опит в работата с електричество.

   Отговарям
   • Raaya

    Здравей, Александър! Моля, помогнете със съвет. Трябва да сложа превключвател на 4-жилен кабел: бял, жълт, син и кафяв. Как мога да ги комбинирам по двойки, така че да няма проблеми?

    Отговарям
    • griha09

     за да не създавате проблеми, запишете на лист хартия как сте се свързали в единия край на жицата и след това прочетете това парче хартия и също така се свържете в другия край на жицата.

     Отговарям
 • Voktor

  Помогнете как да свържете правилно проводниците

  Отговарям
  • griha09

   Те вече са свързани. Или е зле с очите ми?

   Отговарям
 • Сергей

  Кабел 3x1.5: вени бели, черни, жълто-зелени. Кое ядро ​​да вземе до нула и кое за фаза?

  Отговарям
 • Руслан

  Добър ден, моля, кажете ми как да бъда в тази ситуация вляво, изходът на табелата ще има нужда от 380v, които искам да прехвърля жица, през която искам да захранвам още няколко, както виждате, моите стандартни проводници, където всичко е ясно, но в старото не разбирам къде. Благодаря предварително

  Отговарям
 • Владимир

  Добър ден на всички. Само преди няколко минути се качих на местния електротехник по случая и той води фазата с жълто-зелен проводник. Аз се възмущавам: "Какво правиш?" И в отговор: „И аз нямам друга жица.“ И аз съм срещал това много пъти. (Беше така: фазата е свързана с корпуса на екрана, а неутралът е свързан с линията.)
  Заключение: не се доверявайте на цветното кодиране на проводниците, не забравяйте да проверите.

  Отговарям
  • griha09

   Аз също се сблъсквах с това много пъти. И самият той трябваше да води фазата с жълто-зелена жица, защото нямаше друга, въпреки че я обвива с бяла електрическа лента.🙂

   Отговарям
 • победител

  Здравейте. Кажете ми как да избера дали проводниците са бели, сини, кафяви? благодаря

  Отговарям
  • Admin

   Кого да избера? Къде да свържете фазата и нулата? Прочетете статията, всичко е описано в нея: нулата е синя, фазата е кафява. Земята остана. Също така авторът на първия коментар написа всичко перфектно.

   Отговарям
 • Юри

  Когато проверявате за наличието на фаза, използвайте индикаторните лампи - това е активно натоварване. Всички тези индикаторни сонди, като тестерите понякога показват чудеса - това е пасивно натоварване. Ако окабеляването е в контур, тогава във веригата може да има намотки, например, стартери, които могат да работят, като автотрансформатори и тестерът ще ви покаже вместо 220v, вече ... 800. Бих искал да електричари на ZhEK, които използват индикатори, без активно натоварване - бия си ръцете. Неведнъж се срещах по време на работа с такива.
  Съветвам първото - да намерите нула или земя, след това изчертайте тази нула с цикъл през всички стаи и „танцувайте” от нея. Закачате контрола до нула (крушка в гнездото и два проводника), намирате фазата, след това захранвате тази фаза в кутията, през същата контрола към следващата разклонителна кутия, след което я свързвате към кабела. От другата страна, намерете фазата с такъв контрол, фазата ще се подава през контролната лампа и това е около половината от фазовото напрежение и дори ако „щракне“, няма да убие (проверено, но не съветвам проверка). Поради мързела свързвам всичко енергизирано. Освен това, когато свържете товар, като например полилей, той ще светне, след включване на превключвателя той затъмнява, но ще светне, което ще отговаря на правилната връзка. Когато всичко е свързано, махнете контрола и завъртете проводниците, всичко ще работи в пълна фаза. Не бройте много на земята в разпределителното табло, особено във високите сгради. Там "земята" беше извършена по следния начин: земната шина беше заварена, както трябва да бъде, където тя беше видима за селекционната комисия. След това гумата влезе в мина, например, асансьор, след това напусна минния улей, можете да видите заземяващия автобус (ако металообработващите все още не са го откраднали) близо до вратата на улея за боклук, тогава тази гума просто беше заровена в земята, когато правеше стъпки преди входа. Трябваше да се направи заземителната верига, както се очакваше: стоманени щифтове трябваше да се забият в земята, да бъдат заварени заедно с фитинги и към тях, след което наземната шина. Никой не направи това, защото имаше състезание за изграждане на жилища. Работих като електротехник за ремонт и монтаж на асансьори 36 и знам как са работили строителите. Това беше така, че когато свържете контрола към фазата, а след това редуващо до нулев щит, който е на земята на къщата и на тръбата за студена вода, контролът изгаря по-ярко на водопровода, отколкото на тази „земя“.

  Отговарям
 • Борис

  PE тел означава ЗАЩИТНА ЗЕМЯ, която се превежда от английски като ЗАЩИТНА ЗЕМЯ или каквото искате да преведете, като запазва значението и значението. Съответно, PEN означава ЗАЩИТЕН НЕЙТРАЛЕН ЗЕМЯ, тоест неутрал, свързан със защитна земя.

  Отговарям
 • юли

  Проводниците на лампата са бели и жълти. Какво е какво?

  Отговарям
  • Admin

   99.9999% вероятност, че няма никаква разлика. Само тези цветове избрани. Това е лампа за променлив ток 220V или за постоянен ток 12V?

   Отговарям

Добави коментар