Как да направите осветление в апартамента?

По време на ремонта на апартамента един от етапите е организацията на осветителната система. Като правило, тя се извършва едновременно с подмяната или първоначалната инсталация на окабеляване, защото Всички кабелни линии ще се движат в един строб. В тази статия се опитахме да обясним възможно най-подробно как да направим осветление в апартамента със собствените си ръце, както и какви нюанси трябва да се вземат предвид!

Скрити таванни лампи в хола

Инсталирането на осветление в апартамента включва няколко основни етапа, а именно:

Сега ще разгледаме по-подробно характеристиките на всеки от етапите.

Избор на крушка

Към днешна дата има следните източници на светлина, които обикновено се използват за осветление в апартамент:

 • Крушки с нажежаема жичка, Най-древната версия, която практически не се използва в наше време. Предимството на лампите с нажежаема жичка при ниска цена. Недостатъците на тези продукти са много: повишена консумация на енергия, ниска производителност (или по-скоро ефективност), малък ресурс на работа и т.н.Лампа с нажежаема жичка
 • Флуоресцентни тръби, По-подходящ вариант за инсталиране на осветление в апартамента със собствените си ръце, защото продуктите имат ниска цена, по-висока ефективност и дълъг експлоатационен живот. Сред недостатъците на луминесцентните крушки е ниската мощност на продуктите, екологичните щети върху околната среда (защото повечето хора ги изхвърлят в кошчето вместо специални рециклиране), както и трудността при свързване към димер.Флуоресцентна лампа
 • Халогенни лампи, Подобно на предишната версия, те са енергоспестяващи и имат дълъг експлоатационен живот. Сред недостатъците са по-високата цена в сравнение с лампите с нажежаема жичка, както и способността им да се нагряват бързо.Халогенна лампа
 • LED крушки, Продуктите имат най-високите енергоспестяващи свойства, както и най-високия експлоатационен живот. В допълнение, LED светлините са много лесни за инсталиране на тавана. Единственият значителен минус е високата цена на източниците на светлина.LED лампа

Обръщаме вашето внимание на факта, че този недостатък е спорен въпрос, защото светодиодите ефективно пестят енергия, в резултат на което те бързо плащат за себе си! за как да изберем led крушкиГоворихме в отделна статия!

След като решите за подходящите крушки за инсталиране на осветление в апартамента, трябва внимателно да обмислите вида на лампите и тяхното място на монтаж, за което ще говорим по-късно.

Избор на тела

На този етап е необходимо да се изберат най-подходящите лампи поради съображения за ефективност на употреба, както и привлекателност.В тази статия няма да изброяваме всички съществуващи видове осветителни устройства, а само ще ви предоставим съвети, свързани с избора на подходящи продукти за осветление на апартамент.

Например в апартамента имаме следните стаи: коридор, хол, баня, кухня и спалня.

За коридора най-добре използван монтаж на брави и таванни светлини. Те имат малък радиус на разпределение на светлината, така че ще бъдат използвани максимално ефективно. В допълнение, днес има много необичайни телакоето може да направи интериора на стаята много оригинален.

Таванни светлини в коридора

коридор

За хола най-добре е да използвате полилеи и подови лампи. Първият вариант ще направи цялата стая ярка и ще я украси. Използвайки подови лампи, можете да подчертаете някои важни детайли от интериора на апартамента, освен това, като го направите ненатрапчив.

Интересни лампи в хола

Дневна

В банята Препоръчват се и таванни светлини. Обръщаме вашето внимание на факта, че тела за баня трябва да са водоустойчиви!

Прожектори в банята

Банята

За осветление кухнята в апартамент най-подходящият вариант би бил монтаж на прожектори или таванни нюанси. Последният вариант е бюджетен и не винаги се вписва добре в интериора на стаята. Прожекторите често се инсталират в кухненските мебели, а в повечето шкафове дупките за тях вече са изрязани от производителя.

LED кухня

Кухнята

Е, последната стая - спалнята, Това вече е въпрос на вашия вкус, инсталирайте полилей или прожектори, или като цяло скрита LED подсветка, Независимо от това, трябва да се отбележи, че най-често в спалнята те инсталират малък полилей и нощни лампи в близост до леглото, както е показано на снимката.

Бра в спалнята

спалня

Как изглежда осветителната система в модерен апартамент, можете да видите във видеото по-долу:

Преглед на готовия обект

Правилен пример за инсталиране

Част за сетълмент

Когато напълно сте решили кои лампи да инсталирате във всяка стая, ще е необходимо правилно да изчислите осветлението в апартамента, както и да определите оптималното напречно сечение на кабела за окабеляване. И така, всичко в ред.

Първо, помислете за изчисляването на броя на лампите, необходими за една стая.

Обръщаме вашето внимание на факта, че по-нататък при изчисленията ще се използва специфичната мощност на телата - руда. Това е таблична стойност, а за жилищните помещения е не повече от 16 вата.

Първоначалните данни са площта на помещението (Sroom) и коефициентът на търсене (стойността му е „1“). Първо, изчислената мощност се определя по формулата:

Формула за определяне на мощността на лампите

След това се изчислява необходимия брой лампи за осветяване на апартамента. За това се използва формулата:

Формула за броене на броя крушки в една стая

Къде: Pn - мощност на една лампа.

Въз основа на крайния резултат се съставя схема с изчисления брой лампи. Обръщаме вашето внимание на един много важен нюанс - неправилното изчисляване на светлината в апартамент може да повлияе на зрението на човек (особено ако осветлението е слабо). Също така е важно правилно да разположите оформлението на осветителните тела. За да разберете как да поставите тела на тавана, просто следвайте връзката:https://our.electricianexp.com/pravila-razmeshheniya-svetilnikov-na-potolke.html

План за подреждане на осветлението

Изчисляване на напречното сечение на кабела по-сложен, разгледахме го в съответната статия. Бих искал само да обърна вашето внимание на факта, че за осветителна група ще бъде достатъчно да се използва кабел с проводници с напречно сечение 1,5 mm.kv., който може да издържи натоварване до 2 kW. Ако въпросът за парите е много изразен, тогава можете да спестите, като закупите кабел с напречно сечение 0,75 mm.sq., също така ще бъде достатъчно с главата си да проведе светлина в апартамента.

Създаване на схеми

След всички изчисления е необходимо да се направи схема на осветление в апартамента. Разгледахме подробния проект в статията: схема на окабеляване в студио апартамент, а схемата за осветление също е посочена там.

В допълнение бих искал да ви представя още няколко полезни схеми:

Схема на свързване на контакти и превключвател

Свързване на гнездото, превключвателя и крушката в разклонителната кутия

Схема на свързване

Когато проектът е напълно готов, можете да продължите към електрическо окабеляване, Няма да се спираме на това, защото Това е отделна тема. По-добре разгледайте основните съвети за свързване на осветлението на апартамента.

Полезни съвети

Така че, на вашето внимание, тези препоръки, които ще ви позволят да направите осветлението в апартамента най-ефективно:

 1. Не забравяйте да дадете предпочитание на съвременните източници на светлина - LED лампи. Те ще спестят енергия и в същото време не натоварват зрението.
 2. Изпълнете връзка за превключване на светлините веднага след влизане в стаята, от страната на вратата. Това ще намали времето за търсене на ключ в тъмното.
 3. Препоръчва се ключът да бъде монтиран така, че когато светлината е изключена, ключът е в горната част.
 4. Не забравяйте да направите изчисленията, предвидени по-горе, в противен случай, в резултат на това можете да похарчите много пари и в двата случая: поради слабата светлина в апартамента, ще трябва да добавите нови тела, което може да доведе до разходите за придобиване на нови продукти, както и за ремонт на стените след търсене на разклонителна кутия и полагане на друга жица. Вторият случай: твърде много мощна светлина няма да бъде използвана докрай, а само ще се превърне в доказателство, че е загубена определена сума пари.
 5. Използвайте такъв трик като играта на светлината, за да инсталирате осветление в апартамент: скрити таванни светлини и пол, визуално разширяване на стая с помощта на студен спектър от цветове, прилагане на сенки и т.н. Определено ще говорим за всички тези трикове в следващите статии.
 6. Просто правило, но въпреки това много електротехници-начинаещи го забравят: при инсталирането на прекъсвача е необходимо да се прекъсне фазата, а не неутралната жица. В противен случай не можете да избегнете токов удар при смяна на крушка. Можете да разберете повече за фазата и нулата в статията: цветна маркировка на тел!
 7. Важно изискване - не забравяйте да изключите електричеството по време на електрическа работа.
 8. Дайте предпочитание на продукти от известни производители. Лошото качество на продуктите може да причини късо съединение и спонтанно изгаряне на електрическото окабеляване, в допълнение към ремонта и поддържането им ще има много по-често.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което специалистът говори за някои от тънкостите на организирането на осветление на апартаменти:

Каква светлина трябва да преобладава в интериора

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите осветление в апартамента със собствените си ръце. Надяваме се, че този материал беше разбираем за вас и най-важното - полезен!

Ще бъде интересно да прочетете:

Преглед на готовия обект

Правилен пример за инсталиране

Каква светлина трябва да преобладава в интериора

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар