Какво е текущ теч и как да го намерите?

Изтичането на ток в земята е доста популярна и популярна концепция. Повечето хора го използват в разговорно ежедневие, но не всеки разбира физическата му същност и не разбира напълно мащаба на вредното въздействие на това явление. За хората, които не познават тънкостите на електротехниката, ще бъде достатъчно да знаят, че това понятие трябва да се разбира като поток на ток от фаза към земя по нежелан и неподходящ път, тоест по тялото на оборудването, метална тръба или фитинги, мокра мазилка на къща или апартамент и други проводими структури. Условията за изтичане са нарушение на целостта на изолацията, което може да бъде причинено от стареене, термично натоварване, обикновено причинено от претоварване на електрическо оборудване или механични повреди. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкаква е опасността от текущ теч в апартамента, какви са причините за появата му и мерки за защита у дома.

Защо е опасно?

Електрическата изолация не може да бъде идеална, следователно по време на работата на потребителя на електроенергия, дори и при пълната й експлоатационна годност, винаги се извършва изтичане на ток, чиято големина е малка и не представлява опасност за хората. В случай на частично или пълно нарушение на изолацията, стойностите на текущите течове се увеличават и могат да представляват сериозна заплаха за здравето и живота на човека. Казано по-просто, в случай на загуба на устойчивост на изолация при докосване до тялото на електрическо устройство, кабелна обвивка, щепсел или гнездо, водопровод или отоплителна система, стена на къща или апартамент, човешкото тяло ще действа като проводник, по който течовете на теч преминават към земята. Последствията могат да бъдат много тъжни, дори фатални.

Схемата на човешкото електричество

 

Не забравяйте, че наличието на теч в електрическото домакинство на къщата и апартамента може да повлияе на потреблението на електрическа енергия. При наличието на това явление в окабеляването, дори ако всички консуматори са изключени, електромерът ще записва потреблението на електроенергия.

Характерни знаци

Притежавайки концепцията какво е изтичане на електричество, причините за възникването и съпътстващите ги опасни последици, собственикът на къща или апартамент не се намесва да знае как да определи електрическо оборудване с намалена устойчивост на изолация. Като начало, трябва здраво да се докоснете, ако при докосване на електрическо устройство, тръби или стени в стая, дори почувствате фин ефект на електричество, в електрическата мрежа на къща или апартамент се появи теч на ток. Загуба на устойчивост на изолация може да възникне както при дефектни консуматори на електроенергия, така и при окабеляване. Често срещан признак за опасност е когатоков удар в банята.

Как да определите дали уредът е повреден?

Мегаомметърът е класическо средство за измерване на изолационното съпротивление, но тъй като такова устройство е доста рядко срещано в домакинските стоки, за тази цел можете да използвате най-простите и достъпни средства за измерване, като индикатор за напрежение и мултицет.

Друг вариант е да проверите за изтичане на ток с индикатор за напрежение. Този метод на проверка може да се използва, ако изпитваното устройство има метална обвивка. В случай, че има съмнения относно работоспособността и безопасността на използването на устройството, наличието или отсъствието на теч може да се провери с индикаторна отвертка, предназначена за търсене на фаза в мрежата. За да направите това, когато потребителят е включен, докоснете върха на индикаторната отвертка до металния корпус на електрическото устройство, ако се появи дори слабо откриване на фазовия търсач, потребителят, който се тества, е дефектен и е опасен. Повече за как да използвате индикаторна отвертка, разказахме в отделна статия.

С помощта на индикаторна отвертка

Изтичането на ток към корпуса в устройство с метална обвивка може да бъде причинено не само от загуба на устойчивост на изолация. Причината за това може да бъде отворен джъмпер, който заземява металното тяло на продукта, в случай че е предвидена система за заземяване.

Важно! По време на проверката трябва да се внимава да не докосвате с ръце металното тяло на продукта и върха на отвертката.

Проверете с мултицет. Изолационен тест мултицет се прави само на обеззаразено оборудване. Преди проверка измервателното устройство трябва да се премине в режим на измерване на съпротивлението при 20 мегама. Фиксирайте мултиметровата сонда върху тялото на изпитвания продукт, втората върху един от контактните щифтове на щепсела. Същата операция трябва да се извърши и за втория контактен щифт и с подмяната на полярността на сондите. На работещото електрическо оборудване безкрайността трябва да се показва в скалата на измервателното устройство. В противен случай електрическото оборудване не може да се използва, то трябва или да бъде върнато за ремонт, или изхвърлено. Ръководство за инструкции за мултицет също прегледахме сайта.

Проверка на окабеляването с мултицет

Проверете с мегера. Процедурата за проверка е същата като в случая с мултицета. Използвайки мегера, трябва да запомните, че когато завъртите дръжката на изхода на това устройство, се генерира напрежение от 500 до 1000 волта, което може трайно да деактивира електронните компоненти с нисък ток.

С помощта на мегаметър

Относно, как да използвате мегаометър, разказахме в отделна статия на сайта!

Отстраняване на проблеми с окабеляването

Теч в скритото окабеляване на къща или апартамент може да причини токов удар по време на шпакловане на стени или тапети. Как да го откриете, без да включвате специалисти и да използвате специални устройства. Има доказан начин за проверка на течове в скритото окабеляване на къща или апартамент с помощта на транзисторно радио, което има средна и дълга дължина на вълната на приемане. Преди проверка е необходимо да изключите всички потребители на електроенергия. След това трябва да се разходите с приемника, предварително настроен на честотата, на която няма излъчване на радиостанции, в непосредствена близост до стените на местата на окабеляване. Когато се приближи до проблемно място, високоговорителят на приемника ще започне да звучи характерно.

средства за защита

За да се изключат надеждно случаите на електрически наранявания в къщата, е необходимо да се оборудва домашната електрическа мрежа със защита от течове, която в момента е широко използвана прекъсвачи на остатъчен ток (RCD) и диференциални прекъсвачи. Относно, как да изберем RCD по ток, разказахме в отделна статия.

Алтернатива е да се използва диференциален автоматкойто комбинира RCD и прекъсвач.Difavtomat също ще помогне за предпазване от неблагоприятно събитие, защото мрежата незабавно ще работи и ще се зарежда с енергия в случай на опасност.

За да научите повече за това, защо трябва да се използват RCD, вижте видеото:

Така че разгледахме какво е теч на ток в апартамент и къща, какви са причините за появата му, както и предпазни мерки у дома. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

(15 гласа)
Зареждане...

Добави коментар